Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Ερντογάν: Δεν κράτησε πολύ η «επίθεση γοητείας» σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε ξανά τους τόνους, με αφορμή τη διεθνή κριτική που δέχτηκε για τα επεισόδια στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου - Την ίδια στιγμή, η Γερμανία συνεχίζει να τον στηρίζει, με την πώληση υποβρυχίων

Η «επίθεση γοητείας» του Τούρκου Προέδρου προς τη Δύση αποδείχθηκε βραχεία. Τί και αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε το τελευταίο διάστημα να ρίχνει τους τόνους, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις διαφορές του τόσο με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και με το Γάλλο πρόεδρο; Η περίοδος νηνεμίας δεν διήρκησε.

Ο Ερντογάν επέστρεψε στους συνηθισμένους του τρόπους, όταν εξαπέλυσε μία ακόμα επίθεση εναντίον των ΗΠΑ και του Εμανουέλ Μακρόν για τις δηλώσεις τους σχετικά με τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Το φοιτητικό κίνημα στρέφεται κατά του Τούρκου προέδρου, με την αστυνομία να προσπαθεί να καταστείλει τις μαζικές διαδηλώσεις με ξυλοδαρμούς και εκατοντάδες συλλήψεις.

Αιχμή του δόρατος αποτέλεσε ο «αντιδημοκρατικός», όπως τον χαρακτηρίζουν διορισμός του πρύτανη στο πανεπιστημίο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη από τον ίδιο τον Ερντογάν. Οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί στην Άγκυρα αλλά και στη Σμύρνη, ενώ σε αυτές προσχώρησαν και μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις του καθεστώτος Ερντογάν.




Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού αποκάλεσε, σε ανάρτησή του στο Twitter «διεστραμμένους ΛΟΑΔ» τους φοιτητές που διαδηλώνουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έσπευσαν να «καταδικάσουν κατηγορηματικά» τη «ρητορική» σε βάρος των σεξουαλικών μειονοτήτων στην Τουρκία, στοχοποιώντας και τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε «ασύμβατο» αυτόν τον τρόπο ζωής με τις τουρκικές αξίες.

Δεν άργησε να έρθει η οργισμένη απάντηση του Σοϊλού, ο οποίος μιλώντας σε πρόγραμμα του τηλεοπτικού καναλιού Haber Global, δήλωσε ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 βρίσκονταν και οι ΗΠΑ. Ακολούθησε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Αθεμελίωτοι και ανεύθυνοι ισχυρισμοί περί αμερικανικής ευθύνης σε γεγονότα στην Τουρκία είναι ασυμβίβαστοι με τη θέση της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ».



Ο Τούρκος πρόεδρος κλιμάκωσε ακόμα περισσότερο τους τόνους. «Θέλω να πω στις ΗΠΑ: Δεν ντρέπεστε καθόλου, στο όνομα της δημοκρατίας, για όλα όσα συνέβησαν πριν τις εκλογές; Είδαμε πως όλο απειλούσαν ο ένας τον άλλον. Πιάσατε κορυφή στον ρατσισμό. Εσείς πως θα εξηγήσετε τη δολοφονία των μαύρων πολιτών σας από τους αστυνομικούς σας που τους σκότωσαν γονατιστούς;».

Στράφηκε και κατά του Εμανουέλ Μακρόν, μιας και τόλμησε να του ασκήσει κριτική για τις μεθόδους καταστολής κατά των διαδηλώσεων. «Μακρόν, πρώτα να λύσεις το θέμα με τα κίτρινα γιλέκα. Λύσε πρώτα το θέμα με τους ανθρώπους που όλοι είναι στους δρόμους».

Εν μέσω όλων των παραπάνω, συνεχίζεται η στενή συνεργασία Βερολίνου - Άγκυρας για την πώληση υποβρυχίων στην Τουρκία, αλλά για το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να αφήσει αιχμές μέσω μίας διαδικτυακής συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου «Europe 2021». «Δεν μπορεί να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Η Γερμανία σχεδιάζει να εξάγει επιθετικά υποβρύχια στην Τουρκία. Αυτό είναι ένα ζήτημα που μας ανησυχεί. Προηγμένης τεχνολογίας επιθετικά υποβρύχια. Απλά θεωρώ πως υπάρχουν εργαλεία και μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν αν κάποια χώρα θέλει να επιδείξει ισχύ, γεωπολιτική ισχύ, και όχι απλώς να αποτελεί μια οικονομική δύναμη. Κάποιες φορές είναι σαν να έχουμε δύο χέρια, εκ των οποίων το ένα είναι πολύ μυώδες, σαν αυτό ενός παίκτη του τένις, και αυτό είναι η οικονομική μας δύναμη. Και έπειτα υπάρχει το άλλο χέρι, που συμβολίζει την γεωπολιτική μας ισχύ, που είναι κάπως αδύναμο. Θα ήθελα λοιπόν να δω και τα δύο χέρια, να έχουν το ίδιο μέγεθος και τον ίδιο όγκο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου