Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Ετοιμάζεστε να κάνετε το εμβόλιο; Τι να προσέξετε πριν και μετά τον εμβολιασμό


Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων και των πασχόντων από υποκείμενα νοσήματα κατά του SARS-CoV-2 - Τι θα πρέπει να προσέξετε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήψη των δύο δόσεων του εμβολίου και πώς να αποφύγετε ή να μετριάσετε πιθανές παρενέργειες - Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινά στη χώρα μας ο εμβολιασμός του πληθυσμού κατά του κορωνοϊού, με τους 85 και άνω να κόβουν το νήμα της δεύτερης φάσης της επιχείρησης «Ελευθερία». Σειρά θα πάρουν οι 80 και άνω, έπειτα οι 75 και άνω και τέλος οι 70 και άνω ούτως ώστε μέχρι και τον Μάρτιο να έχουν εμβολιαστεί όλες οι ομάδες του πληθυσμού που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από την COVID-19, συμπεριλαμβανομένων, βεβαίως, και των ευπαθών ομάδων, δηλαδή ασθενών με υποκείμενα νοσήματα.

Η τρίτη φάση της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, με τους ενηλίκους 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα να είναι η τελευταία πληθυσμιακή ομάδα που θα κληθεί στην πράξη συλλογικής ασφάλειας και ευθύνης.

Σε δύο περίπου εβδομάδες από σήμερα, λοιπόν, ο κάθε πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας (διαδικτυακά στο http://emvolio.gov.gr ή στα ΚΕΠ/φαρμακεία) και αντιστοίχως να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, ο οποίος θα διεξάγεται δωρεάν στα οργανωμένα εμβολιαστικά κέντρα.

Επειδή, όμως, για πολλούς ανθρώπους η διαδικασία του εμβολιασμού είναι αγχωτική και προκαλεί έντονο στρες και νευρικότητα, υπάρχουν μερικά tips που πρέπει να γνωρίζετε έτσι ώστε όχι μόνο να χαλαρώσετε αλλά και να αποφύγετε πιθανές δυσάρεστες αντιδράσεις του οργανισμού.

Αποχή από το αλκοόλ και τα φάρμακα

Οι Αρχές δεν έχουν εκδώσει κάποια επίσημα οδηγία για την προετοιμασία του οργανισμού για το εμβόλιο κατά της COVID-19, ωστόσο οι ειδικοί έχουν ήδη τονίσει κατ’επανάληψη ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ τόσο μερικές ημέρες πριν τον εμβολιασμό, μεταξύ των δύο δόσεων χορήγησης του εμβολίου, όσο και κάποιες ημέρες μετά. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανοσολογική απόκριση του οργανισμού και κατ’επέκταση τα μέγιστα πλεονεκτήματα από το εμβόλιο.

Ακόμα μία συμβουλή των ειδικών είναι η αποχή από φαρμακευτική αγωγή όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη πριν την λήψη του εμβολίου ως τρόπο για να αποτρέψουμε την εμφάνιση τυχόν παρενεργειών, με στόχο και πάλι τη μέγιστη ανοσολογική απόκριση.

Συμβουλές χαλάρωσης πριν τον εμβολιασμό

– Στρέψτε κάπου αλλού την προσοχή σας όση ώρα βρίσκεστε στην αίθουσα αναμονής. Πάρτε μαζί σας ένα παιχνίδι, ένα βιβλίο, λίγη μουσική ή ακόμα και την αγαπημένη σας ταινία (αν η διάρκεια της αναμονής είναι μεγάλη) και αφιερωθείτε σε αυτό όσο κάθεστε και περιμένετε να έρθει η σειρά σας για τον εμβολιασμό.
– Συγκεντρωθείτε στο ρυθμό της αναπνοής σας. Αργές και βαθιές ανάσες που φτάνουν μέχρι την κοιλιά θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να επικεντρώσετε την προσοχή σας σε κάτι άλλο πέρα από το επικείμενο εμβόλιο.
– Προσηλωθείτε σκόπιμα σε ένα αντικείμενο μέσα στο δωμάτιο. Μπορεί να είναι μια φωτογραφία, μία αφίσα ή ένα σημάδι στον τοίχο, αυτό στο οποίο θα συγκεντρώσετε το βλέμμα σας για να ανακαλύψετε τις λεπτομέρειές του. Αν κοιτάζετε έναν πίνακα ζωγραφικής, για παράδειγμα, προσπαθήστε να μετρήσετε τον αριθμό των λουλουδιών στον κήπο, τα ζώα στον αγρό ή ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να τραβήξει την προσοχή σας. Επίσης, μπορείτε να πάρετε ως αφορμή τις λέξεις μιας πινακίδας και να αρχίσετε να σκέφτεστε συνώνυμα ή αντώνυμα. Σε ό,τι κι αν επιλέξετε να αφιερώσετε την προσοχή σας, προσπαθήστε να είναι κάτι άλλο πέρα από το εμβόλιο.
– Βήξτε. Έρευνα δείχνει ότι όταν ένας άνθρωπος βήχει μία φορά πριν και μία κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού μπορεί να χαλαρώνει και συνακόλουθα να νιώθει λιγότερο πόνο.
– Χαλαρώστε το χέρι σας. Αν βρίσκεστε σε ένταση, μπορεί το εμβόλιο να σας πονέσει περισσότερο, ιδιαίτερα αν η ένταση αυτή συγκεντρώνεται στην περιοχή του σώματος όπου θα γίνει ο εμβολιασμός.
– Κάποιοι άνθρωποι τείνουν να νιώθουν ζαλάδα ή να λιποθυμούν μετά από έναν εμβολιασμό. Ο μέσος χρόνος που συνιστάται για παραμονή εντός του εμβολιαστικού κέντρου μετά τον εμβολιασμό ανέρχεται στα 15 λεπτά (χρόνος που ισχύει και για το εμβόλιο της γρίπης), επομένως αν αισθανθείτε περίεργα μπορείτε να καθίσετε ή να ξαπλώσετε.
– Μη διστάσετε να πείτε στον γιατρό ή τη νοσοκόμα που θα σας φροντίσουν ότι είστε αγχωμένοι για τον εμβολιασμό. Οι επαγγελματίες υγείας είναι συνηθισμένοι να βλέπουν ανθρώπους που φοβούνται τα εμβόλια και μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.

Σημειώνεται ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 γίνονται με απόσταση 21-28 ημερών. Ως εκ τούτου, δε θα πρέπει να θεωρήσετε πως είστε απόλυτα θωρακισμένοι μετά την πρώτη δόση του εμβολιασμού, καθώς η δεύτερη δόση είναι απαραίτητη για την ολοκληρωμένη ανοσολογική απόκριση.

Πιθανές παρενέργειες

Είναι πιθανό να βιώσετε κάποιες παρενέργειες από το εμβόλιο, οι οποίες, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να σας αποθαρρύνουν από τη λήψη του, καθώς θεωρούνται κοινές παρενέργειες σχεδόν κάθε εμβολίου. Ενδεικτικά:
Πόνος στο σημείο του εμβολιασμού
Πρήξιμο στο χέρι που θα λάβετε το εμβόλιο
Πυρετός
Κρυάδες
Κόπωση
Πονοκέφαλος

Εάν νιώσετε πόνο στο χέρι ή πρήξιμο συνιστάται να κρατάτε ένα καθαρό, δροσερό, υγρό πανί στην περιοχή και να χρησιμοποιείτε ή να ασκείτε το χέρι σας, βάσει των οδηγιών του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Εάν έχετε πυρετό, καλό θα είναι να πίνετε πολλά υγρά και να ντύνεστε ελαφρά, ενώ αν στις παρενέργειες περιλαμβάνονται πόνος ή δυσφορία, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας σας σχετικά με τη λήψη κάποιου φαρμάκου. Σημειώνεται ότι οι όποιες παρενέργειες αναμένεται να εξασθενήσουν εντός 1-2 ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου