Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Crash Tests: Οι αλλαγές που θα κάνει ο Euro NCAP (VIDEO)

Ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP πρόκειται να αλλάξει πολλά στα πρωτόκολλα που ισχύουν για τα crash tests που διεξάγει, κάνοντας μεταξύ άλλων πιο λεπτομερή την ανάλυση της συμπεριφοράς του εκάστοτε αυτοκινήτου που υποβάλλεται στις δοκιμασίες.
Η ανάγκη για αλλαγές στα πρωτόκολλα του Euro NCAP, έχει προκύψει προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ακρίβεια στην αξιολόγηση του κάθε αυτοκινήτου αναλόγως του μεγέθους και της κατηγορίας στην οποία ανήκει. Για να λειτουργήσει το νέο σύστημα αξιολόγησης, ένα καινούργιο παραμορφώσιμο εμπόδιο θα χρησιμοποιηθεί σε δοκιμές, με μετρήσεις από αυτό να καθορίζουν τη ζημιά που θα έχει το κάθε μοντέλο μετά τη σύγκρουση μαζί του. Το εμπόδιο αυτό, θα κινείται με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων αντί να είναι στατικό, προκειμένου να κάνει πιο ρεαλιστική την εξομοίωση μιας σύγκρουσης.
Ο Matthew Avery, διευθυντής έρευνας της Thatcham Research, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Euro NCAP, χαρακτήρισε τις αλλαγές «ένα νέο κριτήριο», προσθέτοντας: «Ο στόχος είναι να ενθαρρυνθούν οι κατασκευαστές μεγαλύτερων οχημάτων να εξελίσσουν τα αυτοκίνητά τους με γνώμονα την καλύτερη συμπεριφορά σε μια σύγκρουση με ένα μικρότερο όχημα, προκειμένου να παραμείνει σε καλό ποσοστό η προστασία των επιβατών τους, ενώ ταυτόχρονα θα είναι πιο φιλικά απέναντι στο μικρότερο με το οποίο συγκρούονται. Οι νέες διαδικασίες, θεωρώ πως θα είναι προς όφελος όλων όσοι ασχολούνται με το να κάνουν τους δρόμους ασφαλέστερους».
Ταυτόχρονα, ένα νέο εξελιγμένο ανδρείκελο δοκιμής σύγκρουσης – που ονομάζεται THOR (Test device for Human Occupant Restraint)- θα παρουσιαστεί και θα χρησιμοποιείται, καθώς θα είναι ακόμα πιο ακριβές στην αναπαράσταση της συμπεριφοράς του ανθρώπινου σώματος κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης. Αξίζει να σημειωθεί πως, το ανδρείκελο κοστίζει, περισσότερο από το διπλάσιο της τιμής αυτού που χρησιμοποιείται ως σήμερα, με την τιμή ανά μονάδα να είναι περίπου €670.000. Θα υπάρχουν επίσης δοκιμασίες για τα συστήματα παρακολούθησης της κόπωσης του οδηγού αλλά και των συστημάτων που υποστηρίζουν την αυτόνομη οδήγηση. Επίσης, θα εισαχθούν δοκιμασίες από τις οποίες θα προκύπτουν συμπεράσματα για τις πιθανότητες τραυματισμού οδηγού και συνοδηγού από τυχόν μεταξύ τους χτυπήματα κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου