Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Κλονίζεται η αγορά εργασίας των ΗΠΑ

Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σε χαμηλό 50ετίας – Ήταν μόλις 3,6% τον Μάιο -
Η ανησυχία και η αστάθεια ευνοούνται από την όξυνση του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, κυρίως στους τομείς του εμπορίου και των εξαγωγών
Aρνητικά σημάδια καταγράφει για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια η αγορά εργασίας των ΗΠΑ, που εδώ και χρόνια αποτελεί τη βάση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Μετά από μακρά περίοδο ομαλότητας, η σημερινή αστάθεια προκαλεί εύλογη ανησυχία για το αν η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να ευνοεί τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με ταχύ ρυθμό, ώστε να διατηρηθεί η ανάπτυξή της.

“Δεν είναι απαραίτητο η αγορά εργασίας να εισέλθει σε αρνητική τροχιά προκειμένου να προκύψουν προβλήματα”, δήλωσε στην αμερικανική ιστοσελίδα axios.com ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics. “Αρκεί απλώς η επιβράδυνση στην αύξηση της απασχόλησης”. Και πρόσθεσε: “Μόλις αρχίσει να αυξάνεται η ανεργία, ακόμη κι αν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, υπονομεύεται η εμπιστοσύνη”. Και εκεί ακριβώς βρίσκεται το κλειδί για τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Όταν χάνεται η εμπιστοσύνη προκύπτει ύφεση, και αυτό συμβαίνει όταν αυξάνεται η ανεργία.




Ειδικά σήμερα η επιβράδυνση δεν είναι καθόλου απίθανη στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σε χαμηλό 50ετίας –ήταν μόλις 3,6% τον Μάιο– και οι εργοδότες αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο προσωπικό. Στο πλαίσιο πρόσφατης σχετικής έρευνας, ιδιοκτήτες μικρών αμερικανικών επιχειρήσεων δήλωσαν σε ποσοστό 25% ότι η εξεύρεση ειδικευμένων εργαζομένων ήταν το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Επίσης, η ανησυχία και η αστάθεια ευνοούνται από την όξυνση του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, κυρίως στους τομείς του εμπορίου και των εξαγωγών. Ωστόσο, ο Ahu Yildirmaz, επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου ADP, σημειώνει ότι ακόμη και ο ισχυρός τομέας των υπηρεσιών αρχίζει να αισθάνεται σχετική πίεση, καθώς από τον περασμένο Απρίλιο η προσφορά θέσεων εργασίας ξεπέρασε τη ζήτηση. “Θυμηθείτε ότι χρειάζεστε περίπου 100.000 νέες θέσεις εργασίας για να διατηρήσετε την κεκτημένη ταχύτητα της οικονομίας”, δήλωσε. “Είμαστε ακόμα πάνω απ' αυτό το επίπεδο, όμως τους τελευταίους μήνες η κατάσταση δείχνει εντελώς ασταθής”, προειδοποίησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου