Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Άδεια για φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα ζητούσε η νέα ...Folli Follie

Την προοπτική να λάβει μία άδεια για την καλλιέργεια και επεξεργασία φαρμακευτικής
κάνναβης και στη χώρα μας εξέταζε η καναδική εταιρεία Aphria, η οποία τέθηκε στο στόχαστρο του fund QCM του Gabriel Grego.

Μάλιστα εκπρόσωποι της είχαν πραγματοποιήσει τον περασμένο Φεβρουάριο ραντεβού με τον – τότε - υφυπουργό Οικονομίας (νυν αναπλ. Υπ. Βιομηχανίας) Στέργιο Πιτσιόρλα προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με την έναρξη επένδυσης που σχεδίαζαν να γίνει σε έκταση 50.000 στρεμμάτων στην Ξάνθη. Την έκταση μάλιστα φέρονταν να διαπραγματεύονται οι ίδιοι με αγρότες της περιοχής και όχι μέσω μεσίτη.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που είχε γίνει στον κ. Πιτσιόρλα η επένδυση είχε, καταρχήν, τετραετή ορίζοντα, και το αποτύπωμά της στην ελληνική οικονομία υπολογιζόταν σε 1 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος της τετραετίας υπολογιζόταν ότι θα δημιουργούσε 450 με 500 θέσεις εργασίας!

Νούμερα βέβαια ασύλληπτα εάν κρίνει κανείς απ' τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην οικονομία το σύνολο των 14 φακέλων αδειοδότησης (οι δύο αδειοδοτήθηκαν) που έχουν κατατεθεί. Και αυτό καθώς οι 14 φάκελοι, όπως είχε δηλώσει ο κ. Πιτσιόρλας τον περασμένο μήνα, αφορούν συνολικά επενδύσεις της τάξεως των 185 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 770 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Τότε μάλιστα η καναδική εταιρεία, είχε γνωστοποιήσει στον υφυπουργό ότι ανέμενε το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να υπογραφούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις για να ξεκινήσει η επένδυση μέχρι το τέλος του έτους.

Από το περιβάλλον του κ. Πιτσιόρλα αναφέρουν πως αίτηση για άδεια στο όνομα Aphria δεν έχει κατατεθεί. Ωστόσο δεν απέκλειαν αυτό να έχει γίνει μέσω ελληνικής εταιρείας με άλλο όνομα στο οποίο μπορεί να είναι μέτοχος. Και πάλι όμως, τόνιζαν απ' τους 12 φάκελους που αυτή τη στιγμή είναι προς αδειοδότηση καμία δεν αφορά την περιοχή της Ξάνθης.

Σε κάθε περίπτωση η Aphria φαίνεται ότι εισέρχεται σε μεγάλες περιπέτειες. Ο διαχειριστής Κεφαλαίων Gabriel Grego που αποκάλυψε -μεταξύ άλλων- το σκάνδαλο της Folli Follie καταγγέλει ότι πρόκειται για «εταιρεία κέλυφος» που δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να διοχετεύει χρήματα από τις τσέπες των επενδυτών στις τσέπες των επιχειρηματιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου