Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Η Κερκίνη ανθεί χάρη στο νεροβούβαλο

Τα αδέλφια που λίγο μετά το σκάνδαλο των «τρελών αγελάδων» τόλμησαν να προωθήσουν το βουβαλίσιο κρέας στο κρεοπωλείο τους και στη συνέχεια επιστράτευσαν υπομονή, επιχειρηματική διορατικότητα και παλιές μικρασιατικές συνταγές για να το καθιερώσουν στην αγορά
Μια περιήγηση στη λίμνη Κερκίνη, η οποία έλκει τουρίστες όλες τις εποχές του χρόνου, περιλαμβάνει οπωσδήποτε βαρκάδα δίπλα στους πελεκάνους και τους νεροβούβαλους, ιππασία και γκουρμέ εδέσματα από βουβαλίσιο κρέας στα ταβερνάκια της περιοχής.


Το βουβάλι, που λέγεται ότι έφερε στην Ελλάδα ο Ξέρξης κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων, στο πέρασμα των αιώνων έσωσε από την πείνα τους ντόπιους πληθυσμούς με το κρέας και το γάλα του. Μάλιστα εντυπωσιάζει το γεγονός ότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη χώρα μας εκτρέφονταν περισσότεροι από 70.000 νεροβούβαλοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων χρησιμοποιούνταν για δυναμοπαραγωγή.

Από το 1950 οι ολλανδικές αγελάδες κλέβουν την παράσταση και ο νεροβούβαλος παραμελείται. Ο πληθυσμός του μειώνεται και το κρέας του υποτιμάται. Έπρεπε να συμβούν τα μεγάλα διατροφικά σκάνδαλα με τις διοξίνες και τις «τρελές αγελάδες» για να κερδίσει και πάλι έδαφος το εγγυημένα ελευθέρας βοσκής βουβαλίσιο κρέας.

Οι πρώτοι που το εμπιστεύτηκαν στην περιοχή και τον ανέσυραν από την αφάνεια ήταν οι αδελφοί Μπόρα. Ο Δημήτρης και ο Ζέλιος Μπόρας, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, λίγο μετά το διατροφικό σκάνδαλο, τόλμησαν να προωθήσουν το παραδοσιακό κρέας της περιοχής στο κρεοπωλείο που διατηρούσαν. Αντιμετωπίστηκαν όμως με δυσπιστία και περιφρόνηση. Τότε χρειάστηκαν πέντε μήνες για να πουλήσουν το κρέας του πρώτου βουβαλιού. Σήμερα, ωστόσο, μέσα σε μία εβδομάδα πουλάνε το κρέας τεσσάρων βουβαλιών.
boras dimitris
Τα αδέλφια επιστράτευσαν υπομονή, επιχειρηματική διορατικότητα και παλιές μικρασιατικές συνταγές για να καθιερώσουν το συγκεκριμένο κρέας στην αγορά.
Στην αρχή δοκίμασαν με τον καβουρμά, ένα έδεσμα φτιαγμένο από βουβαλίσιο κρέας και ιδιαίτερη τεχνική παρασκευής, και κατάφεραν να πείσουν με την αξεπέραστη γεύση του σε συνδυασμό με τη διατροφική του αξία. Το βουβαλίσιο κρέας έχει περισσότερες πρωτεΐνες, διπλάσιο σίδηρο και λιγότερο λίπος!

Στη συνέχεια προχωρούν στην παρασκευή και επεξεργασία ιδιαίτερων γκουρμέ εδεσμάτων, τα οποία γίνονται ανάρπαστα σε όλη τη χώρα: λουκάνικα καπνιστά και γεμιστά με μοτσαρέλα βουβαλίσια, σαλάμι, καπνιστή μπριζόλα, κιμάς για σουτζουκάκια και burger είναι μερικές από τις συνταγές που ξεχωρίζουν. Φαγητά και εδέσματα από βουβαλίσιο κρέας σερβίρουν σήμερα 500 εστιατόρια σε όλη τη χώρα, ενώ οπαδούς αποκτά και το βουβαλίσιο γάλα. Αλλωστε από βουβαλίσιο γάλα φτιάχνεται και το καζάν ντιπί, που θεωρείται από τα πιο εκλεκτά γλυκά της πολίτικης κουζίνας.

Η επιτυχία έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική άνθηση όλης της περιοχής σε εποχές κρίσης χάρη στον αρχαίο νεροβούβαλο, καθώς όλο και περισσότεροι ντόπιοι στρέφονται στην εκτροφή του. Οι φάρμες εκτροφής νεροβούβαλου ξεπερνούν τις 25 και ο αριθμός των ζώων φτάνει τις 4.000 στην ελληνική επικράτεια. Στην Κερκίνη ζουν περίπου 3.000 ζώα. Τα αδέλφια Μπόρα έχουν φτιάξει μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής, επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας τόσο του βουβαλίσιου όσο και άλλων κρεάτων στη Λιβαδιά Σερρών. Τα προϊόντα τους εξάγονται σε Γερμανία, Σουηδία και Αυστρία.
boras 2
Η εταιρεία Μπόρας πήρε το 2006 παγκόσμιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον πατενταρισμένο βουβαλίσιο καβουρμά. Εξάλλου, στο 2ο Συνέδριο Γαστρονομίας 2009 στις Σέρρες κατέκτησαν το ρεκόρ Γκίνες, καθώς παρασκεύασαν πάνω από 4.000 κεφτεδάκια από 305 κιλά βουβαλίσιου κρέατος, τα οποία και μοίρασαν στη συνέχεια σε ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής.

 «Επενδύσαμε στον τόπο μας ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση. Η ετήσια παραγωγή μας φτάνει τους 65 τόνους κρέατος. Η περιοχή, ακόμα και μέσα στην κρίση, έχει όλες τις εποχές του χρόνου τουρισμό που απολαμβάνει τη γαστρονομία. Οι καταναλωτές αυξάνουν τις απαιτήσεις τους στα τρόφιμα που αγοράζουν, ωθώντας έτσι και τον ίδιο τον κλάδο να βελτιωθεί σε σχέση με την ποιότητα και την αναζήτηση καινούριων προϊόντων. Το top προϊόν μας παραμένει ο καβουρμάς, αλλά πολλοί δείχνουν προτίμηση στο σουβλάκι και το burger», επισημαίνει ο κ. Ζέλιος Μπόρας.

Η εταιρεία εφαρμόζει σύστημα ιχνηλασιμότητας. Δηλαδή το συσκευασμένο κρέας συνοδεύεται από το ιστορικό του, με στόχο να ενημερώνεται ο καταναλωτής αναλυτικά για το προϊόν που έχει στα χέρια του (παραγωγός, παρτίδα, ημερομηνία σφαγής, επεξεργασία κ.λπ.).

Στο πλαίσιο της συνεχούς ανάπτυξης της εταιρείας έχει δρομολογηθεί η ένταξή της σε πρόγραμμα με την υποστήριξη του Τμήματος Γενετικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε προγράμματα ΕΣΠΑ για την εξέλιξη του τεχνολογικού εξοπλισμού της.

Ωστόσο οι φάρμες των εκτροφέων χρειάζονται οικονομική στήριξη για την αγορά εξοπλισμού. Η εταιρεία προχωράει στη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων αποκλειστικής συνεργασίας με τους υποψήφιους βουβαλοτρόφους, ενώ παράλληλα δρομολογεί την επέκταση της υπάρχουσας χοιροτροφικής μονάδας της. Η στήριξη των νέων βουβαλοτρόφων εξυπηρετείται από την ένταξη της εταιρείας στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς με στόχο την εξασφάλιση της παραγωγής και την προστασία της ποιότητας του παραγόμενου κρέατος.

Ετσι, ο παραγωγός έχει στη διάθεσή του την απαιτούμενη ρευστότητα με άκρως ανταγωνιστικούς όρους τη στιγμή που τη χρειάζεται. Οι αδελφοί Μπόρα πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο προσφέρονται κίνητρα σε νέους κτηνοτρόφους να ασχοληθούν με την εκτροφή του ελληνικού βούβαλου καθώς δίνεται εγγύηση από την εταιρεία μέσω του προγράμματος για την ολοκληρωτική απορρόφηση της παραγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου