Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Δημήτρης Μάρκου, ο νέος δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος


Η παράδοση που θέλει τα τελευταία χρόνια την Αρτέμιδα να μην δίνει δεύτερη ευκαιρία επανεκλογής δημάρχου συνεχίστηκε...
Όμως η αναμενόμενη νίκη του υποψήφιου δήμαρχου κ. Δημήτρη Μάρκου ξεπέρασε τα ποσοστιαία όρια κάθε πρόβλεψης. Το τελικό αποτέλεσμα 60,52% υπέρ του Δημήτρη Μάρκου, έναντι 39,48% του νυν δημάρχου Χρήστου Μάρκου, δεν είναι αποτέλεσμα παράδοσης.
Είναι μια ήττα που πλησιάζει τη συντριβή και απόρροια μια 3ετούς και πλέον πολιτικής εγκλωβισμένου δημάρχου σε στελέχη αφοσιωμένα παλαιομοδίτικων συμπεριφορών, νοοτροπιών και πολιτικών μικροπολιτικών αντιλήψεων. Είναι μια νίκη των πολιτών, ειδικά της Αρτέμιδος, που χρόνια τώρα πασχίζουν να βρουν τον ηγέτη που θα τους βγάλει, από τη μιζέρια, την κακομοιριά, την αυθαιρεσία, την υποβάθμιση μιας πόλης, που η γεωγραφική και μόνο θέσης της, έπρεπε να είναι πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών. 
Όλοι ελπίζουν ότι ο νέος δήμαρχος, με ταχύτατους ρυθμούς θα κερδίσει το χαμένο έδαφος δεκαετιών, εξ αιτίας ανεπαρκών διοικήσεων και το όνομα Λούτσα, που στα λόγια πολλών γειτόνων υπονοούσε την αθλιότητα σε όλους τους τομείς της ζωής, σύντομα θα αντικατασταθεί με αυτό της Αρτέμιδος και το παρελθόν θα παραμείνει στην ανάμνηση όλων ως έναν εφιάλτη, που πέρασε.
Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε την περιφανή νίκη του κ. Δημήτρη Μάρκου με όσα κατωτέρω θα αναφέρουμε. Ο κ. Μάρκου έγινε αποδεκτός και η εκλογή του στηρίζει τις ελπίδες, ενός μεγάλου ποσοστού δημοτών του Καλλικρατικού Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος. Η με αδρές γραμμές αναφορά μας, στις πολιτικές αδυναμίες της απερχόμενης διοίκησης, τη θεωρούμε ως υποθήκη και παράδειγμα προς αποφυγή από το νέο δήμαρχο.
Πριν προχωρήσουμε στις αιτίες που κόστισαν την εκλογική αποτυχία του κ. Χρήστου Μάρκου, θα αναφέρουμε τα αριθμητικά αποτελέσματα των εκλογών της Β΄ Κυριακής, 25ης Μαΐου 2014.

Αριθμητικά τα αποτελέσματα
Εγγεγραμμένοι 22.743. Ψήφισαν 15.720. Η αποχή υπολογίζεται στο 30% περίπου, ενώ τα άκυρα ψηφοδέλτια ήσαν 999 και τα λευκά 842. (Σύνολο 1.841).
Έλαβαν: 
  • Δημήτρης Μάρκου «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ - ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ» 8.399 ψήφους, ποσοστό 60,52%, και 20 έδρες στο ΔΣ, 
  • Χρήστος Μάρκου, «ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ - ΝΕΑ ΠΟΛΗ» 5.480, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 39,48% των ψηφισάντων και 6 έδρες στο Δ.Σ. 
Τις υπόλοιπες έδρες -σύνολο 33- τις καταλαμβάνουν:
  • Άννα Ραφτοπούλου «ΑΝΑΣΣΑ» 3, (2.870 ψήφους, 18,53%) 
  • Λία Ντελάκη «ΔΗΡΙΖΑ» 2, (1.531, 9,89%), 
  • Γερακόπουλος Γρηγόριος «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ» 1, (1.052, 6,79%) και Δάρδαλης Νικόλαος «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» 1, (780, 5,04%).
Ανά πόλη οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι έλαβαν: Δημήτρης Μάρκου, από Σπάτα 3.723 ποσοστό 66,9%. Από Αρτέμιδα 4.676, ποσοστό 56,24%. Χρήστος Μάρκου, από Σπάτα, 1.841, ποσοστό 33,09%, από Αρτέμιδα, 3.639, 43.76%. Είναι καταφανέστατη και στις δύο πόλεις η υπεροχή του κ. Δημήτρη Μάρκου και της παράταξής του «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ».
Αξιοσημείωτος είναι ο μεγάλος αριθμός άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων, που σηματοδοτεί απολιτικές, ή και ανεύθυνες συμπεριφορές πολιτών.

Η Σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου
Δημήτρης Μάρκου, Δήμαρχος, Νομικός Αντώνης, 444, Τούντας Ιωάννης, 472. Τυράκης Βάϊος, 380, Φύτρος Αντώνιος, 362, Μωραΐτη Ιωάννα, 341, Μπασινάς Ιωάννης, 327, Κρόκος Νικόλαος, 331, Γκέλιας Δονάτος, 318, Λάμπρου Παναγιώτης, 330, Ίσαρης Γεώργιος, 337, Λύτρα Αθηνά, 319, Ζήση Μαρία, 296 και Μαργέτη Αφροδίτη, 280.
Χρήστος Μάρκου, υποψήφιος Δήμαρχος, Σερέτης Χρήστος, 1.171, Πουλάκης Πέτρος, 783, Ντουρντουρέκα Καλομοίρα, 629, Αργυρός Γεώργιος, 675, και Μπάτρης Παναγιώτης, 485.
Άννα Ραφτοπούλου, υποψήφια δήμαρχος, Μαρλαντής Χρήστος, 324 και Τσακαλή Ελένη, 268.
Λία Ντελάκη υποψήφια δήμαρχος και Χρήστος Τσαντήλας, 292.
Γερακόπουλος Γρηγόριος και  
Δάρδαλης Νικόλαος, ως υποψήφιοι δήμαρχοι.
Τα αίτια της ήττας του Χρήστου Μάρκου
Μία από τις κυριότερες αιτίες που οδήγησαν την προ τριετίας πολλά υποσχόμενη παράταξη, ήταν η απουσία επικοινωνίας του κ. Μάρκου με τους Δημότες του. Εκτός από εκδηλώσεις και επετείους, παρέμενε εντός των τειχών του γραφείου του. 
Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι παρά τις υποσχέσεις, για απολογισμό της δημαρχίας του, ουδέποτε προχώρησε σε αυτόν.
Τις κυκλοφορούσες φήμες, που όπως αποδείχθηκαν ήσαν πέρα για πέρα αληθινές, ότι ήταν εγκλωβισμένος στη βούληση κάποιων στελεχών του και ειδικά στον αντ΄αυτού αντιδήμαρχο, όχι μόνο δεν τις διέψευδε, αλλά αντίθετα τις επικαιροποιούσε καθημερινά με την ανοχή του. Παρά τις επίμονες καταγγελίες πολιτών για αυθαιρεσίες στελεχών της διοίκησης του, τις αγνοούσε και μάλιστα τους υπερασπιζόταν διατηρώντας στις θέσεις τους. 
Οι αποκαλύψεις, για προνομιακές αποφάσεις προηγούμενων διοικήσεων και ειδικά στα Σπάτα, τις άφησε αιωρούμενες συνεχίζοντας την άθλια πολιτική κουκουλώματος, που έφερε την Ελλάδα και το δήμο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Υπάρχουν δεκάδες αιτίες, δεκάδες μεροληπτικές πολιτικές αποφάσεις, δεκάδες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, που ουσιαστικά περιέπαιζαν τους πολίτες, όμως επειδή προερχόταν από άτομα της διοίκησή του, «ποιούσε την πολιτική νήσσα».
Η πολιτική «μπούρδα» του αντιδημάρχου κ. Μάρκου, ότι «κήρυξε το Δήμο σε κατάσταση έκτακτης» για να λυθεί το πρόβλημα της σχολικής στέγης, όχι μόνο πάραυτα δεν την απέρριψε, αλλά τη χρησιμοποίησε ως απάντηση στο αδυσώπητο ερώτημα γιατί, εκτός τις προκατασκευασμένες αίθουσες διδασκαλίας, παρέμεινε στάσιμο το κτίσιμο σχολικών κτιρίων.
Αφήσαμε τελευταία την απόφαση του Δ.Σ. που πάρθηκε τον περασμένο Ιανουάριο (;) για την εντός δύο μηνών επίστρωση χλοοτάπητα στο γήπεδο της Αρτέμιδος και την επισκευή των «κοτετσιών» που χρησιμοποιούνταν ως αποδυτήρια. Ενώ ο κ. Μάρκου ήταν γνώστης των μαυρογιαλούρικων πολιτκών και τακτικών κάποιων δημοτών, ότι η επίστρωση του χλοοτάπητα όσο και η επισκευή των κατ’ όνομα αθλητικών εγκαταστάσεων, σκόνταφτε στις προσφυγές τους, άφησε την αθλούμενη νεολαία της Αρτέμιδος να ονειρεύεται γήπεδο.

Στελέχη, Σταυροδοσία
Αν εξαιρέσουμε τους αντιδημάρχους, κ.κ. Χρήστο Σερέτη, ο οποίος διπλασίασε τους σταυρούς προτίμησής του και Πέτρο Πουλάκη, ο οποίος τους αύξησε σε ικανοποιητικό αριθμό, πολλά από τα πρώην εκλεγμένα στελέχη υπέστησαν σημαντική μείωση και δεν βρίσκονται σε εκλόγιμη σειρά.
Είναι γεγονός ότι υπήρξε ένα συμμάζεμα των οικονομικών του Δήμου. Όμως θα ήταν μεγαλύτερο, αν εφαρμοζότανε η πολιτική ισότητας στην είσπραξη φόρων και δημοτικών τελών. Παραμένει όμως γεγονός, ότι ο νέος δήμαρχος θα βρει μπροστά του-κατά τα λεγόμενα του απερχόμενου δημάρχου-οπωσδήποτε έναν ισχυρότερο οικονομικά δήμο από αυτόν που ο ίδιος παρέλαβε.
Η εφημερίδα μας θα παραμείνει αρωγός και συμπαραστάτης στο νέο δήμαρχο, όπως ήταν και με τον προηγούμενο. Σε καμία όμως περίπτωση θα αφήσουμε στο δημοσιογραφικό απυρόβλητο, εσκεμμένα λάθη και πολιτικές που θα θυμίζουν το παρελθόν.

Συγχαρητήρια του δημάρχου Χρήστου Στάμου στον νεοκλεγέντα δήμαρχο Σπάτων-Αρτέμιδας
«Οι εκλογές τελείωσαν και το αποτέλεσμα τους ανέδειξε ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ τον κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΚΟΥ.
Θα ήθελα κατ’ αρχήν να συγχαρώ τον κ. Δημήτρη Μάρκου, για την καθαρή εκλογική του νίκη και να του ευχηθώ ειλικρινά κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που τον περιμένει τα πέντε χρόνια που ακολουθούν.
Παραδίδουμε στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο, έναν Δήμο οικονομικά εύρωστο και οργανωτικά εκσυγχρονισμένο με δεκάδες μελέτες έργων έτοιμες για χρηματοδότηση και εφαρμογή.
Του ευχόμαστε όλοι μας, καλή θητεία και δημιουργική.
Το αποτέλεσμα των εκλογών, δυστυχώς για εμάς, δεν κατέγραψε τις προσπάθειες, που καταβάλλαμε επί τριάμισι χρόνια για να ξεχρεώσουμε το Δήμο από τα χρέη του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε ένα αποθεματικό, που θα χρηματοδοτήσει τώρα την ανάπτυξη.
Όπως επίσης το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης δεν κατέγραψε το έργο υποδομής που έγινε σε διάφορους τομείς της αυτοδιοικητικής δράσης όπως για παράδειγμα στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής.
Δυστυχώς υστερήσαμε στο μέρος της αντιμετώπισης της καθημερινότητας του πολίτη και την υστέρηση αυτή την πληρώσαμε εκλογικά.
Και πάλι θα ήθελα, για άλλη μια φορά να συγχαρώ τον νέο ΔΗΜΑΡΧΟ Σπάτων-Αρτέμιδας για την εκλογή του και να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στο έργο του.
Ταυτόχρονα θα ήθελα να ευχαριστήσω το σύνολο των ψηφοφόρων, που εμπιστεύτηκαν την «ΝΕΑ ΠΟΛΗ» στις δύο ψηφοφορίες της αναμέτρησης καθώς και τα στελέχη του συνδυασμού μου και τα μέλη της Δημοτικής μας παράταξης για τον συνεπή, καθαρό και τίμιο εκλογικό αγώνα που έδωσαν».

Ευχαριστήριο μήνυμα του νέου Δημάρχου Σπάτων-Αρτέμιδος, Δημήτρη Μάρκου
«Φίλες και φίλοι, συνδημότισσες και συνδημότες,
Διανύσαμε μια προεκλογική περίοδο αγωνιζόμενοι με ήθος, εντιμότητα, αψηφώντας εκβιασμούς και συμφέροντα, με μόνα όπλα την αγάπη και την στήριξη όλων εσάς.
Παρουσιάσαμε με ειλικρίνεια τις θέσεις μας, ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό, έτοιμο να βγάλει επιτέλους το δήμο μας από το τέλμα που έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια!
Η εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπό μου, αποτελεί δέσμευση τόσο για μένα όσο και για τους συνεργάτες μου.
Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όλους τους συμπολίτες μας που εμπιστεύθηκαν το συνδυασμό και τις προτάσεις μας.
Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες και φίλους, εμφανείς και αφανείς ήρωες αυτής της μεγάλης, δύσκολης και επίπονης προσπάθειας, η οποία οδήγησε στη μεγάλη νίκη.
Σας καλώ όλους, ανεξαρτήτως από τη χτεσινή σας επιλογή, να συνεχίσουμε μαζί αυτόν τον αγώνα, ενωμένοι για το καλό του τόπου μας.
Η χθεσινή μεγάλη νίκη αποτελεί εφαλτήριο για μια ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ στο δήμο μας.
Μαζί σχεδιάσαμε την επόμενη μέρα! Μαζί θα κάνουμε πράξη το όραμά μας!
Σας ευχαριστώ θερμά
Δημήτρης Μάρκου».
Ευχαριστήριο Μαρίας Ζήση
«Στους λίγους αλλά ξεχωριστούς Συμπολίτες μου σε Σπάτα και Αρτέμιδα που έχουμε κοινό κώδικα Επικοινωνίας και συμπάσχουμε για τα κοινά, δεν θα πω Ευχαριστώ αλλά τους παρακινώ να γίνουμε περισσότεροι.
Τους βεβαιώνω ότι για αυτούς θα αγωνίζομαι και σε αυτούς θα απολογούμαι.
Από οποιοδήποτε «πόστο» που θα με αξιοποιήσει ο Νέος Δήμαρχος, θα συνεχίσω να είμαι η φωνή σας, το μάτι σας, το αυτί σας και θα προασπίζω την διαφάνεια και την χρηστή Διαχείριση των Δημοτικών Πόρων.
Σας προτρέπω να ασκείτε Καθημερινή Κριτική και να επιδείξετε Μηδενική Ανοχή στο έργο της Νέας Δημοτικής Αρχής».
 www.dimotisnews.gr

H anatakti.gr εύχεται στην Νέα Δημοτική Αρχή καλή επιτυχία στο έργο της. 
Θα παρακολουθούμε από κοντά όλα τα πεπραγμένα της νέας Δημοτικής αρχής και θα  ενημερώνουμε τους δημότες, ώστε να μπορούν να διαμορφώνουν προσωπική άποψη για την διαχείριση του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου