Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Η πρώτη «fast track» επένδυση στον αγροτικό τομέα είναι γεγονός.

Η πρώτη fast track επένδυση στη... γη.Με διαδικασίες-εξπρές, τρεις μόλις εβδομάδες μετά την κατάθεση της πρότασης μιας εταιρείας χυμοποίησης φρούτων στην Αργολίδα, άναψε το πράσινο φως για μια επένδυση εκσυγχρονισμού. Για την επένδυση αυτή η εταιρεία θα ενισχυθεί με 700.000 ευρώ.Μπορεί μέχρι σήμερα να απαιτούνταν πολύμηνες διαδικασίες για την έγκριση ενός επενδυτικού σχεδίου, ωστόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εγκαινιάζοντας ένα νέο πλαίσιο αξιολόγησης και έγκρισης επενδυτικών σχεδίων απαλλαγμένο από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ενέκρινε σε χρόνο-ρεκόρ την πρώτη fast track επένδυση στον αγροτικό τομέα. Πρόκειται για τη βιομηχανία χυμοποίησης φρούτων Ασπίς στο Αργος που δημιούργησε πριν από 40 χρόνια ο Κωνσταντίνος Δέδες, ξεκινώντας από ένα μικρό κονσερβοποιείο.

Με εξαγωγές από την Αφρική ως τη Σκανδιναβία και από την Ιαπωνία και τη Ρωσία μέχρι την Αμερική η εταιρεία Ασπίς στο Αργος έφτασε σήμερα να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή συμπυκνωμένων χυμών.

Το 75% του τζίρου μας είναι από εξαγωγές, λέει ο πρόεδρος της εταιρείας
Κωνσταντίνος Δέδες.

Ενα μικρό επιχειρηματικό θαύμα μοιάζει να έχει συντελεστεί στην πόλη του Αργους, καθώς η εταιρεία του Κωνσταντίνου Δέδε μπορεί να έτυχε τώρα χρηματοδοτικής ενίσχυσης της τάξης των 700.000 ευρώ μέσα από το πρόγραμμα μεταποίησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια που η χώρα βουλιάζει στην ύφεση, εκείνος κέρδισε το στοίχημα της ανάπτυξης, με επενδύσεις της τάξης των 20 εκατ. ευρώ.

Τζίρος 37 εκατ.
Παρά την κρίση, η εταιρεία διαθέτοντας εξαγωγικό προσανατολισμό έχει σταθερή ανάπτυξη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αναμένεται να σημειώσει φέτος αύξηση της τάξης του 10% στα έσοδα, που το 2013 ανήλθαν σε 37 εκατ. ευρώ. Τα δε κέρδη της άγγιξαν τα 4 εκατ. ευρώ.

Με 700.000 ευρώ θα επιδοτηθεί η εταιρεία «Ασπίς» προκειμένου λα υλοποιήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποδομών της. Μάλιστα, τα δύο τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ.


Μια επιθετική καμπάνια διαφήμισης -όπως αναφέρει ο κ. Δέδες- μας οδήγησε στο να προμηθεύουμε τη βιομηχανία χυμών στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή με δικά μας υλικά. Μάλιστα, το 75% του τζίρου μας που το 2013 έφτασε τα 37 εκατ. ευρώ είναι από εξαγωγές. Αν και οι κύριοι πελάτες μας εξακολουθούν να βρίσκονται στη Δυτική Ευρώπη, η αναπτυσσόμενη μεσανατολική αγορά και η αγορά της Ανατολικής Ευρώπης αυξάνουν σταδιακά το μερίδιό τους στον συνολικό τζίρο».

Λίγες μόνο μέρες μετά την κατάθεσή της επενδυτικής πρότασης εκσυγχρονισμού μονάδας χυμοποίησης φρούτων με χρήση νέων τεχνολογιών, η αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή αξιολόγησης στα πλαίσια του Μέτρου 123Α, ενέκρινε την επένδυση.

Το πρόγραμμα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης προκηρύχθηκε τον Ιανουάριο, η αίτηση υποβλήθηκε στις 30/1 και η έγκριση δόθηκε στις 21/2. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έγκριση με την ίδια μέθοδο και άλλων επενδύσεων.

Οπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, το υπουργείο ανταποκρινόμενο στην απαίτηση για άμεση αξιολόγηση και έγκριση των επενδυτικών σχεδίων με παράλληλη μείωση της γραφειοκρατίας, τροποποίησε και βελτίωσε τη διαδικασία για την επίτευξη αυτού του στόχου με αλλαγές στον τρόπο υποβολής και αξιολόγησης

Πλέον οι φάκελοι υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά και περιλαμβάνουν μόνο τα ελάχιστα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τα υπόλοιπα, που έχουν σχέση με την αδειοδότηση, ο επενδυτής θα τα προσκομίζει μετά την αρχική έγκριση. Οσον αφορά την αξιολόγηση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ενσωματώθηκε η επίδραση της οικονομικής ύφεσης ώστε να μπορούν και επιχειρήσεις που κατόρθωσαν να διατηρηθούν σε λειτουργία να αξιοποιήσουν τις κοινοτικές ενισχύσεις. Επίσης δόθηκε μεγαλύτερη βαρύτητα στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Στις περιπτώσεις που υπάρχουν μειονεκτήματα ή ελλείψεις στο υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο ο επενδυτής ενημερώνεται για άμεση υποβολή των διορθωτικών στοιχείων. Εάν αυτό δεν γίνει, το σχέδιο δεν αξιολογείται αλλά επιστρέφεται και ο επενδυτής μπορεί να το υποβάλει μόλις το συμπληρώσει σωστά και αξιολογείται βέβαια με βάση τη νέα σειρά που προκύπτει με τη νέα ημερομηνία υποβολής.

Τέλος διευρύνθηκε το σώμα των αξιολογητών και πέρα από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ με τους πιστοποιημένους αξιολογητές για επιτάχυνση της διαδικασίας.

Στις επενδύσεις οι οποίες μπορούν να ενταχθούν στο Μέτρο 123Α δόθηκε βαρύτητα σε επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών:
Mε μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα.
Που έχουν κατορθώσει στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα να διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις απασχόλησης.
Στις μικρές μεταποιητικές μονάδες στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές.
Που προωθούν θέματα καινοτομίας, νέων προϊόντων καθώς και προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Που προωθούν νέες - προηγμένες παραγωγικές διαδικασίες και συσκευασίες προϊόντων.
Που ενθαρρύνουν τη συμβολαιακή γεωργία με σκοπό την τόνωση του πρωτογενούς τομέα και του Ελληνα Αγρότη και Κτηνοτρόφου.

Κώστας Νάνος
nanos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου