Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων για δημιουργία τουριστικών χωριών

Τι προβλέπει πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για μαρίνες, αιγιαλό

Τη δυνατότητα πολεοδόμησης -με προνομιακούς όρους- δημοσίων ακινήτων για τη δημιουργία παραθεριστικών χωριών ή επιχειρηματικών πάρκων δίνει πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Στο ίδιο κείμενο δίνεται η δυνατότητα μεταβίβασης στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ακινήτων που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου με σκοπό την πώληση και επαναμίσθωσή τους από το Δημόσιο. Ετοιμάζεται η έξωση παραχωρησιούχων από μισθωμένες μαρίνες μέσα σε ένα εξάμηνο, με παράλληλη αποζημίωσή τους, προκειμένου αυτές να ενταχθούν σε άλλα επενδυτικά σχέδια, επεκτείνεται η δυνατότητα επεμβάσεων στον αιγιαλό και πολλά, πολλά ακόμα. Τα βασικά σημεία είναι τα ακόλουθα:

- Προστίθεται μια νέα δυνατότητα αξιοποίησης δημόσιων ακινήτων: η ανέγερση παραθεριστικών - τουριστικών χωριών. Σε αυτά επιτρέπεται η δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών, τουριστικών λιμένων, ξενοδοχείων, εγκαταστάσεων περίθαλψης, γκολφ, spa, καταστημάτων κ.λπ. Ο μέσος συντελεστής δόμησης στο σύνολο των οικοδομήσιμων χώρων είναι 0,4. Ο επενδυτής απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καταβάλει εισφορά σε γη και χρήμα (όπως ισχύει γενικά για τις εντάξεις στο σχέδιο πόλης), υποχρεούμενος να διαθέσει το 50% της έκτασης για κοινόχρηστες υποδομές (λ.χ. δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες). Η εκτέλεση των έργων υποδομής βαρύνει τον επενδυτή που αναλαμβάνει -όπως είναι επόμενο- και τη συντήρηση όλων των κοινόχρηστων χώρων, ακόμα και των δρόμων. Με τους ίδιους όρους και η πολεοδόμηση για επιχειρηματικό πάρκο, με μέσο συντελεστή δόμησης 0,6.

- Προστίθεται δυνατότητα παραχώρησης σε επενδυτές και όχθης και παρόχθιας ζώνης (δηλαδή και σε λίμνες-ποτάμια), εφόσον αυτό εξυπηρετεί την επένδυση.

- Επεκτείνεται το δικαίωμα παρέμβασης στον αιγιαλό και την παραλία, καθώς ο επενδυτής μπορεί να κατασκευάζει δικές του μαρίνες για την εξυπηρέτηση παραθεριστικών χωριών ή ξενοδοχείων, με μόνο περιορισμό να απέχουν 1 χλμ. από την πλησιέστερη υπάρχουσα. Η παραχώρηση αιγιαλού - παραλίας μπορεί να επεκταθεί από 50 σε 99 έτη.

- Απαγορεύεται η όποια επιχειρηματική αξιοποίηση αιγιαλού και παραλίας να εμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση λουομένων «εκτός αν αυτό επιβάλλεται για λόγους εθνικής άμυνας, δημόσιας τάξης, προστασίας αρχαίων, του περιβάλλοντος ή της δημόσιας υγείας».

- Δίνεται η δυνατότητα να μεταβιβαστούν στο ΤΑΙΠΕΔ ακίνητα που στεγάζουν ή προορίζονται να στεγάσουν δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να τα πουλήσει σε ιδιώτες, με ταυτόχρονη μίσθωσή τους από το Δημόσιο (sale and lease back) και διάφορες παραλλαγές του μοντέλου αυτού.

- Συμβάσεις παραχώρησης μαρινών σε εκτάσεις που πρόκειται να παραχωρηθούν λύνονται σε διάστημα 6 μηνών, με αποζημίωση του παραχωρησιούχου.

- Αφήνεται ακόμα ένα «παράθυρο» ώστε τα εκτός σχεδίου δημόσια ακίνητα που προορίζονται για αξιοποίηση με τη χρήση ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων) να παρακάμπτουν την πολεοδομική νομοθεσία: δεν υποχρεούνται να ακολουθήσουν τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου (στα όρια του οποίου βρίσκονται) «αν δεν συνάδει με τον προορισμό του ακινήτου». Οσα ακίνητα δεν βρίσκονται στα όρια ΓΠΣ, μπορούν να εφαρμόσουν όποιους από τους πολεοδομικούς περιορισμούς που ισχύουν στις γύρω περιοχές προτιμούν. Δεν γίνεται λόγος βέβαια για σύγκρουση χρήσεων ανάμεσα στην προς αξιοποίηση περιοχή και τις γειτονικές της, παρά μόνο ότι η επένδυση δεν πρέπει να αλλοιώνει τη γενική φυσιογνωμία της περιοχής.

- Επαναφέρονται ολυμπιακές διατάξεις για την ταχεία αποβολή ιδιοκτητών από προς απαλλοτρίωση ακίνητα. Παράλληλα διευρύνεται η δυνατότητα του ΤΑΙΠΕΔ να απαλλοτριώνει ιδιωτική γη για να εξυπηρετήσει τα σχέδια μιας επένδυσης.

- Η σύσταση δικαιώματος επιφανείας επεκτείνεται στα 99 χρόνια από τα 50 που ίσχυε. Μάλιστα επιτρέπεται η διαίρεση του δικαιώματος με τους όρους που ισχύουν για την κυριότητα. Το κόστος κτήσης δικαιώματος επιφανείας εκπίπτει από τη φορολογία.

- Δίνεται η δυνατότητα να αυξηθεί η προκαταβολή σε συγχρηματοδοτούμενα έργα στο 10%. Η ρύθμιση αυτή απαιτούνταν για να ενισχυθεί με ρευστότητα ο ανάδοχος του Μετρό Θεσσαλονίκης.

- Τέλος, καταργούνται δύο εισφορές υπέρ του Τεχνικού Επιμελητηρίου.


Του Γιώργου Λιάλιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου