Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ενιαίος συντελεστής 28% για επιχειρήσεις, επαγγελματίες

Με συντελεστή 28% θα φορολογηθούν επιχειρήσεις (Α.Ε., ΕΠΕ) και ελεύθεροι επαγγελματίες για τα εισοδήματα του 2013. Ειδικότερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2013 με συντελεστή 28% και θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση.

Για τους ανωτέρω καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις εξετάζεται (δεν περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο σχετική διάταξη) να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν όλα τα προνόμια που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις. Δηλαδή, θα εκπίπτουν οι επισφάλειες, ενώ θα μπορούν να πραγματοποιούν αποσβέσεις περιουσιακών στοιχείων. Επίσης θα εκπίπτουν στο σύνολό τους από το φορολογητέο εισόδημα τα ασφάλιστρα προς τα Ταμεία τους.

Από τις αλλαγές αυτές θα εξαιρεθούν όσοι φορολογούμενοι εργάζονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με καθεστώτα συμβάσεων εργασίας και αμείβονται με «μπλοκ» παροχής υπηρεσιών. Οι ανωτέρω θα συνεχίσουν να φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ωστόσο θα πρέπει να έχουν συμβάσεις με τους εργοδότες τους.

Από τις αλλαγές που σχεδιάζονται, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και ομόρρυθμες εταιρείες θα επιβαρυνθούν και θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο. Σημειώνεται πάντως ότι το τρέχον έτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν στην εφορία εισοδήματα ύψους 6 δισ. ευρώ (μόνο τα τρία δισ. ήταν από το ελευθέριο επάγγελμα) και κατέβαλαν φόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

Ελεύθερος επαγγελματίας με εισοδήματα 10.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρο ύψους 500 ευρώ. Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται ο φόρος θα φθάσει τα 2.800 ευρώ.

Αλλος επαγγελματίας με εισοδήματα 40.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρο 8.820 ευρώ. Με τον νέο τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων του ο φόρος θα εκτιναχθεί στα 11.200 ευρώ.

Ελεύθερος επαγγελματίας με εισοδήματα 20.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρο ύψους 2.420 ευρώ. Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται ο φόρος θα φθάσει τα 5.600 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου