Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Νέα Μάκρη - Σκάνδαλο μεγέθους "Βατοπεδίου"

Για σκάνδαλο μεγέθους.. "Βατοπεδίου", κάνει λόγο ο δικηγόρος Νίκος Χατζηγιάννης και στέλνει σαφές μήνυμα στον Μάκη Βορίδη.
Η Μονή Αγίου Εφραίμ
Γράφει η Πόπη Σουφλή
Από..Εφραίμ σε..Εφραίμ.. φαίνεται πως υπάρχει μια... συνάφεια σκανδάλων, προσωπών και
... δράσεων.
Με το θέμα του  ΕΛΑΙΩΝΑ (ΞΥΛΟΚΕΡΙΖΑ στη Νέα Μάκρη, ειχαμε ασχοληθεί διεξοδικά μέσα από την εφημερίδα ΑΤΤΙΚΑΝΕΑ.  χαρακτηρίζοντάς το ως "Το Βατοπέδι της Ανατολικής Αττικής", καθώς σ' αυτό εμπλέκεται και η Μονή του Αγίου Εφραίμ..
 Οι εκτάσεις που είχαν παραχωρηθεί με την Συνθήκη της Λωζάννης στους Μικρασιάτες που έφτασαν από την Παλιά Μάκρη της Μικράς Ασίας το '22,  στην περιοχή της ΞΥΛΟΚΕΡΙΖΑΣ, έχουν μετατραπεί σε ένα σκάνδαλο με ψηφοθηρικές προεκτάσεις και για χρόνια αποτελεί έναν "γόρδιο δεσμό" που εκεί που φαίνεται πως επιλύεται, πάντα κάτι συμβαίνει και.. ξαναγίνεται κουβάρι, ενώ έχει διχάσει και τους ίδιους τους δικαιούχους..
Τις τελευταίες εξελίξεις σ' αυτό το σκάνδαλο, στέλνει στα attikanea.blogspot.com, ο δικηγόρος και υποψήφιος Δήμαρχος Μαραθωνα  Νίκος Χατζηγιάννης, που εκπροσωπεί μερίδα προσφύγων που είναι ιδιοκτήτες τμήματος της συγκεκριμένης περιοχής, παραθέτοντας το ιστορικό του θέματος και ζητεί από τον υπουργό Υποδομών Μάκη Βορίδη να δώσει.. τσεκουράτη δίκαιη λύση υπέρ της πλειοψηφίας των  δικαιούχων προσφύγων, διαφορετικά, θα μιλάμε για .. νέο Βατοπεδινό σκάνδαλο μεγατόνων..
Στην επιστολή του ο κ. Χατζηγιάννης, αναφέρει:
Ο Ν. Χατζηγιάννης
"Σε σκάνδαλο …μεγέθους «Βατοπεδίου» τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση της "ΞΥΛΟΚΕΡΙΖΑΣ» Νέας Μάκρης Αττικής. 
Ο παλαιός ελαιώνας της Νέας Μάκρης ο οποίος είχε παραχωρηθεί το 2000 με Υπουργική Απόφαση του τότε Υπουργού Γεωργίας, κ. Ανωμερίτη στους αρχικούς πρόσφυγες της Νέας Μάκρης, κινδυνεύει να γίνει πλέον βορρά των κάθε είδους καταπατητών αλλά και της Ιεράς Μονής του Αγίου Εφραίμ Νέας Μάκρης, οι οποίοι διεκδικούν έκταση 282 στρεμμάτων, παρότι μέχρι σήμερα έχουν ηττηθεί σε όλα τα Δικαστήρια όπου έχουν προσφύγει.
Ειδικότερα, το κτήμα ΞΥΛΟΚΕΡΙΖΑ Νέας Μάκρης, είχε παραχωρηθεί στους αρχικούς πρόσφυγες της Μάκρης Μικράς Ασίας για να καλλιεργούν τις ελιές που υπήρχαν εκεί και να συλλέγουν το ελαιόκαρπο. 
Αυτό γινόταν επί δεκαετίες και οι ελιές πέρναγαν από γενιά σε γενιά, μέχρι το 2000, τότε δηλαδή που ο Υπουργός Γεωργίας Γεώργιος Ανωμερίτης με Υπουργική του Απόφαση αποφάσισε την παραχώρηση όλου του κτήματος κατά κυριότητα στις οικογένειες των αρχικών 94 προσφύγων – κληρούχων Νέας Μάκρης και στους κληρονόμους τους.
Η διεκδικούμενη περιοχή ΞΥΛΟΚΕΡΙΖΑ (ΕΛΑΙΩΝΑΣ)
Τούτο είχε ως συνέπεια, να εγείρει αξιώσεις επί της όλης εκτάσεως των 282 στρεμμάτων του κτήματος η Ιερά Μονή Αγίου Εφραίμ, η οποία εμφανίστηκε τότε να διεκδικεί όλη την έκταση, βασιζόμενη σε ....χρυσόβουλα βυζαντινών Αυτοκρατόρων. 
Με συνήγορο αρχικά τον κ. Διον. Πελέκη (πεθερό του κ. Βουλγαράκη) και αργότερα τον κ. Θέμη Σοφό, η Μονή Αγίου Εφραίμ, κατέφυγε στα Δικαστήρια και ζήτησε την ακύρωση της παραχώρησης, ισχυριζόμενη ότι το κτήμα της ανήκει. 
Ηττήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αργότερα σε όλα τα πολιτικά δικαστήρια και εναντίον της εκκερεμούν πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής από την έκταση που έχει εκδόσει η τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής. Αυτά όμως τα πρωτόκολλα δεν εκτελέστηκαν ποτέ......
 Και ενώ το ίδιο συνέβη και με αρκετούς καταπατητές της έκτασης, ο Δήμος Νέας Μάκρης κατέθεσε στις 31-12-2010 πλήρη φάκελλο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την διανομή του κτήματος στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση. 
Ενώ λοιπόν εκκρεμούσε η κύρωση της διανομής από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του Υπουγείου, εντελώς ξαφνικά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με νομοσχέδιό του που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες από την Βουλή κατήργησε την παραπάνω Υπουργική Απόφαση και έτσι άνοιξε τον δρόμο στην Μονή του Αγίου Εφραίμ για να ζητήσει την εξαγορά της έκτασης από το Δημόσιο, έναντι ευτελούς τιμήματος !!!
 Το ίδιο βέβαια, ισχύει και για τους καταπατητές της έκτασης, οι οποίοι μέχρι σήμερα έβρισκαν εμπόδια στους Πρόσφυγες και τώρα μπορούν πλέον να καρπωθούν τα οφέλη της αυθαιρεσίας τους....
 Την ύστατη στιγμή οι περισσότεροι Βουλευτές της Αττικής, αντιλαμβανόμενοι το σκάνδαλο που πρόκειται να ξεσπάσει κατέθεσαν Τροπολογία στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών, με την οποία ζητούν την παραχώρηση του κτήματος στους Πρόσφυγες της Νέας Μάκρης υπό την μορφή αγροτικού συνεταιρισμού, κατά χρήση και εκμετάλλευση, ώστε πλέον να διασφαλιστεί αφενός μεν η αγροτική χρήση της έκτασης με αποφυγή οικοπεδοποιήσεων, αφετέρου η αγροτουριστική ανάπτυξη της περιοχής. 
 Πλέον, ο Υπουργός Υποδομών κ. Μάκης Βορίδης έχει στα χέρια του την όλη υπόθεση και από αυτόν εξαρτάται αν η υπόθεση θα εξελιχθεί σε μέγα προεκλογικό σκάνδαλο ή απλά θα θεραπεύσει το ατόπημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 
Ο κ. Βορίδης, Βουλευτής ο ίδιος της Περιφέρειας Αττικής γνωρίζει πολύ καλά το όλο θέμα, και πλέον από αυτόν εξαρτάται η δίκαιη τακτοποίησή του.
Τις προσεχείς ημέρες θα ξέρουμε αν τελικά ο Υπουργός θα επιλέξει την δίκαιη τακτοποίηση ή την δημιουργία του μεγαλύτερου μετά ....... Εφραίμ σκανδάλου, αυτή την φορά με πρωταγωνιστή τον ίδιο και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης".


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ από attikanea.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου