Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Τι μπορούν να μας πουν τα μάτια της γάτας για τη διάθεσή της


Συχνά, οι άνθρωποι περιγράφουν τις γάτες ως πλάσματα που με δυσκολία καταλαβαίνει κανείς. Μπορούμε να ταυτιστούμε πιο εύκολα με το κουταβίσιο βλέμμα και το χαρωπό κούνημα της ουράς, ενώ οι γάτες μας φαίνονται πιο περίεργες και αινιγματικές. Ευτυχώς, όλο και περισσότερο αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι γάτες είναι εξίσου εκδηλωτικές, απλώς χρειάζεται λίγη προσπάθεια και εξοικείωση για να μάθει κανείς να αποκρυπτογραφεί τις συμπεριφορές και τις εκφράσεις τους. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, παρατηρητικότητα, και σεβασμός στη σχέση μας με τη γάτα μας, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον που θα ευνοεί τη μεταξύ μας επικοινωνία.


Το πρώτο βήμα για να καταλάβετε τα συναισθήματα της γάτας σας είναι να την κοιτάξετε στα μάτια. Ας δούμε τι μπορούν να μας πουν τα μάτια της γάτας για τη διάθεση, τους φόβους, και τις επιθυμίες της:

Πότε σας εμπιστεύεται η γάτα σας;

Όταν μια γάτα σας εμπιστεύεται, ανοίγει διάπλατα τα μάτια της μπροστά σας. Αυτή η έκφραση μπορεί να υποδεικνύει και ότι βρίσκεται σε επαγρύπνηση και παρατηρεί τι συμβαίνει στο περιβάλλον της, οπότε προσεγγίστε την με προσοχή. Όταν, όμως, τα ορθάνοιχτα μάτια συνοδεύονται από τρίψιμο στις γάμπες σας ή στο πρόσωπό σας, ζητώντας αγκαλιές, τότε το πιθανότερο είναι ότι νιώθει τρυφερότητα για εσάς και επιθυμεί να βρίσκεται κοντά σας.

Πότε νιώθει κτητική με την περιοχή της;

Το οικόσιτο αιλουροειδές σας ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις μεγάλες, επιβλητικές γάτες, οι οποίες από τη φύση τους είναι κυνηγοί, και ιδιαίτερα κτητικές με την περιοχή τους. Παρότι οι οικόσιτες γάτες είναι πιο ήρεμες, συχνά παρουσιάζουν χαρακτηριστικά που θυμίζουν τους άγριους προγόνους τους, όπως τάση να επιβληθούν και επιθετικότητα.


Όταν η γάτα σας σάς κοιτάζει χωρίς να ανοιγοκλείνει τα μάτια της για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να υποδεικνύει απειλή και πρόθεση να επιτεθεί. Τις στιγμές εκείνες, συνιστάται να αποφεύγετε να πλησιάζετε πολύ τη γάτα σας και τα πράγματά της, καθώς και να κρατάτε μακριά άλλα κατοικίδια και μικρά παιδιά. Σε σπίτια όπου ζουν παραπάνω από μία γάτες, συχνά χρησιμοποιούν το βλέμμα τους για να δηλώσουν η μία στην άλλη κυριαρχία στην περιοχή τους.

Πότε φοβάται η γάτα σας;

Αν η γάτα σας μισοκλείνει τα μάτια της, ενδέχεται να φοβάται, σχεδόν σα να προσπαθεί να τα προστατεύσει από πιθανές νυχιές κάποιου άλλου ζώου. Θα παρατηρήσετε στη γλώσσα του σώματός της και την τάση να αποτραβιέται. Αν τα κατοικίδιά σας δεν τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους, μπορεί η υγεία και η ευημερία της γάτας σας να επηρεαστεί από το συνεχές άγχος. Γι’ αυτό, ίσως πρέπει να χρειαστεί να τα συστήσετε από την αρχή μεταξύ τους, ώστε να καταφέρουν να νιώσουν πιο ασφαλή το ένα με το άλλο.






Τι αποκαλύπτουν τα αυτιά της γάτας για τη διάθεσή της

Σε κάθε περίπτωση: η γάτα σας μπορεί να έχει μάτια πλάνα, προσοχή όμως στα αφτιά- «αεροπλάνα»!


Σας λατρεύει η γάτα σας;

Παρότι οι γάτες είναι – στερεοτυπικά – γνωστές για τη συναισθηματική αδιαφορία τους, αν είστε γατογονέας πιθανότατα γνωρίζετε ήδη πόσο αγαπησιάρες και αφοσιωμένες μπορούν να γίνουν οι χνουδωτές βασίλισσες της καρδιάς μας. Όταν μια γάτα ανοιγοκλείνει αργά-αργά τα μάτια της κοιτώντας σας, είναι σα να σας εκφράζει τη λατρεία που τρέφει προς το πρόσωπό σας. Κοιτάξτε την κι εσείς, και μιμηθείτε την ανοιγοκλείνοντας σιγά-σιγά τα μάτια σας.


Πότε είναι χαρούμενη;

Είναι εύκολο να αναγνωρίσει κανείς μια χαρούμενη γάτα. Συνήθως κάθεται ή ξαπλώνει, γουργουρίζει, “πλάθει κουλουράκια” με τα πατουσάκια της, και έχει μισόκλειστα μάτια με κόρες που τείνουν να γίνουν κάθετες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου