Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024

Η Παναγία των Παρισίων άνοιξε τις πύλες της - Όλα όσα έγιναν στα θυρανοίξια

  Με μία μεγαλοπρεπή τελετή, η Γαλλία γιόρτασε τα θυρανοίξια της αναστηλωμένης, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, Παναγίας των Παρισίων.Μετά από πρόσκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παραβρέθηκαν 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από ολόκληρο τον κόσμο. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το χτύπημα της καμπάνας του καθεδρικού ναού ενώ ο Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού Λοράν Ούλριχ, χτύπησε την πύλη της Νοτρ Νταμ τρεις φορές. Την τελετή «έντυσε» χορωδία που έψαλλε εκκλησιαστικούς ύμνους.

Καταχειροκροτήθηκαν οι πυροσβέστες

Ακολούθησε η προβολή του φιλμ «Notre Dame Reborn» που περιέγραψε πως έγινε η αναστήλωση ενώ στην εκκλησία μπήκαν και καραχειροκροτήθηκαν οι πυροσβέστες που είχαν λάβει μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς και τεχνίτες. Ενώ βρίσκονταν εντός της εκκλησίας, στην πρόσοψη της Παναγίας των Παρισίων εμφανίστηκε το μήνυμα «Merci» (ευχαριστώ) σε πολλές γλώσσες.


Ακολούθησε μουσική παράσταση με βιολί και τσέλο από τα αδέρφια Renaud και Gautier Capucon.

«Τα μεγάλα έθνη» μπορούν να «πετύχουν το αδύνατο»

«Οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων, που συνόδευσαν την ιστορία μας, χτυπούν ξανά», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Αποφασίσαμε να ξαναχτίσουμε [την Παναγία των Παρισίων] για να είναι ακόμη πιο όμορφη», ανέφερε. «Επιλέξαμε την αδελφοσύνη» πρόσθεσε, ευχαριστώντας τους δωρητές και όσους εργάστηκαν για την αναστήλωση.

«Τα μεγάλα έθνη» μπορούν να «πετύχουν το αδύνατο», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Μετά την ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν μπήκαν εντός της εκκλησίας 110 λάβαρα του Παρισιού και 100 ψάλτες.

Φόρος τιμής στον στρατηγό Ζορζελίν

Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Λοράν Ούλριχ απέτισαν φόρο τιμής στον στρατηγό Ζορζελίν, πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στον Ζορζελίν είχε ανατεθεί η επίβλεψη της ανοικοδόμησης της Παναγίας των Παρισίων.

Ο άνθρωπος που επέβλεψε το έργο μέχρι τον θάνατό του το 2023, ονειρευόταν την ημέρα των εγκαινίων: «Θα είμαι πίσω από μια κολόνα. Την ημέρα που ο Αρχιεπίσκοπος και ο αρχιερέας θα μπουν, θα γίνουν οι κύριοι του χώρου. Το μόνο που κάνω, είναι να τους τον παραδώσω».

Ο Ζοζερλίν τον Αύγουστο του 2023 είχε πάει για πεζοπορία στα Πυρηναία και έχασε τη ζωή του. Το όνομά του είναι χαραγμένο στην κορυφή της Παναγίας των Παρισίων.

«Ξύπνα ιερό όργανο»

Το πελώριο εκκλησιαστικό όργανο του 15ου αιώνα με τις πέντε σειρές πλήκτρων και τους 5.000 αυλούς σώθηκε από τη φωτιά το 2019 αν και καλύφθηκε από σοβάδες, σκόνη και νερό. Οι εργασίες για τη «διάσωσή» του ήταν συνεχείς και δύσκολες και ακούστηκε ξανά στα εγκαίνια.

«Ξύπνα όργανο, ιερό όργανο», είπε ο Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού. Το πελώριο εκκλησιαστικό όργανο, με 7.952 σωλήνες που κυμαίνονται από το μέγεθος μίας πένας έως το πλάτος ενός κορμού, αντήχησε για πρώτη φορά μετά τη φωτιά.





«Όχι» σε εισιτήριο

Στα εγκαίνια διαβάστηκε και μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου ο οποίος προέτρεψε να είναι ελεύθερη η είσοδος στην Παναγία των Παρισίων. Οι «τεράστιοι» αριθμοί που θα επισκεφθούν την Παναγία των Παρισίων θα πρέπει να γίνουν δεκτοί «γενναιόδωρα και δωρεάν» ανέφερε ο Πάπας εν μέσω έντονης αντίδρασης της εκκλησίας στην πρόταση του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού να επιβάλλεται εισιτήριο για την είσοδο.

Οι εκπρόσωποι των θρησκειών και το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου

Στις εορταστικές εκδηλώσεις βρέθηκαν και εκπρόσωποι όλων των θρησκειών στη Γαλλία. «Αυτή είναι κάθε άλλο παρά μια συνηθισμένη μέρα, ακόμη και για εμάς», δήλωσε ο Antony Boussemart, συμπρόεδρος της Ένωσης Βουδιστών Γαλλίας.

Ο Christian Krieger, πρόεδρος της Γαλλικής Προτεσταντικής Ομοσπονδίας, δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένος που αυτό το κτίριο έχει λάβει τόση προσοχή από το έθνος. Είναι μια μορφή αναγνώρισης της ευγενούς φύσης της λατρείας, όταν αυτή περιλαμβάνει τη σιωπή, την προσευχή και την υποδοχή των ανθρώπων».

Στα εγκαίνια ο Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού διάβασε ένα απόσπασμα της επιστολής του Αποστόλου Παύλου προς Εφεσίους: «Έτσι, λοιπόν, δεν είστε πλέον ξένοι και αλλοδαποί, αλλά είστε συμπολίτες με τους αγίους και μέλη της οικίας του Θεού, χτισμένοι πάνω στο θεμέλιο των αποστόλων και των προφητών, με ακρογωνιαίο λίθο τον ίδιο τον Ιησού Χριστό. Μέσα σ' αυτόν οικοδομείτε και εσείς μαζί σε κατοικία για τον Θεό μέσω του Πνεύματος».

Μετά την ανάγνωση, ο αρχιεπίσκοπος είπε πως η Παναγία των Παρισίων είναι ένα μέρος που υποδέχεται όποιον εισέρχεται, είτε είναι χριστιανός, είτε όχι.

Ποιοι βρέθηκαν στην Παναγία των Παρισίων

Στην Παναγία των Παρισίων βρέθηκαν αρχηγοί κρατών, μεταξύ των οποίων ο Ντόναλντ Τραμπ. Παρόντες ήταν και δωρητές όπως ο CEO της LVMH Μπερνάρ Αρνό που δώρισε 200 εκατ. ευρώ.Στις εορταστικές εκδηλώσεις βρέθηκε και ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρρυ, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ, οι πρώην πρόεδροι της χώρας Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ καθώς επίσης και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Το «παρών» έδωσε και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Ένας από τους πρώτους προσκεκλημένους που κατέφθασαν στην Παναγία των Παρισίων, ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Kering, ο Φρανσουά Ανρί Πινό, ο οποίος δώρισε 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση του εμβληματικού καθεδρικού ναού. «Χαίρομαι πολύ που δίνω λίγη χαρά σε αυτούς τους ανθρώπους που έκλαιγαν καθώς έβλεπαν την Νοτρ Νταμ να γίνεται καπνός τον Απρίλιο του 2019» δήλωσε.


Ντόναλντ Τραμπ Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν, πρίγκιπας Ουίλιαμ Φρανσουά Ολάντ
Ο Μισέλ Μπαρνιέ
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μέσα στην Νοτρ Νταμ



Πλήθος κόσμου βγήκε στους δρόμους του Παρισιού υπό βροχή και παρακολούθησε από γιγαντοοθόνες τα θυρανοίξια. Μετά το τέλος των εγκαινίων, ακολούθησε συναυλία στο προαύλιο της εκκλησίας.


Η υποδοχή Τραμπ

Νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε στο Μέγαρο τον Ντόναλντ Τραμπ. «Έχουμε καλές σχέσεις και έχουμε καταφέρει πολλά, σεβόμαστε και αγαπάμε τους Γάλλους. Είναι τιμή μου που βρίσκομαι εδώ», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Και σίγουρα φαίνεται ότι ο κόσμος τρελαίνεται λίγο αυτή τη στιγμή. Και θα μιλήσουμε γι' αυτό», πρόσθεσε. Αμέσως μετά τον Τραμπ, στο Μέγαρο έφτασε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ντόναλντ Τραμπ, Εμανουέλ Μακρόν, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Νωρίτερα, έφτασε στο προεδρικό μέγαρο ο φιλάνθρωπος Ed Eisele από το Φοίνιξ της Αριζόνα που συνέβαλε στην αποκατάσταση του καθεδρικού ναού στη μνήμη της συζύγου του, η οποία ήταν Γαλλίδα. Ο Μισέλ Πικάντ, πρόεδρος του Ιδρύματος Φίλων της Παναγίας των Παρισίων, του είχε ζητήσει να χρηματοδοτήσει τις εργασίες. «Του είπα ότι το βαπτιστήριο θα κόστιζε 200.000 δολάρια. Μου είπε: “Πολύ καλά, έχετε άλλες ανάγκες;”. Του είπα: “ναι, δεν έχουμε ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση του οργάνου της χορωδίας, θα χρειαστούμε 1,5 εκατομμύριο”. Ο Eisele δώρισε τελικά 1,7 εκατομμύρια δολάρια».

Η Παναγία των Παρισίων

Ο ηλικίας 860 ετών μεσαιωνικός καθεδρικός ναός, ένα σύμβολο τόσο της Γαλλίας όσο και του Παρισιού, αποκαταστάθηκε επιμελώς, με νέο βέλος και οροφή, έχει επιστρέψει στην παλιά δόξα του και τα λευκά και χρυσά διακοσμητικά στοιχεία του αστράφτουν σήμερα περισσότερο παρά ποτέ. Το βράδυ της 15ης Απριλίου 2019, οι Παριζιάνοι που έσπευσαν επιτόπου και τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούσαν με φρίκη καθώς κατέρρεαν το βέλος και η οροφή του ναού από την πυρκαγιά που απείλησε τα κύρια καμπαναριά και ολόκληρο το κτίσμα, το οποίο μόλις που απέφυγε την πλήρη καταστροφή

Χιλιάδες ειδικοί τεχνίτες, από ξυλουργούς και λιθοξόους μέχρι καλλιτέχνες των βιτρώ, εργάζονταν διαρκώς τα πέντε τελευταία χρόνια, χρησιμοποιώντας παλαιές μεθόδους για να αποκαταστήσουν, να επισκευάσουν ή να αντικαταστήσουν ό,τι είχε καταστραφεί ή υποστεί ζημιές.

Ο θεμέλιος λίθος του καθεδρικού ναού τέθηκε το 1163 και η οικοδόμησή του συνεχίσθηκε τον επόμενο αιώνα, ενώ αποκαταστάθηκε και του έγιναν προσθήκες το 17ο και το 18ο αιώνα.

Ο Βίκτωρ Ουγκό βοήθησε να γίνει ο καθεδρικός ναός ένα σύμβολο τόσο του Παρισιού όσο και της Γαλλίας, όταν τον χρησιμοποίησε το 1831 ως σκηνικό για το μυθιστόρημά του «Η Παναγία των Παρισίων». Ο Κουασιμόδος, ο κεντρικός χαρακτήρας του μυθιστορήματος, έχει αποδοθεί σε ταινίες του Χόλιγουντ, μια ταινία κινουμένων σχεδίων του Ντίσνεϊ και σε μιούζικαλ.

Τόσα χρήματα συγκεντρώθηκαν για την αποκατάστασή του απ' όλο τον κόσμο -περισσότερα από 840 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το γραφείο του Μακρόν- ώστε έχουν απομείνει κεφάλαια για να επενδυθούν περαιτέρω στο κτίριο.

Η Καθολική Εκκλησία περιμένει τώρα ότι ο καθεδρικός ναός θα υποδέχεται περίπου 15 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου