*Για το θέμα μιλά ο Βασίλειος Παπαλόης, Καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο Imperial College του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η επιστημονική έρευνα στο πεδίο της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων τρέχει με αμείωτο ρυθμό, όπως αμείωτη παραμένει η ανάγκη για εύρεση λύσεων στο διαχρονικό πρόβλημα της ζήτησης και προσφοράς μοσχευμάτων: η πρώτη «τρέχει» διαρκώς ενώ η δεύτερη ακολουθεί «περπατώντας».
Τον περασμένο Μάιο, στο δελτίο τύπου για την 77η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων αυξήθηκαν κατά 52% το διάστημα 2010-2022. «Τα τελευταία στοιχεία του 2022 από το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων δείχνουν ότι ετησίως πραγματοποιούνται παγκοσμίως περισσότερες από 150.000 μεταμοσχεύσεις» σημείωνε, επισημαίνοντας εντούτοις το ζήτημα της δυσανάλογα αυξανόμενης ζήτησης. Το 2018, μόνο στην Ευρώπη, οι ασθενείς σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ξεπερνούσαν τους 150.000.
«Πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στον τομέα των μεταμοσχεύσεων» είχε τονίσει ο κ. Βασίλειος Παπαλόης, Καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο Imperial College του Λονδίνου, στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκ των αρχιτεκτόνων του Εθνικού Σχεδίου για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων, μιλώντας στο ygeiamou για τα έξι σημεία-κλειδιά για την ενίσχυση της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.
Στη συζήτησή μας, ο κ. Παπαλόης μίλησε για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων, μια «μια πολυπαραγοντική θεραπευτική παρέμβαση που εμπλέκει [μεταξύ άλλων] χειρουργούς, παθολόγους, ανοσολόγους, ψυχολόγους, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς», ως ένα από τα πλέον προωθημένα πεδία της επιστήμης, περιγράφοντας τα επιστημονικά επιτεύγματα που έλυσαν το πρόβλημα της ασυμβατότητας δότη και λήπτη μοσχεύματος, καθώς και το υπό μελέτη -και πολλά υποσχόμενο- project δημιουργίας «καθολικών μοσχευμάτων».
Ξεπερνώντας τα εμπόδια
«Για να γίνει μια μεταμόσχευση πρέπει να υπάρξει συμβατότητα της ομάδας αίματος -όχι ίδια ομάδα αίματος- και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέγγιση στο σύστημα των αντιγόνων ιστοσυμβατότητας (HLA antigens)» εξηγεί ο καθηγητής για τις δύο βασικές προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν να προχωρήσει η μεταμόσχευση χωρίς να υπάρξει υπεροξεία απόρριψη (ασύμβατη ομάδα αίματος) ή οξεία απόρριψη (αντιγόνα ιστοσυμβατότητας). «Όταν ερχόμαστε στο δεύτερο στάδιο, στη συμβατότητα των αντιγόνων ιστοσυμβατότητας, όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο καλύτερες πιθανότητες έχουμε να μην επέλθει απόρριψη και το μόσχευμα να επιβιώσει και να λειτουργήσει καλά μακροπρόθεσμα» προσθέτει.
Για το πρόβλημα της ασυμβατότητας και πώς κάμπτεται σήμερα, ο κ. Παπαλόης εξηγεί: «Στις περιπτώσεις που έχουμε μη συμβατές ομάδες αίματος ή αυτό που λέμε “positive crossmatch”, δηλαδή υπάρχει αντίδραση του αίματος του λήπτη λόγω παρουσίας ειδικών εναντίον των αντιγόνων του δότη αντισωμάτων, σήμερα πλέον η μεταμόσχευση μπορεί να προχωρήσει με δύο διαφορετικούς τρόπους». Χιαστή μεταμόσχευση (Paired και pooled scheme)
Κατά τη χιαστί μεταμόσχευση, τα μεταμοσχευτικά κέντρα τοποθετούν τα ζευγάρια δότη-λήπτη με έλλειψη συμβατότητας σε μια κοινή βάση δεδομένων (pool). Ο υπολογιστής διασταυρώνει τις πληροφορίες για να βρει συμβατό λήπτη και δότη, κι έτσι δημιουργείται ένα δίκτυο ανταλλαγής νεφρών ή άλλων μοσχευμάτων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνει ο καθηγητής, γίνεται ανταλλαγή μέχρι τριών ζευγαριών, ενώ στις ΗΠΑ, όπου έχουν μεγαλύτερη βάση δεδομένων, δημιουργούνται ευρύτερες αλυσίδες. «Η χιαστή ανταλλαγή, μέσα στα τελευταία 5-10 χρόνια, έχει πολλαπλασιάσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων από ζώντες δότες, οι οποίες προηγουμένως δεν ήταν πολύ συχνά δυνατές». Πλασμαφαίρεση
Είναι μια μέθοδος «καθαρισμού» του αίματος του λήπτη από τα αντισώματα που αντιδρούν απέναντι στα αντιγόνα είτε στην ομάδα αίματος του δότη. Η διαδικασία μοιάζει τεχνικά με την αιμοκάθαρση και, καθώς σημειώνει ο κ. Παπαλόης, χρειάζεται να επαναληφθεί δέκα ή και περισσότερες φορές για να εξασφαλιστεί πιο σταθερό αποτέλεσμα. «Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μπορούμε να απαλλάξουμε τον λήπτη από τα αντισώματα και να κάνουμε τη μεταμόσχευση εφικτή». Σήμερα, αν και λιγότερο δημοφιλής από τη χιαστί ανταλλαγή, συνεχίζει να γίνεται στα περισσότερα κέντρα του κόσμου με πολύ σημαντική επιτυχία . Ιδιαίτερα στον τομέα της μεταμόσχευσης από ζώντα δότη, διαδραματίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο, αναφέρει ο καθηγητής, κατά τις εκτιμήσεις του οποίου έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση, κατά 30-40%.
Ο κ. Παπαλόης στέκεται σε ένα εντυπωσιακό στοιχείο για την πλασμαφαίρεση: «Μετά τη μεταμόσχευση, το σώμα του λήπτη αντιδρά σαν να υπήρχε πλήρης συμβατότητα εξαρχής. Ενώ θα περιμέναμε τα αντισώματα να επανεμφανιστούν και να επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία, αυτό δεν συμβαίνει, κάτι αξιοπερίεργο και άξιο μελέτης» εξηγεί στο ygeiamou και προσθέτει ότι, από ανοσολογική πλευρά, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ καλά
Δημιουργία «καθολικών» οργάνων για μεταμοσχεύσεις
Το 2022, ομάδα από το Ερευνητικό Εργαστήριο Θωρακοχειρουργικής Latner και το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Ajmera του University Health Network στον Καναδά δημοσίευσαν στο Science Translational Medicine μελέτη τους που απέδειξε ότι είναι δυνατή η ασφαλής αλλαγή της ομάδας αίματος σε όργανα που προορίζονται για μεταμόσχευση. Το ίδιο έτος, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge κατάφεραν να τροποποιήσουν τον τύπο αίματος σε τρεις νεφρούς από θανόντες δότες, μια «πρωτοποριακή ανακάλυψη» όπως εξήγησαν, «που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τους νεφροπαθείς».
Ρωτήσαμε τον κ. Παπαλόη για το εγχείρημα δημιουργίας καθολικών οργάνων προς μεταμόσχευση, ανεξάρτητων δηλαδή από τις ομάδες αίματος. «Η διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη του οργάνου από τον δότη και την τοποθέτησή του με μια μηχανή εξωσωματικής κυκλοφορίας (extracorporeal machine perfusion), όπου περνάμε μέσα από το μόσχευμα είτε ένα διάλυμα συντήρησης είτε ανθρώπινο αίμα, το οποίο έχει ηπαρινιστεί ώστε να μην σχηματιστούν θρόμβοι» εξηγεί. «Ουσιαστικά εμπλουτίζουμε το υγρό συντήρησης ή το αίμα με συγκεκριμένα ένζυμα που “καταστρέφουν” τα αντιγόνα, που είναι η έκφραση της ομάδας αίματος. Με αυτόν τον τρόπο, το όργανο γίνεται “ουδέτερο” από πλευράς ομάδας αίματος και γι’ αυτό μπορεί να μεταμοσχευθεί σε οποιονδήποτε ασθενή».
«Έχει γίνει αρκετή δουλειά πάνω σε αυτό στο Πανεπιστήμιο του Cambridge» σχολιάζει ο καθηγητής, θεωρώντας ότι, καίτοι αποδεδειγμένα εφικτό και με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, πρόκειται για περίπλοκη διαδικασία που πρέπει να τεθεί στη βάση της επιστημονικής διερεύνησης με μεγάλης κλίμακας κλινικές μελέτες, κάτι «πάρα πολύ δύσκολο» επί του παρόντος.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
▼
2024
(8929)
-
▼
Νοεμβρίου
(725)
- Barry White Love's Theme Charlize Theron
- Cher - Strong Enough & Believe (2024 Victoria’s Se...
- Whitney Houston - One Moment In Time - (Live at Gr...
- Shirley Bassey - Where Do I Begin (1975) Love Story
- Il Volo: Tutto per Uno - Capolavoro. Segunda parte...
- Jeep: Τιμά τις στρατιωτικές της ρίζες με μια σπέσι...
- Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Το βιογρα...
- Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος με 50...
- Ισπανία: Τέσσερις άνδρες καταδικάστηκαν για τη δολ...
- Η KAMManufaktur παρουσίασε την 912c restomod
- Αιγάλεω: Συνελήφθη 29χρονος που είχε αεροβόλα όπλα...
- Ναυάγησε το σχέδιο της Μελόνι για τα κέντρα μετανα...
- Επιχείρηση «ΤΑΛΩΣ»: Δίωξη κατά πέντε ατόμων για πα...
- Απίστευτη υπόθεση δικαστικής πλάνης καταγγέλλει δι...
- Στο ΣτΕ κατηγορούμενοι για τη μεγάλη απάτη τύπου Κ...
- Νεκρός βρέθηκε 25χρονος Βρετανός που έκανε μάθημα ...
- Σε κρίσιμη κατάσταση ο 15χρονος που οδηγούσε το όχημα
- Audi A3 Allstreet 35
- Για πρώτη φορά ακροδεξιό κόμμα κερδίζει εκλογές στ...
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Έκλεισαν οι κάλπες - Μετά τις 22:0...
- Η χρυσή πορεία του… χρυσού θα συνεχιστεί και το 2025
- Ποιος φοβάται τον μεγάλο κακό εκτυπωτή;
- Bluesky: Ο αντικαταστάτης του Twitter (X
- Θεσσαλονίκη: Συνολικά 91 άτομα συνελήφθησαν για να...
- Κάθε χρόνο έχουμε «12 Τέμπη» στους ελληνικούς δρόμους
- Ουρουγουάη: Στις κάλπες οι ψηφοφόροι για τον δεύτε...
- BMW και η BYD σώζουν την οικονομία της Ουγγαρίας
- Παλαιό Φάληρο: Διαρρήκτης κλέβει αυτοκίνητο σε 2 λ...
- Οδηγός ταξί πήρε το τηλέφωνο 46χρονης, την χτύπησε...
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Βρέθηκαν εκτυπώσεις παλιών χτ...
- Πακιστάν: 82 νεκροί και 156 τραυματίες από τα βίαια
- Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν
- Επιχείρηση για τη διάσωση αλόγου που έπεσε σε φρεάτιο
- Στη ΜΕΘ ανήλικος οδηγός μηχανής
- Άνδρας έγινε παθολογικά παχύσαρκος για να αποφύγει...
- Εμβόλια αδυνατίσματος για την καταπολέμηση της ανε...
- Φιντάν: Το Αιγαίο να μετατραπεί σε περιοχή οικονομ...
- Γερμανία: Οι αγρότες επιστρέφουν με τρακτέρ στο Βε...
- Πόρτο Ράφτη: Αγνοείται 22χρονος κολυμβητής - Έρευν...
- Ferrari με 26.250 €
- O γαμπρός που συνελήφθη με κοκαΐνη πριν τον γάμο
- Δράμα: Σύλληψη διακινητή που μετέφερε παράνομα 16 ...
- Xpeng Motors
- Το 2024 το πιο ζεστό καλοκαίρι για τις ελληνικές θ...
- 25χρονος ανέκτησε τις αισθήσεις του λίγες στιγμές ...
- Γιατί οι περισσότερες εταιρείες απολύουν τους εκπρ...
- Αγνοούνται τα ίχνη ραβίνου στο Αμπού Ντάμπι – Πιθα...
- Η μάχη της Αράχοβας και ο ελληνικός θρίαμβος επί τ...
- Ferrari SF90 Spyder 1.000 ίππων του Ζαννή Φραντζέ...
- Κίνημα Δημοκρατίας το όνομα του κόμματος Κασσελάκη...
- Τουρκία: Καθαίρεση άλλων δύο δημάρχων με την κατηγ...
- IL VOLO - 2024
- Andrea Bocelli & Brian May - Who Wants to live For...
- André Rieu - Nearer my God to Thee
- Helene Fischer - ATEMLOS (Live von der Stadion Tou...
- Porsche 911 GT3 RS
- Smart restart της Mercedes-Benz και της Geely
- Θησαυρός εκατομμυρίων και σαπίζει…
- Τα 10 μεγαλύτερα χρυσωρυχεία του κόσμου
- Μέρκελ: Τo βιβλίο με τα απομνημονεύματά της είναι ...
- Τουρκία: Δύο δήμαρχοι καταδικάστηκαν για τρομοκρατ...
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους - γιάφκα στο Παγκράτι
- Ταεκβοντό: Πρωταθλήτρια Ευρώπης U21 η Στέλλα Μαρεν...
- Τεράστιος σκελετός δεινοσαύρου βάρους 22.000 κιλών...
- Σάμος: Συνελήφθη 17χρονος διακινητής μετά από επει...
- Συνεργείο με 12 εργάτες μάζευε για μέρες ελιές σε ...
- Λάδι: Η τιμή του σε Λακωνία, Μεσσηνία, Κρήτη
- Γαλλία: Πατέρας βίαζε τη θετή κόρη του, της έδενε ...
- Στυλιανίδης στον Τούρκο ομόλογό του: Παραμένουμε π...
- Ο Ζαννής Φραντζέσκος κάνει dolce vita στο Μονακό, ...
- Λαμία: «Καμπάνα» 9 μηνών σε οδηγό που εμβόλισε, χτ...
- Βρετανία: Βουλευτής της Ακροδεξιάς είχε καταδικαστ...
- Εσείς θα πληρώνατε 344 δολάρια για έναν καφέ;
- Το μεγάλο event του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στη...
- Λίβανος: Δυο ρουκέτες έπληξαν την ιταλική βάση της...
- Βύρωνας: Μοναχικός και ηπίων τόνων ο 49χρονος φιλό...
- Δολοφονία 5χρονου στο Μαρκόπουλο: Εντοπίστηκε το α...
- Δικηγόροι κατά δικαστών με αφορμή μια απόφαση του ...
- Παχυσαρκία: Aκριβή η αντιμετώπισή της στην Ελλάδα ...
- BBC: Η Ρωσία έδωσε στη Βόρειο Κορέα 1 εκατ. βαρέλι...
- Δύο συλλήψεις στην Αθήνα για διακίνηση ναρκωτικών ...
- Ένοπλες Δυνάμεις: «Σιδερένιο τείχος» με φρεγάτες σ...
- Η εβδομάδα που άλλαξε δραματικά τον πόλεμο στην Ου...
- Bosch θα καταργήσει 5.500 θέσεις εργασίας – Στη Γε...
- Κωνσταντινούπολη: Πλημμύρες και ακυρώσεις πτήσεων ...
- Πούτιν ανακοίνωσε ότι ξεκινάει μαζική παραγωγή του...
- Όρμπαν: Προσέξτε τις απειλές Πούτιν
- Καραμανλής: Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκ...
- Ντόναλντ Τραμπ: Αναβλήθηκε η καταδίκη του για την ...
- Τσίπρας: «Δεν ήμουν ποτέ και δεν είμαι και σήμερα ...
- Ιός του Δυτικού Νείλου: Στα 217 τα κρούσματα
- Διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας και Αϊτής
- Καταλονία: Πρόστιμο άνω των 100.000 ευρώ σε γηροκο...
- Δύο ένοπλες ληστείες σε φαρμακεία μέσα σε μία ώρα ...
- Απεγκλώβισαν λύκο που είχε πέσει σε πηγάδι 13 μέτρ...
- Το «Κοντραμπάντο», ο σκοτεινός στόλος και τα απίστ...
- Ληστεία βγαλμένη από ταινία σε μουσείο της Γαλλίας...
- Έρχονται τα ραντάρ καταγραφής ταχύτητας και ήχου (...
- Νορβηγία: Συνελήφθη φρουρός της αμερικανικής πρεσβ...
- Γεραπετρίτης: Σημαντικό να έχουμε στη νέα γενιά τω...
- ► Σεπτεμβρίου (704)
- ► Φεβρουαρίου (837)
- ► Ιανουαρίου (1041)
-
▼
Νοεμβρίου
(725)
-
►
2023
(11198)
- ► Δεκεμβρίου (779)
- ► Σεπτεμβρίου (772)
- ► Φεβρουαρίου (1122)
- ► Ιανουαρίου (1018)
-
►
2022
(11200)
- ► Δεκεμβρίου (731)
- ► Σεπτεμβρίου (896)
- ► Φεβρουαρίου (960)
- ► Ιανουαρίου (1185)
-
►
2021
(17393)
- ► Δεκεμβρίου (1574)
- ► Σεπτεμβρίου (1499)
- ► Φεβρουαρίου (1454)
- ► Ιανουαρίου (1497)
-
►
2020
(23158)
- ► Δεκεμβρίου (1599)
- ► Σεπτεμβρίου (1967)
- ► Φεβρουαρίου (2081)
- ► Ιανουαρίου (2427)
-
►
2019
(23814)
- ► Δεκεμβρίου (2676)
- ► Σεπτεμβρίου (2114)
- ► Φεβρουαρίου (1615)
- ► Ιανουαρίου (1648)
-
►
2018
(16714)
- ► Δεκεμβρίου (1126)
- ► Σεπτεμβρίου (1200)
- ► Φεβρουαρίου (1946)
- ► Ιανουαρίου (1812)
-
►
2017
(7347)
- ► Δεκεμβρίου (1712)
- ► Σεπτεμβρίου (714)
- ► Φεβρουαρίου (134)
- ► Ιανουαρίου (174)
-
►
2016
(2893)
- ► Δεκεμβρίου (277)
- ► Σεπτεμβρίου (107)
- ► Φεβρουαρίου (375)
- ► Ιανουαρίου (524)
-
►
2015
(10911)
- ► Δεκεμβρίου (256)
- ► Σεπτεμβρίου (273)
- ► Φεβρουαρίου (1965)
- ► Ιανουαρίου (2523)
-
►
2014
(21554)
- ► Δεκεμβρίου (2811)
- ► Σεπτεμβρίου (1799)
- ► Φεβρουαρίου (1354)
- ► Ιανουαρίου (1501)
-
►
2013
(16071)
- ► Δεκεμβρίου (1318)
- ► Σεπτεμβρίου (1328)
- ► Φεβρουαρίου (1328)
- ► Ιανουαρίου (1141)
-
►
2012
(9024)
- ► Δεκεμβρίου (1035)
- ► Σεπτεμβρίου (520)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου