Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Νέες απειλές από τον Ερσίν Τατάρ: Τα τουρκικά F-16 χρειάζονται πέντε λεπτά για να φτάσουν από τα Άδανα στην Κύπρο

 «Χρειάζονται 5 λεπτά για να φτάσουν τα τουρκικά αεροσκάφη F-16 από τα Άδανα», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ωστόσο πρόσθεσε πως «αν υπάρχει ανάγκη, η Τουρκία μπορεί να δημιουργήσει βάσεις στο ψευδοκράτος. Θα προβούμε αμέσως στις απαραίτητες διαδικασίες». Ο Ερσίν Τατάρ, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, υποστήριξε ότι «η ύπαρξη της τδβκ (ψευδοκράτος) χάλασε το όνειρο της ‘Μεγάλης Ελλάδας’». «Θέλουν να μας φέρουν στο τραπέζι των συνομιλιών με την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου. Εγώ λέω, ας έρθουν και οι μητέρες πατρίδες. Ας είναι η Τουρκία στο τραπέζι, ας είναι ισορροπημένο το τραπέζι. Εμείς δεν είμαστε στο τραπέζι χωρίς την Τουρκία».

Σε συνέντευξή του στο στο κανάλι της Sabah στο YouTube, ο Ερσίν Τατάρ αναφερόμενος στην 4η επέτειο από το άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων, δήλωσε ότι «ο Ραούφ Ντενκτάς είχε ένα παράπονο: ‘Δεν μας αφήνουν να ανοίξουμε αυτή την κλειστή πόλη των Βαρωσίων’. Εξήγησα αυτή την κατάσταση στον Πρόεδρο Ερντογάν. Είπα ‘η κλειστή πόλη των Βαρωσίων είναι ακόμα κλειστή’. Ο Ερντογάν είπε: ‘Θα το αξιολογήσουμε’. Οι Εληνοκύπριοι είχαν την εσφαλμένη αντίληψη ότι μια μέρα ‘θα μας επιστραφεί’. Τελικά, την ανοίξαμε στις 8 Οκτωβρίου. Για άλλη μια φορά καταγράφηκε η κυριαρχία της τδβκ (ψευδοκράτος). Δύο εκατομμύρια 250 χιλιάδες άνθρωποι το επισκέφθηκαν εδώ. Είναι ένας τόπος που αξίζει να δείτε με τους δημόσιους χώρους, τη νοσταλγία και τη θάλασσα. Με την πάροδο του χρόνου, θα κάνουμε μια μεταμόρφωση εδώ και θα γίνει μια πολύ πιο πολύτιμη περιοχή».

Ενόχληση για τη δημιουργία κέντρου ανεφοδιασμού



Αναφερόμενος στην κρίση στην Μέση Ανατολή, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «το νησί της Κύπρου είναι πολύ κοντά στη Γάζα και το Λίβανο. Αυτό που μας ενοχλεί περισσότερο είναι η δημιουργία κέντρου εφοδιασμού από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στην ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου» όπως αναφέρθηκε στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, συνέχισε «η Κύπρος μπορεί να γίνει στόχος. Το θέμα αυτό συζητείται στην ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου. Υπάρχει μια αντίδραση στον Νίκο Χριστοδουλίδη με το ερώτημα: ‘Πώς μπορείτε να βρεθείτε τόσο πολύ υπό τον έλεγχό τους;’. Ο τόπος αυτός δεν είναι πλέον σε κανονική κατάσταση και έχει γίνει βάση. Η νότια Κύπρος είναι σαν ένα αεροπλανοφόρο. Το νησί της Κύπρου είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά στον κόσμο με πληθυσμό 2 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων των τουριστών. Δεν είναι σωστό να γίνεται το νησί της Κύπρου στόχος».

Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι «παρόλο που η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα, δεν ρωτούν τίποτα. Εφόσον μπορούν να ενεργούν σε τέτοια θέματα χωρίς να ρωτούν την Τουρκία, τότε έχουν αποδεχθεί την πολιτική μας για δύο κράτη. Υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στην Κύπρο. Αυτό είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ».



Σε ερώτηση εάν «πρέπει η Τουρκία να δημιουργήσει μια βάση», ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «έχουμε ένα πλεονέκτημα, τα τουρκικά αεροσκάφη που απογειώνονται από τα Άδανα μπορούν να φτάσουν στην τδβκ (ψευδοκράτος) σε 5 λεπτά. Παρ’ όλα αυτά, αν υπάρχει ανάγκη, μπορούμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Όταν ήμουν πρωθυπουργός, προτάθηκε το αεροδρόμιο Λευκονοίκου για UAV και UCAV και το διαθέσαμε αμέσως. Δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας ως ξεχωριστούς από την Τουρκία. Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας το κατέστησε αυτό σαφές λέγοντας η τδβκ (ψευδοκράτος) είναι ‘η κόρη του οφθαλμού μας’ στην τελετή για την 50ή επέτειο. Εδώ είμαστε ο φύλακας των συνόρων του έθνους μας».

Ο Τατάρ ανέφερε ότι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ενότητα των τουρκογενών κρατών και δήλωσε: «Συναντηθήκαμε επίσης με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλιέφ. Μου είπε ότι η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για το μέλλον του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών. Είμαστε το νοτιότερο κράτος που εκπροσωπεί τον τουρκογενή κόσμο στην Ανατολική Μεσόγειο. Το θέμα είναι ιδιαίτερα εθνικό και σημαντικό».

«Χωρίς την τδβκ, ο εναέριος χώρος της Τουρκίας δεν θα μπορούσε να φτάσει στο κέντρο της Μεσογείου»



Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του βουλευτή της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) Ναμίκ Ταν ότι η ‘γαλάζια πατρίδα’ είναι παραμύθι, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε: «Η τδβκ έχει τη δική της υφαλοκρηπίδα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η ‘γαλάζια πατρίδα’ ξεκινά από τη Μαύρη Θάλασσα και ενισχύεται με την τδβκ. Η τδβκ προσθέτει στη ‘γαλάζια πατρίδα’ μια περιοχή 4 φορές το μέγεθος του δικού της εδάφους. Όταν η Τουρκία συνενώνεται με την τδβκ, η ‘γαλάζια πατρίδα’ και ο εναέριος χώρος της επεκτείνεται 4 φορές. Δεν υπάρχει μόνο ενέργεια, αλλά και λιμάνια, αλιεία και τουρισμός. Χωρίς την τδβκ, ο εναέριος χώρος της Τουρκίας δεν θα μπορούσε να φτάσει στο κέντρο της Μεσογείου. Η Τουρκία θα είχε περιοριστεί στην Ανατολία. Αποδίδω μεγάλη σημασία στη συμβολή της τδβκ σε αυτή τη διαδικασία. Ο Ατατούρκ είπε στους αξιωματικούς του: ‘Να είστε προσεκτικοί, αυτό το νησί δεν πρέπει ποτέ να πέσει στα χέρια του εχθρού’».

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι δεν υπήρξε ποτέ το δίδυμο Ελλήνων και Ε/κ στο ιστορικό παρελθόν της Κύπρου και είπε: «Κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας, το δίδυμο Ελλήνων και Ε/κ αναπτύχθηκε. Προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια Μεγάλη Ελλάδα συνδυάζοντας τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Ρόδο, την Κρήτη και την Κύπρο. Εμείς χαλάσαμε αυτό το σχέδιο».

Ο Ερσίν Τατάρ ρωτήθηκε επίσης επίσης για την επιθυμία των Ηνωμένων Εθνών να φέρουν κοντά Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους. «Οι Τουρκκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να συναντηθούν, αλλά πρέπει να έρθουν και οι μητέρες πατρίδες. Θα καθίσει η ελληνοκυπριακή πλευρά απέναντί μου ως ένα κράτος που αναγνωρίζεται από την ΕΕ και έχει δικαιώματα. Εμείς, από την άλλη πλευρά, είμαστε υπό εμπάργκο, υπό απομόνωση, δεν αναγνωριζόμαστε από κανέναν, δεν μας μιλούν… Αυτοί θα μας εμπαίξουν, εμείς είπαμε ότι δεν θα το κάναμε αυτό. Η Τουρκία πρέπει να έρθει και το τραπέζι πρέπει να ισορροπήσει. Θα είμαστε εκεί αν έρθει η Τουρκία. Θα υπερασπιστούμε επίσης τη λύση των δύο κρατών εκεί».

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «για να καθίσουμε στο τραπέζι πρέπει να αρθούν οι απομονώσεις, τα εμπάργκο και να αναγνωριστεί η κυριαρχία μας. Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει μια πολύ σημαντική υπόσχεση. Θα καθίσουμε στο τραπέζι ισότιμα, θα φύγουμε ισότιμα. Δεν έχουμε καθίσει ποτέ ισότιμα μέχρι σήμερα».

Αναφερόμενος στο μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο στην 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Ερσίν Τατάρ είπε: «Ο Πρόεδρος έδωσε πολύ δυνατά μηνύματα. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε εκεί, δεν έχουμε δικαίωμα να μιλήσουμε. Αλλά ο Ερντογάν ήταν η φωνή μας. Δεν είναι εύκολο να πούμε την ιστορία και την υπόθεση των Tουρκοκυπρίων. Ο Πρόεδρος μας έδωσε δύναμη κάνοντάς το αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου