Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Από βακτηριακή λοίμωξη πέθανε η Χβαλντίμιρ, η «φάλαινα κατάσκοπος» από τη Ρωσία

Από βακτηριακή λοίμωξη πέθανε η Χβαλντίμιρ, η «φάλαινα κατάσκοπος» από τη Ρωσία Το τελικό πόρισμα για την αιτία θανάτου της φάλαινας Χβαλντίμιρ - της αποκαλούμενης «φάλαινας κατασκόπου» από τη Ρωσία - εξέδωσε το Κτηνιατρικό Ινστιτούτο στη Νορβηγία.
Όπως αναφέρει ο ιστότοπος CBS News, το Ινστιτούτο αναφέρει ότι «δεν πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου, όπως ισχυρίστηκαν οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων, αλλά πέθανε από βακτηριακή λοίμωξη», ανακοίνωσε την Παρασκευή η νορβηγική αστυνομία, παραθέτοντας τα αποτελέσματα.

Η τελική αυτοψία του Κτηνιατρικού Ινστιτούτου της Νορβηγίας «καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πιθανή αιτία θανάτου ήταν βακτηριακή λοίμωξη - πιθανώς ως αποτέλεσμα τραύματος στο στόμα από ραβδί», δήλωσε ο Άμουντ Πρίντε Ρεβχάιμ, επικεφαλής του τμήματος Βόρειας Θάλασσας και Περιβάλλοντος της αστυνομίας στη νοτιοδυτική Νορβηγία.

«Δεν υπήρξαν ευρήματα από τη νεκροψία που να δείχνουν ότι η φάλαινα πυροβολήθηκε», τόνισε, προσθέτοντας ότι η νεκροψία “έγινε δύσκολη από το γεγονός ότι πολλά από τα όργανα της φάλαινας ήταν πολύ σάπια”. Καθώς δεν υπήρχαν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια, δεν υπήρχε λόγος να ξεκινήσει ποινική έρευνα για τον θάνατό της, δήλωσε ο Πρίντε Ρεβχάιμ.

Οργανώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, η NOAH και One Whale, ανακοίνωσαν λίγο μετά το θάνατό της - 31 Αυγούστου - ότι κατέθεσαν καταγγελία στη νορβηγική αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι η Χβάλντιμιρ σκοτώθηκε από πυρά, δήλωση που η αστυνομία φάνηκε να αντικρούει από την πρώτη στιγμή.

Από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της νορβηγικής Αρκτικής το 2019, η φάλαινα συγκέντρωσε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Αιτία; Μια περίεργη ζώνη που φορούσε, όταν εντοπίστηκε αρχικά, εξοπλισμένη με μια βάση για μια μικρή κάμερα, και ένα κείμενο στα αγγλικά «Εξοπλισμός Αγίας Πετρούπολης» στους πλαστικούς ιμάντες της ζώνης, γέννησε τις υποψίες ότι το κήτος χρησιμοποιείτο από το ρωσικό Ναυτικό για κατασκοπεία. Εξ' ου και το όνομα «Χβάλντιμιρ», που δόθηκε σε αυτή τη λευκή φάλαινα, [που προέκυψε από ένα λογοπαίγνιο που συνδέει τη λέξη φάλαινα (χβαλ, στα νορβηγικά) και το συνηθισμένο ρωσικό μικρό όνομα (Βλαντίμιρ).

Η Μόσχα δεν σχολίασε ποτέ επίσημα αυτές τις εικασίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου