Σαν σήμερα, πριν από 80 ακριβώς χρόνια, έλαβε χώρα μία συνάντηση η οποία υποτίθεται πως καθόρισε το μέλλον των Βαλκανίων. Ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ και μία… χαρτοπετσέτα ήταν αρκετά για να καθοριστούν οι ιδεολογικές σφαίρες επιρροής μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος διαφαινόταν πως δεν απείχε και πολύ από το τέλος του. Με τη ναζιστική Γερμανία να βρίσκεται πλέον στο χείλος της ήττας, Τσώρτσιλ και Στάλιν άρχισαν να διαπραγματεύονται την μεταπολεμική κατάσταση στην Ευρώπη, ειδικά στην περιοχή των Βαλκανίων, που από παλιά αποτελούσε γεωστρατηγικό σημείο-κλειδί και πεδίο αντιπαράθεσης για τις Μεγάλες Δυνάμεις.
Ο λόγος για την «Συμφωνία των Ποσοστών», ή αλλιώς τη «Διάσκεψη της Μόσχας» κατά την οποία ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, μοίρασαν τα Βαλκάνια σε ζώνες επιρροής παρουσία ισχυρών συμμάχων, χωρίς εκπροσώπους των ίδιων των Βαλκανίων… Η παρουσία των Αμερικανών σε αυτή τη διαπραγμάτευση ήταν πιο πολύ τυπική, καθώς ο πρόεδρος Ρούζβελτ ζήτησε να συμμετάσχει ο Αμερικανός πρεσβευτής Χάριμαν ως παρατηρητής. Ωστόσο, ο Τσώρτσιλ τόνισε ότι οι αποφάσεις θα ήταν προκαταρκτικές και ότι η Βρετανία και η Σοβιετική Ένωση είχαν τον πρώτο λόγο στην περιοχή.
Η ύπαρξη της συμφωνίας αυτής έγινε γνωστή από τη βιογραφία του Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο οποίος μάλιστα είχε δημοσιοποιήσει και φωτογραφία που απεικόνιζε το κομμάτι χαρτιού πάνω στο οποίο σημειώθηκαν τα ποσοστά επιρροής των δύο μεγάλων δυνάμεων στις βαλκανικές χώρες.
Το αντίγραφο του Τσώρτσιλ από τη μυστική συμφωνία που έγινε με τον Στάλιν στη Μόσχα
Στις 9 Οκτωβρίου, 1944, λίγους μήνες πριν τη Διάσκεψη της Γιάλτας, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στην τέταρτη Διάσκεψη της Μόσχας, όπου, σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του, ο Τσώρτσιλ πρότεινε η Σοβιετική Ένωση να έχει 90% επιρροή στη Ρουμανία και 75% στη Βουλγαρία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει 90% επιρροή στην Ελλάδα. Ο Τσώρτσιλ επίσης πρότεινε στην Ουγγαρία και τη Γιουγκοσλαβία να έχουν 50% επιρροή και οι δύο.
Στη συνέχεια ο Τσώρτσιλ έγραψε τη συμφωνία με μπλε μολύβι σε μία χαρτοπετσέτα, την οποία έδωσε στον Στάλιν, και αφού την ενέκρινε ο Στάλιν του την επέστρεψε. Το χαρτί αυτό ανήκει στα βρετανικά εθνικά αρχεία. Όπως ίσως διακρίνει κανείς, η Ελλάδα αναγράφεται δεύτερη. Ποσοστό 90% κατέχει η Μεγάλη Βρετανία με την επιπλέον όμως σημείωση: «in accord with USA» (σε συμφωνία με τις ΗΠΑ).
Στο περιστατικό που περιγράφει ο Τσώρτσιλ στα απομνημονεύματά του, αναφέρει μάλιστα πως, μετά την υπογραφή του Στάλιν, αναρωτήθηκε αν θα φαινόταν «κυνικό» να έχουν αποφασίσει τη μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων με τόσο πρόχειρο τρόπο και πρότεινε να κάψουν το έγγραφο. Ο Στάλιν, όμως, διαφώνησε και του είπε να το κρατήσει.
Η ιστορία αυτή, παρόλο που ακούγεται απίστευτη, επιβεβαιώθηκε αργότερα από τα ρωσικά αρχεία που αποχαρακτηρίστηκαν, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1944 στις 10 το βράδυ στο Κρεμλίνο.
Η στρατηγική θέση της Ελλάδας
Η σημασία της Ελλάδας για τη Βρετανία απορρέει από τη στρατηγική της θέση στη Μεσόγειο.
Ήδη από την Επανάσταση του 1821, οι Βρετανοί προσπαθούσαν να έχουν τον έλεγχο της περιοχής, καθώς η Ελλάδα αποτελούσε «κλειδί» για τη διατήρηση του θαλάσσιου δρόμου προς την Αίγυπτο, τη Μέση Ανατολή και τις βρετανικές κτήσεις στην Ινδία.
Έτσι, η Βρετανία ήταν αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει ακόμη και στρατιωτική βία, αν χρειαζόταν, για να διατηρήσει την κυριαρχία της στην Ελλάδα.
Το γράμμα προάγγελος για τα Δεκεμβριανά και η στάση του Στάλιν
Η συμφωνία των ποσοστών κατοχύρωσε, αν όχι προδιέγραψε, για την Ελλάδα μια πορεία διαφορετική από τους βόρειους γείτονές της.
Μερικές ημέρες μετά τη σύναψή της, στις 7 Νοεμβρίου 1944, ο Τσώρτσιλ έγραψε στον Υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Ήντεν:...
«Λαμβάνοντας υπόψη το τίμημα που καταβάλαμε στη Σοβιετική Ένωση για να έχουμε ελεύθερα τα χέρια στην Ελλάδα, δεν θα πρέπει να διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε βρετανικά στρατεύματα για να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση υπό τον Παπανδρέου. Προβλέπω με βεβαιότητα σύγκρουση με το ΕΑΜ και δεν πρέπει να υποχωρήσουμε ενώπιον αυτής της προοπτικής, υπό τον όρο ότι θα έχουμε επιλέξει πολύ καλά τον λόγο και το έδαφος».
Το ζήτημα της Βόρειας Ηπείρου
Ο Βίκτορ Ρόθγουελ, ιστορικός με εξειδίκευση στη διπλωματική ιστορία της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναφέρει την έντονη αντιπαράθεση που προέκυψε γύρω από το ζήτημα της Βόρειας Ηπείρου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Συμμάχων. Το ζήτημα αυτό ανακινήθηκε τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από τη Γιουγκοσλαβία, προκαλώντας διπλωματικές επιπλοκές και εντάσεις, καθώς και τον έντονο προβληματισμό των Βρετανών.
Η Ελλάδα, έχοντας ισχυρούς ιστορικούς και εθνικούς δεσμούς με τη Βόρεια Ήπειρο, προσπάθησε να εντάξει το αίτημα για την ενσωμάτωση της περιοχής στο μεταπολεμικό πλαίσιο διευθέτησης των βαλκανικών συνόρων. Το αίτημα της ελληνικής πλευράς βασιζόταν σε γεωστρατηγικά και εθνολογικά επιχειρήματα, καθώς η Βόρεια Ήπειρος αποτελούσε μία περιοχή με έντονη ελληνική παρουσία και είχε επανειλημμένα αποτελέσει αιτία διαμάχης μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας από τις αρχές του 20ού αιώνα.
Ωστόσο, το Βορειοηπειρωτικό δεν απασχόλησε μόνο την Ελλάδα. Η Γιουγκοσλαβία, προσπαθώντας να διασφαλίσει τη δική της επιρροή στην περιοχή, διατύπωσε παράλληλα αξιώσεις στη βόρεια Αλβανία. Οι Γιουγκοσλάβοι δήλωσαν πως, εάν οι Έλληνες αποκτούσαν εδαφικά δικαιώματα στη νότια Αλβανία, τότε θα έθεταν και αυτοί αξιώσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, γεγονός που απειλούσε να προκαλέσει ένταση και να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.
Οι Βρετανοί, έχοντας σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής κατάστασης στην περιοχή, αντιμετώπισαν το ζήτημα της Βόρειας Ηπείρου με προσοχή και δισταγμό. Το Νότιο Τμήμα του Φόρεϊν Όφις (του Υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας) διαμόρφωσε τη θέση ότι, ενώ οι ελληνικές διεκδικήσεις είχαν ισχυρά εθνικά και στρατηγικά ερείσματα, η Βρετανία δεν ήταν διατεθειμένη να στηρίξει τις αξιώσεις της Ελλάδας σε βάρος της Αλβανίας, ειδικά εάν αυτές δημιουργούσαν προβλήματα στις σχέσεις με άλλους συμμάχους.
Επιπλέον, οι Βρετανοί αντιμετώπιζαν ένα ευρύτερο γεωπολιτικό δίλημμα. Η υποστήριξη των ελληνικών διεκδικήσεων στη Βόρεια Ήπειρο θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραιτήσεις της Ελλάδας από άλλες διεκδικήσεις, όπως αυτή των Δωδεκανήσων, όπου η ελληνική πλευρά διεκδικούσε την προσάρτηση λόγω του έντονου ελληνικού στοιχείου και της γεωγραφικής εγγύτητας. Οι Βρετανοί ανησυχούσαν ότι οι ισχυρές ελληνικές διεκδικήσεις στα Βαλκάνια θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις ισορροπίες στην περιοχή, ειδικά εάν η Τουρκία ζητούσε ανταλλάγματα για να εισέλθει στον πόλεμο με τους Συμμάχους.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Φόρεϊν Όφις θεώρησε ότι οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων θα έπρεπε να εξεταστεί πολύ προσεκτικά και να αποφασιστεί στο πλαίσιο της συνολικής μεταπολεμικής διευθέτησης. Παρά την αναγνώριση των ελληνικών αιτημάτων, η Βρετανία δεν ήταν προετοιμασμένη να προσφέρει την Κύπρο ή άλλα εδάφη ως αντιστάθμισμα, καθώς θεωρούσε ότι τέτοιες παραχωρήσεις θα προκαλούσαν περαιτέρω εντάσεις.
Η στάση της Βρετανίας επισημοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 1942, όταν ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Ήντεν προέβη σε δημόσια δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων, στην οποία η Βρετανία αναγνώριζε την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Αλβανίας και την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας. Τα σύνορα της Αλβανίας, σύμφωνα με τον Ήντεν, θα αποφασίζονταν σε μια μεταγενέστερη διάσκεψη ειρήνης, όπου θα λαμβάνονταν υπόψη οι γεωπολιτικές ισορροπίες και τα εθνικά συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων κρατών.
Η στάση αυτή της Βρετανίας, αν και απογοητευτική για την ελληνική πλευρά, ήταν ενδεικτική της στρατηγικής της να μην προκαλέσει περαιτέρω αστάθεια στα Βαλκάνια, καθώς η περιοχή αποτελούσε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.
Παράλληλα, η Βρετανία προσπαθούσε να διατηρήσει τον έλεγχο στην Ανατολική Μεσόγειο και να εξασφαλίσει ότι τα ελληνικά αιτήματα δεν θα έρχονταν σε σύγκρουση με τις άλλες στρατηγικές της επιδιώξεις στην περιοχή.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2025
(387)
- ► Ιανουαρίου (387)
-
▼
2024
(10350)
- ► Δεκεμβρίου (1164)
-
▼
Οκτωβρίου
(823)
- Σπαρτιάτες: Νέα διακοπή στη δίκη για εξαπάτηση εκλ...
- Ντόναλντ Τραμπ: Τρόλαρε τον Μπάιντεν για τα «σκουπ...
- Ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ δηλώνει έτοιμος να συν...
- Διαρρήκτης κρύφτηκε σε βαλίτσα για να γλιτώσει τη ...
- Ο πρόεδρος της Αργεντινής αποπέμπει την υπουργό Εξ...
- Ο Τραμπ σκέφτεται περικοπή κονδυλίων σε πόλεις που...
- Ηλεία: Συνελήφθη εισαγωγέας «μαϊμού» παπουτσιών - ...
- Αγριογούρουνα εισέβαλαν σε παιδική χαρά στα Πεύκα ...
- Κύπρος: Από κόκκαλα αλεπούς μέχρι νεκροκεφαλή με φ...
- Ισπανία: Η Βαλένθια που ήταν «θωρακισμένη» και το ...
- Τζο Μπάιντεν: Δάγκωσε στο πόδι μωρό που ήταν ντυμέ...
- Γρίπη των πτηνών: Για πρώτη φορά εντοπίζεται σε εκ...
- 12χρονος μαθητής κλέφτη και τον στέλνει στην φυλακή
- Πλημμύρες - Ισπανία: Πένθος για τους 95 νεκρούς - ...
- Εγγονός κατηγορείται ότι έκλεψε 27.000 ευρώ από το...
- Νέα μάστιγα οι γυναικοκτονίες στη Γερμανία
- Τουρκία: Συνελήφθη ως μέλος του PKK ο δήμαρχος του...
- Politico: Γιατί κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΕ νοσταλ...
- Περιστέρι: Θρίλερ για 22χρονη που την παρακολουθού...
- Σκάνδαλο στην ΑΕΠΙ: Στο εδώλιο η «εγκληματική οργά...
- Εμβολιασμοί: Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για όσους...
- Ψυχικό: Εισέβαλαν σε μονοκατοικία και άρπαξαν χρυσ...
- Τροχαίο στη Μαραθώνος: Αυτοκίνητο έπεσε σε κολώνα ...
- Ασθενής σεισμική δόνηση τα ξημερώματα στην Αθήνα
- This Love Song Will Melt Your Heart - Two Shining ...
- Alpine
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Το εντυπωσιακό «ανοιχτό μουσεί...
- Συνελήφθη 21χρονος φαντάρος για revenge porn στην ...
- Η πιο χοντρή γάτα του κόσμου πέθανε λίγες εβδομάδε...
- Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κάτω από μια αρχαία εκκλ...
- Ματούλα: Οι δέκα ζωές της θρυλικής περσόνας από το...
- Πολίτης γκρεμίζει τα τεκμήρια
- Αμερικανικές εκλογές 2024: Αλλάζουν στάση δισεκατο...
- Ο Όρμπαν σπάει τη γραμμή της ΕΕ - «Δημοκρατικές οι...
- ΗΠΑ: Παραλήρημα σχολιαστή του CNN - Είπε σε μουσου...
- Καψόνια και κρυφτούλι από τον Ράμα για να αποφύγει...
- Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Υπόσχεται να αξιοποιήσει όλ...
- Χειροπέδες σε 64χρονη στο Ελ. Βενιζέλος για λαθρεμ...
- Τρίτο πόρισμα από την Αρχή Ξεπλύματος για την Καθο...
- Βραζιλία: Influencers πνίγηκαν γιατί δεν έβαλαν σω...
- Οι αρχές της Βολιβίας καταστρέφουν 21,6 τόνους κοκ...
- Η ΕΕ προχωρά στην επιβολή επιπρόσθετων δασμών ως κ...
- Νέα επίθεση της Χάρις στον Τραμπ: Είναι ασταθής κα...
- Φοροελαφρύνσεις: Πώς θα γίνει πράξη η κατάργηση τω...
- Αλβανία: Η «οπισθοδρόμηση» με τα καψώνια στον Μπελ...
- Τα κλεμμένα πρόβατα στο Ρέθυμνο τα βρήκε το… drone...
- Εκλογές στις ΗΠΑ: Οργή για σχόλιο του Τζο Μπάιντεν...
- Γλυφάδα: Θα συλληφθούν και οι 9 που συνεπλάκησαν -...
- Μαρούσι: Έκλεψαν BMW M2 και πήραν μαζί και ένα Toy...
- «Δηλητήριο» από τον Έρικ Τραμπ για τον πρίγκιπα Χά...
- Λίβανος: Σε βάθος 6 χιλιομέτρων από τα σύνορα έχου...
- Ερντογάν: Να ενωθούμε γύρω από το όραμα του τουρκι...
- Η Κροατία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μά...
- Χεζμπολάχ: Ο Ναΐμ Κασέμ νέος ηγέτης- Ποιος είναι ο...
- Αλβέρτος Μπουρλά: Η αποκαθήλωση του ισχυρού άντρα ...
- Μαρκόπουλο: Καλύτερη η εικόνα από τη φωτιά σε αποθ...
- HAUSER and Aida Garifullina - Habanera (Carmen) LI...
- H ηλεκτρική BMW M3, που θα βασίζεται στην πλατφόρμ...
- Έκτακτη οικονομική ενίσχυση τα Χριστούγεννα σε ευά...
- Κορωπί: Νεκρός σε τροχαίο ο μουσικός Φίλιππος Ρούσσος
- Τραμ έπεσε σε κατάστημα στο Όσλο - Τέσσερις τραυμα...
- Οι Ιάπωνες περιμένουν ακόμα το πρώτο χιόνι του χει...
- Αλβανία: Πλοίο με ύποπτα απόβλητα επέστρεψε στη χώ...
- Ψευδοκράτος: Τάισαν 7 βρέφη με γάλα που παρασκεύασ...
- Γάτα βγήκε προς πώληση στο Vinted και ο κόσμος δεν...
- Τα δύο πορίσματα Βουρλιώτη για τα καρουζέλ Αθήνας ...
- Αυτοκτόνησε στις φυλακές Κορυδαλλού 22χρονη κρατού...
- ΕΣΥ: Σε ποιο νοσοκομείο της χώρας γίνονται όλα ψηφ...
- Υεμένη: Οι Χούθι αναλαμβάνουν την ευθύνη για επιθέ...
- Γερμανία: Καταδικάζει το «απάνθρωπο καθεστώς» του ...
- Τραμπ από Ατλάντα: Δεν είμαι ναζιστής, είμαι το αν...
- ΚΟΣΜΟΣ Η Washington Post έχασε πάνω από 200.000 συ...
- Ισραήλ: Με συντριπτική πλειοψηφία η Κνεσέτ απαγόρε...
- Αμερικανικές εκλογές 2024: Οι αναποφάσιστοι ψηφοφό...
- Ισραήλ: Αυτές είναι οι εγκαταστάσεις που χτύπησε μ...
- Ιράν: Εκτελέστηκε ο Γερμανοϊρανός Τζαμσίντ Σαρμάντ...
- Έλον Μασκ: Εισαγγελικό στοπ για τη λοταρία ενός εκ...
- Τραμπ: Σάλος για τη συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη - Χυ...
- Lola - A Thousand Years
- Mercedes-AMG GT 63 4MATIC+ Coupé BADEN BADEN
- ΝΑΤΟ - Ρούτε: «Απειλή η ενίσχυση της στρατιωτικής ...
- Αυστρία: Κυνηγός πυροβόλησε και σκότωσε δήμαρχο
- Κύπρος: Ένα μωρό νεκρό και έξι στη ΜΕΘ στα Κατεχόμενα
- Εκλογές στις ΗΠΑ: Πόσο θα αλλάξει ο κόσμος αν εκλε...
- «Ρομποτάκι» της Εφορίας ψάχνει τριγωνικές συναλλαγ...
- Θεσσαλονίκη: Δελφίνια εμφανίστηκαν στον Θερμαϊκό π...
- Εκλογές στις ΗΠΑ: Φουλ επίθεση κατά της Χάρις και ...
- Κασπία Θάλασσα: Η μεγαλύτερη λίμνη στον πλανήτη συ...
- Ημιμαραθώνιος: Τρελό παγκόσμιο ρεκόρ ο Γιομίφ Κεγι...
- Εκλογές ΗΠΑ 2024 - Τραμπ: «Εσωτερικός εχθρός» οι Δ...
- Μεξικό: 14 νεκροί σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξ...
- Συνελήφθη 19χρονος με περίστροφο στο Παλαιό Φάληρο
- Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθη άνδρας μετά από καταγγελ...
- Χυδαία σχόλια κατά των Δημοκρατικών στη συγκέντρωσ...
- Missing alert από το «Χαμόγελο του Παιδιού» για τη...
- Lola - Palladio 2.0 (Performance Video)
- Šostakovič - náš valčík
- Porsche Macan 4
- Audi Α2
- Βολιβία: Απόπειρα δολοφονίας κατά του Έβο Μοράλες ...
- ► Σεπτεμβρίου (704)
- ► Φεβρουαρίου (837)
- ► Ιανουαρίου (1041)
-
►
2023
(11198)
- ► Δεκεμβρίου (779)
- ► Σεπτεμβρίου (772)
- ► Φεβρουαρίου (1122)
- ► Ιανουαρίου (1018)
-
►
2022
(11200)
- ► Δεκεμβρίου (731)
- ► Σεπτεμβρίου (896)
- ► Φεβρουαρίου (960)
- ► Ιανουαρίου (1185)
-
►
2021
(17393)
- ► Δεκεμβρίου (1574)
- ► Σεπτεμβρίου (1499)
- ► Φεβρουαρίου (1454)
- ► Ιανουαρίου (1497)
-
►
2020
(23158)
- ► Δεκεμβρίου (1599)
- ► Σεπτεμβρίου (1967)
- ► Φεβρουαρίου (2081)
- ► Ιανουαρίου (2427)
-
►
2019
(23814)
- ► Δεκεμβρίου (2676)
- ► Σεπτεμβρίου (2114)
- ► Φεβρουαρίου (1615)
- ► Ιανουαρίου (1648)
-
►
2018
(16714)
- ► Δεκεμβρίου (1126)
- ► Σεπτεμβρίου (1200)
- ► Φεβρουαρίου (1946)
- ► Ιανουαρίου (1812)
-
►
2017
(7347)
- ► Δεκεμβρίου (1712)
- ► Σεπτεμβρίου (714)
- ► Φεβρουαρίου (134)
- ► Ιανουαρίου (174)
-
►
2016
(2893)
- ► Δεκεμβρίου (277)
- ► Σεπτεμβρίου (107)
- ► Φεβρουαρίου (375)
- ► Ιανουαρίου (524)
-
►
2015
(10911)
- ► Δεκεμβρίου (256)
- ► Σεπτεμβρίου (273)
- ► Φεβρουαρίου (1965)
- ► Ιανουαρίου (2523)
-
►
2014
(21554)
- ► Δεκεμβρίου (2811)
- ► Σεπτεμβρίου (1799)
- ► Φεβρουαρίου (1354)
- ► Ιανουαρίου (1501)
-
►
2013
(16071)
- ► Δεκεμβρίου (1318)
- ► Σεπτεμβρίου (1328)
- ► Φεβρουαρίου (1328)
- ► Ιανουαρίου (1141)
-
►
2012
(9024)
- ► Δεκεμβρίου (1035)
- ► Σεπτεμβρίου (520)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου