Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Κοιμάστε μαζί με τη γάτα σας και αυτή σας ξυπνάει συνέχεια; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε

 Σε όλους μας έχει συμβεί. Σε κάποιους μάλιστα συμβαίνει συχνά. Μοιραζόμαστε με τη γάτα μας το κρεβάτι μας, νιώθουμε με αυτό υπέροχα αλλά καλό ύπνο δεν βλέπουμε. Σύμφωνα με έρευνες το 80% των κηδεμόνων γατών μοιράζεται το κρεβάτι του με το γούνινο αιλουροειδές του. Με μια γάτα όμως δίπλα σου μπορεί να συμβούν πολλά. Να αρχίσει να περπατάει στις 3 το βράδυ πάνω στο κεφάλι σου, να δαγκώσει στα καλά καθούμενα και να τραβήξει τα μαλλιά σου, να αρχίσει να πεινάει και να σε τρελάνει στα νιαουρίσματα, να τη σπρώξεις κατά λάθος και να σε δαγκώσει, να ανέβει στο κομοδίνο και να πετάει πράγματα κάτω, να αρχίσει να σε γλείφει στο πρόσωπο και άλλα γνωστά.

Έλα όμως που τη θέλετε δίπλα σας. Σας καταλαβαίνουμε απόλυτα. Και εμείς το ίδιο. Η ζεστασιά της και το γουργούρισμά της δεν συγκρίνονται με τίποτα στον κόσμο. Αλλά άμα ο ύπνος σας είναι βάσανο;


Για αυτό, αν έχετε ένα άτακτο τη νύχτα ζωάκι, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να σας δώσουμε κάποιες ιδέες ώστε να καταφέρετε να χώνεστε και οι δύο στην αγκαλιά του Μορφέα και να μη βγαίνετε από εκεί παρά μόνο το πρωί.

Κουράστε τη γάτα σας πριν τον ύπνο

Ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμάσετε μια γάτα για ύπνο δεν είναι άλλος από το να παίξετε μαζί της και να την κουράσετε. Και έτσι να πέσει εξαντλημένη και ικανοποιημένη στο κρεβάτι σας.

Το επόμενο που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι έχει πρόσβαση στα πράγματά της συνέχεια. Δηλαδή να μην κλείνετε την πόρτα. Και αυτό για να πάει να ξύσει τα νύχια της αν χρειαστεί, να πιει νερό, να φάει, να πάει τουαλέτα και- γιατί όχι- να παίξει με τα παιχνίδια της, τα οποία θα φροντίσετε να μην είναι κοντά στο δωμάτιό σας.

Οπότε αν χρειαστεί κάτι ή έχει βραδινή όρεξη για διάφορα, να μπορεί να ξεδώσει χωρίς να σας ενοχλήσει.


Ταΐστε τη πριν κοιμηθείτε

Το να ταΐζετε τη γάτα σας πριν από τον ύπνο θα την κάνει να θελήσει μετά να κουλουριαστεί στο κρεβάτι, να ηρεμήσει και να κοιμηθεί. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε την υπόλοιπη ρουτίνα σίτισης εάν την ταΐζετε και άλλες ώρες. Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν θα πέσει πεινασμένη για ύπνο.

Τοποθετήστε ράφια στον τοίχο κοντά στο κρεβάτι σας

Μπορεί να έχετε μια γάτα που να θέλει να είναι κοντά σας όταν πηγαίνετε για ύπνο αλλά όχι πολύ κοντά. Υπάρχει λύση. Δοκιμάστε να φτιάξετε μερικά ράφια τοίχου δίπλα στο κρεβάτι σας ώστε να τη φέρετε κοντά σας. Τα ράφια για γάτες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δώσετε στη γάτα σας δικό της χώρο, αλλά παράλληλα και το ύψος που αγαπά. Θα είναι κοντά σας και θα σας επιτηρεί από ψηλά. Θα είναι και με εσάς και μόνη.

Μάθετε τι της αρέσει για να κοιμάται


Οι γάτες μπορούν να νιώσουν άνετα στα πιο τυχαία μέρη. Πολλές όμως τείνουν να έχουν ένα αγαπημένο σημείο ή υλικό που τους αρέσει να κοιμούνται εκεί. Οπότε για να είναι χαλαρή και ήσυχη το βράδυ, βάλτε στο κρεβάτι σας σε ένα μέρος την αγαπημένη της κουβερτούλα ή ένα ρούχο σας που έχει τη μυρωδιά σας. Το πιθανότερο είναι να κουλουριαστεί εκεί και να μην έχει όρεξη για νυχτερινές περιπέτειες.






Γιατί η γάτα σας σάς κάνει επιθέσεις όταν βρίσκεστε στο κρεβάτι

Όπως και να έχει, αφού η γάτα σας είναι ήδη σε νυχτερινό mood, είναι έτοιμη να επιτεθεί.


Μην ενδίδετε σε άτακτη συμπεριφορά

Οι γάτες, όπως ξέρουμε, είναι από τη φύση τους νυκτόβιες, οπότε σίγουρα πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα για αυτό και να τα τηρούμε ώστε ο ύπνος να είναι ευχάριστος και για τα δύο μέρη. Αν λοιπόν στη γατούλα σας αρέσει να σας ξυπνάει στα μέσα της νύχτας για να της δώσετε φαγητό ή λιχουδιά, μην ενδώσετε. Μην τη λυπηθείτε και της κάνετε το χατίρι. Κάποια στιγμή θα δει ότι δεν περνάει το δικό της και θα σταματήσει. Αν της κάνετε το χατίρι, την πατήσατε. Θα το κάνει κάθε βράδυ.

Αν κάνει τώρα πράγματα για να της δώσετε προσοχή. Μην αντιδράσετε. Κάντε πως δεν συμβαίνει τίποτα. Αν σηκωθείτε και για να σταματήσει της δώσετε, ας πούμε, μια λιχουδιά, πάλι την πατήσατε. Μην την ανταμείβετε για αυτές τις συμπεριφορές με προσοχή ή φαγητό. Μπορείτε επίσης να πείτε αυστηρά όχι και να την απομακρύνετε από το κρεβάτι σας εάν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά. Σε καμία περίπτωση δεν της φωνάζουμε ούτε της φερόμαστε άσχημα. Θα κάνουμε τα πράγματα χειρότερα και θα χαλάσουμε τη σχέση μεταξύ μας.

Οι γάτες μπορεί να χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να εκπαιδευτούν από τους σκύλους αλλά τελικά οι περισσότερες μαθαίνουν και υποχωρούν αν είστε συνεπείς με την αντίδρασή σας.

Αν δεν λειτουργήσει τίποτα από αυτά

Ο ύπνος μας με το αγαπημένο μας κατοικίδιο, σύμφωνα με έρευνες, βελτιώνεται και έχει πολλά οφέλη για εμάς. Με ένα κατοικίδιο όμως που τα βράδια δεν είναι ενοχλητικό, που δεν έχει απαιτήσεις, δεν πετάγεται ξαφνικά στα μέσα της νύχτας, δεν κάνει φασαρία αλλά κοιμάται ήσυχο και μας αφήνει και εμάς να κοιμηθούμε ήσυχοι. Τότε, ναι, είναι υπέροχο να μοιραζόμαστε το κρεβάτι μας με αυτό.

Αν όμως ό,τι και να κάνετε, όσο και αν προσπαθήσετε, αυτό συνεχίζει τα ίδια, με αποτέλεσμα ο ύπνος σας μονίμως να είναι διαταραγμένος, ίσως πρέπει να αποφασίσετε τη νύχτα να ακολουθήσετε χωριστούς δρόμους. Αλλού εσείς και αλλού εκείνο. Και πάλι θα είστε αγαπημένοι. Ίσως και πιο πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου