Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

7 «αθάνατα» ζώα

Η αθανασία έχει απασχολήσει πολλούς κατά καιρούς. Επιστήμονες, φιλόσοφοι, απλοί άνθρωποι έχουν αναρωτηθεί έστω και μία φορά στη ζωή τους τι θα γινόταν αν ζούσαμε για πάντα. Και πώς μπορούμε να πετύχουμε αυτό το “για πάντα”; Κάποια στα ζώα στη φύση έχουν καταφέρει να βρουν την πηγή της νεότητας. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πεθάνουν ποτέ, απλώς δεν θα πεθάνουν από γηρατειά σύντομα.
Turritopsis Dohrnii

Το πρώτο πλάσμα που είναι “αθάνατο και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας είναι η μέδουσα Turritopsis Dohrnii. Έχει βρει έναν τρόπο να ξεγελάσει τον θάνατο, αντιστρέφοντας την διαδικασία γήρανσής της, σύμφωνα με το National Geographic. Είναι αρκετά δύσκολο να κατανοήσουμε πλήρως αυτή τη διαδικασία και οι επιστήμονες προσπαθούν να συλλέξουν κι άλλες πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να καταλάβουν αυτή την αξιοθαύμαστη ικανότητα των μεδουσών. Εννοείται πως αν η μέδουσα τραυματιστεί ή αρρωστήσει μπορεί να πεθάνει. Και εννοείται πως μπορεί να φαγωθεί από άλλα πλάσματα που ζουν στη θάλασσα. Αλλά όσο είναι υγιής, μπορεί να μετατρέπει τα κύτταρά της σε νεότερο στάδιο και να επαναλαμβάνει τον κύκλο τη ζωής.
Αστακός
Δεν είναι στην πραγματικότητα αθάνατοι οι αστακοί, όμως η πιο κοινή αιτία θανάτου τους είναι κάποια ασθένεια και όχι τα γηρατειά. Αναπτύσσονται, μεγαλώνουν σε μέγεθος και αναπαράγονται μέχρι να πεθάνουν. Τα περισσότερα αρσενικά ζουν περίπου μέχρι τα 30 τους χρόνια και τα περισσότερα θηλυκά μέχρι τα 55. Αν και λίγο καιρό πριν, βρέθηκε αστακός ανοικτά των ακτών του Newfoundland που υπολογίζεται ότι ήταν 140 ετών. Όπως και να έχει, αυτά τα πλάσματα ζουν πολύ και όσο δεν αρρωσταίνουν τόσο πιο πολύ ζουν.

Χελώνα


Σίγουρα έχετε ακούσει για τα πολλά χρόνια που ζουν οι χελώνες. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα όργανά τους δεν φαίνεται να “γεράζουν” και να χάνουν μέρος των λειτουργιών τους με την πάροδο του χρόνου. Οι New York Times αναφέρουν ότι αν οι χελώνες μπορούσαν να αποφύγουν ασθένειες και τραυματισμούς, τότε πραγματικά θα μπορούσαν να ζήσουν για πάντα και να είναι όντως αθάνατα ζώα.

Πλατυέλμινθες

Οι πλατυέλμινθες είναι ατελή αμφισυμμετρικά σκωληκόμορφα ασπόνδυλα ζώα. Τα περισσότερα είδη ζουν παρασιτικά, αν και υπάρχουν είδη που ζουν ελεύθερα και ετεροτρεφόμενα. Τα πλάσματα αυτά φημίζονται για τις ικανότητες αναγέννησής τους, όποτε αν ένα σκουλήκι είναι κομμένο κατά μήκος ή κατά πλάτος μπορεί να σχηματίσει δύο ξεχωριστά σκουλήκια. Αυτή η φαινομενικά επ’ άπειρον αναγέννησή τους ισχύει και για τη διαδικασία της γήρανσης και τους κατεστραμμένους ιστούς, οπότε γι’ αυτό οι πλατυέλμινθες ανήκουν στα αθάνατα ζώα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Nottingham.

Τοξοκέφαλη φάλαινα

Η τοξοκέφαλη φάλαινα είναι ένα από τα αρχαιότερα θηλαστικά στον κόσμο. Σύμφωνα με το Popular Science, αρκετά είδη φαλαινών ζουν πάνε από 70 χρόνια, αν και τη δεκαετία του 1990 ορισμένοι επιστήμονες ανακάλυψαν σε κάποιες φάλαινες, ουλές που είχαν προέλθει από όπλα του 1800. Επίσης, η γηραιότερη φάλαινα έζησε μέχρι 211 ετών. Οπότε, αν και δεν είναι αθάνατες οι φάλαινες, μπορούν να ζήσουν πάρα πάρα πολλά χρόνια.


Κόναν το βακτήριο (Deinococcus radiodurans)

Αυτά τα βακτήρια είναι απίστευτα ανθεκτικά ακόμα και στην ακτινοβολία. Σκεφτείτε ότι έχουν μπει στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες καθώς μπορούν να αντισταθούν σε 1,5 rads ακτινοβολίας γάτα, περίπου 3.000 φορές περισσότερο από την ποσότητα που θα σκότωνε έναν άνθρωπο. Σύμφωνα με τον Ira S. Pastor, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bioquark Inc. μπορούν να πεθάνουν και να επανέλθουν στη ζωή χάρη στο εκπληκτικό DNA τους και τις ιδιότητές του, μπορούν να επιβιώσουν από το κρύο, την αφυδάτωση, το κενό αέρος και το οξύ. Πρόκειται για ένα από τα πιο ανθεκτικά βακτήρια του κόσμου. Βραδύπορα (Tardigrade)  Η συνομοταξία των Βραδυπόρων αποτελείται από μικρά, αρθρωτά ζώα, συγγενικά με τα Αρθρόποδα. Είναι σχεδόν άφθαρτα ζώα γι’ αυτό είναι και πολύ δύσκολο να σκοτωθούν. Μπορούν να επιβιώσουν για χιλιάδες χρόνια, καθώς μπαίνουν σε μια κατάσταση που ονομάζεται κρυπτοβίωση (είναι μια μεταβολική κατάσταση μερικών οργανισμών σε ακραίες και δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η ξηρασία, ο παγετός ή η έλλειψη οξυγόνου).
Αν και πρακτικά δεν υπάρχει αθανασία, μερικά πλάσματα στον κόσμο μας έχουν φτάσει πολύ κοντά. Μακάρι στο μέλλον να μπορέσουμε να μάθουμε κι άλλες πληροφορίες για αυτά τα ζώα και να κατανοήσουμε καλύτερα τις αξιοθαύμαστες ικανότητές τους.

Με πληροφορίες από το Reader’s Digest

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου