Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Βρετανία: 3.500 ανήλικες, 185 κατηγορίες, μία 12χρονη νεκρή - Ισόβια σε 26χρονο για τη μεγαλύτερη υπόθεση catfishing στην ιστορία

«Αηδιαστικός εκβιαστής, ένας από τους χειρότερους», «η θέση του είναι πίσω από τα κάγκελα της φυλακής», «δύσκολο να σκεφτεί κανένας κάποιον, που να αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο».Γεμάτα οργή ήταν τα όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο του Μπέλφαστ κατά του 26χρονου Αλεξάντερ ΜακΚάρτνεϊ που καταδικάστηκε την Παρασκευή σε ισόβια κάθειρξη με ελάχιστη ποινή 20 ετών.
Υπολογίζεται ότι είχε βάλει στο στόχαστρο από το 2013 ως το 2019 πάνω από 3.500 παιδιά, ανήλικα κορίτσια που «ψάρευε» μέσω του Διαδικτύου. Ένα από αυτά, μόλις στα 12 της, έβαλε τέλος στη ζωή της. Οι δικαστικές αρχές επικεντρώθηκαν τελικά σε 70 παιδιά, για να είναι η εκδίκαση περισσότερο διαχειρίσιμη.

Τα θύματα ήταν 10 με 16 ετών και προέρχονταν από τη Βρετανία, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, συνολικά σε 30 χώρες.
Ο κατάλογος των κατηγοριών που αντιμετώπιζε δεν είχε τέλος: συνολικά 185 κατηγορίες για εκβιασμό, υποκίνηση παιδιού σε σεξουαλική δραστηριότητα και παραγωγή και διανομή άσεμνων εικόνων παιδιών.

Τελικά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης κοριτσιών κάτω των 13 ετών σε σεξουαλική δραστηριότητα, η οποία περιλάμβανε και τη διείσδυση. Του επιβλήθηκαν και άλλες ποινές: 10 έτη για κάθε μία από τις 45 κατηγορίες διαφόρων βαθμών σοβαρότητας σχετικά με σεξουαλική δραστηριότητα με ανήλικα κορίτσια, έξι έτη για κάθε μία από 29 κατηγορίες κατοχής άσεμνων εικόνων και 10 έτη για κάθε μία από 58 κατηγορίες εκβιασμού.

Δεν θα μπορέσει να κάνει αίτηση για αποφυλάκιση πριν από το 2039.

Η υπόθεσή του ήταν μία από τις μεγαλύτερες έρευνες για το catfishing (σεξουαλικό εκβιασμό) στον κόσμο, αναφέρει ο Guardian.

Συνελήφθη πολλές φορές μεταξύ 2016 και 2019, αλλά συνέχισε να παρανομεί παρά τους όρους εγγύησης μέχρι που τέθηκε υπό κράτηση. Στην αστυνομία ισχυρίστηκε ότι ήταν εθισμένος στον τζόγο και ότι χρωστούσε περίπου 1.000 λίρες. Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι και αυτός είχε πέσει θύμα catfishing στην εφηβεία του, αν και οι εισαγγελείς δεν βρήκαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό.

Την πρώτη φορά μάλιστα που μπήκε στο στόχαστρο της αστυνομίας, το 2016, στην κατοικία του βρέθηκαν οκτώ υπολογιστές, τέσσερις φορητοί, οκτώ ταμπλέτες και εννέα κινητά τηλέφωνα. Σε άλλες τέσσερις συσκευές βρέθηκαν άσεμνες εικόνες παιδιών.

Μια συνομιλία με ένα κορίτσι 13 ετών από τη Σκωτία, που έγινε το 2019, οδήγησε στην αποκάλυψη του ΜακΚάρτνεϊ και της τεράστιας έκτασης των εκβιασμών του.

Η μέθοδος του εκβιασμού

Ο ΜακΚάρτνεϊ, φοιτητής πληροφορικής, είχε απλώσει τα δίχτυα του από την οικογενειακή του κατοικία στη Βόρεια Ιρλανδία. Είχε δεκάδες μηχανήματα που προσομοίωναν συνολικά 64 συσκευές με τις οποίες μιλούσε στα θύματά του.

Εμφανιζόταν ως νεαρό κορίτσι στο Snapchat, κάνοντας παρέα με κορίτσια που ήταν ομοφυλόφιλα ή εξερευνούσαν τη σεξουαλικότητά τους. Αρχικά προσπαθούσε να τις προσεγγίσει με την κολακεία. Στόχος να αποσπάσει μια άσεμνη φωτογραφία για να τις εκβιάσει.




Το δικαστήριο τόνισε ότι η συμπεριφορά του ήταν προϊόν υπολογισμού και ότι με τον καιρό γινόταν όλο και πιο μοχθηρή. Το ότι στόχευε σε κορίτσια που εξερευνούσαν τη σεξουαλικότητά τους «του έδινε άλλο ένα επίπεδο ασφάλειας», είπαν οι δικαστές.

Μόλις ο ΜακΚάρτνεϊ εξασφάλιζε μια φωτογραφία από τα θύματά του, τα εκβίαζε για να συμμετάσχουν σε σεξουαλικές πράξεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτούσε από τα θύματά του να εμπλέκουν μικρότερα αδέλφια, ακόμη και τριών με πέντε ετών, ή τα κατοικίδιά τους.

Από όσα έγιναν γνωστά στο δικαστήριο, ο ΜακΚάρτνεϊ εκφόβιζε και απειλούσε τα θύματά του ή μιλούσε με σκαιό τρόπο. Σε ένα κορίτσι είπε ότι θα έστελνε ανθρώπους στο σπίτι της για να τη βιάσουν αν δεν συμμορφωνόταν με τις απαιτήσεις του. Σε μια άλλη, η οποία του είπε ότι η μητέρα της είχε καρκίνο, απάντησε «χέ…..».




Η τραγική ιστορία της Kίμαρον Τόμας

Ανάμεσα στα δεκάδες θύματα catfishing του ΜακΚάρτνεϊ, ήταν η 12χρονη Κίμαρον Τόμας, από τη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Δήθεν ως συνομήλικο κορίτσι έκανε κοπλιμέντα στην κοπέλα, πείθοντάς την τελικά να του στείλει προσωπικές φωτογραφίες. Τότε άρχισαν οι εκβιασμοί ότι θα ανεβάσει τις φωτογραφίες στο Διαδίκτυο.

Η Κίμαρον, όπως και πολλά από τα θύματα του ΜακΚάρτνεϊ, δεν είπε σε κανένα τίποτα. Ο εκβιαστής πάλι, συνέχιζε να την πιέζει αυτή τη φορά από άλλον λογαριασμό. Όταν αρνήθηκε να του στείλει μια φωτογραφία που του ζήτησε, λέγοντας ότι θα προτιμούσε να αυτοκτονήσει, ο ΜακΚάρτνεϊ έβαλε αντίστροφη μέτρηση και της είπε «αντίο και καλή τύχη».

Το κορίτσι τελικά αυτοκτόνησε τον Μάιο του 2018 με το όπλο του πατέρα της αφού ο ΜακΚάρτνεϊ απείλησε να του στείλει φωτογραφίες της.

Τρία χρόνια αργότερα, αφότου συνελήφθη και ανακτήθηκαν οι ηλεκτρονικές συσκευές από το σπίτι του κατηγορούμενου, οι Αρχές ανακάλυψαν ότι το κορίτσι είχε αυτοκτονήσει τρία λεπτά μετά τη συνομιλία. Του είχε πει ότι είχε στενοχωρηθεί πολύ, ότι θα πήγαινε στην αστυνομία και θα έβαζε τέλος στη ζωή της. Εκείνος όμως απάντησε ότι δεν τον ενδιέφερε και της έθεσε αντίστροφη μέτρηση για το πότε θα έστελνε τις φωτογραφίες. Το πτώμα της βρήκε η εννιάχρονη αδελφή της.

Δεκαοκτώ μήνες μετά την αυτοκτονία της κόρης του, ο πατέρας της Σίμαρον, βετεράνος του αμερικανικού στρατού, αυτοκτόνησε χωρίς να μάθει ποτέ τι οδήγησε την κόρη του να βάλει τέλος στη ζωή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου