Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Το κύκλωμα της Νάνσυς: Μετέθεταν δυσμενώς υπαλλήλους αν δεν συνεργάζονταν για τους εκβιασμούς!

 
Νέος κύκλος ανακριτικής έρευνας για εννέα ακόμη κατηγορούμενους που εμπλέκονται στη μεγάλη υπόθεση εκβιασμών καταστηματαρχών αλλά και ιδιοκτητών ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας αρχίζει το επόμενο διάστημα μετά την προφυλάκιση της 43χρονης Νάνσυς και έξι ακόμη συγκατηγορουμένων της ως μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Παράλληλα, επτά αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.Συγκεκριμένα, ύστερα από μαραθώνια διήμερη διαδικασία απολογιών, τον δρόμο για τις φυλακές πήραν η εκ των αρχηγών της οργάνωσης, 43χρονη Νάνσυ, ο αδελφός της, ένας υπάλληλος της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, ένας υπάλληλος της Δημοτικής Αστυνομίας, μία υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού και μία υπάλληλος της Περιφέρειας Αττικής.

Στη φυλακή οδηγήθηκε μετά την απολογία του και ο δεύτερος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, η δράση της οποίας, σύμφωνα με τη δικογραφία, χρονολογείται τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα ο ανακριτής Διαφθοράς που χειρίζεται την ογκώδη δικογραφία θα καλέσει σε απολογίες και τα υπόλοιπα εννέα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Πρόκειται κατά βάση για υπαλλήλους στην Περιφέρεια Αττικής, οι οποίοι ήδη έχουν τεθεί σε αργία με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά, όπως και για δύο υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, μέλη του ΠΑΣΟΚ, με την κομματική τους ιδιότητα να έχει ήδη ανασταλεί μετά τις αποκαλύψεις.
Σε σακούλες σκουπιδιών και σε πακέτα τυλιγμένα με χαρτοπετσέτες στο σπίτι της μητέρας της Νάνσυς έκρυβαν τα χρήματα που αποσπούσαν από εκβιασμούς τα μέλη του κυκλώματος
Ο τρόπος δράσης



Την ίδια ώρα, μέσα από το κατηγορητήριο που έχουν συντάξει οι ανακριτικές αρχές σε βάρος των συνολικά 23 κατηγορουμένων ξετυλίγεται καρέ-καρέ η δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Οπως αναφέρεται στο πολυσέλιδο έγγραφο, τα δύο αρχηγικά μέλη του κυκλώματος είχαν καταφέρει να στρατολογήσουν δημοσίους υπαλλήλους σε καίριες θέσεις ώστε με τη συνδρομή τους και τις πληροφορίες που τους παρείχαν να πωλούν με μεθόδους που θυμίζουν μαφία προστασία σε επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης και όχι μόνο. Τα κέρδη τους από την παράνομη δράση τους ήταν μεγάλα, όπως επίσης και οι αμοιβές των επίορκων υπαλλήλων, οι οποίοι, κατά τις εντολές της Νάνσυς, είτε βεβαίωναν παραβάσεις εκεί που δεν υπήρχαν είτε έκαναν τα στραβά μάτια, εφόσον οι καταστηματάρχες είχαν υποκύψει στον εκβιασμό του κυκλώματος.



Αρκεί να αναφερθεί ότι η δύναμη της 43χρονης και του συναρχηγού της οργάνωσης ήταν τέτοια που όταν «υπάλληλοι που δεν συμμετείχαν στην οργάνωση δημιουργούσαν προβλήματα προβαίνοντας σε ενέργειες που ήταν σε βάρος καταστημάτων που τελούσαν υπό την προστασία της, τα διευθυντικά στελέχη συζητούσαν σχετικά με το αν εξυπηρετεί τους σκοπούς της οργάνωσης να τους αλλάξουν θέση στην υπηρεσία τους»! Οπως επίσης αναφέρεται στο κατηγορητήριο, η προφυλακισμένη πλέον Νάνσυ σε κάποιες περιπτώσεις μετέβαινε για ελέγχους μαζί με τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους στα καταστήματα που ήθελε να πουλήσει προστασία «αφενός για να κάνει εμφανές στους καταστηματάρχες ότι πράγματι γνωρίζει τους δημοσίους υπαλλήλους και αφετέρου για να τους γνωστοποιήσει ότι η απειλή βεβαίωσης παραβάσεων είναι πραγματική». Για τους επιχειρηματίες εκείνους που δεν υπέκυπταν στον εκβιασμό της, η 43χρονη έδινε εντολή στους υπαλλήλους να τους φοβερίσουν με πρόστιμα και αυστηρότερους ελέγχους, ενώ όσοι της έδιναν τα χρήματα που ζητούσε -από 6.000 έως 16.000 ευρώ- έπαιρναν στα χέρια τους βεβαίωση ότι όλα «είχαν καλώς» στις επιχειρήσεις τους.

Η Νάνσυ και τα κόλπα της
Στο κατηγορητήριο η δράση της ξανθιάς Νάνσυς κατέχει εμβληματική θέση, αφού, όπως αναφέρεται, εκείνη κινούσε τα νήματα της εγκληματικής οργάνωσης. «Αναλάμβανε τη διαδικασία αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος [...] γνώριζε σε πολύ καλό βαθμό τις απαραίτητες διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθήσει στις δημόσιες υπηρεσίες και είχε αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο γνωριμιών που αποτελούνταν από καταστηματάρχες και δημοσίους υπαλλήλους όλων των φορέων που εμπλέκονταν στην αδειοδότηση και τον έλεγχο των ανωτέρω επιχειρήσεων», αναφέρει το κατηγορητήριο για την 43χρονη αρχηγό. «Η ίδια προσέγγιζε τους καταστηματάρχες και τους προσέφερε προστασία από τους ελέγχους των δημοσίων υπηρεσιών έναντι χρηματικών ανταλλαγμάτων που θα της παρείχαν, επισημαίνοντάς τους ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα τους βεβαιώνονται παραβάσεις.

Για να πετύχει τους σκοπούς της έδινε εντολές στους δημοσίους υπαλλήλους-μέλη της οργάνωσης να πραγματοποιούν στοχευμένους ελέγχους σε καταστήματα που έχοντας προηγουμένως προσεγγίσει τους ιδιοκτήτες γνώριζε ότι μετά τον έλεγχο θα ζητούσαν τη συνδρομή της για να αποφύγουν τη βεβαίωση παραβάσεων», επισημαίνεται επίσης στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο, με τις δικαστικές αρχές να προσθέτουν ακόμη ότι η 43χρονη γυναίκα «λόγω της εμπειρίας της και των γνωριμιών της ενέπνεε εμπιστοσύνη στους καταστηματάρχες, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις ζητούσαν με δική τους πρωτοβουλία τη συνδρομή της, ενώ αυτή τους τόνιζε πως τους συμφέρει περισσότερο οικονομικά να δωροδοκούν τους δημοσίους υπαλλήλους παρά να λειτουργούν σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες».

Xειρόγραφα σημειώματα με τα ποσά που είχαν εισπραχθεί από τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης





Ο αδελφός και η μάνα

Τα χρήματα από τους εκβιασμούς των καταστηματαρχών εισέπραττε ο αδελφός της Νάνσυς, ο οποίος εκτελούσε και χρέη οδηγού της, αφού ήταν εκείνος που τη μετέφερε στις συναντήσεις της με τους επιχειρηματίες. Το κατηγορητήριο αναφέρει για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο πως ως πρόσωπο απολύτου εμπιστοσύνης της αδελφής του είχε τον ρόλο του «εισπράκτορα-ταμία της εγκληματικής οργάνωσης». Αποθήκευε τις δεσμίδες με τα χρηματικά ποσά στο σπίτι της μητέρας τους, τυλιγμένα μέσα σε εφημερίδες και χαρτιά περιοδικών.

Από το... θησαυροφυλάκιο της οικογένειας τα λεφτά έφευγαν μόνο με εντολή της Νάνσυς για να δωροδοκηθούν οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι ανάλογα με το πόστο τους αμείβονταν για τις υπηρεσίες που παρείχαν με ποσά που ξεκινούσαν ανά περίπτωση από 3.000 ευρώ και έφταναν ακόμη και τις 25.000 ευρώ. Αυτό που προκαλεί, όμως, αλγεινή εντύπωση είναι το γεγονός ότι η μητέρα των δύο κατηγορουμένων εμπλέκεται στην υπόθεση, καθώς, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, αποτελούσε μέλος της εγκληματικής οργάνωσης αφού στο σπίτι της βρισκόταν το ταμείο του κυκλώματος. Για την ηλικιωμένη γυναίκα το κατηγορητήριο αναφέρει: «Γνώριζε για την παράνομη δράση της κόρης της και του υιού της, τον οποίο συμβούλευε να είναι προσεκτικός και να μην αναφέρει στο τηλέφωνο για χρηματικά ποσά που μεταφέρει στην οικία της».

Αρχηγικό ρόλο στη οργάνωση πέραν της 43χρονης είχε και ένας ακόμη άνδρας ο οποίος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν επιφορτισμένος με το καθήκον να επικοινωνεί και να καθοδηγεί τον συγκατηγορούμενό του τμηματάρχη της Δημοτικής Αστυνομίας ώστε να του δίνει πληροφορίες για τους επικείμενους ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας σε καταστήματα. Στη συνέχεια, ενημέρωνε τη Νάνσυ, η οποία ακολούθως ειδοποιούσε τους καταστηματάρχες να προετοιμαστούν για τους ελέγχους. «Εδινε απευθείας εντολές στον τμηματάρχη σχετικά με το σε ποια καταστήματα επιθυμεί να μεταβεί η Δημοτική Αστυνομία για έλεγχο, αν θα βεβαιώσουν παραβάσεις και ποιες θα είναι αυτές», αναφέρει το κατηγορητήριο για τον δεύτερο αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης, σημειώνοντας ακόμη πως όταν μάθαινε ότι κάποια από τα καταστήματα που είχαν υπό την προστασία τους δέχονταν έλεγχο, έπαιρνε τηλέφωνο τον τμηματάρχη είτε για να αποχωρήσουν από την επιχείρηση οι ελεγκτές, είτε για να βεβαιώσουν ελαφρύτερες παραβάσεις.

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του τμηματάρχη, το κατηγορητήριο αναφέρει ότι αυτός «λόγω της θέσης του είχε υπό τις εντολές του το λοιπό προσωπικό του Δημοτικού Αστυνομικού Τμήματος (της 1ης Δημοτικής Κοινότητας)», το οποίο κατόπιν συνεννόησης με τους αρχηγούς «κατεύθυνε να προβεί σε ενέργειες ή παραλείψεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σκοποί της οργάνωσης», δηλαδή είτε να σταματήσουν τους ελέγχους είτε να τους συνεχίζουν βεβαιώνοντας παραβάσεις.

Δύο υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων, ο ένας εξ αυτών στη Διεύθυνση Δόμησης, είχαν αναλάβει από την πλευρά τους να εξυπηρετούν το κύκλωμα όταν αυτό είχε να διευθετήσει θέματα που αφορούσαν παραβάσεις οικοδομικών αδειών ή εργασίες μικρής κλίμακας σε κτίρια. Οι δύο υπάλληλοι βεβαίως συνεργάζονταν με το αζημίωτο με τη 43χρονη Νάνσυ «σε πλήθος περιπτώσεων που αφορούσαν καταστήματα, ξενοδοχεία και κτίρια, είτε ολοκληρωμένα είτε υπό κατασκευή».

Για τις περιπτώσεις αυτές ο επίορκος υπάλληλος της Διεύθυνσης Δόμησης συνεπικουρούσε ώστε οι ιδιοκτήτες αυτών των κτιρίων «να συνεχίσουν τις παράνομες δραστηριότητές τους», ενώ σε αρκετές περιπτώσεις και πάλι κατ’ εντολή της 43χρονης διενεργούσε στοχευμένους ελέγχους σε καταστήματα ώστε να πειστούν οι ιδιοκτήτες τους να υποκύψουν στον εκβιασμό. Ο έτερος κατηγορούμενος υπάλληλος του Δήμου Αθηναίων βοηθούσε «ώστε να εγκρίνονται αιτήματα της εγκληματικής οργάνωσης που αφορούσαν κυρίως οικοδομικές εργασίες σε κτίρια από τα αρμόδια συμβούλια αρχιτεκτονικής, στα οποία ο ίδιος είχε πρόσβαση και μπορούσε να επηρεάσει στη λήψη αποφάσεων ασκώντας αθέμιτη επιρροή».

H υπάλληλος του υπ. Πολιτισμου

Από τα πιο καλά αμειβόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με ποσά ανά περίπτωση από 6.000 έως 10.000 ευρώ ήταν υπάλληλος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων του υπουργείου Πολιτισμού. «Πολλοί από τους “πελάτες” της εγκληματικής οργάνωσης είχαν στην κατοχή τους κτίρια (υπό κατασκευή καταστήματα, ξενοδοχεία, οικίες) τα οποία ενέπιπταν στις αρμοδιότητες της εν λόγω υπαλλήλου και τα οποία βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε νησιωτικές περιοχές», αναφέρει το κατηγορητήριο και εξηγεί πως για να πραγματοποιηθούν οικοδομικές εργασίες στα κτίρια αυτά οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να υποβάλουν αίτημα στην υπηρεσία όπου εργαζόταν η εν λόγω κατηγορούμενη.

Τα αιτήματα αυτά εξετάζονταν στη συνέχεια από συμβούλια στα οποία μετείχε και εκείνη. «Λόγω της θέσης που κατείχε ως προϊσταμένη του Τμήματος Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων είχε αυξημένες αρμοδιότητες στην υπηρεσία της και αυτό της έδινε τη δυνατότητα να συμβάλει καθοριστικά στην παράνομη δράση της οργάνωσης», αναφέρουν οι δικαστικές αρχές σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος λαμβάνοντας εντολές από τη Νάνσυ «προέβαινε στη σύνταξη ψευδών βεβαιώσεων, ενώ επιχειρούσε να ασκήσει αθέμιτη επιρροή στα μέλη των συμβουλίων ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της εγκληματικής οργάνωσης».

Τα μέλη του κυκλώματος έκαναν τις συναλλαγές τους σε κοινή θέα θεωρώντας ότι τίποτα δεν μπορούσε να τους αγγίξει
Οι επόπτες Υγείας

Το κύκλωμα των εκβιαστών είχε όμως πλοκάμια και στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς τέσσερις υπάλληλοί της στη Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, που έχουν ήδη απολογηθεί στον ανακριτή, βρίσκονταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σε αγαστή συνεργασία με τη 43χρονη, φυσικά έναντι αδράς αμοιβής. Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι, οι οποίοι τέθηκαν επίσης σε αργία από τον περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, ενημέρωναν τη Νάνσυ για επικείμενους ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και υπό τις εντολές της είτε δεν βεβαίωναν καν παραβάσεις, είτε πραγματοποιούσαν στοχευμένους ελέγχους σε καταστήματα και συνέτασσαν ψευδείς βεβαιώσεις ώστε οι ιδιοκτήτες τους να υποκύψουν στον εκβιασμό.

12 χρόνια... σκλάβοι της συμμορίας

Εκβιασμοί, μαύρο χρήμα, διαφθορά, επιχειρηματικά συμφέροντα, ερωτικές σχέσεις και οικογενειακές ιστορίες. Θα μπορούσε να είναι σύντομη περιγραφή σεναρίου κινηματογραφικής ταινίας, πρόκειται όμως για την αληθινή ιστορία της «Συμμορίας των 14».

Η καταγγελία που έγινε τον περασμένο Απρίλιο, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, από επιχειρηματία αθηναϊκού καταστήματος εστίασης έδωσε το έναυσμα για να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της παράνομης δράσης του κυκλώματος. «Εδώ και αρκετό καιρό κάποιοι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν κάνει δύσκολη τη ζωή φίλων και συναδέλφων μου και τους εκβιάζουν για να βγάζουν μεροκάματο. Δύο συγκεκριμένοι άνδρες δημοτικοί αστυνομικοί γυρνάνε από μαγαζί σε μαγαζί και κάνουν μηνύσεις για να συμπληρώσουν οι καταστηματάρχες από δύο ο καθένας.

Οπως πολύ καλά ξέρετε στις τρεις μηνύσεις γίνεται σφράγιση. Τότε περνάει μια κυρία που συστήνεται ως Νάνσυ και λέει ότι μπορεί να μεσολαβήσει για να μη γίνει η τρίτη μήνυση, εννοείται με το αζημίωτο. Αν κάποιος δεν της δώσει χρήματα, έπειτα από λίγες μέρες έρχονται πάλι οι δημοτικοί και κάνουν την τρίτη μήνυση. Κάποιοι φίλοι μου υπέκυψαν στον εκβιασμό της και έδωσαν χρήματα, αλλά αυτή το έχει κάνει σύστημα και περνάει ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να παίρνει λεφτά και όντως μέχρι τώρα στα συγκεκριμένα μαγαζιά δεν έγινε άλλος έλεγχος. Δεν μπορεί να συνεχιστεί όμως αυτή η κατάσταση…», έγραφε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Οπως αποδείχθηκε, η υπόθεση δεν αφορούσε απλά ένα «χαρτζιλίκι» όπως υπέθετε ο αρχικός μάρτυρας. Αντιθέτως επρόκειτο για μια καλοστημένη ιεραρχικά και επιχειρησιακά δομημένη εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από
δημοσίους υπαλλήλους και ιδιώτες, η οποία δρούσε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023, ωστόσο στις κατασχεθείσες σημειώσεις υπάρχουν αναφορές για υποθέσεις προ δεκαετίας.

Τα κέρδη τους υπολογίζεται πως ξεπερνούσαν τις 700.000 ευρώ ανά έτος, ενώ μόνο στα σπίτια δύο μελών του κυκλώματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 439.140 ευρώ.

Εγκέφαλος και αρχηγός του κυκλώματος φέρεται να είναι η εντυπωσιακή ξανθιά 43χρονη ιδιώτης, με καταγωγή από την Πάτρα, που συστηνόταν ως Νάνσυ.

Αυτή δεν ήταν, ωστόσο, η παρθενική παράνομη μπίζνα της, καθώς κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε εμπλακεί και σε άλλες κακουργηματικές πράξεις. Συγκεκριμένα, το 2009 αποπειράθηκε να πουλήσει ένα ακίνητο, ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αξίας 120.000, ενώ το 2010 είχε κατηγορηθεί για υπεξαίρεση χρηματικού ποσού ύψους 124.831,38 ευρώ από το γραφείο γενικών ασφαλίσεων στο οποίο εργαζόταν. Και στις δύο περιπτώσεις συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Ατομο της απολύτου εμπιστοσύνης της αρχηγού, όμως, ήταν και το Νο 2 της εγκληματικής οργάνωσης, ο επίσης προφυλακισμένος 64χρονος, με τον οποίο διήθυναν από κοινού την οργάνωση, ενώ φέρεται να διατηρούσαν μεταξύ τους και στενή προσωπική σχέση. Κι εκείνος ήταν πολύ προσεκτικός στις κινήσεις και τις επικοινωνίες του. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετακινούνταν με δίκυκλο όχημα, το οποίο ανήκε σε φιλανθρωπικό ίδρυμα του αδελφού του, που έχει διατελέσει αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων.
Ανάμεσα στα σημαντικά μέλη της οργάνωσης συγκαταλέγεται και μια 63χρονη αρχιτέκτων-μηχανικός του υπουργείου Πολιτισμού, τοποθετημένη σε θέσεις ευθύνης και με μεγάλη επιρροή.

Ηταν υπάλληλος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων, αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων και Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών, μέλος ή εισηγήτρια σε Τοπικά Συμβούλια Νεωτέρων Μνημείων αλλά και μέλος διαφόρων επιτροπών του ΥΠΠΟ, όπως αυτές για τον διαγωνισμό εκμίσθωσης εστιατορίων - αναψυκτήριων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, για τον διαγωνισμό σχετικά με την παροχή υπηρεσιών για τη λειτουργία του συστήματος έκδοσης και ακύρωσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους ίδιους χώρους, για την παραλαβή και αξιολόγηση μελετών αποκατάστασης κτιρίων στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου κ.ά.

Η δράση της, μάλιστα, είχε επεκταθεί και εκτός Αθηνών, καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε τουλάχιστον δύο υποθέσεις της Μυκόνου, την κατασκευή νέου, πολυτελούς καταστήματος με ρούχα και αξεσουάρ διάσημου ξένου σχεδιαστή και το ξεμπλοκάρισμα των εργασιών σε γνωστό bar-restaurant που λειτουργεί στη Χώρα του κοσμοπολίτικου νησιού.


Περιπτώσεις παράνομης δράσης
Oπως προκύπτει από τις καταγεγραμμένες κινήσεις και επικοινωνίες της, που καταγράφονται στη δικογραφία, η Νάνσυ στόχευε σε δύσκολες υποθέσεις που θα απέφεραν υψηλές αμοιβές, πλήρωνε άμεσα τους δημοσίους υπαλλήλους με τους οποίους συνεργαζόταν, ενώ ταυτόχρονα ήταν ιδιαίτερα πιεστική με τους ιδιοκτήτες:
«Την 20/4/2024 η αρχηγός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Δ.Χ., υπάλληλο της Διεύθυνσης Δόμησης Δήμου Αθηναίων, και του ζήτησε να εντοπίσει και να αρχειοθετήσει παρανόμως με προγενέστερη ημερομηνία έγγραφα της υπηρεσίας του, που αφορούν υπό κατασκευή κατάστημα επί της οδού Ερμού…, με φερόμενο ιδιοκτήτη τον Π.Κ., ώστε το εν λόγω κατάστημα να μην αντιμετωπίσει προβλήματα στο μέλλον. Εκείνος της απάντησε πως είναι θέμα χρόνου να τα εντοπίσει και εκείνη συνέχισε λέγοντάς του πως “μακάρι να πάει αρχείο, γιατί και εγώ αρχείο θέλω να το στείλεις, απλά να κάνουμε παιχνίδι να πάρεις λεφτά θέλω”, με τον ίδιο να της αναφέρει “ωραία, άμα είναι έτσι επιμένω τότε το ψάχνω”.


Επειτα, σε μια σειρά από συνομιλίες της αρχηγού με τον Π.Κ. και τον υπάλληλο της Διεύθυνσης Δόμησης Δήμου Αθηναίων Δ.Χ., κατά τις μεσημβρινές ώρες της 21/5/2024, αναφέρθηκε πως το ως άνω υπό κατασκευή κτίσμα δεν είχε λάβει άδεια του αρμόδιου δήμου για την τοποθέτηση σκαλωσιάς, όπως ορίζει η νομοθεσία. Με σκοπό η παρανομία αυτή να καλυφθεί η αρχηγός και ο υπάλληλος της Διεύθυνσης Δόμησης Δήμου Αθηναίων συμφώνησαν από κοινού, ως τη λύση με το χαμηλότερο ρίσκο για εκείνον, να διενεργηθεί ένας νέος έλεγχος στο εν λόγω κτίσμα, κατά τον οποίο να αναφερθεί πως δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη σκαλωσιάς και πως δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν τι είδους εργασίες πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος 2023. Επιπροσθέτως, ο ίδιος της επισήμανε πως την ημέρα κατά την οποία θα διενεργήσει τον έλεγχο, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να φροντίσει να μην πραγματοποιούνται καθόλου οικοδομικές εργασίες, διαφορετικά θα βρεθεί εκτεθειμένος. Αφού μετέβη για την αυτοψία, ενημέρωσε σχετικά την αρχηγό.

Ακολούθως, την 29/5/2024 κατόπιν συνομιλίας της αρχηγού με τον αδελφό της προέκυψε πως εκείνη προγραμμάτισε αυθημερόν συνάντηση με τον υπάλληλο της Διεύθυνσης Δόμησης Δήμου Αθηναίων, για να του παραδώσει τη χρηματική του αμοιβή, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 2.500 ευρώ. Οπως διαπιστώθηκε από τη διακριτική επιτήρηση των ανωτέρω ατόμων από αστυνομικούς, οι δυο τους πράγματι συναντήθηκαν στο κατάστημα “Y.A.” και μετέβησαν μαζί στις τουαλέτες του καταστήματος, όπου προφανώς του παρέδωσε το ανωτέρω χρηματικό ποσό.

Δωροδοκία
Aξια μνείας είναι και η συνομιλία που είχε η αρχηγός με την κουμπάρα της, η οποία όταν της ανέφερε ότι μετράει τα χρήματα που θα δώσει στον υπάλληλο της Διεύθυνσης Δόμησης Δήμου Αθηναίων αντέδρασε χαρακτηριστικά λέγοντας: “Ακόμα του δίνεις αυτουνού;”, καταδεικνύοντας πως ο εν λόγω υπάλληλος δωροδοκείται επανειλημμένως.

Την 23/4/2024 για το ίδιο υπό κατασκευή κατάστημα, η Μ.Α., προϊσταμένη του Τμήματος Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού, ενημέρωσε την αρχηγό ότι συντάσσει έγγραφο από το οποίο προκύπτει ότι δεν τίθεται πλέον θέμα επικινδυνότητας για το εν λόγω κτίσμα, ωστόσο παράλληλα της επισήμανε πως εάν μελλοντικά γίνει μια καταγγελία στο κατάστημα, αυτό “θα τρέχει και δεν τη γλιτώνει”.

Επειτα, την 24/4/2024 και την 25/4/2024, η αρχηγός έδωσε οδηγίες στον αδερφό της να μεταβεί στην οικία της μητέρας του, να παραλάβει το χρηματικό ποσό των 6.000 ευρώ και να το παραδώσει την επόμενη μέρα στην υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού, εντός φακέλου, αφού παραλάβει από εκείνη έγγραφα που αφορούν το ως άνω υπό κατασκευή κατάστημα και έτερο υπό κατασκευή κατάστημα στην περιοχή της Μυκόνου. Αργότερα, ο αδελφός της την ενημέρωσε πως πράγματι συναντήθηκε με την εν λόγω υπάλληλο στο γραφείο της, όπου προφανώς πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή τους.

Επίσης, την 25/4/2024, η αρχηγός επικοινώνησε με τον φερόμενο ιδιοκτήτη του υπό κατασκευή καταστήματος, του επισήμανε πως εκείνος της χρωστάει χρήματα για την υπόθεση αυτή και ότι για να μην εκτεθεί στις επαφές της στην Πολεοδομία και στο υπουργείο Πολιτισμού αναγκάστηκε να τους πληρώσει η ίδια. Μάλιστα του ανέφερε χαρακτηριστικά: “Εγώ πάντα έχω ρευστό γιατί οι άνθρωποι που ανακατεύομαι, όταν λέω ότι θα γίνει αυτό θέλω να σηκώνουν το τηλέφωνο” και ο ιδιοκτήτης της απάντησε πως θα φροντίσει να την αποπληρώσει. Οπως προέκυψε από επόμενες συνομιλίες τους, η αρχηγός θα λάμβανε από τον προαναφερόμενο το χρηματικό ποσό των 8.000 ευρώ».

Νέοι στόχοι
Ανάμεσα στις υποχρεώσεις των μελών της εγκληματικής οργάνωσης ήταν και ο εντοπισμός νέων στόχων. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις μάλιστα ακολουθούσαν συγκεκριμένες τακτικές οι οποίες περιγράφονται λεπτομερώς στη σχετική δικογραφία:
«Την 5/6/2024 η “Νάνσυ” επικοινώνησε τηλεφωνικά με το έτερο διευθυντικό στέλεχος Σ.Σ. και του ανέφερε πως υπάρχουν ορισμένα καταστήματα στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, όπου θα μπορούσαν να στείλουν εκεί για έλεγχο δημοσίους υπαλλήλους με τους οποίους συνεργάζονται, προκειμένου να τους βεβαιώσουν παραβάσεις, εξαναγκάζοντας κατ’ επέκταση τους καταστηματάρχες να καταφύγουν στην εγκληματική οργάνωση για βοήθεια.

Επειτα, συζήτησαν για πιθανά καταστήματα που θα μπορούσαν να εκβιάσουν με σκοπό να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη κι εκείνος της επισήμανε πως θα πρέπει να φροντίσουν οι καταστηματάρχες να μην έχουν επαφές σε κάποια δημόσια υπηρεσία, ώστε να μην προκύψει κάποια επιπλοκή, με την αρχηγό να συμφωνεί και να τον ρωτάει ποιες είναι οι επιλογές που έχουν. Εκείνος της πρότεινε ως πιθανή επιλογή εκβίασης το κατάστημα “Μ.C.” και συμφώνησαν να συζητήσουν εκ νέου για το ζήτημα η αρχηγός του να συντονίσει τη διενέργεια ελέγχου σε καταστήματα τα οποία δεν βρίσκονται ακόμα στο “πελατολόγιο” της εγκληματικής οργάνωσης, ωστόσο του επισήμανε πως πρέπει να είναι σίγουρος πως οι καταστηματάρχες θα καταφύγουν για βοήθεια στον ίδιον και σε κανέναν άλλον.

Αυτός τότε της πρότεινε ως επιλογή ένα κατάστημα στην περιοχή της Κυψέλης, χωρίς να αναφέρει την επωνυμία του και της ζήτησε να στείλουν εκεί για τη διενέργεια ελέγχου υπαλλήλους από τη Διεύθυνση Υγειονομικού. Επειτα, η “Νάνσυ” συμφώνησε κι εκείνος τής ανέφερε πως θα την ενημερώσει σύντομα περί της ημερομηνίας του ελέγχου, τερματίζοντας τη συνομιλία».

Κάποιοι από τους ιδιοκτήτες με τους οποίους συνεργαζόταν ωστόσο, ζητούσαν αυτοβούλως την παρέμβαση της αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν:

«Την 25/04/2024 ο Μ.Κ, υπεύθυνος λειτουργίας του καταστήματος με την επωνυμία «I.T» που βρίσκεται επί της…, στην Κηφισιά, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την αρχηγό, προκειμένου να ζητήσει την συνδρομή της για την διευθέτηση ζητήματος που προέκυψε κατόπιν παράβασης που βεβαιώθηκε από τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου Βορείου Τομέα Αθηνών, Μ.Δ και Π.Α, αναφορικά με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, που δεν επιτρεπόταν βάσει της άδειας λειτουργίας του καταστήματος του.

Στη συνέχεια, την 01/05/2024 η αρχηγός ενημέρωσε τον αδερφό της να φέρει το χρηματικό ποσό των 4.000 ευρώ από την οικία της μητέρας τους για να το παραδώσουν στους ανωτέρω υπαλλήλους, προκειμένου αυτοί να βεβαιώσουν ψευδώς ότι ο εν λόγω καταστηματάρχης συμμορφώθηκε με την παράβαση που του βεβαιώθηκε, όπως είχε συμφωνήσει σε προγενέστερη τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Μ.Α. Έτσι, κανόνισαν να συναντηθούν σε σημείο πλησίον της Υπηρεσίας των δυο υπαλλήλων, όχι όμως έξωθεν αυτής, διότι όπως της τόνισε ο ένας, εκεί θα αναγνώριζαν τα αυτοκίνητα τους. Πράγματι, όπως προέκυψε από τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους, συναντήθηκαν στο σημείο που ανέφεραν, όπου προφανώς παρέλαβαν το ανωτέρω χρηματικό ποσό.

Ακόμα, όπως διαπιστώθηκε από την διακριτική επιτήρηση της αρχηγού, η ίδια, την 01/05/2024, έπειτα από την ανωτέρω συνάντηση μετέβη στο εν λόγω κατάστημα όπου συνάντησε τον ιδιοκτήτη και τον θείο του και φωτογράφισε το κατάστημα άνευ τραπεζοκαθισμάτων, προκειμένου να αποστείλει τις φωτογραφίες στον υπάλληλο της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου, κατόπιν συνεννόησής τους. Ακολούθως, μαζί με τον αδερφό της μετέβησαν στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Κηφισιάς όπου η αρχηγός συνάντησε τον υπάλληλο Χ. Γ.

Την ίδια ημέρα, η αρχηγός κάλεσε τηλεφωνικά τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και του ανέφερε ότι εκτός από τους υπαλλήλους του Υγειονομικού τους οποίους πλήρωσε, θα πρέπει αυτός να δώσει και το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ για τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Δόμησης, ώστε και αυτοί να μην τον «ενοχλήσουν». Όπως διακριβώθηκε από την διακριτική επιτήρηση του αδελφού της αρχηγού από αστυνομικούς, ο ίδιος παρέλαβε το ανωτέρω χρηματικό εντός φακέλου από τον θείο του ιδιοκτήτη, στο κατάστημα τους, την 17/05/2024».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου