Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Πότε ξεκινούν οι έλεγχοι με tablet για ανασφάλιστα IX, ΚΤΕΟ και τέλη κυκλοφορίας

 
Μέσα στο ερχόμενο Σεπτέμβριο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) υπολογίζει ότι θα έχει στη διάθεση της εφαρμογή που θα επιτρέπει τον ψηφιακό έλεγχο των πινακίδων κυκλοφορίας προκειμένου να εντοπιστούν ανασφάλιστα οχήματα, όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ αλλά και όσα οι ιδιοκτήτες τους συνεχίζουν να κυκλοφορούν όχημα το οποίο έχουν θέσει σε ακινησία. Το λογισμικό θα είναι φορτωθεί στα Tablet των εφοριακών και οι πρώτες «κρούσεις» θα γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο. Όταν εντοπίζονται οχήματα δηλωμένα σε ακινησία θα «πέφτουν» πρόστιμα της τάξης των 10.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής θα φτάνουν μέχρι και την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης.

Τα ηλεκτρονικά «μπλόκα» θα στηθούν σε σημεία-κλειδιά όπου καταγράφεται η διέλευση χιλιάδων οχημάτων σε καθημερινή βάση Ο έλεγχος θα διενεργείται κατόπιν έκδοσης εντολής ελέγχου ή κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με άντληση στοιχείων από τους παραχωρησιούχους αυτοκινητοδρόμων, δηλαδή από Αττική Οδό και εθνικό δίκτυο. Με τη βοήθεια ειδικών σαρωτών πινακίδων, αστυνομία και ΑΑΔΕ θα εντοπίζουν τα οχήματα που είναι ανασφάλιστα και είχαν τεθεί σε ακινησία. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα «βλέπουν» τους παράνομους μέσα από την αυτόματη διασταύρωση στοιχείων από της Mega-βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί για τα Ι.Χ. Τα δε πρόστιμα θα κόβονται και θα στέλνονται ψηφιακά με email και μέσω Taxis.





Το πρόστιμο για όσους εντοπιστούν να κυκλοφορούν οχήματα τα οποία έχουν τεθεί σε ακινησία ανέρχεται στο ποσό των 10.000 ευρώ και εφόσον ο παραβάτης εντοπιστεί εκ νέου εντός τριετίας να κινεί το όχημα που έχει θέσει σε ακινησία, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και φθάνει στις 30.000 ευρώ. Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος και, σε περίπτωση συνιδιοκτητών, στον συνιδιοκτήτη που αρχικά υπέβαλε το αίτημα θέσης του οχήματος σε ακινησία.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή , σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος τα πρόστιμα διαμορφώνονται σε:


- 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης,
- 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης,




- 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Αν διαπιστωθεί οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους βεβαιώνονται στο σύνολό τους τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας μετά του προστίμου που αναλογεί.
Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι το όχημα δεν έχει υποβληθεί εμπροθέσμως σε περιοδικό τεχνικό έλεγχο Κ.Τ.Ε.Ο., επιβάλλεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το προβλεπόμενο πρόστιμο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, τα τελευταία 17 έτη περίπου 2,8 εκατ. οχήματα δεν ελέγχονται συστηματικά στα ΚΤΕΟ ενώ αντίστοιχα περίπου 6,5 εκατ. οχήματα δεν διαθέτουν την απαραίτητη Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων. Στοιχεία που καταδεικνύουν ότι χιλιάδες οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους αποτελούν μία ωρολογιακή βόμβα καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει για την ασφαλή και μη ρυπογόνα κατάσταση κυκλοφορίας των οχημάτων τους.

Ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα ένστασης εντός 5 εργάσιμων ημερών από την επιβολή του προστίμου. Η ένσταση εξετάζεται εντός 30 εργάσιμων ημερών.

Σημειώνεται ότι, μετά τη διαπίστωση της παράβασης, διενεργείται εκ νέου ηλεκτρονικός έλεγχος σε διάστημα έως 3 μηνών από την επιβολή του προστίμου. Εφόσον διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχει εκ νέου συμμορφωθεί, εκτός από το πρόστιμο που επιβάλλεται, αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος. Τα παραπάνω επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου ΚΤΕΟ ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου