Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Έρευνα: Οι ελέφαντες απευθύνονται ο ένας στον άλλον χρησιμοποιώντας ονόματα


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι ελέφαντες επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ονόματα που αποδίδουν ο ένας στον άλλον. Έχει παρατηρηθεί ότι άλλα ζώα, όπως είναι τα δελφίνια και οι παπαγάλοι, απευθύνονται το ένα στο άλλο μιμούμενα τους ήχους που βγάζουν άλλα άτομα του είδους τους. Οι ελέφαντες, επομένως, θεωρούνται τα πρώτα μη ανθρώπινα ζώα που γίνονται γνωστά για το γεγονός ότι φωνάζουν ο ένας τον άλλον χρησιμοποιώντας μοναδικά ονόματα τα οποία δεν βασίζονται στη μίμηση.


Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Ecology and Evolution παρέχει αποδείξεις για το γεγονός ότι οι ελέφαντες απευθύνονται ο ένας στον άλλον χρησιμοποιώντας καλέσματα – ή ονόματα – που ταιριάζουν με μοναδικό τρόπο στο κάθε άτομο. Στα πλαίσια της έρευνας, μια διεθνής ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσει τα καλέσματα που χρησιμοποιούνταν σε δύο άγρια κοπάδια Αφρικανικών ελεφάντων της Σαβάνας στην Κένυα.

Η έρευνα “δεν δείχνει μόνο ότι οι ελέφαντες χρησιμοποιούν συγκεκριμένες εκφράσεις για κάθε άτομο, αλλά ότι αναγνωρίζουν και αντιδρούν σ’ ένα κάλεσμα που απευθύνεται σ’ αυτούς ενώ αγνοούν αυτά που απευθύνονται σε άλλους,” είπε ο Michael Pardo, βασικός συγγραφέας της έρευνας και συμπεριφορικός οικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Κολοράντο.

“Αυτό δείχνει ότι οι ελέφαντες μπορούν να προσδιορίσουν αν ένα κάλεσμα απευθυνόταν σ’ εκείνους απλά ακούγοντάς το, ακόμα κι όταν αυτό γίνεται εκτός του αρχικού πλαισίου του.”

Οι ερευνητές μελέτησαν θορύβους που βγάζουν οι ελέφαντες, οι οποίοι ηχογραφήθηκαν μεταξύ του 1986 και του 2022 στο εθνικό καταφύγιο άγριας ζωής Samburu στην Κένυα, και στο εθνικό πάρκο Amboseli. Χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, ταυτοποίησαν 469 διαφορετικά καλέσματα, τα οποία περιλάμβαναν 101 ελέφαντες που τα απηύθυναν σε κάποιον άλλον, και 117 που τα δέχονταν.

Οι ελέφαντες παράγουν μεγάλο εύρος ήχων, που κυμαίνονται από φωνές που θυμίζουν τρομπέτα, μέχρι βοές τόσο βαθιές που το ανθρώπινο αυτί δεν μπορεί να τις αντιληφθεί. Στα πλαίσια της έρευνας, δεν χρησιμοποιούνταν ονόματα σε κάθε κάλεσμα, αλλά όταν χρησιμοποιούνταν, συνήθως επρόκειτο για καλέσματα μεγάλων αποστάσεων, και απευθύνονταν από τους ενήλικες στους νεαρούς ελέφαντες. Οι ενήλικες παρατηρήθηκαν να χρησιμοποιούν ονόματα περισσότερο απ’ ότι οι μικροί ελέφαντες, κάτι που υποδεικνύει ότι μπορεί να χρειάζονται χρόνια για να αποκτήσει κανείς αυτή τη δεξιότητα. Το πιο συνηθισμένο κάλεσμα ήταν ένας “αρμονικά πλούσιος ήχος χαμηλής συχνότητας” όπως αναφέρεται στην έρευνα.







Top 10: Τα πιο έξυπνα ζώα στον κόσμο

Κάποια είδη έχουν τη δική τους γλώσσα, αλλά χρησιμοποιούν και μια άλλη, “κοινή γλώσσα”, για να επικοινωνήσουν με άλλα είδη.


Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι, όταν έπαιζαν σε έναν ελέφαντα μια ηχογράφηση με το όνομά του από έναν φίλο ή συγγενή του, το ζώο ανταποκρινόταν θετικά και “ενεργητικά”, ενώ έδειχνε πολύ λιγότερο ενθουσιασμό όταν έπαιζαν άλλα ονόματα.

Αντίθετα με τους παπαγάλους και τα δελφίνια που μιμούνταν ήχους που άκουγαν, οι ελέφαντες και οι άνθρωποι είναι τα δύο μοναδικά ζώα που είναι γνωστά για το ότι επινοούν “αυθαίρετα” ονόματα ο ένας για τον άλλον, αντί απλά να αντιγράφουν τον ήχο που βγάζει ο δέκτης του καλέσματος.

Ο συγγραφέας της έρευνας George Wittemyer δήλωσε: “Οι αποδείξεις που έχουμε εδώ για το ότι οι ελέφαντες χρησιμοποιούν μη-μιμητικούς ήχους για να ονομάσουν τους άλλους δείχνουν ότι έχουν την ικανότητα να σκεφτούν αφαιρετικά. Από γνωστικής απόψεως, αυτό ανοίγει όλων των ειδών τις πιθανότητες”.

Οι ερευνητές επισήμαναν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις εξελικτικές ρίζες της πρακτικής της απεύθυνσης με ονόματα, καθώς οι πρόγονοι των ελεφάντων διαχωρίστηκαν από τα πρωτεύοντα και τα κητοειδή περίπου 90 εκατομμύρια χρόνια πριν. Παρά τις διαφορές μας, επομένως, η αλήθεια είναι ότι μοιραζόμαστε αρκετά κοινά με τα πανέξυπνα παχύδερμα.

Με πληροφορίες από The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου