Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Παθαίνουν οι γάτες άγχος αποχωρισμού; Πώς να το αντιμετωπίσετε

Γνωρίζουμε ότι τα σκυλάκια μπορεί να βιώσουν άγχος αποχωρισμού όταν φεύγουμε από το σπίτι για να πάμε στη δουλειά, ή όταν πηγαίνουμε ένα ταξίδι και τα αφήνουμε με κάποιον pet-sitter να τα φροντίζει. Τι συμβαίνει, όμως, με τις αγαπημένες μας γάτες;

Η αντίληψη που θέλει τις γάτες πιο ανεξάρτητες και αυτάρκεις από τους σκύλους, σε μεγάλο βαθμό ισχύει. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν υπάρχουν γάτες οι οποίες δένονται πολύ έντονα με τους κηδεμόνες τους, ή που βιώνουν έντονο άγχος αποχωρισμού. Ο λόγος που συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αλλαγές στη ρουτίνα της γάτας, λόγω των οποίων καταλήγει να περνά περισσότερο χρόνο μόνη της, μπορεί να της προκαλέσουν άγχος αποχωρισμού.

Αιτίες του άγχους αποχωρισμού

Αν κάθε φορά που η γάτα σας έρχεται σ’ εσάς τη γεμίζετε με αγκαλιές, λιχουδιές, και παιχνίδια, μπορεί να αρχίσει να νιώθει εξαρτημένη από την παρουσία και την παρέα σας. Ειδικά αν έχετε περάσει για ένα διάστημα πολύ χρόνο μέσα στο σπίτι μαζί της, και μετά αρχίσετε να βγαίνετε, όπως για παράδειγμα συνέβη μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η γάτα σας μπορεί να δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στη νέα συνθήκη.

Συμπτώματα του άγχους αποχωρισμού

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να καταλάβετε ότι η γάτα σας εμφανίζει άγχος αποχωρισμού.
  • Κλαίει, φωνάζει, νιαουρίζει παραπονεμένα, και γενικά είναι πολύ θορυβώδης.
  • Δεν τρώει ούτε πίνει χωρίς την παρουσία του κηδεμόνα της.
  • Κάνει την ανάγκη της σε ακατάλληλα μέρη, π.χ. στο κρεβάτι του κηδεμόνα της.
  • Καλλωπίζεται μανιωδώς.
  • Κάνει εμετούς με ή χωρίς τριχόμπαλες.
  • Επιδεικνύει έντονο ενθουσιασμό όταν ο κηδεμόνας της επιστρέφει στο σπίτι.
Πώς να διαχειριστείτε το άγχος αποχωρισμού της γάτας σας

Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να μετριάσετε το άγχος αποχωρισμού που βιώνει η γάτα σας.
  • Εκπαιδεύστε τη να αντέχει να περνάει σταδιακά αυξανόμενες περιόδους μόνη της. Ξεκινήστε αφήνοντάς τη μόνη για μικρά χρονικά διαστήματα, και σταδιακά αυξήστε τα αν παρατηρείτε ότι η γάτα σας παραμένει ήρεμη. Επιβραβεύστε τη με τις αγαπημένες της λιχουδιές όταν εμφανίζει επιθυμητές συμπεριφορές.
  • Αποφύγετε να τραβάτε την προσοχή της όταν φεύγετε ή όταν έρχεστε στο σπίτι, ώστε να αρχίσει η γάτα σας να αντιλαμβάνεται αυτές τις εναλλαγές ως αδιάφορες και όχι ως κάποιο τρομερό συμβάν.
  • Αφήνετε το αγαπημένο σας κανάλι να παίζει στην τηλεόραση, ή τον αγαπημένο σας ραδιοφωνικό σταθμό ανοιχτό όταν είστε στο σπίτι, καθώς και όταν φεύγετε.
  • Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει αρκετά παιχνίδια για να παίζει όσο λείπετε, ή ένα παράθυρο για να κοιτάει απ’ έξω. Όσο περισσότερο βαριέται μόνη της, τόσο πιο έντονο άγχος αποχωρισμού θα αντιμετωπίζει.


 

  • Παρέχετέ της τον δικό της ιδιαίτερο χώρο μέσα στο σπίτι, στον οποίο θα μπορεί να καταφεύγει και να νιώθει ασφαλής.
  • Δεν χρειάζεται να της δίνετε κάθε φορά την αμέριστη προσοχή σας, γιατί μπορεί να γίνει ιδιαίτερα εξαρτημένη και να κακομάθει. Κάποιες φορές, μπορείτε να της πετάξετε το παιχνίδι της, παροτρύνοντάς την να παίξει με αυτό, ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο διαδραστικό παιχνίδι μαζί της π.χ. ένα ραβδί απ’ το οποίο κρέμεται ένα κουκλάκι.
  • Αν σκέφτεστε να πάρετε μια δεύτερη γάτα για να κάνει παρέα στην πρώτη, αυτό δεν είναι πάντα καλή ιδέα. Το άγχος της γάτας σας προκύπτει από τον αποχωρισμό της από εσάς, και όχι απαραίτητα λόγω της μοναξιάς της. Η παρέα που θα φέρετε στη γάτα σας ενδέχεται να την αγχώσει περισσότερο, καθώς μπορεί να νιώσει ότι η αποκλειστικότητα της σχέσης σας και του χώρου της απειλείται.
  • Αν υπάρχουν και άλλα μέλη στην οικογένεια, βεβαιωθείτε ότι συμμετέχουν στη φροντίδα της γάτας. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να παίζει με τη γάτα και ένα άλλο να την ταΐζει, ούτως ώστε να μη νιώθει απολύτως εξαρτημένη από μόνο έναν κηδεμόνα.
  • Χρησιμοποιήστε σπρέι φερομονών ή την αντίστοιχη συσκευή που μπαίνει στην πρίζα. Παρότι δεν είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσουν επιτυχημένα στο να ηρεμήσουν τη γάτα σας, δεν χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε.


Όταν βρίσκεστε στο σπίτι, προσφέρετε στη γάτα σας αγάπη και προσοχή χαϊδεύοντάς και αγκαλιάζοντάς την, και παίζοντας μαζί της. Αν η γάτα σας βιώνει πολύ έντονο άγχος, ενδέχεται ο/η κτηνίατρός σας να σας προτείνει κάποια φαρμακευτική αγωγή, η οποία θα βοηθά τη γάτα σας να ηρεμεί ώστε να διαχειρίζεται καλύτερα την απουσία του αγαπημένου της ατόμου από το σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου