Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

8 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε με τη γάτα σας το καλοκαίρι


Μπορεί το καλοκαίρι να είναι η αγαπημένη εποχή πολλών ανθρώπων, αλλά σίγουρα δεν είναι η αγαπημένη εποχή των γατών, ειδικά όταν οι θερμοκρασίες χτυπούν κόκκινο. Η πίεση της καθημερινότητας συχνά δεν μας επιτρέπει να αναλογιστούμε πώς περνάει η γάτα μας όταν την αφήνουμε μόνη στο σπίτι τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Πρέπει, όμως, να κρατάμε στο νου μας κάποια βασικά λάθη που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνουμε ως υπεύθυνοι γατοκηδεμόνες. Ας δούμε ποια είναι αυτά:


1. Αγνοούμε τη ζέστη

Μπορεί να μην ξέρουν πώς να το εκφράσουν, αλλά οι γάτες δυσφορούν ιδιαίτερα όταν κάνει πολλή ζέστη. Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τη χνουδωτή σας φίλη να παραμείνει δροσερή. Παρέχετέ της πάντα αρκετές πηγές σκιάς στους εξωτερικούς χώρους, και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένα δροσερό σημείο με καλό εξαερισμό για να ξεκουράζεται μέσα στο σπίτι. Μην αφήνετε πολλές ώρες τη γάτα σας χωρίς κλιματισμό ή ανεμιστήρα όταν έχει καύσωνα.

2. Την ταΐζουμε πολύ

Αν ταΐζετε πολύ τη γάτα σας, το πιθανότερο είναι ότι θα πάρει βάρος, κι αυτό θα τη δυσκολέψει ακόμα περισσότερο στην προσπάθεια να παραμείνει δροσερή. Είναι σημαντικό να βεβαιώνεστε ότι η διατροφή της γάτας σας παραμένει ισορροπημένη και γεμάτη θρεπτικά συστατικά, καθώς πολλά από αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Σκεφτείτε την πιθανότητα να συμπληρώσετε τη διατροφή της γάτας σας με υγρή τροφή, καθώς η κατανάλωσή της βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού. Μπορείτε, ακόμα, να την καταψύξετε και να τη σερβίρετε στη γάτα σας σαν παγωτό. Βεβαιωθείτε ότι πάντα της παρέχετε αρκετό φρέσκο νερό, ώστε να αποφύγει την αφυδάτωση.

3. Την εκθέτουμε σε τοξικά φυτά

Το καλοκαίρι ανθίζουν πολλά φυτά, κάποια εκ των οποίων μπορεί να γίνουν τοξικά για τις γάτες. Συνηθισμένα καλοκαιρινά φυτά είναι οι κρίνοι, οι αζαλέες, και το ροδόδενδρο, και είναι όλα επικίνδυνα για την αγαπημένη σας γατούλα. Αναζητήστε φυτά που επιτρέπεται να έχετε στον κήπο και στο σπίτι, και αυτά στα οποία δεν επιτρέπεται να έχει πρόσβαση η γάτα σας.

4. Αδιαφορούμε για τον καλλωπισμό της

Είναι σημαντικό να βουρτσίζετε την γάτα σας τακτικά, ειδικά αν είναι μακρύτριχη, και ειδικά το καλοκαίρι. Αυτό βοηθά στην αφαίρεση του τριχώματος που περισσεύει και στο να μη βγάζει τριχόμπαλες. Εκτός αυτού, η διαδικασία σας βοηθά να εντοπίζετε τυχόν τσιμπούρια, ψύλλους, ή άλλα παράσιτα που μπορεί να βρίσκονται στο τρίχωμά της.

5. Αφήνουμε ανοιχτά παράθυρα και πόρτες

Αφήνοντας ανοιχτά τα παράθυρα και τις πόρτες, ιδίως των πάνω ορόφων, κινδυνεύετε να πέσει η γάτα σας, να τραυματιστεί, ή ακόμα και να χαθεί. Επιπλέον, τα ανοιχτά παράθυρα μπορεί να δώσουν πρόσβαση στο σπίτι σε άλλα ζώα ή έντομα τα οποία δεν ενδείκνυται να συναναστρέφεται η γάτα σας. Είναι σημαντικό να προσέχετε ιδιαίτερα όταν ανοίγετε τα παράθυρα για να αεριστεί το σπίτι, και να τα φράξετε με σίτες ή ειδικό πλέγμα για γάτες.







Τι πρέπει να προσέξετε πριν πάρετε τον σκύλο σας στη θάλασσα

Δεν υπάρχει πιο αστείο θέαμα από έναν σκύλο που τσαλαβουτάει στο νερό και τρέχει μετά ενθουσιασμένος έξω.


6. Αφήνουμε τη γάτα σε κλειστό αυτοκίνητο

Ποτέ μα ποτέ μην αφήνετε κανένα κατοικίδιο ζώο σε ένα κλειστό, καυτό αυτοκίνητο, ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα. Η θερμοκρασία μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο μπορεί γρήγορα να ανέβει κατακόρυφα, προκαλώντας θερμοπληξία και δυνητικά ακόμη και θάνατο. Αν πρέπει να ταξιδέψετε με τη γάτα σας, βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο παραμένει δροσερό και με καλό εξαερισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

7. Την αφήνουμε απροστάτευτη απέναντι στα παράσιτα

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για τα τσιμπούρια, τους ψύλλους, και τα υπόλοιπα παράσιτα. Είναι σημαντικό να χορηγείτε συστηματικά στη γάτα σας αντιπαρασιτική θεραπεία σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας – τόσο για τα ενδοπαράσιτα, όσο και για τα εξωπαράσιτα.

8. Δεν καθαρίζουμε αρκετά συχνά την αμμολεκάνη της

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καθαρίζετε καθημερινά την αμμολεκάνη της γάτας σας, ειδικά το καλοκαίρι. Η ζέστη μπορεί να εντείνει την άσχημη μυρωδιά των ούρων και των ακαθαρσιών, και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου