Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Κυπριακό: Νέα πρωτοβουλία από τον ΟΗΕ - Τη ναρκοθετεί η Τουρκία

 Στη Κύπρο βρίσκεται από χθες το βράδυ, η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρώην υπουργός εξωτερικών της Κολομβίας. Η κυρία Κουεγιάρ θα διερευνήσει την πιθανότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους, για επανέναρξη συνομιλιών με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια εκκρεμότητας.

Το έργο της κυρίας Κουεγιάρ είναι μάλλον δύσκολο καθώς μετά το ναυάγιο των συνομιλιών τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, δεν υπάρχουν διαβουλεύσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αφού η τουρκική πλευρά έχει αποστασιοποιηθεί από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), απαιτώντας αναγνώριση «κυριαρχικής ισότητας» και λύση δύο κρατών, παρά το ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, απορρίπτουν κάτι τέτοιο.



Η επίσκεψη της κυρίας Κουεγιάρ είναι η πρώτη ενώ θα επισκεφθεί και την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βρετανία, οι οποίες είναι εγγυήτριες δυνάμεις σύμφωνα με τις Συμφωνίες του 1960. Όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, Στέφαν Ντουζάρικ, η Ολγκίν Κουεγιάρ, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη με την ιδιότητα του ως ηγέτη της Ελληνοκυπριακής πλευράς και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, αύριο Τρίτη.







Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Κύπρο, θα πραγματοποιήσει επαφές με τοπικούς παράγοντες και στις δύο πλευρές, ενώ θα συναντηθεί με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων, νέων και γυναικών.

Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε πως με την άφιξη στην Κύπρο της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, ξεκινά μια περίοδος κινητικότητας στο Κυπριακό στην οποία η κυπριακή κυβέρνηση προσέρχεται με ειλικρινή πολιτική βούληση.



Σημείωσε ότι αυτή ήταν και η επιδίωξη από την πρώτη στιγμή. Είναι μια σημαντική εξέλιξη, είπε ο κ. Λετυμπιώτης, και η Λευκωσία είναι αποφασισμένη να συμβάλλει ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν διακοπεί σύμφωνα και με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.



Από την άλλη, η τουρκική πλευρά δεν έχει δείξει σημάδια μεταστροφής, από τις εκτός πλαισίων του ΟΗΕ, θέσεις της, περιορίζοντας τις πιθανότητες επιτυχίας της νέας πρωτοβουλίας, εντείνοντας παράλληλα τις προκλήσεις της στη Πράσινη Γραμμή, διαφοροποιώντας το status quo. Η Λευκωσία αντιδρά σε αυτές τις κινήσεις, παρά το ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ στη Κύπρο διατηρεί στάση ίσων αποστάσεων, επιρρίπτοντας ευθύνες και στις δύο πλευρές.

Αντιδράσεις για τα μέτρα υπέρ Τουρκοκυπρίων

Προχθές η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε μια δέσμη 14 μέτρων υπέρ των Τουρκοκυπρίων, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει καλύτερο κλίμα ενόψει των επαφών της κας Κουεγιάρ. Τα μέτρα αντιμετωπίστηκαν με επιφυλακτικότητα από παράγοντες της Τουρκοκυπριακής πλευράς, ενώ κάποιοι τα χαρακτήρισαν παγίδα ώστε να ανατραπεί ο στόχος της αναγνώρισης δύο κρατών.



Αντιδράσεις προκλήθηκαν και στην Ελληνοκυπριακή πλευρά, από την απόφαση για εξέταση παροχής δυνατότητας απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας από παιδιά μικτών γάμων μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Τούρκων. Εκπρόσωποι κομμάτων χαρακτήρισαν το μέτρο αυτό ως «παράθυρο» για νομιμοποίηση παιδιών εποίκων, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση, καθώς έχουν τεθεί προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου