Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

(Και) μια fashion editor των New York Times μας δίνει το πράσινο φως να σταματήσουμε να φοράμε σουτιέν, αν το επιθυμούμε


Η Caroline Kennedy με φορεμα τηΣ μητεραΣ τηΣ, Jacqueline Kennedy Onassis, γυρω στο 1977 στη Νεα Υορκη. Photo by PL Gould/IMAGES/Getty Images Αν προτιμάτε να κυκλοφορείτε χωρίς σουτιέν, δεν συμβαίνει μόνο σε εσάς – για την ακρίβεια ανάμεσα στις συμμάχους σας είναι και fashion editors όπως η Vanessa Friedman, συνεργάτιδα των The New York Times. Σε νέο άρθρο της λοιπόν μάς δίνει το πράσινο φως για να το πετάξουμε, αν όχι να το κάψουμε.


Όπως προσθέτει, δεν υπάρχουν κανόνες στις braless εμφανίσεις – αν και όταν πρόκειται για τον ενδυματολογικό κώδικα ενός επαγγελματικού χώρου, για παράδειγμα του γραφείου μας, η κατάσταση γίνεται κάπως πιο σύνθετη.

Καταρχήν η Cassann Blake, επικεφαλής του Τμήματος Μαστού του Νοσοκομείου του Κλίβελαντ, έχει σχολιάσει στο προσωπικό της ιστολόγιο ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως ιατρικός λόγος να φοράμε σουτιέν (μεταξύ άλλων, δεν προλαμβάνει την πτώση του στήθους, όπως ίσως πιστεύουμε). Εκτός αν έχουμε πολύ μεγάλο στήθος, οπότε μπορεί να ανακουφίσει την πλάτη μας από το βάρος που ασκεί, προστατεύοντάς μας σε κάποιο βαθμό από μυοσκελετικά προβλήματα.


Η Cassann Blake, επικεφαλής του Τμήματος Μαστού του Νοσοκομείου του Κλίβελαντ, έχει σχολιάσει στο προσωπικό της ιστολόγιο ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως ιατρικός λόγος να φοράμε σουτιέν (μεταξύ άλλων, δεν προλαμβάνει την πτώση του στήθους, όπως ίσως πιστεύουμε).


«Σταματάω να φοράω σουτιέν δεν σημαίνει αλλάζω τους κανόνες στα εσώρουχα αλλά στα φύλα: αλλάζω την πραγματικότητα (και τον ιστορικό φόβο) για το γυναικείο σώμα, τα στερεότυπα και τις ισορροπίες δυνάμεων» σχολιάζει η Friedman. «Όταν μιλάμε για την απελευθέρωση του στήθους, είτε είναι ορατές οι θηλές είτε όχι, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε βαθιές προκαταλήψεις, που ενοχλούν πολλούς. Ειδικά σε αυτή τη χρονική στιγμή, που ο έλεγχος του γυναικείου σώματος και των αναπαραγωγικών λειτουργιών του είναι ένα θέμα που έχει επανέλθει στην πολιτική ατζέντα. […]

»Φυσικά, δεν είναι δική μας δουλειά να κάνουμε τους άλλους να νιώθουν άνετα ή να τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Μάλιστα όταν πρόκειται για το επαγγελματικό περιβάλλον η δυναμική της ομάδας μετράει και ενδεχομένως να μη θέλετε να σπαταλήσετε ώρες συζητώντας με συναδέλφους για το στήθος σας. Ωστόσο, τουλάχιστον για την ώρα, αυτό παραμένει δική σας επιλογή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου