Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για το ενδεχόμενο λήψης αντικαταθλιπτικών ή αγχολυτικών φαρμάκων; Είναι πράγματι επικίνδυνα ψυχοφάρμακα; Ηρθε η ώρα να ξεδιαλύνουμε τους μύθους που ακολουθούν αυτά τα χάπια εδώ και χρόνια Διαβάζοντας το θέμα αυτού του άρθρου πολλοί θα σκεφτούν: «Μιλάει για τα ψυχοφάρμακα, αυτά τα φοβερά χάπια που καταστρέφουν το μυαλό, σε κάνουν ζόμπι και εθισμένο για όλη σου τη ζωή σαν τα ναρκωτικά. Αυτά τα παίρνουν μόνο οι βαριά ψυχικά άρρωστοι, εμείς οι υπόλοιποι θα πρέπει να τα αποφεύγουμε οπωσδήποτε». Με τέτοιο στίγμα εναντίον τους συχνά είναι δύσκολο να πειστεί κάποιος να πάρει ένα αντικαταθλιπτικό ή αγχολυτικό φάρμακο που μπορεί να είναι μια αποτελεσματική και μερικές φορές σωτήρια για τη ζωή θεραπεία για ψυχικές διαταραχές που βασανίζουν περίπου έναν στους τέσσερις συνανθρώπους μας. Ας δούμε λοιπόν τι πραγματικά ισχύει για αυτά τα φάρμακα και τι είναι μύθος.
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε στην Ψυχιατρική σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μπουν κάτω από την ίδια ομπρέλα ως «ψυχοφάρμακα» γιατί ανήκουν σε πολύ διαφορετικές κατηγορίες με τελείως διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης στον εγκέφαλο, διαφορετικές κλινικές ενδείξεις και αντενδείξεις και διαφορετικό προφίλ ανεπιθύμητων ενεργειών. Η μελέτη τους αποτελεί το αντικείμενο μιας ξεχωριστής ειδικότητας μέσα στην Ψυχιατρική που ονομάζεται Νευροφαρμακολογία – Ψυχοφαρμακολογία.
Τα αντικαταθλιπτικά
Ας μιλήσουμε, λοιπόν, πρώτα για τα αντικαταθλιπτικά που ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία 1950-1960 και σήμερα συνταγογραφούνται σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τα φάρμακα αυτά αποτελούν πρώτης γραμμής θεραπεία για την κατάθλιψη και από αυτό πήραν και το όνομά τους, αλλά δίνονται και σε άλλες ψυχικές διαταραχές. Παρόλο που έχουν κοινό όνομα, τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι διαφορετικά ως προς τον μηχανισμό δράσης στα διάφορα συστήματα του εγκεφάλου και έτσι χωρίζονται σε υποκατηγορίες (π.χ. τρικυκλικά, εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης). Κάθε υποκατηγορία έχει διαφορετικά φάρμακα (μόρια) και κάθε φάρμακο έχει συγκεκριμένο φαρμακολογικό προφίλ δράσης και προφίλ ανεπιθύμητων ενεργειών. Οπως είναι κατανοητό, η επιλογή ενός αντικαταθλιπτικού ανάμεσα στις διαφορετικές κατηγορίες και τα διαφορετικά φάρμακα κάθε κατηγορίας είναι αποτέλεσμα γνώσης και εμπειρίας που έχει ο ειδικός κλινικός ιατρός.
«Τα αντικαταθλιπτικά είναι χάπια της χαράς»
Τα φάρμακα αυτά δεν προκαλούν ευφορία μετά τη λήψη τους, όπως οι ουσίες που χρησιμοποιούν οι χρήστες ναρκωτικών. Αντίθετα, για να δράσουν χρειάζονται ένα διάστημα αρκετών εβδομάδων (συνήθως 4-6) με σταδιακή βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Αυτή η καθυστέρηση είναι και ο βασικός λόγος που δεν είναι αποτελεσματική η θεραπεία, γιατί πολλές φορές ο ασθενής δεν αντέχει να περιμένει να αρχίσει η δράση και σταματά τη θεραπεία.
«Είναι εθιστικά και δεν μπορείς να τα κόψεις αν τα αρχίσεις»
Τα αντικαταθλιπτικά δεν προκαλούν εθισμό αφού δεν έχουν άμεσο ευφορικό αποτέλεσμα. Η διακοπή τους, όπως και η έναρξή τους, πρέπει να γίνεται σταδιακά για να αποφεύγουμε τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Η αντικαταθλιπτική θεραπεία πρέπει να συνεχίζεται για ένα διάστημα μηνών, αφού έχουν περάσει τα συμπτώματα γιατί υπάρχει ο κίνδυνος υποτροπής της νόσου. Το γεγονός ότι σε μερικούς ασθενείς τα αντικαταθλιπτικά δίνονται χρονίως δεν οφείλεται στο ότι τα φάρμακα δεν μπορούν να διακοπούν, αλλά στο γεγονός ότι όταν διακόπτονται η νόσος επιστρέφει.
«Σε κάνουν ζόμπι, καταστρέφουν το μυαλό»
Τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν προκαλούν καταστολή και δεν επηρεάζουν τις πνευματικές λειτουργίες. Αν κάποια έχουν μια κατασταλτική δράση, αυτή είναι συνήθως παροδική τις πρώτες ημέρες έναρξης της αγωγής. Γενικά δεν προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες εμφανίζονται επίσης συνήθως τις πρώτες ημέρες έναρξης της θεραπείας. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που θα εμφανίσουν παρατεταμένες ανεπιθύμητες ενέργειες, οπότε ο γιατρός πρέπει να αλλάξει το φάρμακο. Οι πιο συχνές είναι γαστρεντερικές (π.χ. διάρροια, δυσκοιλιότητα), ανησυχία ή κεφαλαλγία και σεξουαλική δυσλειτουργία. Επίσης, επειδή ανοίγουν την όρεξη, μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους. Με τη διακοπή του φαρμάκου οι ανεπιθύμητες ενέργειες παύουν. Τα σύγχρονα αντικαταθλιπτικά δεν έχουν επικίνδυνες ανεπιθύμητες ενέργειες και είναι εξαιρετικά ασφαλή φάρμακα ακόμα κι αν λάβει κάποιος υπερβολική δόση.
«Δεν κάνουν τίποτα στην κατάθλιψη»
Τα αντικαταθλιπτικά είναι αποτελεσματικά σε μεγάλο ποσοστό ασθενών με κατάθλιψη και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη βαριά κατάθλιψη όπου ο κίνδυνος της αυτοκτονίας είναι μεγάλος. Δυστυχώς, παρόλη την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια στη χρήση τους, παραμένει ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών, ιδιαίτερα αυτών με χρόνιες συναισθηματικές διαταραχές, όπου τα αντικαταθλιπτικά δεν είναι αποτελεσματικά. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να βοηθήσουν άλλες μορφές θεραπείας όπως η ψυχοθεραπεία. Σε δύσκολες περιπτώσεις με ανθεκτικότητα έχει δοκιμαστεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα η σύγχρονη μορφή ηλεκτροσπασμοθεραπείας.
Τα αγχολυτικά
Τα αγχολυτικά φάρμακα ήταν γνωστά στην Ψυχιατρική από τις αρχές του 20ού αιώνα. Πρόκειται για πολλές κατηγορίες φαρμάκων με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης και κοινό θεραπευτικό αποτέλεσμα που είναι η αντιμετώπιση του παθολογικού άγχους και της αϋπνίας. Το παθολογικό άγχος είναι κυρίαρχο σύμπτωμα στις αγχώδεις διαταραχές (όπως η διαταραχή πανικού και η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή) αλλά είναι συχνό και σε άλλες ψυχικές διαταραχές (όπως η κατάθλιψη). Η δε αϋπνία είναι από τα πιο βασανιστικά συμπτώματα σε πλήθος ψυχικών διαταραχών και αποτελεί και από μόνη της διαταραχή. Η πιο γνωστή κατηγορία αγχολυτικών είναι οι βενζοδιαζεπίνες, που ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία 1950-1960. Και εδώ έχουμε διαφορετικά φάρμακα (μόρια), το καθένα με το δικό του φαρμακολογικό προφίλ δράσης και ανεπιθύμητων ενεργειών.
Οι βενζοδιαζεπίνες έχουν επίσης δαιμονοποιηθεί και πολλοί τις θεωρούν «ναρκωτικά». Η πραγματικότητα είναι ότι τα φάρμακα αυτά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση του παθολογικού άγχους που επιτυγχάνεται μέσα σε μισή ώρα από τη λήψη τους. Επίσης, μερικά από αυτά έχουν υπνωτική δράση, που επίσης επιτυγχάνεται σε λίγη ώρα από τη λήψη τους. Με την πάροδο όμως του χρόνου πολλοί ασθενείς αποκτούν ανοχή στη δράση των φαρμάκων αυτών και χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις και πιο συχνή λήψη για να κρατήσουν το αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάχρησή τους. Αν όμως χρησιμοποιηθούν με τον σωστό τρόπο, με οδηγίες από τον ειδικό, μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικά θεραπευτικά αποτελέσματα χωρίς τον κίνδυνο κατάχρησης. Επίσης, είναι πολύ ασφαλή στη χορήγηση, με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2025
(453)
- ► Ιανουαρίου (453)
-
►
2024
(10349)
- ► Δεκεμβρίου (1163)
- ► Σεπτεμβρίου (704)
- ► Φεβρουαρίου (837)
- ► Ιανουαρίου (1041)
-
►
2023
(11198)
- ► Δεκεμβρίου (779)
- ► Σεπτεμβρίου (772)
- ► Φεβρουαρίου (1122)
- ► Ιανουαρίου (1018)
-
▼
2022
(11200)
- ► Δεκεμβρίου (731)
-
▼
Σεπτεμβρίου
(896)
- Luciano Pavarotti, James Brown - It's A Man's Man'...
- BMW M2
- Τούρκος αναλυτής: Να απαγορεύσουμε Τούρκους τουρίσ...
- Smart Park: Νέες συμφωνίες με γνωστά ονόματα και b...
- Τούρκος αναλυτής: «Η Ελλάδα εξοπλίζεται για να απο...
- Τζόκερ: Στο Μενίδι και με δελτίο 3 ευρώ ο υπερτυχε...
- Αστυνομικός σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Αττική Οδό
- Άσκηση «Αργώ 2022» - Σκύρος: Έλληνες και Γάλλοι κο...
- Όταν οι κάτοικοι των Μεγάρων τρελάθηκαν: Το πρωί ε...
- Tiguan 1.5 TSI ACT 150 PS DSG
- Formula 1: O Χάμιλτον μιλά για τον ψυχολογικό πόλε...
- Νατάσα Καλογρίδη: Η αλήθεια για την ηλικία της και...
- Άβα Γαλανοπούλου: Το ποσό που πήρε πίσω από τον πρ...
- Ford Focus ST
- Θάνατος 14χρονης στη Λαμία: «Για πάνω από τέσσερις...
- Τρας «βύθισε» τους Συντηρητικούς στο 21% - Οι Εργα...
- Πρέβεζα: Συνελήφθησαν δύο ακόμη μέλη της συμμορίας...
- Πώς η δόκιμη αστυνομικός ειδοποιούσε τη συμμορία τ...
- «Old age» το αίτιο θανάτου της Ελισάβετ -το πιστοπ...
- Τσαβούσογλου: Θα στείλουμε πρόσθετο στρατό στην Κύ...
- Ευλογιά των πιθήκων: Οκτώ νέα κρούσματα στη χώρα τ...
- Πολυτεχνειούπολη: Φωτος ντοκουμέντα από τη δράση τ...
- Nord Stream: Εκρηκτικά με ισχύ ίση 500 κιλών TNT χ...
- Πρίγκιπας Χάρι - Μέγκαν Μαρκλ: Έπιασαν... πάτο στη...
- Reuters: Έρχεται μπλακ άουτ στα δίκτυα κινητής τηλ...
- Κυκλώνας Ίαν: Η νύφη του Ντόναλντ Τραμπ, Λάρα έβγα...
- Πώς η πανδημία έκανε τους ανθρώπους λιγότερο κοινω...
- Τσαβούσογλου: «Ξεχείλισε το ποτήρι» με τη στρατιωτ...
- Η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας αφαιρεί τίτλους κ...
- Bossa Nova Covers | Best Jazz And Bossa Nova Cover...
- BMW X1
- ΙΡΟ των 10 δισ. ευρώ – Πώς η δυναστεία των Porsche...
- F1: Ποια μονάδα ισχύος είναι η καλύτερη;
- Nord Stream – CNN: Πριν τις εκρήξεις εθεάθησαν ρωσ...
- Ελβετία: Οι παγετώνες ουδέποτε έλιωναν τόσο γρήγορα
- Πριγκίπισσα Charlene του Μονακό: Το ανδρόγυνο look...
- Renault Scenic e
- Nord Stream: Τέταρτη διαρροή εντόπισαν οι Σουηδοί ...
- Μπήκε σε μαγαζί, έκλεψε τσάντα με κάρτες και πήγε ...
- Twitter: Μεγάλες εταιρίες αποσύρουν τις διαφημίσει...
- ZF εστιάζει στην ευελιξία
- Μακένζι Σκοτ: Η πρώην του Τζεφ Μπέζος πήρε διαζύγι...
- Τύπος στο Tinder βρήκε τρόπο να φλερτάρει ταυτόχρο...
- Άμεση απάντηση Ουάσιγκτον και Αθήνας στον Ερντογάν...
- Ζωγράφου: Υπάρχει κι άλλο θύμα απαγωγής από τη συμ...
- «Είσαι κλειδωμένος!»: Το σήμα που τρέμουν τα Τουρκ...
- Formula 1, Ζαν Τοντ: «Μεγάλος πρωταθλητής ο Λεκλέρ...
- Νικαράγουα απελαύνει την πρεσβύρια της ΕΕ
- Βραζιλία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί, 14 τραυματίες,...
- Σκάκι: Σάλος για τα σεξιστικά σχόλια από grandmast...
- Αθήνα και ΗΠΑ απαντούν στο τουρκικό κρεσέντο - Βήμ...
- Αχαΐα: Βρέθηκε και τρίτο εργαστήριο με ρούχα «μαϊμ...
- Κώστας Στεφανής: «Ήμουν συνοδηγός του Τζίγγερ από ...
- Ο αδίστακτος νταβατζής «Σαλονικιός» που χάραζε πρό...
- Έξι μεγάλοι οίκοι «υπέρμαχοι» της κυριαρχίας του δ...
- Ερντογάν προαναγγέλλει ότι θα ενισχύσει την τουρκι...
- Η «γυναίκα γάτα» ποζάρει με υπερβολικό μακιγιάζ στ...
- Τουρκία: Οι τρεις κρατικές τράπεζες διακόπτουν την...
- Γερμανία: Σε λειτουργία θα παραμείνουν δύο πυρηνικ...
- Ναζιστικοί χαιρετισμοί και συνθήματα κατά τη διάρκ...
- Ζωγράφου: «Δεν έχει σχέση με αυτά - Γνώρισε ένα κα...
- «Σαλβίνι παραιτήσου»: Αναταράξεις στη Λέγκα μετά τ...
- Ρωσία: Απειλεί να διακόψει τη ροή αερίου και μέσω ...
- Τουρκάλα συγγραφέας στους New York Times: Το καθεσ...
- Άρπαξαν στηρίγματα γέφυρας βάρους... δύο τόνων από...
- Γαλλική παρέμβαση για τις τουρκικές απειλές: Οι χώ...
- Ζωγράφου: Όπλα, ναρκωτικά, σφαίρες βρέθηκαν στις φ...
- Η Τουρκία ετοιμάζει την επόμενη κίνηση και δεν θα ...
- Από αποθήκη πυρομαχικών του Β΄ ΠΠ οι έξι οβίδες στ...
- Ακάρ: Κακομαθημένο παιδί και κακός γείτονας η Ελλάδα
- Συνελήφθη η Ουκρανή πρόσφυγας μετά τον χωρισμό της...
- Πυροβόλησε τον σκύλο του γείτονά του
- ΑΑΔΕ: Ανάκληση ρωσικής βότκας από το Γενικό Χημείο
- Πυγμάχοι ξυλοκόπησαν 47χρονο που έστελνε μηνύματα ...
- Τούρκοι αναλυτές: «Και εμείς μπορούμε να τους χτυπ...
- Τράπεζα της Αγγλίας αγοράζει όσο-όσο κρατικό χρέος...
- NASA: Η αποστολή Dart και ο ρόλος της Ελλάδας - Πρ...
- Ιταλία: Η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ ανησυχεί μετά τη νίκη τ...
- Έχω την επιμέλεια του παιδιού από 12 μηνών, λέει η...
- Θρίλερ με το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream: Τ...
- Ελίνα Τζένγκο: «Πήρα την ελληνική υπηκοότητα λόγων...
- Κολομβία: Ο πρόεδρος καταδικάζει ρατσιστικό παραλή...
- Εννέα μήνες με αναστολή σε 56χρονο που δυσφήμισε π...
- Ιράν: Γυναίκες καταγγέλλουν την καταστολή της Τεχε...
- Μενίδι: Αυτοκίνητο εμβόλισε μοτοσικλέτα με αστυνομ...
- Nord Stream: Η CIA είχε προειδοποιήσει από το καλο...
- Ζωγράφου: Κουκουλοφόροι ποζάρουν με όπλα και λεφτά...
- Βουλγαρία: Κεραυνοί «χτύπησαν» και σκότωσαν τρεις ...
- Ερντογάν: Σε παράκρουση από το αδιέξοδο παιχνίδι τ...
- Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου: Ο 30χρονος «Έσκο», οι λ...
- Sade 🎧 The Best Songs Of Sade Greatest Hits Full ...
- BMW 3.0 CSL 750.000€
- «Πυρηνική Αποκάλυψη» - Οι πλούσιοι του πλανήτη φτι...
- Ανάκτορα: Ο Χάρι και η Μέγκαν δεν ήθελαν να μείνου...
- Ζωγράφου: Μία δόκιμη αστυφύλακας ανάμεσα στους 22 ...
- Πρίγκιπας Τζορτζ: «Ο μπαμπάς μου θα γίνει βασιλιάς...
- Δένδιας ξεκαθαρίζει: «Όσοι επιδιώκουν να επανασχεδ...
- Ιός Δυτικού Νείλου: Κυκλοφορεί ο ιός σε 12 περιοχές
- Υπόθεση Siemens: Παρέμβαση Ντογιάκου για την παραγ...
- Καζακστάν θα προστατεύσει όσους φεύγουν από τη Ρωσ...
- ► Φεβρουαρίου (960)
- ► Ιανουαρίου (1185)
-
►
2021
(17393)
- ► Δεκεμβρίου (1574)
- ► Σεπτεμβρίου (1499)
- ► Φεβρουαρίου (1454)
- ► Ιανουαρίου (1497)
-
►
2020
(23158)
- ► Δεκεμβρίου (1599)
- ► Σεπτεμβρίου (1967)
- ► Φεβρουαρίου (2081)
- ► Ιανουαρίου (2427)
-
►
2019
(23814)
- ► Δεκεμβρίου (2676)
- ► Σεπτεμβρίου (2114)
- ► Φεβρουαρίου (1615)
- ► Ιανουαρίου (1648)
-
►
2018
(16714)
- ► Δεκεμβρίου (1126)
- ► Σεπτεμβρίου (1200)
- ► Φεβρουαρίου (1946)
- ► Ιανουαρίου (1812)
-
►
2017
(7347)
- ► Δεκεμβρίου (1712)
- ► Σεπτεμβρίου (714)
- ► Φεβρουαρίου (134)
- ► Ιανουαρίου (174)
-
►
2016
(2893)
- ► Δεκεμβρίου (277)
- ► Σεπτεμβρίου (107)
- ► Φεβρουαρίου (375)
- ► Ιανουαρίου (524)
-
►
2015
(10911)
- ► Δεκεμβρίου (256)
- ► Σεπτεμβρίου (273)
- ► Φεβρουαρίου (1965)
- ► Ιανουαρίου (2523)
-
►
2014
(21554)
- ► Δεκεμβρίου (2811)
- ► Σεπτεμβρίου (1799)
- ► Φεβρουαρίου (1354)
- ► Ιανουαρίου (1501)
-
►
2013
(16071)
- ► Δεκεμβρίου (1318)
- ► Σεπτεμβρίου (1328)
- ► Φεβρουαρίου (1328)
- ► Ιανουαρίου (1141)
-
►
2012
(9024)
- ► Δεκεμβρίου (1035)
- ► Σεπτεμβρίου (520)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου