Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Σίλια Φλόρες: Ο επόμενος στόχος για τους Αμερικανούς


Ερωμένη του Τσάβες, σύζυγος του Μαδούρο, στόχος των ΗΠΑ - Ποια είναι η περιπετειώδης «Μαρία Αντουανέτα» της Βενεζουέλας...
Για εμπλοκή σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών κατηγορούν οι Αμερικανοί τη Σίλια Φλόρες, σύζυγο του Νικολάς Μαδούρο και de facto Πρώτη Κυρία της Βενεζουέλας. Για την 63χρονη Φλόρες, δεν θα είναι αυτή η πρώτη φορά που θα βρεθεί στο επίκεντρο της αρνητικής δημοσιότητας: Ως δικηγόρος αρχικά, υπήρξε σύμβουλος και αργότερα ερωμένη του Ούγκο Τσάβες, του ανδρός που κυβέρνησε δικτατορικά -πλην στο όνομα του σοσιαλισμού- τη Βενεζουέλα από το 1999 έως το 2013.



Ακολούθως η Σίλια Φλόρες πέρασε στο πλευρό, την αγκαλιά και το κρεβάτι του νυν προέδρου της χώρας, του επίσης έντονα αμφιλεγόμενου, Νικολάς Μαδούρο. Τον παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο και έτσι έγινε, αυτοδίκαια, η Πρώτη Κυρία της Βενεζουέλας. Προηγουμένως, από τη θέση της ως προέδρου της τοπικής Βουλής, η Σίλια Φλόρες είχε φροντίσει να διορίσει, ως διοικητικούς υπαλλήλους της εθνοσυνέλευσης, πολλά μέλη του οικογενειακού της κύκλου, συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου συζύγου της. Ο οποίος, παρ' ότι ήταν ένας απλός αστυφύλακας, ανέλαβε επικεφαλής στην υπηρεσία ασφαλείας της βενεζουελάνικης βουλής.

Οι ΗΠΑ, έχοντας αποτύχει πολλαπλώς και επανειλημμένως να ανατρέψουν τον Νικολάς Μαδούρο, στρέφονται πλέον στην Πρώτη Κυρία, η οποία, ούτως ή άλλως, θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα «όπλα» του προέδρου της Βενεζουέλας. Με βάση κυρίως τη μαρτυρία ενός πρώην σωματοφύλακά της, οι Αμερικανοί φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, έτοιμοι να απαγγείλουν κατηγορίες εις βάρος της Σίλια Φλόρες. Και να την παραπέμψουν -σε δικαστήριο των ΗΠΑ, εννοείται- για διακίνηση ναρκωτικών, διαφθορά κ.λπ.



Οι αμερικανικές αρχές θα χρησιμοποιήσουν σαν επιβαρυντικό στοιχείο την υπόθεση «Narcosobrinos» («Ναρκοανήψια»). Το Νοέμβριο του 2015 δύο ανηψιοί της Σίλια Φλόρες συνελήφθησαν στην Αϊτή ενώ ετοιμάζονταν να μεταφέρουν στη Νέα Υόρκη ένα φορτίο 800 κιλών κοκαΐνης. Αλλά και γενικότερα, οι απειλές του Νικολάς Μαδούρο ότι στα αντίμετρα εναντίον των ΗΠΑ θα περιελάμβανε και το να πλημμυρίσει την Αμερική με κοκαΐνη, δεν μπορούν παρά να αφορούν, άμεσα κατά τους Αμερικανούς και τη σύζυγό του.

Οι Αμερικανοί επιθυμούν διακαώς να ξεφορτωθούν τον Μαδούρο και αναζητούν διαρκώς την κατάλληλη μέθοδο για να τον ανατρέψουν. Κατά καιρούς τον κατηγορούν, τον παραπέμπουν και τον καταδικάζουν για διάφορα αδικήματα, ενώ προ μηνών είχε απειληθεί ακόμη και ένοπλη παρέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα. Ο Νικολάς Μαδούρο, παρόλ' αυτά, παραμένει ακλόνητος στην εξουσία. Και επίσης προειδοποιεί: «Μη τολμήσετε να αγγίξετε μέλος της οικογενείας μου. Και ιδιαίτερα μη τολμήσετε να πειράξετε τη Σίλια».

Η Σίλια Φλόρες φαίνεται ότι είναι η σκιώδης δύναμη πίσω από τον Μαδούρο. Ο ρόλος της, επισήμως, είναι αυτός της αντιπροέδρου του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος του οποίου ηγείται ο σύζυγός της. Πέραν αυτού όμως, η Φλόρες είναι αυτή που κινεί τα νήματα, προστατεύοντας το Μαδούρο από τους εσωτερικούς του αντιπάλους, όπως ο εκλεκτός των ΗΠΑ, Χουάν Γκουαϊδό.

Εκτός αυτού, η Φλόρες φέρεται να έχει κάνει μυστικές διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς για την απελευθέρωση των ανηψιών της από τις φυλακές όπου κρατούνται. Σε αντάλλαγμα, εκείνη θα φροντίσει ώστε να αφεθούν ελεύθεροι ορισμένοι Αμερικανοί από φυλακές της Βενεζουέλας.



Ποια είναι η Σίλια Φλόρες

Γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 1956 στο Τινακίγιο, μια μικρή πόλη στο βορειοδυτικό τμήμα της Βενεζουέλας. Οι Φλόρες ήταν μια πάμπτωχη, πολύτεκνη οικογένεια. Η Σίλια ήταν ένα από τα 6 παιδιά και μεγάλωσε σε μια πλίθινη καλύβα, με χώμα αντί για πάτωμα. Ο πατέρας της ήταν περιοδεύων έμπορος στην περιοχή.

Αφ' ότου μετακόμισε μαζί με την οικογένειά της στην πρωτεύουσα της χώρας, το Καράκας, η Σίλια Φλόρες επέδειξε επιμέλεια στα μαθήματά της και σταδιακά κατάφερε να φτάσει ως τα έδρανα της τοπικής νομικής σχολής. Εκεί γνώρισε τον Μάικελ Μορένο, ο οποίος πολλά χρόνια αργότερα θα γινόταν υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Σε πρώτη φάση η Φλόρες δεν έδειχνε να γοητεύεται από την πολιτική. Για τα προς το ζην εργαζόταν σαν στενογράφος σε αστυνομικό τμήμα, κρατώντας σημειώσεις από καταθέσεις μαρτύρων κατά τη διάρκεια ανακρίσεων. Εκεί γνώρισε και ερωτεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο, τον αστυφύλακα Βάλτερ Γκαβίντια Ροντρίγκεζ, με τον οποίον έκανε τρία παιδιά.

Η επιθυμία να στραφεί στην πολιτική ξύπνησε ορμητικά μέσα της το 1989, με τις εκτεταμένες ταραχές στο Καράκας. Λίγο καιρό αργότερα, σαγηνεμένη από την ηρωική -όπως εκείνη τη θεωρούσε- προσωπικότητα του Ούγκο Τσάβες, προσφέρθηκε να λάβει μέρος στην υπεράσπισή του. Ο Τσάβες είχε αποπειραθεί να καταλάβει την εξουσία με πραξικόπημα. Απέτυχε, συνελήφθη ως στασιαστής και φυλακίστηκε.



Όμως, ο Ούγκο Τσάβες είχε μέλλον. Το ήξερε ο ίδιος, το είχε αντιληφθεί και η Σίλια Φλόρες. Από την ομάδα των συμβούλων του και ενώ εκείνος εν τέλει θα γινόταν αυτό που οραματιζόταν, δηλαδή ύπατος άρχων της Βενεζουέλας, η Φλόρες θα τον ακολουθούσε στενά. Τόσο στενά ώστε να μην τον αποχωρίζεται ούτε στον ιδιωτικό τους βίο. Εξάλλου, αμφότεροι ήταν έτοιμοι να πάρουν διαζύγιο όταν συναντήθηκαν και συνδέθηκαν ερωτικά.

Το 2007 η Σίλια Φλόρες εξελέγη στη Βουλή και ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της εθνοσυνέλευσης. Ένα από τα πρώτα μέτρα που πήρε, ήταν να διορίσει περίπου 50 συγγενείς και φίλους της σε διάφορες θέσεις του κρατικού μηχανισμού. Παρά τις αντιδράσεις για τον απροκάλυπτο νεποτισμό, το βόλεμα ημετέρων κ.λπ. η Φλόρες συνέχισε ακάθεκτη το έργο της.

Ακόμη και οι φήμες ότι ένας από τους γιους της, παρόλο που εμφανιζόταν να αμείβεται με λιγότερα από 1.000 δολάρια μηνιαίως, έκανε ταξίδια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη με ιδιωτικό τζετ που υποτίθεται πως πλήρωνε ο ίδιος, ουδόλως κλόνισαν τη Σίλια Φλόρες.

Στα τελευταία του Τσάβες, η Φλόρες ήταν υπουργός Δικαιοσύνης και ο Νικολάς Μαδούρο αντιπρόεδρος. Μετά από το θάνατο του ηγέτη, το 2013, ο έως τότε υπασπιστής του ανέλαβε την προεδρία της Βενεζουέλας και η πρώην ερωμένη του παρέμεινε, φυσιολογικά, στο προεδρικό μέγαρο και την προεδρική κατοικία, ακολουθώντας τον επόμενο ισχυρό άντρα στη ζωή της. Η Σίλια Φλόρες παντρεύτηκε τον Νικολάς Μαδούρο τον Ιούλιο του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου