Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Ο Manolo Blahnik και το Μουσείο Μπενάκη


Μια αναφορά του Ισπανού σχεδιαστή μόδας σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph για την σχέση αγάπης – μίσους που έχει με το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα ήρθε να ανάψει φωτιές και να τροφοδοτήσει προσδοκίες…
Ρώτησα μια καλή φίλη αν διάβασε την αναφορά στην Ελλάδα και το Μουσείο Μπενάκη που έκανε ο αγαπημένος των γυναικών Manolo Blahnik σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph. Ήταν όπως πάντα ενήμερη. Μάλιστα, έσπευσε να δηλώσει πως ζει για την ημέρα που μια πελώρια ροζ γόβα -ως εναλλακτική εικαστική εγκατάσταση- θα κοσμεί την είσοδο του Μουσείου Μπενάκη και θα είναι ορατή από τους στρατώνες της Προεδρικής Φρουράς έως τα γραφεία της Βουλής.

Για να είμαι ειλικρινής τη σχέση αγάπης – μίσους του Ισπανού fashion designer και ιδρυτή της επώνυμης φίρμας γυναικείων υποδημάτων την πληροφορήθηκα από μια ανάρτηση του Μουσείου Μπενάκη στο λογαριασμό του στο fb. Η ανάρτηση: «#ΤοΓνωρίζεις; #DoYouKnow (…)

Οι συλλογές του Μουσείου Μπενάκη εμπνέουν τον #ManoloBlahnik: "I love going around the Benaki museum in Athens – you have everything you want! I could copy it all, but I hate that. It can inspire you and you can use the details and mood, but I can’t copy. My mother always said I was a contradictorian – if anything was fashionable, I would run a mile.’



Πάντως, ρώτησα και έμαθα ότι οι υπεύθυνοι του Μουσείου Μπενάκη δεν πρόκειται να μείνουν στο δημοσίευμα και τις αναφορές του αλλά θα προσπαθήσουν με άκρατη διακριτικότητα να διερευνήσουν τις προθέσεις του σχεδιαστή. Πιθανότατα, από την διερεύνηση αυτή να προκύψει και κάτι καλό για το Μουσείο και την πόλη της Αθήνας – για σκεφτείτε μια έκθεση ή ένα αντικείμενο με την υπογραφή του Manolo Blahnik στο πωλητήριο του Μουσείου.

Η τελευταία έκθεση του Blahnik άνοιξε πρόσφατα στο Λονδίνο στις αίθουσες του Wallace Collection όπου πραγματοποιείται μια απρόβλεπτη συνάντηση. Τα γυναικεία υποδήματα που σχεδίασε ο Blahnik για την ταινία Marie Antoinette (2006) της Sofia Coppola συνυπάρχουν με ένα πίνακα ζωγραφικής του Jean-Honoré Fragonard (The Swing – 1767).

Με άλλα λόγια, όπως έκανε και η καλή μου φίλη η φαντασία σας μπορεί να αρχίσει να «τρέχει» για το τι μπορεί να κάνει ο 70αρης εμβληματικός σχεδιαστής μόδας με τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη.

Α-Φ Καβαλιεράτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου