Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Προεκλογικό δώρο στα... δικά τους παιδιά: Χιλιάδες «περάστε, προσλαμβάνεστε...»

Μπαράζ παροχολογίας πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου με χιλιάδες
προσλήψεις μονίμων και συμβασιούχων και εμπόριο ελπίδας για 5.500 ανέργους πτυχιούχους με την πρόσληψή τους στα υπουργεία μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ - Περισσότεροι οι μετακλητοί, τους έδωσαν και αυξήσεις
Φρενίτιδα προσλήψεων στο Δημόσιο έχει καταλάβει την κυβέρνηση, η οποία ανακατεύει και τα τελευταία χαρτιά της παροχολογίας πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Οι περισσότερες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κυρίως στον χώρο της υγείας όφειλαν να είχαν δρομολογηθεί από καιρό αλλά καθυστερούσαν τεχνηέντως για να κάνουν «πρεμιέρα» λίγο πριν από τις εκλογές. Χιλιάδες και οι προσλήψεις εποχικών με συμβάσεις από 5 μήνες έως 2 έτη, που κλείνουν όμως το μάτι στη μακροχρόνια εργασία μέσω αλλεπάλληλων ανανεώσεων. Οι Βρυξέλλες ήδη εξέφρασαν δυσφορία σημειώνοντας ότι ο αριθμός των συμβασιούχων έχει αυξηθεί πέρα από το όριο κατά 1.270 άτομα. Σε αυτό τον καταιγισμό προκηρύξεων διαγωνισμών από το ΑΣΕΠ έρχονται να προστεθούν οι 2.500 προσλήψεις συμβασιούχων στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς και οι εξαγγελίες για δημιουργία 8.000-10.000 νέων θέσεων στο Δημόσιο στη θέση των κληρικών. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μισανοίγει και πάλι την πόρτα των υπουργείων προσλαμβάνοντας 5.500 άνεργους πτυχιούχους μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και καλλιεργώντας τους την ελπίδα ότι θα απορροφηθούν στο Δημόσιο και θα τεθούν τα θεμέλια της πολιτικής τους ομηρίας.
Ειδικότερα, άμεσα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να εκδοθούν οι προκηρύξεις από το ΑΣΕΠ για τις μόνιμες προσλήψεις συνολικά 5.900 ατόμων για την κάλυψη των αναγκών στον χώρο της Υγείας και της Παιδείας. Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε την πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, καθώς και την κάλυψη 200 θέσεων εργασίας μόνιμου διοικητικού προσωπικού στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Εντός των επομένων ημερών θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός με το σύστημα των μορίων για την επιλογή 3.000 μονίμων υπαλλήλων που θα στελεχώσουν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου εξήγγειλε άλλες 341 μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2019, οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες 69 ιδρυμάτων κοινωνικής φροντίδας.
Ο αριθμός των νέων προσλήψεων που εξαγγέλθηκαν σε ΔΕΗ, νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ και Εφορείες Αρχαιοτήτων ξεπερνά τα 440 άτομα.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εξαγγείλει επίσης την κάλυψη 588 θέσεων φυλάκων, κοινωνικών λειτουργών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Εμπόριο ελπίδας

Η κυβέρνηση με προκάλυψη τα προγράμματα ανεργίας του ΟΑΕΔ κλείνει ξανά το μάτι σε ανέργους που ονειρεύονται μια θέση στο Δημόσιο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που μόλις προκηρύχθηκε, στις αρχές του 2019 θα προσληφθούν 5.500 άνεργοι πτυχιούχοι σε 11 υπουργεία με μηνιαίες αμοιβές που θα κυμαίνονται από 990 έως και 1.140 ευρώ. Οι προσλήψεις μάλιστα δεν θα περάσουν από τη βάσανο του ΑΣΕΠ, το οποίο θα έχει μόνο εποπτεύοντα ρόλο. Στόχος του προγράμματος με άρωμα εκλογών και διάρκεια 12 μηνών είναι οι πτυχιούχοι να βρουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας προκειμένου να ανακοπεί η διαρροή επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό (brain drain).

Το πρόγραμμα εξυπηρετεί πράγματι αυτόν τον υψηλό στόχο ή πρόκειται απλώς για προσλήψεις στο Δημόσιο οι οποίες κινούν την υποψία ότι εντάσσονται στον προεκλογικό κύκλο; Το εμπόριο ελπίδας προς τους εξαντλημένους από την αναζήτηση αξιοπρεπούς εργασίας πτυχιούχους είναι δοκιμασμένη μέθοδος που συγκινεί ακόμα και την αριστερή κυβέρνηση με το ηθικό πλεονέκτημα. Η είσοδος στο Δημόσιο ακόμα και για έναν χρόνο, όπως συνέβη στο παρελθόν με τις στρατιές συμβασιούχων και τα αμαρτωλά προγράμματα Stage, εγείρει αξιώσεις για ανανέωση συμβάσεων και μονιμοποίηση.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η δαπάνη για το πρόγραμμα που προβλέπεται να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ που από 6 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν το 2018 ανεβαίνει στα 70 εκατ. το 2019 και μειώνεται στα 14 εκατ. ευρώ το 2020. Η ιδέα των συγκεκριμένων προγραμμάτων δεν προέκυψε εν μια νυκτί. Το Ινστιτούτο Εργασίας επεξεργαζόταν τα προγράμματα από την εποχή της κυρίας Ράνιας Αντωνοπούλου, καθώς βασίζονται στη δική της μελέτη για το κράτος ως εργοδότη ύστατης καταφυγής. Η μελέτη προέβλεπε τη δημιουργία έως και 300.000 θέσεων στο Δημόσιο με στόχο να προκληθεί ένα θετικό σοκ στην οικονομία, να ενισχυθεί η κατανάλωση και να ανοίξουν δουλειές και στον ιδιωτικό τομέα.

Αφού, λοιπόν, τα προγράμματα βρίσκονταν σε ώριμο στάδιο γιατί δεν ανακοινώθηκαν το 2017 ή το 2018, αλλά περίμεναν το 2019, χρονιά εκλογών, για να πουλήσουν ελπίδα στους ανέργους;

«Θεωρούμε ότι τα προγράμματα για την ανάσχεση του brain drain είναι θετικά, αλλά πάσχουν από έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού», επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ. «Τι θα απογίνουν οι πτυχιούχοι μετά τη λήξη του προγράμματος; Αν είχε προηγηθεί επενδυτικό σχέδιο και είχαν υλοποιηθεί 10-15 μεγάλες επενδύσεις που θα εξασφάλιζαν θέσεις εργασίας, τότε θα συμφωνούσαμε ότι ο σχεδιασμός είναι ολοκληρωμένος, παράγει μια υπεραξία. Τώρα όμως θα έλεγα ότι απλώς μοιράζουν λεφτά. Επιπλέον, δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση η οποία, αν δεν συνεχίσει να χρηματοδοτεί τα προγράμματα, θα αναγκαστεί να απολύσει τους πτυχιούχους από το Δημόσιο».

Οι νέες θέσεις θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη, προσαύξηση μισθού για τους κατόχους μεταπτυχιακών, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για το νοσηλευτικό προσωπικό, ακόμα και έξτρα αμοιβή για τις εφημερίες.
Οι ακαθάριστες μηνιαίες αμοιβές των πτυχιούχων που θα προσληφθούν στο Δημόσιο θα ανέρχονται:

α) για την κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) έως 1.040 ευρώ
β) για την κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) έως 990 ευρώ
γ) για τους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών: i) για την κατηγορία ΠΕ έως 1.090 ευρώ, ii) για την κατηγορία ΤΕ έως 1.040 ευρώ
δ) για τους κατόχους διδακτορικού τίτλου σπουδών: i) για την κατηγορία ΠΕ έως 1.140 ευρώ, ii) για την κατηγορία ΤΕ έως 1.090 ευρώ.

Στην πλάτη μισθωτών, συνταξιούχων και ιδιωτικών υπαλλήλων που καλούνται να υποστηρίξουν τα υπερβολικά πλεονάσματα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. χτίζει μεθοδικά το δικό της παρασιτικό κράτος από στρατιές χιλιάδων συμβασιούχων, μετακλητών, συγγενών και ημετέρων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα τελευταία τριάμισι χρόνια οι συμβασιούχοι και οι μετακλητοί (εκτός ΝΠΙΔ) αυξήθηκαν κατά 28.484, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒ, την περίοδο 2014-2017 οι δύο αυτές κατηγορίες υπαλλήλων είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά 16,7%.



Την ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση μείωνε περαιτέρω το αφορολόγητο όριο και αύξανε υπέρμετρα της ασφαλιστικές εισφορές με τον νόμο Κατρούγκαλου, έσπευδε να «βολέψει τα δικά της παιδιά» και από 62.580, που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014, να τα αυξήσει σε 78.297 τον Δεκέμβριο του 2017 και σε 91.064 τον Μάιο του 2018 και παράλληλα να ενισχύσει τις αποδοχές τους, ώστε από 1.286,6 ευρώ το 2014 να τις ανεβάσει στα 1.502 το 2017. Να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα ακολούθησε αντίθετη πορεία, υποχωρώντας στα 982 ευρώ από 1.011 ευρώ το 2014. Ωστόσο, η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να δώσει φρενήρεις ρυθμούς στο «πάρτυ εις βάρος των πολλών» ακυρώνοντας στην πράξη όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση περί μείωσης των μετακλητών και ακύρωσης του πελατειακού κράτους. Σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε το ΑΣΕΠ στη Βουλή μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, η κυβέρνηση δρομολόγησε και δρομολογεί περισσότερες από 16.000 προσλήψεις εντός του 2018. Την ίδια στιγμή η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 FM προανήγγειλε άλλες 15.500 για το επόμενο έτος, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δεσμεύτηκε για 4.500 προσλήψεις το 2019 και από 5.250 προσλήψεις το 2020 και το 2021, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είπε ότι χρειάζονται 15.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ σε βάθος πενταετίας, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε 10.000 προσλήψεις τα επόμενα έτη προς αντικατάσταση των κληρικών που θα αποχωρήσουν από το ενιαίο μισθολόγιο, αλλά θα εξακολουθούν να μισθοδοτούνται από το κράτος.

Επέλαση

Οι συγκεκριμένες προσλήψεις μπορεί να είναι εντός τον ορίων που θέτει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ωστόσο, από τα ποιοτικά στοιχεία όσων προκηρύξεων έχουν ήδη δημοσιευτεί φαίνεται πως η πλειοψηφία αφορά εργαζόμενους με χαμηλά προσόντα (απολυτήριο Λυκείου κ.λπ.). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί άλλες στοχεύσεις αντί να καλύψει τα κενά που όντως υπάρχουν σε νοσοκομεία και σχολεία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής, τον Δεκέμβριο του 2014 ο αριθμός των μετακλητών ανερχόταν σε 1.888, έναν χρόνο μετά και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. παρουσίασαν μικρή αύξηση και διαμορφώθηκαν σε 1.901. Τον Δεκέμβριο του 2016 πήγαν στους 2.070, το 2017 σε 2.487 και τον Ιούλιο του 2018 σε 2.533. Στην κριτική της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως οι αυξήσεις οφείλονται σε αλλαγή του συστήματος καταγραφής, καθώς το σύνολο περιλαμβάνει όλους τους μετακλητούς που απασχολούνται σε υπουργεία, Βουλή και ΟΤΑ. Αναφορικά με τους συμβασιούχους, τον Δεκέμβριο του 2014 αριθμούσαν 60.692. Το 2015 πήγαν σε 63.646 για να εκτοξευτούν το 2017 σε 68.972 και το 2017 σε 75.810. Τον περασμένο Μάιο η απογραφή κατέγραψε 88.542 συμβασιούχους και αν σε αυτούς προστεθούν και όσοι απασχολούνται σε ΝΠΙΔ ανεβαίνουν σε 103.124. Την ίδια περίοδο σε μια σειρά από άσχετα νομοσχέδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. φρόντιζε να δημιουργεί νέους κρατικούς φορείς και οργανισμούς, θύλακες που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τις προσλήψεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το Δημόσιο να πλημμυρίσει παράλληλα και από νέα γενιά προέδρων, μελών διοικητικών συμβουλίων και οργάνων διοίκησης και λοιπών... golden boys. Η καταγραφή δείχνει αύξηση κατά 22% καθώς από 2.703 υψηλόβαθμα στελέχη τον Δεκέμβριο του 2014 η χώρα απέκτησε 3.294 τον Αύγουστο του 2018. Αντίστοιχα, οι γενικοί, ειδικοί και αναπληρωτές γραμματείς των υπουργείων, από 62 που ήταν την περίοδο 2012-2014, αυξήθηκαν κατά 48,4% και ανήλθαν σε 92 την περίοδο 2015-2018.

Η πορεία μισθών των «δικών τους παιδιών»

Ο ΣΕΒ σε πρόσφατη έκθεση που συνέταξε μετά από επεξεργασία στοιχείων που του διαβίβασε η Τράπεζα της Ελλάδος -η οποία με τη σειρά της είχε πάρει αναλυτικούς πίνακες από το υπουργείο Εργασίας και την «Εργάνη»- υποστηρίζει ότι την περίοδο 2014-2017 ο μέσος μηνιαίος μισθός των μετακλητών και των συμβασιούχων αυξήθηκε κατά 16,7%, ήτοι 215 ευρώ.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι αύξηση προκλήθηκε από τις διατάξεις του νομοσχεδίου «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2015 εκτοξεύοντας σε ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια τους «ημέτερους» της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευσε το νομοσχέδιο, οι επίμαχες διατάξεις που προέβλεπαν ραγδαία μισθολογική εξέλιξη και αύξηση επιδομάτων θέσης ευθύνης δημιούργησαν ετήσια δαπάνη άνω των 300 εκατ. ευρώ. Λίγες ημέρες μετά, στις αρχές του 2016, το υπουργείο εξέδωσε τη σχετική εγκύκλιο κατατάσσοντας μετακλητούς και ειδικούς συμβούλους υπουργών σε μισθολογικά κλιμάκια που κανονικός υπάλληλος με τα ίδια προσόντα χρειάζεται 30 χρόνια προϋπηρεσίας.

Σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσε τότε η Ν.Δ.:

1. Οι διευθυντές των Πολιτικών Γραφείων υπουργών κατατάσσονται στο καταληκτικό μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), δηλαδή στο Μ.Κ. 19, στο οποίο αντιστοιχεί βασικός μισθός 2.154 ευρώ. Να σημειωθεί ότι για να φτάσει ένας υπάλληλος σ’ αυτό το μισθολογικό κλιμάκιο χρειάζεται να έχει προϋπηρεσία 38 ετών.

2. Οι ειδικοί σύμβουλοι κάτοχοι διδακτορικού στο Μ.Κ. 17, που απαιτεί 34 έτη υπηρεσίας από τους λοιπούς υπαλλήλους αντίστοιχων προσόντων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ΠΕ παίρνουν βασικό μισθό 2.036 ευρώ και οι ΤΕ 1.917 ευρώ. Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού πήγαν στο Μ.Κ. 15, που απαιτεί 30 χρόνια προϋπηρεσίας, και πήραν 1.918 ευρώ οι ΠΕ και 1.807 ευρώ οι ΤΕ. Οι λοιποί ειδικοί σύμβουλοι κατατάχθηκαν στο Μ.Κ. 13, που απαιτεί 26 χρόνια προϋπηρεσίας, και πήραν 1.800 ευρώ οι ΠΕ και 1.697 οι ΤΕ. Στα προαναφερόμενα ποσά θα πρέπει να προστεθούν ως υπερωρίες μέχρι και τέσσερα Σαββατοκύριακα τον μήνα, επί 20% του μισθού που αμείβεται η υπερωριακή εργασία.

Στην ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι στις περισσότερες κατηγορίες μετακλητών οι αποδοχές τους μειώθηκαν έως και 224 ευρώ. Η απάντηση συνοδεύτηκε και από πίνακα που, μεταξύ άλλων, έδειχνε ότι οι αποδοχές του διευθυντή Πολιτικού Γραφείου από 2.671 ευρώ διαμορφώθηκαν σε 2.604 και του ειδικού συνεργάτη ΠΕ από 1.906 ευρώ σε 1.682 ευρώ.

Εκτός αυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΣΕΠ, έως την 31η Οκτωβρίου 2018 βρίσκονταν σε εξέλιξη διαδικασίες προσλήψεων 12.995 μόνιμου προσωπικού ή με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου