Σε ρόλο πυροσβέστη ο Δραγασάκης
Είναι χαρακτηριστικό ότι προσπαθώντας να αποσαφηνίσει τις δηλώσεις Βαρουφάκη για μία συμφωνία-«γέφυρα» με τους εταίρους και την ΕΚΤ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κύριος Γιάννης Δραγασάκης, σε δηλώσεις του το απόγευμα της Τετάρτης μετά τη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτήρισε μεν «πρόωρη» την όλη συζήτηση, αλλά την περιέγραψε σαν «κάτι που θα υπάρξει» ανάμεσα στο παλαιό πρόγραμμα και στο νέο που θα σχεδιάσει η κυβέρνηση, και το οποίο "κάτι" «θα επιτρέψει και να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και τις όποιες χρηματοδοτικές εκκρεμότητες να καλύπτουμε».
Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να επιτύχει:
- και να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους πως το πρόγραμμα στο οποίο συμφώνησαν πριν 4 χρόνια και οι ίδιοι ήταν εξ αρχής «λάθος», όπως είπε ο κύριος Βαρουφάκης
- και να παρουσιάσει ένα «σωστό» πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στο μέλλον, αλλά ακόμα δεν το έχει αποκαλύψει σε κανέναν
- αλλά και να συμφωνηθεί με τους εταίρους να διεξάγεται (στο ενδιάμεσο του «λάθους» και του «σωστού» προγράμματος) μία συζήτηση, στη διάρκεια της οποία η ΕΕ θα συνεχίζει να καλύπτει τις χρηματοδοτικές «εκκρεμότητες» της χώρας, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί κανένα άλλο προαπαιτούμενο –και παρά τις προειδοποιήσεις των ευρωπαίων, της ΕΚΤ και του Γκίκα Χαρδούβελη ότι «λεφτά χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχουν».
Διόρθωση «γραμμής»
Την ίδια στιγμή, σε μια απόπειρα εξομάλυνσης της εικόνας που εξέπεμψε η κυβέρνηση προς τους επενδυτές την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης προχώρησε σε διόρθωση της «γραμμής», αποδίδοντάς τις δηλώσεις μελών του υπουργικού συμβουλίου στην … απειρία τους επειδή «για πρώτη φορά αναλαμβάνουν τέτοια καθήκοντα».
Επί της ουσίας, ως έμπειρος πολιτικός, ο κύριος Δραγασάκης επιχείρησε να ανασκευάσει –εν μέρει τουλάχιστον- τις δηλώσεις για «πάγωμα» των αποκρατικοποιήσεων ή και για άλλες κοινωνικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Προηγήθηκε μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, και «ομοβροντία» τηλεφωνημάτων από ξένους επενδυτές στο γραφείο του Πρωθυπουργού.
Για να κατευνάσει την οργή των επενδυτών ο κύριος Δραγασάκης ανέλαβε να αποκαταστήσει την ηρεμία στις σχέσεις με τους ξένους επενδυτές, τονίζοντας ότι:
- σε κάθε πολιτική αλλαγή παρατηρείται κλίμα "αναταράξεων" στην αγορά
- «έχουμε υπουργούς που για πρώτη φορά αναλαμβάνουν τέτοια καθήκοντα, ας δούμε και τη θετική πλευρά των πραγμάτων»
- στις τράπεζες «το δημόσιο θα ασκήσει τα μετοχικά του δικαιώματα αλλά δεν θα θίξουμε τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων. Είμαστε ανοιχτοί για να ακούσουμε τις προτάσεις τους».
- για το ενδεχόμενο αλλαγών στον τρόπο διοίκησης των τραπεζών, «θα γίνει με δημόσια διαβούλευση» και θα γίνουν σεβαστοί οι ιδιώτες μέτοχοι όπου υπάρχουν, με στόχο «την άνοδο της μετοχικής τους αξίας».
- στην Eurobank «την Παρασκευή θα υπάρχει μια πρώτη συνάντηση» με τους ιδιώτες μετόχους της.
- ναι μεν «αν κάποιοι επενδυτές είχαν επενδύσει λανθασμένα σε μία ιδιωτικοποίηση που δεν θα γίνει, είναι φυσικό να αλλάξουν τα σχέδιά τους», αλλά από την άλλη «η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα μακρύ κατάλογο έργων και επενδυτικών ευκαιριών» που υπάρχουν στην Ελλάδα. «Το υπουργείο Οικονομικών είναι στη διάθεση των επενδυτών προκειμένου να τους δώσουν τη σωστή ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης και όχι αυτή που ίσως ηθελημένα τους δίνουν άλλοι», τους οποίους όμως δεν κατονόμασε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιοι θα πληρώσουν το κοινωνικό τιμολόγιο των ΔΕΚΟ για να έχουν ρεύμα, νερό ή τηλέφωνο τα φτωχά νοικοκυριά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε ότι «όταν λέμε ότι δεν θα μείνει κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα ή τρόφιμα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις που προσφέρουν αυτά τα αγαθά» προσθέτοντας ότι έχει ετοιμαστεί ειδικό πρόγραμμα επ' αυτού.
Ερωτηθείς για το τι θα ειπωθεί από την ελληνική πλευρά στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την Παρασκευή, ο κ. Δραγασάκης απάντησε ότι θα του πούμε τις θέσεις μας για το πώς η Ευρώπη θα βγει από το αδιέξοδο και «πώς θα γλιτώσουν από εμάς», με τη λογική του να μην μας δίνουν συνεχώς δάνεια για να πληρώνουμε δάνεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου