Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Γκολτζής και αχάριστος

Ο Νίκος Νιόπλιας είναι ο προπονητής που ανέδειξε τον Κώστα Μήτρογλου, όμως ο Τάσος
Μελικίδης είναι ο προπονητής που πρώτος πίστεψε στο ταλέντο του, που στάθηκε δίπλα του σαν ποδοσφαιρικός πατέρας και τον έφερε στην Ελλάδα. Αν και η σημερινή μέρα θα έπρεπε να ήταν μέρα χαράς και αναγνώρισης για τον ίδιο, καθώς το «παιδί» του κατάφερε να σπάσει όλα τα ρεκόρ και να κάνει την Ευρώπη να μιλάει για τη μεταγραφή του στη Φούλαμ με το ποσό ρεκόρ (των 15.200.000 ευρώ) για Ελληνα ποδοσφαιριστή, αυτός αισθάνεται έναν κόμπο στον λαιμό.

Μόνιμος κάτοικος Γερμανίας τα τελευταία 20 χρόνια, ο Τάσος Μελεκίδης εκφράζει σήμερα στην «Εspresso» το μεγάλο του παράπονο για τον διεθνή ποδοσφαιριστή, επειδή τον ξέχασε τόσο γρήγορα και περιμένει ακόμη να του πει ένα «ευχαριστώ» για όσα του πρόσφερε. Παλιός ποδοσφαιριστής της Δόξας Δράμας και με καταγωγή από τις Κρηνίδες της Καβάλας, το χωριό όπου γεννήθηκε ο Μήτρογλου, γνωρίστηκε πριν από 14 χρόνια με τον πατέρα του Γιώργο:

«Είμαστε από το ίδιο χωριό και ο μπαμπάς του ο Κώστας γνώριζε ότι εγώ ασχολούμαι με τις ακαδημίες. Ετσι γύρω στο 2002, όταν ήμασταν πλέον και οι δύο στη Γερμανία, με πλησίασε και μου ζήτησε να βοηθήσω το παιδί του, γιατί με εμπιστευόταν. Μου ζήτησε να τον ανεβάσω ψυχολογικά, γιατί ήταν συνεσταλμένο παιδί κι έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με τον Κώστα που έπαιζε στην ομάδα του χωριού του, το Νέκιρχεν-Φλιν.

»Πράγματι προσπάθησα να είμαι συνέχεια κοντά του. Πήγαινα κάθε Κυριακή στο γήπεδο, τον έβλεπα και συζητούσαμε. Του είχα πει, θυμάμαι: “Παλικάρι μου, εσύ 18-19 ετών θα παίζεις στο Τσάμπιονς Λιγκ” - ο Κώστας τότε ήταν 15. Στη συνέχεια πήγε στην ομάδα Κ17 της Ντούινσμπουργκ, όπου αγωνιζόταν αν και ένα χρόνο μικρότερος σε ηλικία. Στεκόμουν δίπλα του, τον βοηθούσα όσο μπορούσα, γιατί η οικογένειά του ήταν φτωχή. Κάποια στιγμή οι Γερμανοί, που είδαν το ταλέντο του, προσπάθησαν να του βγάλουν διαβατήριο για να παίξει στις δικές τους Εθνικές.

Οταν πήγε στην ομάδα Κ19 της Γκλάντμπαχ, ξεκίνησα την προσπάθεια για να πάει στη δική μας Εθνική Νέων. Ηταν κρίμα να χαθεί ένα τόσο σπουδαίο ταλέντο».

Και ο Τάσος Μελικίδης συνεχίζει: «Πήρα τηλέφωνο τον Μιχάλη Ιορδανίδη που ήταν βοηθός προπονητής στην Εθνική Νέων και του ζήτησα το τηλέφωνο του Νίκου Νιόπλια. Μου το έδωσε και τον κάλεσα. Του είπα ότι έχω μαζί μου ένα τρομερό ταλέντο που πρέπει να έρθει οπωσδήποτε στην Ελλάδα. Ο Νίκος μού είπε ότι η Εθνική προετοιμάζεται για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και πως η ομοσπονδία δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα εισιτήρια.

«“Φέρε τον εσύ και τον δοκιμάζουμε” μου απάντησε. Με δικά μου έξοδα βγάλαμε εισιτήρια και ήρθαμε με τον Κώστα στην Αθήνα. Ακόμη και το ξενοδοχείο το πλήρωσα εγώ. Την επόμενη μέρα, κουρασμένοι καθώς ήμασταν, η Εθνική Νέων έδωσε φιλικό παιχνίδι στην έδρα της Προοδευτικής -με πολλή λάσπη, θυμάμαι- και ο Κώστας, κουρασμένος από το ταξίδι, δεν πήγε καλά. Γυρίσαμε στο ξενοδοχείο και ο Νίκος μού είπε: “Εχει καλά στοιχεία, να μου τον ξαναφέρεις του χρόνου”.

»Εγώ τότε άρχισα να τον παρακαλάω να τον κρατήσει. “Μην τον αφήσεις, σε παρακαλώ, να φύγει, κράτησε τον, μη του χαλάς την καρδιά και σχηματίσει άσχημη άποψη για τους Ελληνες, μην τον απογοητεύεις. Δες τον στο τουρνουά και μετά, άμα δεν σου αρέσει, να τον στείλεις πάλι πίσω”. Τον παρακάλεσα πάρα πολύ, μέχρι που δέχτηκε. Ο Κώστας έκανε την επόμενη μέρα προπόνηση και μόλις τελείωσε, ο Νιόπλιας γύρισε στον Ιορδανίδη και του είπε: “Γράψε στο μπλοκάκι το όνομα Μήτρογλου και ξέχασε όλους τους άλλους”. Από εκείνη την ημέρα ο Κώστας άρχισε την κατακόρυφη άνοδο».

Ωστόσο αυτή η άνοδος έγινε η αιτία να απομακρυνθεί ο Κώστας Μήτρογλου από κοντά του. Ο Τάσος Μελικίδης λέει: «Συνέχιζα να μιλάω με τον μπαμπά του, είχαμε καλές σχέσεις και κάποια στιγμή πρότεινα τον Κώστα στον Ντέμη Νικολαΐδη. Τον είδε ο Γκέραρντ σε ένα τουρνουά, αλλά έμαθα ότι δεν του άρεσε. Ξαφνικά, εκεί που ανέβαινε το παιδί, μαθαίνω ότι με κάποιον άλλον πήγε στον Ολυμπιακό.

Από εκείνη τη μέρα δεν με πήρε ούτε ένα τηλέφωνο, να μου πει “κυρ-Τάσο, σε ευχαριστώ πάρα πολύ”, τίποτα άλλο. Γι' αυτό και νιώθω δικαιολογημένη πικρία.

Οταν δημιουργείς κάτι και δεν υπάρχει αναγνώριση από την άλλη πλευρά, στενοχωριέσαι. Η απογοήτευσή μου δεν έχει όρια, γιατί εγώ άφησα την οικογένειά μου για να τρέχω δίπλα σε αυτό το παιδί, αλλά δεν άκουσα “ευχαριστώ”. Του εύχομαι να πάει καλά στη Φούλαμ, γιατί είναι σπουδαίος παίκτης και να πετύχει τους στόχους του. Ισως κάποια στιγμή να με πάρει...»

Ποδοσφαιριστής της ιστορικής Δόξας Δράμας

Ο Τάσος Μελικίδης από τις Κρηνίδες Καβάλας μεγάλωσε στη Γερμανία και αγωνίστηκε στην εφηβική ομάδα της Κολωνίας. Από το 1969 μέχρι το 1972 φόρεσε τη φανέλα της ιστορικής Δόξας Δράμας, με προπονητή τότε τον Αντώνη Γεωργιάδη, αλλά λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού αναγκάστηκε να σταματήσει μικρός την ενεργό δράση.

Ασχολήθηκε με την ίδρυση και την οργάνωση ακαδημιών. Το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα και δημιούργησε την ακαδημία της ΕΠΣ Καβάλας. «Από την ακαδημία μου πέρασαν ο Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους, ο Νίκος Κωστένογλου, ο Παύλος Δερμιτζάκης, ο Θεοφύλακτος Νικολαΐδης και ο Στέλιος Σφακιανάκης. Το 1995 σταμάτησα και γύρισα στη Γερμανία, όπου συνεχίζω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε ακαδημίες».

Ο Παύλος Δερμιτζάκης μιλώντας στην «Espresso» επιβεβαίωσε ότι ο Τάσος Μελικίδης έφερε τον Κώστα Μήτρογλου στην Ελλάδα: «Αυτό το γνωρίζω, αλλά δεν ξέρω πώς συνεχίστηκε η σχέση τους. Τον είχα προπονητή στη Μικτή Καβάλας, έκανε πρωτοποριακά πράγματα το 1985, που τα κάνουν σήμερα στην Ελλάδα. Ο άνθρωπος στο τέλος παρεξηγήθηκε, είδε κι απόειδε κι επέστρεψε στη Γερμανία».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου