
Το βράδυ της Πέμπτης, για παράδειγμα, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένος έλεγχος στο Ψυχικό. Κανένα όχημα δεν περνούσε χωρίς ο οδηγός του να υποβληθεί σε αλκοομέτρηση, ενώ δεκάδες οδηγοί εντοπίστηκαν υπό την επήρεια αλκοόλ.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. και εκτιμήσεις συγκοινωνιολόγων, τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, οι πιθανότητες να περάσει ένας οδηγός από έλεγχο αλκοόλ ξεπερνούν το 30%, καθώς η Τροχαία δίνει προτεραιότητα στα τριήμερα, όταν η νυχτερινή κίνηση και οι μετακινήσεις από χώρους διασκέδασης αυξάνονται σημαντικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι αυτοί είναι σήμερα σχεδόν δεκαπλάσιοι σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Η αστυνομία εφαρμόζει νέα στρατηγική πρόληψης, με καθημερινά μπλόκα σε δεκάδες σημεία, κινητές μονάδες και άμεση επιβολή ποινών.
Ποιο είναι το νόμιμο όριο αλκοόλ στην Ελλάδα;
Το επιτρεπόμενο όριο συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα για οδηγούς στην Ελλάδα είναι: 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος (0,25 mg/l σε εκπνεόμενο αέρα) για τους περισσότερους οδηγούς
0,20 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος (0,10 mg/l σε εκπνεόμενο αέρα) για επαγγελματίες οδηγούς, αρχάριους οδηγούς (με δίπλωμα κάτω των 2 ετών) και οδηγούς δικύκλων
Τι προβλέπει ο ΚΟΚ για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Οι κυρώσεις για τους παραβάτες είναι κλιμακωτές και αυστηρές: Από 0,25 mg/l έως 0,40 mg/l: Πρόστιμο 200 ευρώ
Από 0,40 mg/l έως 0,60 mg/l: Πρόστιμο 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 3 μήνες
Άνω των 0,60 mg/l: Αυτόφωρη διαδικασία, σύλληψη, ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 μηνών, πρόστιμο 1.200 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 6 μήνες
Σε περίπτωση υποτροπής εντός διετίας, οι ποινές αυξάνονται σημαντικά, ενώ προβλέπεται ακόμα και αφαίρεση διπλώματος για 5 χρόνια, μαζί με φυλάκιση και βαρύ χρηματικό πρόστιμο.
Η εντατικοποίηση των ελέγχων αποτελεί κεντρική στρατηγική της ΕΛ.ΑΣ. για τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων, στέλνοντας το μήνυμα πως η ανοχή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ έχει μηδενιστεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου