Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025

Δόντια: Δεν τα «χαλάει» μόνο η ζάχαρη

Δόντια: Δεν τα «χαλάει» μόνο η ζάχαρη Το βούρτσισμα των δοντιών μετά την κατανάλωση αμυλούχων τροφών μπορεί να είναι πιο επιτακτικό για κάποιους ανθρώπους από ό,τι για άλλους, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι παραλλαγές ενός συγκεκριμένου γονιδίου που επηρεάζει την πέψη του αμύλου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συγκέντρωση των βακτηρίων στο στόμα– ενδεχομένως αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας και ουλίτιδας. Τα ευρήματα αυτά, βρίσκονται σε πρωτογενή ανάρτηση στο Microorganisms.

Με επικεφαλής τη Δρ. Angela Poole, επίκουρη καθηγήτρια μοριακής διατροφής του Τμήματος Διατροφικών Επιστημών του Cornell, η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι ο αριθμός αντίγραφων του γονιδίου AMY1 -που παράγει την αμυλάση του σάλιου- το ένζυμο που διασπά το άμυλο στο στόμα- ασκεί επιρροή στον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια του στόματος αντιδρούν στα αμυλούχα τρόφιμα. Αυτή η επίδραση εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν περισσότερα οδοντικά προβλήματα από άλλους, ακόμη και με παρεμφερείς συνήθειες στοματικής υγιεινής. «Ανάλογα με τον αριθμό αντιγράφων AMY1 που έχετε, ίσως να θέλετε να είστε εξίσου προσεκτικοί στο βούρτσισμα των δοντιών σας μετά την κατανάλωση αυτών των εύπεπτων αμύλων», προειδοποιεί η καθηγήτρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου