Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024
Οι πιο περίεργες συνήθειες των ζώων σχετικά με τον ύπνο
Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπάμε τον ύπνο.
Ενώ ως παιδιά αρνούμαστε να κοιμηθούμε το μεσημέρι, μεγαλώνοντας ξεκινάμε να ανυπομονούμε όλο και περισσότερο για τη στιγμή που θα κουλουριαστούμε στο κρεβάτι μας, ιδανικά αγκαλιά με ένα ζεστό χουρχουριστό ζωάκι, για να χαλαρώσουμε και να ξεκουραστούμε από το τρέξιμο της ημέρας. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την καλή υγεία και ευζωία όλων των μελών του ζωικού βασιλείου. Κάθε πλάσμα, μάλιστα, έχει τις δικές του ιδιαίτερες συνήθειες σχετικά με τον ύπνο, πολλές από τις οποίες δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν αφού τις γνωρίσουμε. Ας δούμε μερικές από τις πιο ασυνήθιστες και παράδοξες συνήθειες που έχουν πολλά ζώα σχετικά με τον ύπνο.
Ελέφαντες
Μια έρευνα του 2017 βρήκε ότι οι ελέφαντες που ζουν ελεύθεροι στη φύση κοιμούνται για μόνο δύο ώρες κάθε ημέρα. Οι δύο αυτές ώρες δεν είναι συνεχόμενες αλλά διακεκομμένες. Όσο για τους ελέφαντες που ζουν στην αιχμαλωσία και δεν έχουν να φοβηθούν κανένα θηρευτή, αυτοί μπορεί να κοιμηθούν ακόμα και για 7 ώρες κάθε νύχτα. Κάποιες φορές τα ζώα ξαπλώνουν, ενώ άλλες κοιμούνται όρθια. Οι ελέφαντες θα ήταν το θηλαστικό που κοιμάται λιγότερο σε όλο το ζωικό βασίλειο, αν δεν υπήρχαν οι καμηλοπαρδάλεις.
Καμηλοπαρδάλεις
Στη φύση, αυτά τα πανύψηλα ζώα μπορούν να περάσουν εβδομάδες χωρίς να κοιμηθούν – αν και η δεξιότητα αυτή προκύπτει από λόγους ανάγκης. Οι καμηλοπαρδάλεις είναι τεράστιες και αργοκίνητες, με αποτέλεσμα να αγρυπνούν συνεχώς για τους θηρευτές. Όταν κοιμούνται, συχνά το κάνουν όρθιες, ώστε να μη χάσουν χρόνο αν χρειαστεί να σηκωθούν. Βέβαια, αυτό ισχύει κυρίως για τις ενήλικες καμηλοπαρδάλεις. Τα μωρά κοιμούνται ξαπλωμένα, με το λαιμό τους γυρισμένο ώστε να ακουμπούν το κεφάλι τους πάνω στον κορμό τους. Οι καμηλοπαρδάλεις δεν κοιμούνται παρά 5 λεπτά τη φορά – συνολικά περίπου 30 λεπτά κάθε μέρα.
Φάλαινες φυσητήρες
Το 2008, μια ομάδα ερευνητών μελετούσε τα καλέσματα και τη συμπεριφορά των φαλαινών φυσητήρων κοντά στη Χιλή, όταν παρατήρησε μια ομάδα φαλαινών που κοιμούνταν τόσο βαθιά μέσα στο νερό που καμία τους δεν άκουσε το πλοίο να πλησιάζει. Αυτό έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους επιστήμονες, καθώς είναι γνωστό ότι οι φάλαινες κοιμούνται μόνο με το ένα μισό του εγκεφάλου τους, ενώ το άλλο παραμένει ξύπνιο. Οι φάλαινες κοιμούνταν όρθιες (στην κυριολεξία, καθώς έπλεαν κάθετα μέσα στο νερό), κάποιες με τη μύτη τους κάτω έξω από το νερό, κάποιες εντελώς μέσα στο νερό. Μετακινήθηκαν μόνο όταν το πλοίο ακούμπησε κατά λάθος μία από αυτές, με αποτέλεσμα να κολυμπήσουν όλες μακριά. Οι ερευνητές βασίστηκαν σε αυτό για να καταλήξουν στο ότι οι φάλαινες κοιμούνται όρθιες για 10-15 λεπτά κάθε φορά χωρίς να αναπνέουν.
Δελφίνια
Τα δελφίνια είναι άλλο ένα ζώο που κοιμάται με τον μισό εγκέφαλό του, ενώ το άλλο μισό παραμένει ξύπνιο. Ο λόγος δεν είναι για να προσέχουν για θηρευτές, αλλά για να είναι αρκετά ξύπνια ώστε να ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού κάθε τόσο και να αναπνέουν, ως θηλαστικά – η αναπνοή τους δεν είναι κάτι που συμβαίνει ακούσια, όπως συμβαίνει στους ανθρώπους ή σε άλλα θηλαστικά. Όταν τα δελφίνια πέφτουν σε βαθύ ύπνο, επιπλέουν οριζόντια κοντά στην επιφάνεια του νερού με τις οπές από τις οποίες αναπνέουν να βρίσκονται έξω απ’ αυτό. Τα μωρά δελφίνια δεν κοιμούνται καθόλου για τον πρώτο μήνα της ζωής τους. Κολυμπούν διαρκώς για να ξεφεύγουν από τους θηρευτές, και οι μαμάδες τους τα ακολουθούν, με αποτέλεσμα να μην κοιμούνται σχεδόν καθόλου ώστε να τα προστατεύουν.
Νυχτερίδες
Είναι ευρέως γνωστό ότι οι νυχτερίδες κοιμούνται ανάποδα, αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί; Το κάνουν γιατί τα φτερά τους δεν είναι αρκετά δυνατά ώστε να τις απογειώνουν από το έδαφος. Γι’ αυτόν τον λόγο, προτιμούν να μένουν ανάποδα στον αέρα ώστε να χρησιμοποιούν τη βαρύτητα για να πετούν κατευθείαν μόλις ξυπνούν. Οι νυχτερίδες μένουν για πολλές ώρες ανάποδα – για την ακρίβεια η μικρή καφέ νυχτερίδα κοιμάται κατά μέσο όρο 19 ώρες κάθε μέρα.
Ζέβρες
Οι ζέβρες συχνά κοιμούνται όρθιες ώστε να μπορούν να αγρυπνούν για τους θηρευτές. Για να το κάνουν αυτό χρησιμοποιούν ένα σύστημα μυών, τενόντων, και συνδέσμων που τους επιτρέπει να “κλειδώνουν” τις αρθρώσεις τους, και συγκεκριμένα αυτές που έχουν στα γόνατα. Από τη στιγμή που κλειδώνουν οι αρθρώσεις, μπορούν να κοιμηθούν χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν καμία ομάδα μυών, χαλαρώνοντας χωρίς να φοβούνται ότι θα πέσουν. Όταν κοιμούνται σε αυτή τη στάση δεν πέφτουν σε βαθύ ύπνο, για τον οποίο χρειάζεται να ξαπλώσουν κανονικά.
Ενυδρίδες
Όταν κοιμούνται οι ενυδρίδες, επιπλέουν με την πλάτη τους στην επιφάνεια του νερού. Για να μη χωρίζονται μεταξύ τους, κρατιούνται χέρι χέρι σε ζευγάρια ή σε μικρές ομάδες. Όταν ένα μωρό ενυδρίδα είναι πολύ μικρό για να επιπλέει μόνο του, κοιμάται πάνω στην κοιλιά της μαμάς του ενώ αυτή επιπλέει με την πλάτη της στην επιφάνεια.
Αποδημητικά πουλιά
Τα αποδημητικά πουλιά όπως είναι το άλμπατρος, περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους ταξιδεύοντας. Ως εκ τούτου, μπορεί να περάσουν εκατοντάδες μέρες χωρίς να προσγειωθούν σε ξηρά. Έτσι, συχνά κοιμούνται και τρώνε όσο πετούν. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα αποδημητικά πουλιά κοιμούνται μόνο με το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου τους, όταν αιωρούνται (όχι, δηλαδή, όταν κουνούν τα φτερά τους).
Πράγματα που πιστεύουμε μια ζωή για τους αρουραίους και δεν ισχύουν
Αρουραίος. Στο άκουσμά του και μόνο οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν- για να το πούμε κόσμια- αποστροφή.
Αρκούδες
Οι αρκούδες είναι το ζώο που είναι πιο διάσημο σχετικά με τη χειμερία νάρκη στην οποία πέφτει. Μια ικανότητα που σχετίζεται, όμως, με τη χειμερία νάρκη της αρκούδας, είναι η γέννηση των μωρών της. Μια έγκυος αρκούδα που φωλιάζει για να πέσει σε χειμερία νάρκη, ξυπνάει για λίγο για να γεννήσει, και στη συνέχεια ξαναπέφτει για ύπνο ενώ τα μικρά της θηλάζουν και κουλουριάζονται κοντά της για να ζεσταθούν. Έτσι, μπορεί να τα φροντίζει ακόμα και όσο κοιμάται.
Χιμπατζήδες
Οι χιμπατζήδες κουλουριάζονται για να κοιμηθούν ακριβώς όπως και οι άνθρωποι. Χρησιμοποιούν κλαδιά και φύλλα για να χτίσουν τις φωλιές τους ψηλά πάνω στα δέντρα, και κοιμούνται σε αυτές όπως εμείς κοιμόμαστε στα κρεβάτια μας. Είναι, μάλιστα, ιδιαίτερα επιλεκτικοί σχετικά με τα κρεβάτια τους, όταν διαλέγουν τα δέντρα που θα χρησιμοποιήσουν. Στη συνέχεια, αφού ξοδεύουν τόσο χρόνο και ενέργεια για να φτιάξουν τη φωλιά τους στο κατάλληλο δέντρο, τη χρησιμοποιούν μόνο μια φορά. Αφού περάσουν τη νύχτα, την αφήνουν πίσω τους και χτίζουν μια καινούρια για την επόμενη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
▼
2024
(9300)
-
▼
Δεκεμβρίου
(114)
- Pavarotti "caruso"
- Pink Floyd - "Another Brick in The Wall " PULSE Re...
- Michael Jackson - Billie Jean (Live at Madison Squ...
- Mercedes-Benz GLE PHEV
- Bee Gees - Stayin' Alive 1989 Live Video
- Toyota Celica!
- Manhart BMW M3 Touring
- Ισόβια για την Αμερικανίδα που έκλεισε τον φίλο τη...
- Κρήτη: Στο Βενιζέλειο η 13χρονη με συμπτώματα οξεί...
- Αστυνομικός απώθησε βίαια και λήστεψε την πρώην σύ...
- Ασυνείδητοι εκμεταλλεύτηκαν την κακοκαιρία στη Ρόδ...
- Γαλλία: 9 στους 10 Γάλλους πιστεύουν ότι η χώρα το...
- Η λίμνη «φάντασμα» της Καλιφόρνια
- Η Νορβηγία ανέστειλε τα αμφιλεγόμενα σχέδια για εξ...
- ΑΡΝΙ - ΚΑΤΣΙΚΙ Πρόβειο κεμπάπ στη γάστρα
- Έχουν οι γάτες διαφορετικές προσωπικότητες; Δείτε ...
- Ρωσία διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις με υπερηχητικ...
- Εξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε ναρκωτικά σε σ...
- Για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ελέγχεται ο αστυνομι...
- Ιταλία: To υπουργείο Εσωτερικών απαγορεύει το «εξ ...
- Θάβουν όντως οι στρουθοκάμηλοι το κεφάλι τους στην...
- Κυπριακό: Ο Τατάρ ονειρεύεται πως η Κύπρος θα γίνε...
- ΔΕΗ: Γιατί μένουν ανοικτά τα «φουγάρα» στη Μελίτη ...
- Αυστραλία: Εκδόθηκε από την Ιταλία ο Ελληνοαυστραλ...
- 23 βουλευτές που ετοιμάζονται για μεταγραφή: Ποιοι...
- Αθήνα: Καθίζηση στην οδό Αβέρωφ, διεκόπη η κυκλοφορία
- Νίκη: Το παρασκήνιο της αποχώρησης του βουλευτή, Γ...
- Εκτός ΕΣΥ 7 στα 10 άτομα με αναπηρία και χρόνιες π...
- Ελληνoτουρκικά: Διάλογος σε βαρύ κλίμα και ρυθμό.....
- Χτυπάνε κόκκινο οι πτωχεύσεις στη Σουηδία – Τα περ...
- Συμμορία Τούρκων πωλούσε όπλα και ναρκωτικά και «ε...
- Συρία: Ποιος είναι ο ηγέτης των τζιχαντιστών που κ...
- Συνελήφθησαν 9 άτομα για εμπορία γυναικών - Τις εξ...
- Φάμελλος: Αρνητική παρένθεση η προεδρία Κασσελάκη,...
- Μποπάλ, 40 χρόνια μετά: Στην πόλη που έγινε θάλαμο...
- Ανατροπή στην υπόθεση με το βρέφος που βρέθηκε σε ...
- Ουκρανία: Η Νορβηγία στέλνει F-35 και 100 στρατιώτ...
- Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 55 ετών η θρυλική δισκο...
- Βρετανία: Ποινές έως 32 χρόνια για 18 μέλη συμμορί...
- Τροχαίο στο Χαλάνδρι: «Τρελή πορεία» ΙΧ - Χτύπησε ...
- Έκρηξη από γκαζάκια σε είσοδο πολυκατοικίας στη Γλ...
- Οι 5+2 φορές που ο Λευκός Οίκος έλεγε πως ο Χάντερ...
- Dua Lipa - Radical Optimism Asia Tour | Bangkok, T...
- Vienna - Billy Joel - Connie Talbot (Cover)
- WHEN A MAN LOVES A WOMAN by Michael Bolton (saxoph...
- V12 Aston Martin Valkyrie
- Παναγία των Παρισίων: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλεία...
- Γιατί τα λουλούδια έχουν τόσο βαθύ νόημα στη ζωή μας;
- Ο πρίγκιπας Ανδρέας «απαντά» στους επικριτές του γ...
- Οι πιο περίεργες συνήθειες των ζώων σχετικά με τον...
- Συρία: Οι αντάρτες αποκαλύπτουν ότι προετοιμάζοντα...
- Οι Ιρλανδοί παραλίγο να εκλέξουν έναν κακοποιό στη...
- Ερντογάν για Συρία: Η μεγαλύτερη επιθυμία μας είνα...
- Γερμανικά ΜΜΕ για το μετρό Θεσσαλονίκης: «Ένα από ...
- Ο χειμωνιάτικος καρπός που καταπολεμά τη φλεγμονή,...
- Κακοκαιρία Bora: φωτος από το πλημμυρισμένο τούνελ...
- Να πώς επιστρέφουν σπίτι κάποιοι σκύλοι όταν χάνονται
- Έφηβοι: Αισθάνονται μόνοι ακόμη και όταν επικοινων...
- Από τα φλίπερ και το Pacman φτάσαμε στην εξαγωγή v...
- Γερμανία: Το Ισραήλ δεν έχει «καμιά δικαιολογία» γ...
- Ρόδος: Ξενοδοχείο στο Φαληράκι «κρέμεται» στον αέρ...
- Ήταν πολύ χειριστικός, ένα σκληρό τέρας, αποκαλύπτ...
- Μπάιντεν απονέμει χάρη στον γιο του Χάντερ
- Brain rot: Τι σημαίνει η λέξη της χρονιάς σύμφωνα ...
- "Παγωμένος" ώμος: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία
- Myθέρμανση - Επίδομα θέρμανσης: Ανοικτή η πλατφόρμ...
- Fourlis: Tεχνικό πρόβλημα από κακόβουλη εξωτερική ...
- Ηράκλειο: Συνελήφθη επιχειρηματίας για άσκοπους πυ...
- Πύργος: Συνελήφθη ιερέας επειδή χτύπησε και έβρισε...
- ellantis: Παραιτήθηκε ο Κάρλος Ταβάρες από τη θέση...
- Πρώτοι οι σοσιαλδημοκράτες στις βουλευτικές εκλογέ...
- Συρία: Κρίσιμες ώρες για το καθεστώς Άσαντ μετά τη...
- Αεροπορικές επιδρομές ρωσικών και συριακών μαχητικ...
- Φιντάν σε επικοινωνία με Μπλίνκεν: Δεν θα επιτρέψο...
- Συρία: Τζιχαντιστές κατέλαβαν το παλάτι του Άσαντ ...
- Ξέρετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο καρπάτσιο ...
- Roxette - It Must Have Been Love (Saxophone Cover ...
- WHEN A MAN LOVES A WOMAN by Michael Bolton (saxoph...
- Honda Civic Mitsuoka M55 Zero Edition
- Έχετε ξαναδεί ρολόι με V16;
- Βόας σφιγκτήρας βρέθηκε κάτω από κάθισμα σε θέατρο...
- Ο άγραφος κανόνας που οι εργαζόμενοι της Γενιάς Ζ ...
- Συνελήφθη 16χρονος για φθορές στον σταθμό του ΗΣΑΠ...
- Δημοσκόπηση Marc: Το 64,7% των πολιτών λέει ναι στ...
- Τουρκικός «δάκτυλος» πίσω από τη νέα σπίθα πολέμου...
- Συρία: Το Λονδίνο κατηγορεί το «καθεστώς» Άσαντ ότ...
- Καιρός-Κακοκαιρία Bora: Μπήκε νερό στο Τούνελ των ...
- Κορωνοϊός: Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με μεγ...
- Βραζιλία: Μοντέλο της Victoria’s Secret, ο σύζυγος...
- Έρευνα της διαΝΕΟσις: Πώς «βλέπουν» οι Έλληνες τις...
- Αστυνομικός συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών - Β...
- Συρία: Το Ιράν «στηρίζει σθεναρά» τον στρατό και τ...
- Θεσσαλονίκη: Σκότωσε τη γυναίκα του και μαχαίρωσε ...
- Δεκεμβριανά 1944: Ενα ματωμένο «γιατί» 80 χρόνων
- 20 διαφορετικά κοκκινιστά της Κυριακής, για κάθε δ...
- Άγρια επίθεση σε αστυνομικό από Ρομά στο νοσοκομεί...
- Tα τρόφιμα που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνουμε ποτέ:...
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ διόρισε πρέσβη των ΗΠΑ στη Γαλλία τον...
- Ξυπνάτε στις 3 κάθε πρωί; Το κόλπο που υπόσχεται ν...
- Οκτώ συλλήψεις στο Κόσοβο μετά την έκρηξη σε κανάλ...
- ► Σεπτεμβρίου (704)
- ► Φεβρουαρίου (837)
- ► Ιανουαρίου (1041)
-
▼
Δεκεμβρίου
(114)
-
►
2023
(11198)
- ► Δεκεμβρίου (779)
- ► Σεπτεμβρίου (772)
- ► Φεβρουαρίου (1122)
- ► Ιανουαρίου (1018)
-
►
2022
(11200)
- ► Δεκεμβρίου (731)
- ► Σεπτεμβρίου (896)
- ► Φεβρουαρίου (960)
- ► Ιανουαρίου (1185)
-
►
2021
(17393)
- ► Δεκεμβρίου (1574)
- ► Σεπτεμβρίου (1499)
- ► Φεβρουαρίου (1454)
- ► Ιανουαρίου (1497)
-
►
2020
(23158)
- ► Δεκεμβρίου (1599)
- ► Σεπτεμβρίου (1967)
- ► Φεβρουαρίου (2081)
- ► Ιανουαρίου (2427)
-
►
2019
(23814)
- ► Δεκεμβρίου (2676)
- ► Σεπτεμβρίου (2114)
- ► Φεβρουαρίου (1615)
- ► Ιανουαρίου (1648)
-
►
2018
(16714)
- ► Δεκεμβρίου (1126)
- ► Σεπτεμβρίου (1200)
- ► Φεβρουαρίου (1946)
- ► Ιανουαρίου (1812)
-
►
2017
(7347)
- ► Δεκεμβρίου (1712)
- ► Σεπτεμβρίου (714)
- ► Φεβρουαρίου (134)
- ► Ιανουαρίου (174)
-
►
2016
(2893)
- ► Δεκεμβρίου (277)
- ► Σεπτεμβρίου (107)
- ► Φεβρουαρίου (375)
- ► Ιανουαρίου (524)
-
►
2015
(10911)
- ► Δεκεμβρίου (256)
- ► Σεπτεμβρίου (273)
- ► Φεβρουαρίου (1965)
- ► Ιανουαρίου (2523)
-
►
2014
(21554)
- ► Δεκεμβρίου (2811)
- ► Σεπτεμβρίου (1799)
- ► Φεβρουαρίου (1354)
- ► Ιανουαρίου (1501)
-
►
2013
(16071)
- ► Δεκεμβρίου (1318)
- ► Σεπτεμβρίου (1328)
- ► Φεβρουαρίου (1328)
- ► Ιανουαρίου (1141)
-
►
2012
(9024)
- ► Δεκεμβρίου (1035)
- ► Σεπτεμβρίου (520)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου