Εάν η απόκτηση από την Ελλάδα του δικού της σμήνους μικροδορυφόρων παρατήρησης της Γης είναι τα «μεγάλα νέα», υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα. Τα δορυφορικά συστήματα της χώρας μας θα κατασκευάζονται, θα διαμορφώνονται, αλλά και θα παρακολουθούνται σε ελληνικό έδαφος από ελληνικά χέρια. Κατά παράφραση της διασημότερης φράσης που έχει ειπωθεί εκτός της γήινης ατμόσφαιρας, είναι ένα μικρό βήμα για την Ελλάδα, ένα τεράστιο βήμα για την ανάπτυξη του ελληνικού διαστημικού τομέα...
Τα πρώτα βήματα έγιναν, με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να υπογράφει τις πρώτες δύο συμφωνίες με τις Open Cosmos και ICEYE για να «τρέξει» η απόκτηση από την Ελλάδα ενός σμήνους 15 μικροδορυφόρων, οι οποίοι θα τεθούν σε τροχιά και θα αξιοποιηθούν σε διάφορους τομείς. Εν πρώτοις στην Πολιτική Προστασία (αυτό θα αφορά το σμήνος των πρώτων επτά μικροδορυφόρων που θα τεθούν σε λειτουργία έως το καλοκαίρι του 2026) με λειτουργίες όπως η συνεργασία με το σύστημα Copernicus, η προστασία του περιβάλλοντος και η παρακολούθηση της κλιματικής κρίσης, η επιτήρηση για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων (από πυρκαγιές έως πλημμύρες, καθώς θα έχουμε και δορυφόρους θερμικής απεικόνισης που θα παρακολουθούν όλη την επικράτεια για εστίες πυρκαγιάς), η υπηρεσία προγραμματισμού δορυφορικών λήψεων πολύ υψηλής ανάλυσης (30-50 εκατοστών), οι τηλεπικοινωνίες, έως και στρατιωτικές εφαρμογές. Εκτός από τους δικούς της δορυφόρους, η Ελλάδα θα έχει επίσης πρόσβαση στον υφιστάμενο αστερισμό δορυφόρων SAR της ICEYE, τον μεγαλύτερο στον κόσμο, και θα μπορεί να αρχίσει ήδη να εποπτεύει καίριες περιοχές ενδιαφέροντος καθόσον θα αναπτύσσει τις δικές της διαστημικές δυνατότητες.
Από ελληνικά χέρια
Το σχέδιο των δύο εταιρειών που υπέγραψαν τις συμβάσεις για τους ελληνικούς μικροδορυφόρους είναι μεγαλόπνοο και προβλέπει την ανέγερση εργοστασίου κατασκευής δορυφόρων στη χώρα, τη λειτουργία διαστημικών hubs στην Αθήνα και πολλά ακόμα. Δορυφόροι, δηλαδή, για την Ελλάδα, φτιαγμένοι από Ελληνες σε ελληνικό έδαφος, τους οποίους θα χειρίζονται και θα συντηρούν Ελληνες σε ελληνικούς σταθμούς εδάφους. Πώς θα γίνει αυτό;
Στο πλαίσιο της υλοποίησης των έργων του Ελληνικού Διαστημικού Προγράμματος θα απασχολούνται νέοι και έμπειροι μηχανικοί σε όλη την γκάμα των εργασιών που απαιτούνται για την κατασκευή και λειτουργία δορυφορικών συστημάτων. Ετσι, μηχανικοί θα σχεδιάζουν, θα μοντελοποιούν υλικά, υποσυστήματα, το διαστημικό περιβάλλον και θα τρέχουν προσομοιώσεις για τη βέλτιστη απόδοση και συνδυασμό τους. Μηχανικοί θα κατασκευάζουν τα υλικά, θα τα διαμορφώνουν, θα κατασκευάζουν υποσυστήματα, θα συναρμολογούν, θα ελέγχουν και θα επικυρώνουν τη σωστή λειτουργία των μηχανισμών, αλλά και του λογισμικού.
Οταν ο δορυφόρος τεθεί σε τροχιά από την ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία), μηχανικοί θα ελέγχουν τη λειτουργία του, θα επικοινωνούν καθημερινά και θα ελέγχουν τα συστήματα, ενώ τα δεδομένα θα κατεβαίνουν σε σταθμό εδάφους και από εκεί με λογισμικά που έχουν αναπτύξει επιστήμονες θα υλοποιούνται πολλές κρίσιμες εφαρμογές για την παρακολούθηση του περιβάλλοντος.
Η μία εκ των δύο εταιρειών που έχουν αναλάβει το project, η ICEYE, ξεκινά τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα, επενδύοντας σε μακροχρόνιο ορίζοντα πάνω σε ανθρώπινο δυναμικό και εγκαταστάσεις, θέτοντας τις βάσεις για να επεκτείνει την παρουσία της στη χώρα. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ICEYE σχεδιάζει τη δημιουργία ενός center of excellence, αναδεικνύοντας περαιτέρω το ταλέντο και τις προοπτικές που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Οι δορυφόροι της εταιρείας θα συναρμολογούνται από Ελληνες μηχανικούς σε νέες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα, ανοίγοντας νέες, ελκυστικές θέσεις εργασίας σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο και καινοτόμο κλάδο, ικανές για να προσελκύσουν ταλαντούχους Ελληνες να μείνουν και να εργαστούν στη χώρα.
Στην Ελλάδα θα κατασκευάζονται και θα χρησιμοποιούνται και οι δορυφόροι της Open Cosmos Aegean, η οποία απασχολεί ήδη 17 άτομα βάσει σύμβασης, και θα φτάσει τους 27 μέχρι το τέλος του έτους, με ειδικότητες στα οικονομικά, τον προγραμματισμό αλλά και μηχανικούς Διαστημικής.
Brain regain
Τα επιστημονικά μυαλά της χώρας επιστρέφουν
Μια από τις σημαντικότερες υπηρεσίες που προσφέρει στην Ελλάδα το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων είναι η αξιοποίηση του εγχώριου ταλέντου. Αλλά δεν είναι μόνο ότι νέοι επιστήμονες έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε ένα αντικείμενο που μέχρι πρόσφατα έμοιαζε... εξωγήινο για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι -και αυτό έχει μεγάλη σημασία- ότι ένα μεγάλο μέρος όσων ήδη εργάζονται γι’ αυτό είναι Ελληνες επιστήμονες οι οποίοι έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια στο εξωτερικό, έκαναν καριέρα και τώρα εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, εργαζόμενοι στο αντικείμενό τους υπό καλύτερες συνθήκες από το εξωτερικό. Εάν τα χρόνια της κρίσης, λοιπόν, μιλάγαμε για το φαινόμενο του brain drain, των καταρτισμένων συμπατριωτών μας που έφευγαν μετανάστες στο εξωτερικό για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη, σήμερα μπορούμε επιτέλους να μιλάμε με στοιχεία για το brain regain. Την επιστροφή στην Ελλάδα, δηλαδή, αυτών των υψηλής επιστημονικής και επαγγελματικής κατάρτισης συμπατριωτών μας, οι οποίοι βρίσκουν εκείνη την καλύτερη τύχη στον τόπο τους...
Η δρ Ανεζίνα Σολωμονίδου, ειδική επιστήμονας για τις Διαστημικές Επιστήμες και τη Διαστημική Εξερεύνηση. Επειτα από 12 χρόνια εργασίας ως πλανητολόγος σε διαστημικές αποστολές της NASA στο Λος Αντζελες και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στη Μαδρίτη, επέστρεψε στην Ελλάδα για τη λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της δρος Ανεζίνας Σολωμονίδου, η οποία είναι ειδική επιστήμονας για τις Διαστημικές Επιστήμες και τη Διαστημική Εξερεύνηση. Επειτα από 12 χρόνια εργασίας ως πλανητολόγος σε διαστημικές αποστολές της NASA στο Λος Αντζελες και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στη Μαδρίτη, δεν σχεδίαζε να επιστρέψει. Το έκανε με τη λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με το οποίο, όπως λέει στο «ΘΕΜΑ», «έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε το δικό μας όραμα για την εξερεύνηση και την επιστήμη του Διαστήματος, συμμετέχοντας ενεργά στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις, τόσο ερευνητικά όσο και τεχνολογικά. Είμαι χαρούμενη που φέρνω την εμπειρία μου πίσω στην Ελλάδα και συμβάλλω σε ένα έργο που έχει καθοριστική σημασία για το μέλλον της χώρας».
Στην ESA εργαζόταν και η Μαρία Καταφυγιώτη, η οποία ανέλαβε Contracts Officer στην Open Cosmos και δηλώνει ενθουσιασμένη που θα αξιοποιήσει τις γνώσεις και την εμπειρία της σε αυτή για να συμβάλει «στην υλοποίηση αυτού του ιδιαίτερα και πολλαπλά σημαντικού έργου για την πατρίδα μου».
Επειτα από 11 χρόνια εργασίας στον τραπεζικό τομέα, στο Βερολίνο και το Λονδίνο, ο Βασίλης Χαλουλάκος επιστρέφει στην Ελλάδα για να αναλάβει επικεφαλής της ICEYE στην Ελλάδα. Δεν θα έχανε την ευκαιρία, λέει, να επιστρέψει στην Ελλάδα για να εργαστεί σε μια εταιρεία προηγμένης τεχνολογίας με παγκόσμιο αντίκτυπο και, έχοντας δουλέψει για χρόνια στην επενδυτική τραπεζική αλλά και στη διαχείριση ρίσκου, με την επιστροφή του στην Ελλάδα φέρνει πίσω τεχνογνωσία και εμπειρίες που μπορούν να συνδυαστούν άμεσα με το εγχώριο ταλέντο για να δημιουργήσουν μια νέα δυναμική στην ελληνική αγορά.
Ο mechanical engineer της Open Cosmos Νίκος Κουγιώνης εργαζόταν στην Τουλούζ, στο αντικείμενο των σπουδών και των ονείρων του: την Αεροδιαστημική και τους δορυφόρους. Οταν είδε την αγγελία στο Linkedin για το project των μικροδορυφόρων στην Ελλάδα, πίστεψε ότι πρόκειται για... λάθος. Και έτσι, μεταξύ αστείου και σοβαρού, έκανε την αίτηση, χωρίς να περιμένει κάτι. «Οταν όμως έμαθα για το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων που θα ξεκινούσε», εξηγεί στο «ΘΕΜΑ», «κυριολεκτικά μάζεψα τα πράγματά μου και γύρισα. Πλέον δεν έχω απλώς dreamjob, αλλά βοηθάω και τη χώρα μου να αναπτύξει μια βιομηχανία που θα δώσει ευκαιρίες και σε άλλα άτομα σαν εμένα που μας συνεπαίρνει το Διάστημα, αλλά δεν μπορούσαμε να επιδιώξουμε καριέρα στη χώρα μας». Παρομοίως, να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που απέκτησε εργαζόμενος στην Τσεχία θέλει, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, και ο electronics engineer της Open Cosmos Νίκος Στυλιανού.
Και αυτή είναι μόνο η αρχή: Καθώς ωριμάζουν οι συνθήκες για την έλευση κορυφαίων εταιρειών στη χώρα μας, θα δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους Ελληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν και να έχουν μια σημαντική καριέρα στη χώρα τους, η οποία θα μπορεί πλέον να προσφέρει κορυφαίες ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με μια καλή ποιότητα ζωής...
Δημήτρης Παπαστεργίου
Υπουργος Ψηφιακής Διακυβέρνησης
«Το ελληνικό οικοσύστημα διαστημικής τεχνολογίας»
Με το Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων αποκτούμε πολύτιμα δεδομένα και υπηρεσίες υψηλής αξίας σε εξαιρετικά σημαντικούς τομείς όπως η Πολιτική Προστασία, η Πολεοδομία, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχει όμως ακόμα μια σπουδαία παράμετρος στη στρατηγική μας για το Διάστημα. Η δημιουργία ενός ελληνικού οικοσυστήματος διαστημικής τεχνολογίας, ενός σημείου αναφοράς για εταιρείες, ερευνητές και εργαζομένους από όλο τον κόσμο. Μέρος των εργασιών, όπως ο σχεδιασμός, η συναρμολόγηση, ο έλεγχος της σωστής λειτουργίας των μηχανισμών, θα πραγματοποιηθεί από τις εταιρείες κατασκευής των μικροδορυφόρων στη χώρα μας.
Νέοι που μεγάλωσαν και σπούδασαν στην Ελλάδα, αλλά έφυγαν στο εξωτερικό στην προσπάθεια ανεύρεσης καλύτερων όρων απασχόλησης, επιστρέφουν εμπλουτίζοντας το ανθρώπινο δυναμικό μας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας είναι μια συνεχής πορεία ανέλιξης της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας, ο οποίος συμβάλλει στο brain gain. Ο στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρος: πιο πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, διαμόρφωση των συνθηκών ώστε οι νέοι να παραμένουν, να εξελίσσονται και να εξελίσσουν την Ελλάδα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
▼
2024
(8591)
-
▼
Σεπτεμβρίου
(704)
- Nathalie/HAUSER
- Best Music Jazz Bossa Nova Mix 🍎 Bossa Nova Popul...
- Lexus
- Ποια προβλήματα στο στόμα της γάτας πρέπει να προσ...
- Τροχαίο με εγκατάλειψη
- Δανία: Δικηγόρος διώκεται για ξέπλυμα χρήματος σε ...
- Ξεκίνησε η ισραηλινή εισβολή, εγκαταλείπει θέσεις ...
- Οι IDF είχαν την ευκαιρία να σκοτώσουν τον Σινουάρ...
- Τζόκερ: «Δοκίμαζε την τύχη του, μάλλον είναι άνδρα...
- Θεσσαλονίκη: 16χρονοι χτύπησαν συνομήλικό τους για...
- Προαθλητικός έλεγχος: Πότε πρέπει να γίνεται εξέτα...
- Αλεξανδρούπολη: Βιασμό έδειξε η ιατροδικαστική εξέ...
- Η πρώτη αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας μετά τον θ...
- Ισραήλ: Πιο κοντά σε χερσαία εισβολή στον Λίβανο -...
- Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ: Είχε κάνει ανήθικη πρόταση στ...
- Θεσσαλονίκη: Ομάδα τουλάχιστον 6 ατόμων ξυλοκόπησα...
- Λίβανος - Le Parisien: Ιρανός κατάσκοπος «κάρφωσε»...
- Πρώην εστεμμένη Playmate συνελήφθη στην Αθήνα για ...
- Γλυφάδα: «Το ευχαριστήθηκα... και καλά της κάναμε»...
- Ισραήλ - New York Times: Μυστικοί κομάντος είχαν δ...
- Cocker Spaniel: Ποιοι είναι οι σκύλοι με τα καλοσυ...
- Νασράλα: Χειραψία με άνδρα που είχε ουσία στο χέρι...
- Γυναίκα βγήκε για ποτό και γύρισε με... 50 δισεκατ...
- Ρομά οι μισές συμμορίες που κλέβουν: Η απόρρητη αν...
- Ισραήλ: Εξαπέλυσε μαζική αεροπορική επίθεση στο λι...
- Λίβανος: Ορκίστηκε ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ - Ο...
- Άφησε τον σύζυγο και τα παιδιά της για έναν άντρα ...
- Τζόκερ: Στην Πτολεμαΐδα το χρυσό δελτίο των 18,6 ε...
- Νεκρός 36χρονος κολυμβητής που είχε χαθεί στην παρ...
- Θρίαμβος της ακροδεξιάς στην Αυστρία: Συναγερμός γ...
- Bizet : Ouverture de "Carmen" (Philharmonique de R...
- Johannes Brahms -- Hungarian Dance No.5 - Hungaria...
- Νύχτα τρόμου με εμπρησμούς σε σπίτια στην Έσση της...
- Τζόκερ: Ένας υπερτυχερός κέρδισε €18,6 εκατ.
- Σελήνη: Από σήμερα ένα «δεύτερο φεγγάρι» στον ουρα...
- Land Rover Defender
- Πυροβολισμοί στον Κολωνό: Βγήκαν τα όπλα για προσω...
- BMW 1
- Νέα Ζηλανδία: Ερευνητές ταυτοποίησαν ένα νέο είδος...
- Αυτόνομο τρέιλερ από την VW
- 10 ενδιαφέρουσες αλήθειες για τα Boston Terrier
- THK-LSR 05
- Γάζα εξακολουθεί να κρύβεται ο ηγέτης της Χαμάς – ...
- Αποκάλυψη του Ισραήλ: Συγκεντρώναμε πληροφορίες γι...
- Οι κρυφοί άσοι στα έσοδα του ΥΠΟΙΚ - Τι σημαίνουν ...
- Ο Νασράλα πέθανε, η Χεζμπολάχ όχι - Τα σενάρια για...
- Βασιλικός γάμος στην Αθήνα - Η Θεοδώρα Γλύξμπουργκ...
- Ερντογάν κατά Ισραήλ: Στεκόμαστε δίπλα στον λαό κα...
- Ο βασιλιάς Αμπντάλα αποκλείει να γίνει η Ιορδανία ...
- Πέντε λόγοι για τους οποίους πρέπει να κοιμόμαστε ...
- Ο καρχαρίας που ζει 400 χρόνια έχει πολλά να μας π...
- Επιστήμονες ανέλυσαν το DNA από τυρί ηλικίας 3.600...
- Βιασμός 5χρονου στην Αλεξανδρούπολη: Τα ύποπτα σημ...
- Ιράν: Η δολοφονία του Νασράλα θα οδηγήσει στην κατ...
- Αλεξανδρούπολη: «Τον κρατούσαν εναλλάξ όσο τον κακ...
- Κοκαΐνη βρέθηκε σε εγκεφάλους ανθρώπων που πέθαναν...
- Πληροφορίες για σύλληψη Ελληνοουκρανού στο Ντουμπά...
- 10 πράγματα που αξίζει να ξέρετε για τις αλεπούδες
- Όπλα Γενίτσαρων βρέθηκαν σε ναυάγιο απέναντι από τ...
- Βρετανία: Συνελήφθησαν δύο άνδρες ως ύποπτοι για τ...
- Τι ξεχωρίζει έναν ψυχοπαθή από έναν κοινωνιοπαθή;
- Τραμπ: Εάν κερδίσω θα επιβάλλω δασμούς 100% σε όλα...
- David Garrett - Despacito (David Garrett Edition /...
- 'Think of Me' Sierra Boggess | The Phantom Of The ...
- Audi A6 Sportback e-tron
- Η πιο ακριβή τσάντα στον κόσμο
- Η ιστορία της οδού Σταδίου
- Naomi Campbell: Ανακαλύφθηκε ότι ξόδευε φιλανθρωπι...
- Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο: Συχνά ξεπερνιέτα...
- Πυρηνοκίνητο υποβρύχιο της Κίνας βυθίστηκε ενώ ήτα...
- Σεμαγλουτίδη: Ακόμη ένα όφελος του δημοφιλούς φαρμ...
- Ναόμι Κάμπελ έβαλε τα κλάματα στην πρώτη εμφάνιση ...
- Κειτόταν τέσσερις μέρες νεκρή στο γραφείο της σε μ...
- Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τις παθήσεις του α...
- Ιταλία: Μαθητές με κακή διαγωγή θα χάνουν χρονιά –...
- Σίφνος: Υπάλληλος των ΕΛΤΑ υπεξαίρεσε πάνω από 130...
- Έρικ Άνταμς: «Δώρα» $100.000 είχε λάβει ο δήμαρχος...
- Βρετανία: Άνδρας σκότωσε και διαμέλησε 38χρονη με ...
- 5 οφέλη από τη συμβίωση των μεγαλύτερης ηλικίας ατ...
- Έρικ Άνταμς: «Δώρα» $100.000 είχε λάβει ο δήμαρχος...
- Τουρκία: Σάλος με Χέις Ντέιβις και ανάρτηση για «ε...
- Ζάμπια: Βρετανός τουρίστας επέζησε από επίθεση ιππ...
- Αλεξανδρούπολη: «Τον κρατούσαν εναλλάξ όσο τον κακ...
- Λευκάδα: Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και σκοτώ...
- Άμεση ανάλυση: Η ακέφαλη Χεζμπολάχ σέρνει σε ολοκλ...
- Gigi Hadid: Σε fashion show με μίνι φόρεμα από μον...
- Λειψυδρία στην Αττική: Η κατάρα του Ποσειδώνα, η ε...
- CERN: Πρόεδρος του Συμβουλίου ο καθηγητής του Πανε...
- Μέση Ανατολή - Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως σκότωσε το...
- POR TI VOLARE - Andrea Bocelli / Arcano
- Luciano Pavarotti, Orchestre de Paris, James Levin...
- BMW i5 M60 xDrive Transfagarasan
- Γιατί οι γάτες φοβούνται τις καταιγίδες
- Βρετανία: Χάκαραν το wi-fi σε 19 σιδηροδρομικούς σ...
- Βρετανία: Λανθασμένη η αποφυλάκιση 37 κρατούμενων ...
- Άλιμος: Συνελήφθη μαθητής και ο πατέρας του - Ο 14...
- Τέλη Κυκλοφορίας 2025: Τι θα πληρώσουμε από Νοέμβριο;
- Γερμανία: Σίριαλ για το φαινόμενο «Σάρα Βάγκενκνεχ...
- Ο Ερντογάν δεν πήγε στο δείπνο Μπάιντεν και γύρισε...
- Μπερνάρ Αρνό (Louis Vuitton): Πώς έχασε 54 δισεκατ...
- ► Φεβρουαρίου (837)
- ► Ιανουαρίου (1041)
-
▼
Σεπτεμβρίου
(704)
-
►
2023
(11198)
- ► Δεκεμβρίου (779)
- ► Σεπτεμβρίου (772)
- ► Φεβρουαρίου (1122)
- ► Ιανουαρίου (1018)
-
►
2022
(11200)
- ► Δεκεμβρίου (731)
- ► Σεπτεμβρίου (896)
- ► Φεβρουαρίου (960)
- ► Ιανουαρίου (1185)
-
►
2021
(17393)
- ► Δεκεμβρίου (1574)
- ► Σεπτεμβρίου (1499)
- ► Φεβρουαρίου (1454)
- ► Ιανουαρίου (1497)
-
►
2020
(23158)
- ► Δεκεμβρίου (1599)
- ► Σεπτεμβρίου (1967)
- ► Φεβρουαρίου (2081)
- ► Ιανουαρίου (2427)
-
►
2019
(23814)
- ► Δεκεμβρίου (2676)
- ► Σεπτεμβρίου (2114)
- ► Φεβρουαρίου (1615)
- ► Ιανουαρίου (1648)
-
►
2018
(16714)
- ► Δεκεμβρίου (1126)
- ► Σεπτεμβρίου (1200)
- ► Φεβρουαρίου (1946)
- ► Ιανουαρίου (1812)
-
►
2017
(7347)
- ► Δεκεμβρίου (1712)
- ► Σεπτεμβρίου (714)
- ► Φεβρουαρίου (134)
- ► Ιανουαρίου (174)
-
►
2016
(2893)
- ► Δεκεμβρίου (277)
- ► Σεπτεμβρίου (107)
- ► Φεβρουαρίου (375)
- ► Ιανουαρίου (524)
-
►
2015
(10911)
- ► Δεκεμβρίου (256)
- ► Σεπτεμβρίου (273)
- ► Φεβρουαρίου (1965)
- ► Ιανουαρίου (2523)
-
►
2014
(21554)
- ► Δεκεμβρίου (2811)
- ► Σεπτεμβρίου (1799)
- ► Φεβρουαρίου (1354)
- ► Ιανουαρίου (1501)
-
►
2013
(16071)
- ► Δεκεμβρίου (1318)
- ► Σεπτεμβρίου (1328)
- ► Φεβρουαρίου (1328)
- ► Ιανουαρίου (1141)
-
►
2012
(9024)
- ► Δεκεμβρίου (1035)
- ► Σεπτεμβρίου (520)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου