Μια λέξη με ιστορία χιλιάδων χρόνων και εκτεταμένη αναφορά σε κείμενα σπουδαίων αρχαίων Ελλήνων, είναι η λέξη «βάρβαρος». Όπως θα δούμε, η αρχική σημασία της λέξης ήταν «αλλόγλωσσος, αυτός που μιλά γλώσσα που δεν καταλαβαίνουν οι Έλληνες». Μετά τους Περσικούς Πολέμους η λέξη απέκτησε άλλη σημασία, αυτή που γνωρίζουμε σήμερα: αγροίκος, απολίτιστος. Ας δούμε όμως την «πορεία» της λέξης «βάρβαρος» από τα πανάρχαια χρόνια ως τον 5ο αιώνα μ.Χ.
Η λέξη «βάρβαρος», η ετυμολογία της και η αρχική της χρήση
Η λέξη βάρβαρος φαίνεται ότι εμφανίζεται για πρώτη φορά στον Αλκμάνα, ποιητή του 7ου π.Χ. αιώνα που άκμασε στη Σπάρτη, αν και η καταγωγή του ίσως ήταν από τη Μικρά Ασία. Ο Αλκμάν διαμόρφωσε τη «χορική ποίηση», ενώ το απόσπασμά του για τον κόσμο που κοιμάται μετά το τέλος της ημέρας, το μιμήθηκε ο Γκαίτε στο έργο του «Το Νυχτερινό Τραγούδι των Περιπλανώμενων». Η λέξη βάρβαρος είναι ηχομιμητική και προέρχεται από το «βαρ-βαρ», τον τρόπο που μιλούσαν άλλοι λαοί, τους οποίους δεν καταλάβαιναν οι Έλληνες. Έτσι, αρχική της σημασία ήταν ο «αλλόγλωσσος, αυτός που μιλά μια ακατανόητη στους Έλληνες γλώσσα, συνεπώς ο μη Έλληνας». Ήδη στον Όμηρο (Ιλιάδα Β, 867) υπάρχει η λέξη βαρβαρόφωνος που αναφέρεται στους Κάρες της Μικράς Ασίας («Νάστης αυ Καρών ηγήσατο βαρβαροφώνων»).
Σταδιακά, από τον 7ο π.Χ. αιώνα, οι Έλληνες καθόρισαν με τη λέξη «Πανέλληνες» και «Έλληνες» αργότερα, τον λαϊκό χαρακτήρα. Νωρίτερα, είχαν χαράξει γύρω τους έναν κύκλο, που διαχώριζε αυτούς από τους άλλους λαούς που μιλούσαν ακατανόητη, ακατάληπτη γλώσσα.
Καταυλισμός βαρβάρων
Σαφέστερος είναι ο διαχωρισμός που γίνεται από τον 5ο π.Χ. αιώνα, οπότε εμφανίζονται μεγάλοι ποιητές, ιστορικοί, φιλόσοφοι κ.λπ. στην αρχαία Ελλάδα. Ο Θουκυδίδης εξηγεί γιατί ο Όμηρος δεν κάνει τη διάκριση μεταξύ Ελλήνων και βαρβάρων: «Τεκμηριοῖ δε μάλιστα Ὅμηρος· πολλῷ γάρ ὕστερον ἔτι καί τῶν Τρωικῶν γενόμενος οὐδαμοῦ τούς σύμπαντος ὠνόμασεν … Οὐ μήν οὐδέ βαρβάρους εἴρηκε διά το μηδέ Ἕλληνας πω, ὡς ἐμοί δοκεῖ, ἀντίπαλον ἐς ἕν ὄνομα ἀποκέκρισθαι», δηλαδή: «Την καλύτερη τεκμηρίωση δίνει ο Όμηρος· διότι μολονότι έζησε πολύ αργότερα από τα τρωικά, πουθενά δεν ονόμασε με το όνομα αυτό (δηλ. Έλληνες) όλους… Άλλωστε ούτε βαρβάρους μνημονεύει για το ότι, όπως νομίζω, ούτε οι Έλληνες είχαν διακριθεί με ένα κοινό αντίθετο όνομα».
Η αναφορά στη γλώσσα των βαρβάρων συνεχίζεται και στην κλασική εποχή. Η Κλυταιμνήστρα για παράδειγμα, μιλά για «βάρβαρη» γλώσσα της Κασσάνδρας (κόρης του Πρίαμου και της Εκάβης με μαντικές ικανότητες): «… αγνώτα φωνήν βάρβαρον κεκτημένην» (Αισχύλος, «Αγαμέμνονας», 1050). Ο μεγάλος κωμικός ποιητής Αριστοφάνης στην κωμωδία «Όρνιθες», γράφει ότι τα βαρβαρικά πουλιά ως τώρα, μαθαίνουν γλώσσα ανθρώπινη, δηλαδή ελληνική. Στον Σοφοκλή, η χρήση της «βάρβαρης» γλώσσας θεωρείται κατηγορία. Ο Ηρόδοτος λέει ότι οι Αιγύπτιοι είχαν μια ισορρόπηση του χαρακτήρα των βαρβάρων με όλες τις ξένες γλώσσες.
Η λέξη «βάρβαροι» μετά τους Περσικούς Πολέμους
Από τους Περσικούς Πολέμους αρχίζει μια μεγάλη αλλαγή. Ο χαρακτηρισμός «βάρβαροι» αποκτά νόημα μιας πολιτικής αντίθεσης προς τον Ελληνισμό, η οποία δεν υπήρχε προηγουμένως. Μετά τις μάχες και τις ήττες των Περσών, η επιτυχία αυτή επηρέασε πολύ την ελληνική ιστορικότητα και αυτοσυνείδηση. Σχετικές είναι οι αναφορές στους «Πέρσες» του Αισχύλου, στον Ηρόδοτο και αλλού. Στα έργα αυτά η αντίθεση Έλληνες – βάρβαροι, παρουσιάζεται μέσα από μια νέα πολιτική άποψη.
Η μάχη των Θερμοπυλών
Το όνομα «Έλληνες» περιέχει πλέον μια σαφή πολιτική σημασία, όπως τη διατύπωσε ο Θουκυδίδης. Οι Περσικοί Πόλεμοι έκαναν εντονότερη και πιο έκδηλη την αντίθεση του ελληνικού ήθους προς το βαρβαρικό. Ο πρώτος που αναφέρεται στη διάθεση και τη στάση των Ελλήνων, σε αντιπαράθεση με εκείνη των βαρβάρων είναι ο Αισχύλος, ο οποίος αντιπαραθέτει το ελληνικό «μέτρον», την ελληνική «αρμονία» και την ελληνική «ελευθερία» προς την «αμετρία», τη «χλιδή» και τη «δουλοφροσύνη» των βαρβάρων και εξαίρει την εσωτερική αντίθεση της ελληνικής φύσης προς τη βαρβαρική και την αντίθεση του χαρακτήρα του ελληνικού λαού προς τους βαρβαρικούς.
Αθλητές στην αρχαία Ελλάδα
Οι Περσικοί Πόλεμοι τόνωσαν τη συνείδηση της ηθικής και πνευματικής ενότητας των Ελλήνων και δημιούργησαν τάσεις πανελλήνιας εθνικής πολιτικής. Παράλληλα διαμορφώνεται και μια άποψη ηθικής κατάπτωσης των βαρβάρων. Ο Ηρόδοτος χαρακτηρίζει τους βαρβάρους «ατάσθαλους» (κακούς, μοχθηρούς, υβριστές, στην αρχική σημασία της λέξης). Σταδιακά, οι μετέπειτα ποιητές, συγγραφείς και φιλόσοφοι (Αριστοφάνης, Ευριπίδης, Ισοκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης κ.ά.) αποδίδουν στους βαρβάρους μια σειρά από αρνητικές ιδιότητες: δουλοφροσύνη, δειλία, ύβρη, κακία κ.ά.
Ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης για τους βαρβάρους
Ας δούμε όμως τι γράφουν για τους βαρβάρους δύο από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους όλων των εποχών: ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης. Ο Αριστοτέλης θεωρεί ότι οι βάρβαροι είναι δουλικότεροι των Ελλήνων: «βάρβαρον και δοῦλον ταὐτό φύσει» («η ιδιότητα του βαρβάρου και η δουλικότητα ταυτίζονται από τη φύση τους») («Πολιτικά», 1252b9), ενώ σε άλλο σημείο του ίδιου έργου (1285α20) αναφέρει ότι οι βάρβαροι είναι δουλικότεροι ως προς τα ήθη από τους Έλληνες.
Αριστοτέλης και Μέγας Αλέξανδρος
Να σημειώσουμε, ότι τη δουλικότητα ως «ιδιότητα» των βαρβάρων αναφέρει πρώτος ο Ευριπίδης. Στην τραγωδία του «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» γράφει (στίχος 1400): «βαρβάρων δ’ Ἕλληνας ἄρχειν εἰκός, ἀλλ’ οὐ βαρβάρους μῆτερ Ἑλλήνων τό μέν γάρ δοῦλον, οἱ δ’ ἐλεύθεροι («Είναι φυσικό να εξουσιάζουν οι Έλληνες τους βαρβάρους και όχι το αντίστροφο, ακριβώς επειδή οι Έλληνες είναι ελεύθεροι, ενώ οι βάρβαροι δούλοι»). Ανάλογες απόψεις οδήγησαν στο περίφημο «πας μη Έλλην βάρβαρος». Ορισμένοι, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, θεωρούν ότι αυτά εμπεριέχουν ρατσιστικές απόψεις, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Αναφέρονται απλά στην υπεροχή των ελεύθερων πολιτών, απέναντι σε όσους δεν γνώρισαν πολιτική ελευθερία.
Με τους βαρβάρους ασχολήθηκε ιδιαίτερα ο Πλάτωνας. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα όσων έγραψε είναι το εξής: «Οικείοι και συγγενείς προς τους άλλους Έλληνες στο γένος, στους βάρβαρους όμως είναι ξένοι και αλλότριοι. Όταν όμως οι Έλληνες πολεμούν τους βαρβάρους και οι βάρβαροι τους Έλληνες, αυτό πραγματικά είναι πόλεμος».
Πλάτων
Όλα τα κείμενα του Πλάτωνα για τους βαρβάρους, περιέχονται στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Ι. Βουρβέρη «Πλάτων και Βάρβαροι», Αθήνα, α’ έκδοση 1938, β’ έκδοση 1966.
Ρωμαίοι και βάρβαροι – Οι βάρβαροι στην Αγία Γραφή
Οι Ρωμαίοι, αν και κατέκτησαν το 146 π.Χ. την Ελλάδα, εξομοιώθηκαν στο πολιτικό και πολιτιστικό πεδίο με τους Έλληνες. Μάλιστα χρησιμοποίησαν, ουσιαστικά, την ίδια λέξη για τους βαρβάρους (barbarus). Η λατινική αυτή λέξη διαδόθηκε και στις άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες: barbare στα γαλλικά, Barbar στα γερμανικά, barbarous στα αγγλικά κ.λπ. Οι Ρωμαίοι προσέδωσαν στον όρο «βάρβαροι» μια επιτιμητική «απόχρωση» και απέρριψαν από τον πολιτισμένο κόσμο όλους τους λαούς που δεν συμμετέχουν στον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό και που από τον 1ο μ.Χ. αιώνα συγκεντρώνονται έξω από τα σύνορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, προσπαθώντας να εισβάλλουν σε αυτήν.
Ρωμαίοι εναντίον βαρβάρων
Αλλά και στην Αγία Γραφή γίνεται λόγος για βαρβάρους. Στη μετάφραση της Παλαιάς Διαθήκης από τους Εβδομήκοντα, η λέξη «βάρβαρος» δηλώνει λαό αντίπαλο στον ισραηλιτικό. Στις «Πράξεις των Αποστόλων» (28,2) αποκαλούνται «βάρβαροι» οι κάτοικοι της Μελίτης, της σημερινής Μάλτας, επειδή ήταν αφιλόξενοι. Στην Α’ Επιστολή του προς Κορινθίους, ο Παύλος χρησιμοποιεί τη λέξη «βάρβαρος» για όσους μεταχειρίζονται ακατανόητη γλώσσα ή ομιλία. Πάντως στην επιστολή του προς Ρωμαίους (1,14), κάνει διάκριση ανάμεσα στους Έλληνες και τους βαρβάρους.
Η λέξη «βάρβαρος» στη λατινική της μορφή (barbarus) χρησιμοποιήθηκε και για τους λαούς που εισέβαλαν στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία τον 5ο μ.Χ. αιώνα και εξαπλώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της. Από αυτό το γεγονός και την παλαιότερη σημασία «απολίτιστος, αμαθής», η λέξη «βάρβαρος» απέκτησε τη σημερινή της σημασία, «σκληρός και απάνθρωπος».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
▼
2024
(8621)
- ► Σεπτεμβρίου (704)
-
▼
Ιουλίου
(757)
- DESPACITO - Luis Fonsi ft. Daddy Yankee (Violin Co...
- Engelbert Humperdinck Medley Live Toppers In Conce...
- Formula 1 για τον δρόμο: Και στο τέλος κερδίζουν ο...
- Modern classic MOTO
- Tι μπορεί να διαλύσει τον V8 κινητήρα μιας BMW M5 ...
- Λίβανος: Βρέθηκε νεκρός ο στρατιωτικός διοικητής τ...
- Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ εργάζονται για να εγγυηθ...
- Ιράκ: Τουλάχιστον 4 νεκροί σε αμερικανικό πλήγμα σ...
- Ακριβότερο το πετρέλαιο στον απόηχο της δολοφονίας...
- Κόντρα κορυφής για τις υποκλοπές μετά το πόρισμα τ...
- Ποιος ήταν ο Ισμαήλ Χανίγια που σκοτώθηκε σε επίθε...
- Χαγκαρί: Το Ισραήλ θα προτιμούσε να μην υπάρξει δι...
- Κολομβία: Συνελήφθη Νορβηγός που φέρεται να συντόν...
- Κτηματολόγιο: Ολοκλήρωση για τους δήμους Μαραθώνα ...
- Ερντογάν: Η 13χρονη εγγονή μου μου είπε να μην πάω...
- Βηρυτός: Ποιος είναι ο Χατζί Μοχσέν της Χεζμπολάχ ...
- Porsche 928 surf
- Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 4 νεκροί στις αντικυβερνητ...
- Τουρκική εισβολή - 50 χρόνια: Ο Κίσινγκερ αγνόησε ...
- Εμανουέλ Μακρόν: Έλλειμμα €8 εκατ. στο Ελιζέ από τ...
- Ισόβια στον Βρετανό ισλαμιστή ιεροκήρυκα Ανζέμ Σου...
- Πανώλη στα αιγοπρόβατα: 22 τα κρούσματα σε Θεσσαλί...
- Έσβησε η φωτιά στον Μαραθώνα
- Ιός Δυτικού Νείλου: 22 Δήμοι της χώρας αντιμέτωποι...
- Οι ισραηλινοι λένε ότι σκότωσαν στη Βηρυτό τον διο...
- ΑΑΔΕ: Άμεση η εμφάνιση της βεβαίωσης του φόρου εισ...
- Δίκη για Μάτι: Υπήρχε παντού οσμή θανάτου αλλά που...
- Αμερικανίδα ταξιδιωτική blogger προειδοποιεί τους ...
- HAUSER - Albinoni Adagio
- Nissan Silvia
- 5 πράγματα που κάνει η γάτα σας όταν θέλει να σας ...
- Ολυμπιακοί Αγώνες: Το κόστος για «Αθήνα 2004» και ...
- Γουίλιαμ Κάλεϊ, εγκληματίας πολέμου στο Βιετνάμ, π...
- Η ιστορία του ανθρώπου που έχει δοκιμάσει 50.000 δ...
- Οι Τούρκοι ξαναγράφουν την ιστορία της Κύπρου στα ...
- Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο... ιπτάμενος Γκαμπριέλ Μ...
- Χάος στη Βενεζουέλα: Τουλάχιστον ένας νεκρός στις ...
- Πασκάλ Μπρυκνέρ στο newmoney: «Δεν θα τολμούσαν να...
- Τι είναι το αντίστροφο φτέρνισμα στον σκύλο; Αιτίε...
- Tο αρχαιότερο ανέκδοτο στην ιστορία είναι στην πρα...
- Σε νοσοκομείο της Αττικής πραγματοποιήθηκαν για πρ...
- Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο κέρδισε τις εκλογές, αλλά κα...
- Η βουλγαρική κατοχή σε Ανατολική Μακεδονία και Θρά...
- Τέλος οι ΔΟΥ για 2 στους 3 φορολογούμενους: Η νέα ...
- ΑΑΔΕ: «Λαβράκια» φοροδιαφυγής από το ψηφιακό σύστη...
- Χρειάστηκε να επισκεφτεί επτά νευρολόγους για να α...
- Απελάσεις ισλαμιστών σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνη...
- Στα άκρα η κόντρα με την Τουρκία, ο ΥΠΕΞ του Ισραή...
- ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε με την Krikel σύμβαση 11 εκατ. ευρ...
- Εκπαιδευτής σκύλων «αποκάλυψε» την πιο επικίνδυνη ...
- Γάζα: Επιδημία πολιομυελίτιδας σε όλο τον παλαιστι...
- Πόρισμα Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές: Καμία σχέσ...
- Πρώην στρατιωτικός κατηγορείται ότι κυνήγησε την α...
- Τουρκία: Ο Τσελίκ απάντησε στον Ισραηλινό ΥΠΕΞ - «...
- Παρίσι 2024: Αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία τω...
- ΗΠΑ: Viral η θυμωμένη γαλοπούλα που... βανδάλισε α...
- Άννα Ρεζάν: Η Ελληνίδα που έγινε σταρ στις ΗΠΑ
- Ρωσία: Γνωστοί δυτικοί DJ της τέκνο μουσικής εμφαν...
- Γνωρίζουν οι γάτες τα ονόματα των άλλων γατών που ...
- Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου ...
- Αναζητούνταν με ευρωπαϊκό ένταλμα από τις Αρχές τη...
- «Παραμύθι η γαλάζια πατρίδα» λέει Τούρκος βουλευτή...
- Κάμαλα ή Τραμπ: Τι θα αλλάξει για την Ελλάδα, πώς ...
- Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα θ...
- Μια νέα «γλώσσα» εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες
- Βίντεο: Ο Ερντογάν χαστούκισε μικρό αγοράκι επειδή...
- Ποιος είναι ο «μπλε Διόνυσος» που προκάλεσε σάλο σ...
- Αποξένωση στα αδέλφια: Ένας ψυχολόγος εξηγεί τους ...
- Νέους Πόρους - Ανασύρθηκε νεκρός άνδρας από τις γρ...
- Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών απειλεί τον Ερντογά...
- Πλημμύρες στη Λιβύη: Βαριές ποινές κάθειρξης σε 12...
- ΗΠΑ: Πανικός σε παραλία του Ρόουντ Άιλαντ από σμήν...
- La Cumparsita, C. Gardel vers, (Rodriguez), Orches...
- Porsche 935 ξαναζεί
- Αρτέμιδα: Νέα καταγγελία από την 27χρονη σε βάρος ...
- Απειλές Ερντογάν προς το Ισραήλ: Όπως ακριβώς μπήκ...
- Νέα τουρκική πρόκληση: Κατηγορούν την Ελλάδα ότι ε...
- «Αποφασιστικό χτύπημα» κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβ...
- Στροφή Τραμπ υπέρ του Bitcoin - «Θα κάνω τις ΗΠΑ π...
- Παρίσι 2024: Ποια είναι η 28χρονη Αξέλ Σαιν-Σιρέλ ...
- Νησιά Κέιμαν: Πώς έγιναν φορολογικός παράδεισος, π...
- Θάνατοι λουόμενων σε Πόρτο Ράφτη, Σάμο και Ναύπλιο
- Παρίσι 2024: Ο Πύργος του Άιφελ πάνω σε μια... σκη...
- Scottish Folds: Τι πρέπει να ξέρετε για αυτές τις ...
- Ο νεότερος αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώ...
- Το παράξενο περπάτημα που απογειώνει τις καύσεις, ...
- Στη Σαλαμίνα για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών...
- Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Οι γκάφες των Γάλλων: Οι ...
- AVON - Καλοκαιρινό Σετ για τις διακοπές - 8 προϊό...
- Τουρκία: Βομβαρδισμοί εναντίον Κούρδων ανταρτών στ...
- Οι χιμπατζήδες είναι σχεδόν τόσο ετοιμόλογοι όσο κ...
- Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγ...
- Στα αζήτητα τεράστιες ποσότητες πράσινης ενέργειας
- Άρχισε να διαρρέει βιομηχανικό καύσιμο από πετρελα...
- Χάρβεϊ Γουάινστιν: Στο νοσοκομείο των φυλακών της ...
- Αυξήθηκαν οι επικίνδυνες παραβάσεις κατά την οδήγη...
- Τι συνέβη όταν μια γυναίκα αποφάσισε να περάσει μι...
- Μυθικός ρεπόρτερ: Πέταξε το μικρόφωνο σε ζωντανή σ...
- Ήταν αγνοούμενος 5 μέρες σε έρημο, αλλά βρέθηκε ζω...
- Κύκλωμα κοκαΐνης: Οι διάλογοι που «έκαψαν» τη συμμ...
- ► Φεβρουαρίου (837)
- ► Ιανουαρίου (1041)
-
►
2023
(11198)
- ► Δεκεμβρίου (779)
- ► Σεπτεμβρίου (772)
- ► Φεβρουαρίου (1122)
- ► Ιανουαρίου (1018)
-
►
2022
(11200)
- ► Δεκεμβρίου (731)
- ► Σεπτεμβρίου (896)
- ► Φεβρουαρίου (960)
- ► Ιανουαρίου (1185)
-
►
2021
(17393)
- ► Δεκεμβρίου (1574)
- ► Σεπτεμβρίου (1499)
- ► Φεβρουαρίου (1454)
- ► Ιανουαρίου (1497)
-
►
2020
(23158)
- ► Δεκεμβρίου (1599)
- ► Σεπτεμβρίου (1967)
- ► Φεβρουαρίου (2081)
- ► Ιανουαρίου (2427)
-
►
2019
(23814)
- ► Δεκεμβρίου (2676)
- ► Σεπτεμβρίου (2114)
- ► Φεβρουαρίου (1615)
- ► Ιανουαρίου (1648)
-
►
2018
(16714)
- ► Δεκεμβρίου (1126)
- ► Σεπτεμβρίου (1200)
- ► Φεβρουαρίου (1946)
- ► Ιανουαρίου (1812)
-
►
2017
(7347)
- ► Δεκεμβρίου (1712)
- ► Σεπτεμβρίου (714)
- ► Φεβρουαρίου (134)
- ► Ιανουαρίου (174)
-
►
2016
(2893)
- ► Δεκεμβρίου (277)
- ► Σεπτεμβρίου (107)
- ► Φεβρουαρίου (375)
- ► Ιανουαρίου (524)
-
►
2015
(10911)
- ► Δεκεμβρίου (256)
- ► Σεπτεμβρίου (273)
- ► Φεβρουαρίου (1965)
- ► Ιανουαρίου (2523)
-
►
2014
(21554)
- ► Δεκεμβρίου (2811)
- ► Σεπτεμβρίου (1799)
- ► Φεβρουαρίου (1354)
- ► Ιανουαρίου (1501)
-
►
2013
(16071)
- ► Δεκεμβρίου (1318)
- ► Σεπτεμβρίου (1328)
- ► Φεβρουαρίου (1328)
- ► Ιανουαρίου (1141)
-
►
2012
(9024)
- ► Δεκεμβρίου (1035)
- ► Σεπτεμβρίου (520)
- ► Φεβρουαρίου (2)
- ► Ιανουαρίου (1)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου