Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Συνολικά, σύμφωνα με τη μελέτη, 4.245 χαμένες εργάσιμες ημέρες συσχετίστηκαν με την Covid-19, σε σύγκριση με 333 που σχετίστηκαν με τη γρίπη


Για πολύ περισσότερες απουσίες των υγειονομικών εργαζομένων από τα νοσοκομεία ευθύνεται η Covid-19 σε σχέση με τη γρίπη. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναδεικνύει την ανάγκη να παραμένει το προσωπικό των ελληνικών νοσοκομείων εμβολιαστικά «ενημερωμένο» τόσο κατά του κορωνοϊού όσο και κατά της γρίπης.



Για την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε τέλη Μαΐου στο American Journal of Infection Control, οι ερευνητές εξέτασαν εργαζόμενους τεσσάρων νοσοκομείων με συμπτώματα για Covid-19 και γρίπη από τον Νοέμβριο του 2022 έως τον Μάιο του 2023. Σκοπός της μελέτης ήταν να εκτιμήσουν τον αριθμό των χαμένων εργάσιμων ημερών ανά τύπο νόσου. Η παραλλαγή SARS-CoV-2 Omicron ήταν κυρίαρχη κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.

«Εξ’ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συγκρίνει την επιβάρυνση της Covid-19 και της εποχικής γρίπης μεταξύ του προσωπικού των νοσοκομείων χρησιμοποιώντας δεδομένα από την ίδια περίοδο», αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας.


Η Covid-19 συνδέεται με 2 περισσότερες ημέρες ασθένειας



Συνολικά μόλις το 9,2% του υγειονομικού προσωπικού ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και το 90,8% ήταν μερικώς εμβολιασμένο, κατά του κορωνοϊού. Η εμβολιαστική κάλυψη κατά της γρίπης ήταν επίσης χαμηλή, 23,1%. Μεταξύ 5.752 εργαζόμενων στα νοσοκομεία, εντοπίστηκαν 734 κρούσματα κορωνοϊού (επίπτωση 12,8%) και 93 κρούσματα γρίπης (1,6%). Δύο εργαζόμενοι που προσβλήθηκαν από Covid νοσηλεύτηκαν για τέσσερις και πέντε ημέρες αντίστοιχα.


Ο μέσος αριθμός χαμένων εργάσιμων ημερών ήταν 5,8 για τη Covid-19 και 3,6 για τη γρίπη. Συνολικά, 4.245 χαμένες εργάσιμες ημέρες συσχετίστηκαν με την Covid-19, σε σύγκριση με 333 για τη γρίπη. Οι αναλύσεις υπολόγισαν ότι, κατά μέσο όρο, οι υγειονομικοί με κορωνοϊό απουσίαζαν για περίπου 2 ημέρες ( 1,91 για την ακρίβεια) επιπλέον σε σύγκριση με εκείνους με γρίπη.


«Η μικρότερη διάρκεια απουσίας από την εργασία μεταξύ των εργαζομένων με γρίπη σε σχέση με εκείνους με Covid-19 μπορεί να αποδοθεί στην ηπιότερη κλινική πορεία της γρίπης, στο συγκεκριμένο στέλεχος της εποχικής γρίπης και σε διαφορές στις πολιτικές απουσιών», έγραψαν οι ερευνητές. «Πράγματι, αν και η απομόνωση μετά την Covid-19 δεν είναι υποχρεωτική όπως στα πρώτα κύματα πανδημίας, η πενθήμερη άδεια είναι κοινή πρακτική για τους υγειονομικούς στην Ελλάδα. Αντίθετα, δεν υπάρχουν επίσημες συστάσεις για εκείνους που έχουν διαγνωστεί με γρίπη», πρόσθεσαν.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα ευρήματα υπογραμμίζουν την αξία επικαιροποίησης του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και κατά της γρίπης για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στην υγεία αλλά και την προάσπιση της λειτουργίας των νοσοκομείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου