Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Λετονή ευρωβουλευτής που για 20 χρόνια ήταν και κατάσκοπος του Κρεμλίνου

Το κουτί της Πανδώρας στο Ευρωκοινοβούλιο ανοίγει η υπόθεση της Λετονής βουλευτή, Tatjana Ždanoka, η οποία αποκαλύφθηκε ότι ήταν κατάσκοπος της Μόχας σχεδόν επί 20 χρόνια.Η είδηση έσκασε σαν... βόμβα στους ευρωπαϊκούς κύκλους με τα διεθνή ΜΜΕ να μεταδίδουν ότι πρόκειται για σκάνδαλο κι ότι σαφώς η περίπτωση της Λετονής «Μάτα Χάρι» δεν είναι η μοναδική. Πάντως, η Ε.Ε έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα σε βάρος της, προκειμένου ναι χυθεί άπλετο φως στον κατασκοπευτικό της ρόλο.
Τουλάχιστον από το 2003, η Ždanoka εργαζόταν κλείνοντας τις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, από τη Μόσχα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τα διεθνή ενημερωτικά μέσα «The Insider», το «Delfi Estonia», το ερευνητικό δημοσιογραφικό κέντρο «Re: Baltica» και τη σουηδική εφημερίδα «Expressen», που επικαλούνται την ηλεκτρονική της αλληλογραφία.
Η ίδια φέρεται επίσης να έχει ζητήσει χρηματοδότηση από αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών και ότι μοιράστηκε πρωτοβουλίες και δελτία Τύπου σε αρκετές περιπτώσεις με το Κρεμλίνο, σύμφωνα με την έρευνα.

Την ώρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την έχει βάλει στο «μάτι», Λετονοί βουλευτές προειδοποιούν ότι υπάρχουν και άλλοι Ρώσοι κατάσκοποι που έχουν ενταχθεί στις τάξεις τους.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ždanoka δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση», έγραψαν οι Sandra Kalniete, Roberts Zīle και Ivars Ijabs σε κοινή τους επιστολή, σύμφωνα με το «Politico».

«Υπάρχουν και άλλοι ευρωβουλευτές… που εν γνώσει τους εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Ρωσίας. Υπάρχουν δημόσιες παρεμβάσεις, αρχεία ψηφοφοριών, οργανωμένες εκδηλώσεις, καθώς και μυστικές δραστηριότητες», έγραψαν οι τρεις βουλευτές.



Ο επικεφαλής της επιτροπής νομικών υποθέσεων και ένας Ισπανός βουλευτής, ο Adrian Vazquez Lazara, ζήτησε μια διαδικασία αναθεώρησης για να καθοριστεί ποιες πολιτικές επέτρεψαν στην Ždanoka να εργαστεί τόσα χρόνια κάτω από τη... μύτη των ευρωπαικών υπηρεσιών ασφαλείας.

«Θα ήταν απαράδεκτο αν υπήρχαν βουλευτές που πληρωνόταν από το Κρεμλίνο και εργάζονταν για να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία εκ των έσω», τόνισε ο Lazara στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οποιεσδήποτε σχέσεις με τη Ρωσία και τους δορυφόρους της πρέπει να αποκαλυφθούν και να εξουδετερωθούν».



Δεν είναι τυχαίο ότι πριν λίγες ημέρες, Εσθονοί αξιωματούχοι συνέλαβαν έναν καθηγητή που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Πέρυσι, ένας πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών καταδικάστηκε σε φυλάκιση για διαβίβαση ευαίσθητων πληροφοριών στη Ρωσία.

Το 2022, οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν έναν άνδρα στην υπηρεσία ξένων πληροφοριών της Γερμανίας επειδή μοιράστηκε μυστικά με τη Μόσχα. Το 2017, ένας Ούγγρος βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατηγορήθηκε για κατασκοπεία της ΕΕ για λογαριασμό της Ρωσίας. Υπάρχουν βέβαια και άλλα παραδείγματα: από την Αυστρία μέχρι την Πολωνία.



Ο Μπιλ Εβανίνα, πρώην ανώτατος αξιωματούχος της αντικατασκοπείας των ΗΠΑ που υπηρέτησε ως επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ασφάλειας τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Ρωσία ξοδεύει πολύ χρόνο, προσπάθεια και πόρους στρατολογώντας μέλη όχι μόνο των χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά και των γειτονικών χωρών, των υπηρεσιών πληροφοριών και του πολιτικού σώματος».






Την ίδια ώρα, οι ηγέτες της αντικατασκοπείας προσπαθούν να εντοπίσουν ποιοι είναι ευάλωτοι σε πιθανή στρατολόγηση από εχθρικές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του ΝΑΤΟ.

Μόλις ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, όπως επισημαίνει, οι ευρωπαϊκές χώρες απέλασαν συλλογικά περίπου 400 Ρώσους κατασκόπους, σύμφωνα με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες MI6. «Όταν ήμουν υπεύθυνη στα παλιά μου καθήκοντα, μέρος της δουλειάς μου ήταν να είμαι επικεφαλής της αντικατασκοπείας για το ΝΑΤΟ. Θα συζητούσαμε πάντα τη στρατολόγηση της Ρωσίας, όχι μόνο στις Βρυξέλλες και στο Βέλγιο και εντός και γύρω από το ΝΑΤΟ, αλλά και στις χώρες υποδοχής. Πώς μοιάζει, ποιον ψάχνουν, ποιος είναι ευάλωτος;»

Η Ždanoka εκπροσώπησε τη Λετονία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2004-2018, καθώς και από το 2019 έως τώρα. Όμως, παρασκηνιακά επικοινώνησε κρυφά με δύο χειριστές, σύμφωνα με την έρευνα του ιστότοπου «The Insider».



Αρχικά, εργαζόταν με έναν άντρα που ονομαζόταν Ντμίτρι Γκλέντεϊ, αλλά το 2013, ο χειριστής της φαίνεται να έχει αλλάξει - ο Γκλέντεϊ τη σύστησε μέσω email σε έναν άνδρα που ονομαζόταν «Σεργκέι Κρασίν», σύμφωνα με την έρευνα. Και οι δύο φέρεται να ήταν αξιωματικοί της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) - πρώην KGB.

Στην ηλεκτρονική της αλληλογραφία, φέρεται να απέστειλε πληροφορίες που χαρακτήρισε ως «αναφορές» και μερικές φορές ανέφερε το προφανές καθήκον της να συγκεντρώσει πληροφορίες που είχε υποσχεθεί.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς, η ίδια υποστήριξε ότι έχει γνωρίσει «χιλιάδες ανθρώπους». Όταν της ζητήθηκε σχόλιο για τον δεύτερο χειριστή της, παραδέχτηκε ότι γνώριζε τον Γκλέντεϊ, αναφέροντας μια συνάντηση μαζί του τη δεκαετία του 1970, ανέφερε ο ιστότοπος «The Insider».

«Δεν μπορώ να θεωρήσω ότι αυτό το κείμενο είναι ερωτήσεις που μου τίθενται επειδή βασίζεται σε πληροφορίες που υποτίθεται ότι έχετε, τις οποίες εξ ορισμού δεν θα έπρεπε να έχετε», είπε η Ζντανόκα στο The Insider.

Η Ždanoka έχει από καιρό υποστηρίξει τις φιλορωσικές απόψεις. Ήταν ένας από τους διεθνείς παρατηρητές στο «δημοψήφισμα» της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014, ένα δημοψήφισμα το οποίο το Κρεμλίνο χρησιμοποίησε για να διεκδικήσει τη νομιμότητα στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Η διαδικασία θεωρείται ευρέως ως παράνομη. Το 2022, ήταν μία από τους λίγους βουλευτές που καταψήφισαν την καταδίκη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι σύγχρονοι κατάσκοποι έχουν λίγο διαφορετική προσέγγιση», τόνισε η Evanina στον ιστότοπο «The Daily Beast», προσθέτοντας: «Στις σύγχρονες μέρες, η στρατολόγηση έχει εξελιχθεί και είναι λίγο διαφορετική από αυτό». «Οι σύγχρονοι κατάσκοποι, ωστόσο, έχουν λίγο διαφορετική προσέγγιση....Στις σύγχρονες μέρες, η στρατολόγηση έχει εξελιχθεί επισημαίνοντας ότι η ιδεολογία είναι συχνά πρωταρχικός παράγοντας...».

Οι δραστηριότητες των Ρώσων και οι προσπάθειές τους είναι εκπληκτικές με την ικανότητά τους να οδηγούν το πολιτικό αφήγημα και το αφήγημα των μέσων ενημέρωσης προς τα καλύτερα συμφέροντα της Ρωσίας με κάθε δυνατό τρόπο—από κοινωνική διχόνοια, συναντήσεις, συγκεντρώσεις, ακόμη και άρθρα στα μέσα ενημέρωσης.

Τώρα, δεν είναι απολύτως σαφές τι συμβαίνει με τη Ždanoka, καθώς έχει βουλευτική ασυλία.

Αναρτημένο στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το βιογραφικό της Ždanoka, ηλικίας 74 ετών, την αναφέρει ως Πρόεδρο της Συμμαχίας Ρωσοφώνων της ΕΕ, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, από το 2007.

Στη Ρίγα, η υπηρεσία ασφαλείας της Λετονίας, η VDD, δήλωσε ότι σχεδίαζε να διερευνήσει την υποτιθέμενη συνεργασία της Ždanoka με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας.

Σε ανακοίνωσή της, η υπηρεσία «VDD» τόνισε ότι «μέχρι το 2016 το νομοθετικό πλαίσιο της Λετονίας δεν προέβλεπε ποινική ευθύνη για βοήθεια σε ξένο κράτος ή ξένο οργανισμό που στράφηκε εναντίον της Δημοκρατίας της Λετονίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου