Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Βάζουν μπρος τα γεωτρύπανα για τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης

Η πιο μεγάλη ώρα για την υπόθεση «έρευνες και εξορύξεις για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα» είναι τώρα. Οι διαδικασίες που προχωρούν με αλματώδεις, κυριολεκτικά, ρυθμούς δεν αποκλείεται να φέρουν μια απρόσμενη έκπληξη, καθώς εξετάζεται η πιθανότητα να προσπεραστεί ένα στάδιο έρευνας και να πιάσουν απευθείας δουλειά τα γεωτρύπανα σε θαλάσσιες περιοχές δυτικά-νοτιοδυτικά της Κρήτης ακόμα και έως το τέλος του έτους! Εάν επιβεβαιωθεί αυτό και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έχουν βρεθεί είναι εκμεταλλεύσιμα, τότε μπορεί να αρχίσει η παραγωγή έως το 2026.

Καθώς οι δισδιάστατες έρευνες πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων PGS για λογαριασμό των μισθωτριών εταιρειών ExxonMobil και Helleniq Energy, οι οποίες είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο, ολοκληρώθηκαν γρηγορότερα από το αναμενόμενο, βρισκόμαστε σήμερα στο στάδιο της ερμηνείας των δεδομένων που προέκυψαν από αυτές. Η διαδικασία προβλέπει την επιβεβαίωση των δεδομένων αυτών με τη διενέργεια και τρισδιάστατων ερευνών, από τις οποίες κρίνεται αν οι μισθώτριες εταιρείες θα προχωρήσουν στη διαδικασία ερευνητικής γεώτρησης.

Ρυθμοί-ρεκόρ



Με δεδομένο, ωστόσο, ότι έχουν προκύψει ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων μεγάλου μεγέθους και ότι από την αρχική ερμηνεία των στοιχείων φαίνεται πως τα κοιτάσματα είναι αξιοποιήσιμα, αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) με τις εταιρείες έχουν επικεντρωθεί στο αν θα παραλειφθεί το στάδιο των τρισδιάστατων ερευνών και τοποθετηθούν πλωτά γεωτρύπανα. Αυτό δεν είναι μόνο πολύ σημαντικό -και ικανό να εξάγουμε συμπεράσματα ότι οι έρευνες έχουν δείξει κάτι μεγάλο-, αλλά και παρατείνει την αγωνία.









Από τη μία, με δεδομένο ότι κάθε δοκιμαστική γεώτρηση έχει κόστος έως και 400.000 ευρώ τη μέρα ή άνω των 100 εκατ. ευρώ συνολικά, κανείς δεν προχωρά σε τέτοιου μεγέθους επένδυση χωρίς αδιάσειστα στοιχεία. Από την άλλη, ουσιαστικά «το τρυπάνι λέει την αλήθεια», όπως σχολιάζουν καλά ενημερωμένες πηγές, καθώς βάσει των δεδομένων από τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις οι εταιρείες αποφασίζουν οριστικά αν θα προχωρήσουν σε εκμετάλλευση του κοιτάσματος ή θα απορρίψουν οριστικά το project.

Εάν οι ExxonMobil - Helleniq Energy αποφασίσουν να προχωρήσουν στη γεώτρηση έως το τέλος του 2023, θα είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί μιλάμε για διαδικασίες οι οποίες ενδεχομένως να διεκδικούν το ρεκόρ των πιο γρήγορων στην Ιστορία. Μέχρι στιγμής οι έρευνες τρέχουν στους ρυθμούς-ρεκόρ που ακολουθήθηκαν για το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ (το μεγαλύτερο της Μεσογείου) και όχι τυχαία, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν στοιχεία για κοίτασμα 3,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου, αλλά και ενδείξεις για ένα γιγαντιαίο της τάξεως των 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών -όσο το Ζορ- σε μεγαλύτερο όμως βάθος. Ενα άλλο ελπιδοφόρο στοιχείο είναι ότι, σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ, παρά το γεγονός ότι οι συμβατικές υποχρεώσεις των εταιρειών ήθελαν τις έρευνες να εκτείνονται σε 6.500 χιλιόμετρα, τελικά συλλέχθηκαν συνολικά 12.278 χιλιόμετρα σεισμογραφικών δεδομένων.

Θεωρητικά, έως το τέλος του έτους θα έπρεπε να αποφασιστεί αν θα προχωρήσουν οι τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες και να ακολουθήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις με ορίζοντα ολοκλήρωσης προς το τέλος του 2026. Με την επιτάχυνση των διαδικασιών, αν προχωρήσουν μέσα στο έτος οι ερευνητικές γεωτρήσεις και όλα πάνε κατ’ ευχήν, θα ξεκινήσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος περίπου το 2025 και η έναρξη παραγωγής πριν από το 2026.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου