Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Τζασίντα Άρντερν: Περιζήτητη μετά την παραίτησή της - Τα επόμενα βήματά της

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Κρις Χίπκινς άφησε να εννοηθεί ότι η πρώην πρωθυπουργός Τζασίντα ΄Αρντερν, που παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά στις 19 Ιανουαρίου μπορεί να ασχοληθεί στο μέλλον με μία διεθνή, εμβληματική και δικής της εμπνεύσεως πρωτοβουλία, που ονομάζεται «Christchurch Call».

Κατά τη διάρκεια της πενταετούς πρωθυπουργίας της, η παγκοσμίως δημοφιλής Τζασίντα Άρντερν θέσπισε μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν το Christchurch Call, που είναι μια μοναδική σχέση μεταξύ περισσότερων από 120 κρατών (περιλαμβανομένης της Ελλάδας) και μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας για την εξάλειψη του διαδικτυακού εξτρεμισμού. Ηταν μια πολιτική σύνοδος κορυφής που ξεκίνησε από την Τζασίντα Άρντερν στις 15 Μαΐου 2019 στο Παρίσι, δύο μήνες μετά την τρομοκρατική επίθεση σε δύο τζαμιά του Christchurch στις 15 Μαρτίου 2019.



Υπό τη συμπροεδρία της Άρντερν και του προέδρου Μακρόν, η σύνοδος είχε στόχο «να ενώσει χώρες και εταιρείες τεχνολογίας σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η ικανότητα χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την οργάνωση και την προώθηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού». Οι παγκόσμιοι ηγέτες και οι εταιρείες τεχνολογίας υποσχέθηκαν να «εξαλείψουν το τρομοκρατικό και βίαιο εξτρεμιστικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο».

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Christchurch

Στις 15 Μαρτίου 2019 η χώρα της Άρντερν συγκλονίστηκε από μια τρομοκρατική επίθεση, διαδοχικά σε δύο τζαμιά στο Christchurch, του νότιου νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Οι επιθέσεις έγιναν από έναν μοναχικό ένοπλο που μπήκε και στα δύο τζαμιά κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής. Σκοτώθηκαν 51 άνθρωποι και 40 τραυματίστηκαν.






Ο δράστης, ο 28χρονος Μπρέντον Χάρισον Τάραντ από το Γκράφτον της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας, συνελήφθη αφού το όχημά του εμβολίσθηκε από την αστυνομία, καθώς οδηγούσε προς ένα τρίτο τζαμί. Περιγράφηκε στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ως υπέρμαχος της λευκής φυλής. Είχε μεταδώσει ζωντανά τους πρώτους πυροβολισμούς στο Facebook και, πριν από την επίθεση, είχε δημοσιεύσει ένα διαδικτυακό μανιφέστο. Τόσο το βίντεο όσο και το μανιφέστο στη συνέχεια απαγορεύτηκαν στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία.



Η επίθεση συνδέθηκε με την αύξηση του εξτρεμισμού της ακροδεξιάς παγκοσμίως. Πολιτικοί και παγκόσμιοι ηγέτες καταδίκασαν την επίθεση και η πρωθυπουργός Τζασίντα ΄Αρντερν την περιέγραψε ως «μία από τις πιο σκοτεινές μέρες της Νέας Ζηλανδίας

Σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουγός της Νέας Ζηλανδίας, Κρις Χίπκινς, διατύπωσε την ιδέα ότι η Τζασίντα Άρντεν θα μπορούσε συνεχίσει να ασχολείται με το Christchurch Call μετά από την καριέρα της στην πολιτική. «Το Call παραμένει μία από τις διεθνείς μας προτεραιότητες», είπε και συμπλήρωσε: «Η Νέα Ζηλανδία θεωρείται ότι έχει αναλάβει έναν πραγματικά θετικό παγκόσμιο ηγετικό ρόλο εκεί, και θέλω να βεβαιωθώ ότι θα το καταφέρουμε. Υπάρχει δυνατότητα για τη Τζασίντα 'Αρντερν να συνεχίσει να συμμετέχει σε αυτό το έργο και σε εύθετο χρόνο θα διερευνήσουμε πώς μπορεί να γίνει αυτό». Η ίδια πάντως δεν έχει δώσει συνεντεύξεις και διατηρεί χαμηλό προφίλ μετά την αποχώρησή της από την πρωθυπουργία, που ανακοινώθηκε στις 19 Ιανουαρίου.

Η απίστευτα καλή εικόνα και επιρροή της Τζασίντα Άρντερν στο εξωτερικό έχει οδηγήσει σε πολλές σκέψεις, ότι δηλαδή θα μπορούσε να αναλάβει μια θέση πρεσβευτή όταν αποχωρήσει από την πολιτική ή να κατέχει ένα διεθνές αξίωμα. Σ΄αυτήν τη σκέψη συμφωνούν πρωθυπουργός και αντιπολίτευση στη Νέα Ζηλανδία. Μένει να συμφωνήσει και η ίδια καθώς όταν ανακοίνωσε την παραίτησή της από την πρωθυπουργία είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Σήμερα ανακοινώνω ότι δεν θα επιδιώξω επανεκλογή και ότι η θητεία μου ως πρωθυπουργός θα ολοκληρωθεί το αργότερο στις 7 Φεβρουαρίου. Αυτά ήταν τα πιο όμορφα πεντέμισι χρόνια της ζωής μου, αλλά είχαν και τις προκλήσεις τους. Ξέρω τι απαιτεί αυτή η δουλειά και ξέρω ότι δεν έχω πια αρκετή ενέργεια για να ανταπεξέλθω. Είναι τόσο απλό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου