Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Βρετανία: Πήγαν στην Τουρκία για φθηνές επεμβάσεις αδυνατίσματος και έχασαν τη ζωή τους

Eπτά Βρετανοί ασθενείς που ταξίδεψαν στην Τουρκία για να υποβληθούν σε επέμβαση απώλειας βάρους, άφησαν στο χειρουργείο την τελευταία τους πνοή, σύμφωνα με έρευνα του BBC.Τα εγκληματικά λάθη Τούρκων γιατρών, τους οποίους εμπιστεύτηκαν και εμπιστεύονται εκατοντάδες Βρετανοί για να αποκτήσουν το «ιδανικό σώμα», προστίθενται στη λίστα των πολιτών της γηραιάς αλβιώνας που μετέβησαν στη γείτονα για να υποβληθούν σε αισθητικές επεμβάσεις, σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές.
Λίγους μήνες νωρίτερα, βλέποντας το hashtag #Turkeyteeth στα social media, δεκάδες Βρετανοί πήραν το αεροπλάνο για να επισκεφθούν Τούρκους οδοντιάτρους προκειμένου να αποκτήσουν την τέλεια οδοντοστοιχία. Από το ιατρείο τους, έφυγαν με πόνους και αποστήματα.

Το ίδιο όμως συμβαίνει με πολλούς Βρετανούς που εμπιστεύτηκαν Τούρκους ειδικούς για να χάσουν βάρους. Ζητώντας την επέμβαση βαριατρικής χειρουργικής «γαστρικό μανίκι», που γίνεται λαπαροσκοπικά, δεκάδες Βρετανοί μετέβησαν στη γείτονα για να χάσουν κιλά. Τελικά όμως έχασαν την ζωή τους.
Επιπλέον, υπήρξαν και πολλοί που επέστρεψαν στη πατρίδα τους εμφανίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αναφέρει η έρευνα του βρετανικού δικτύου. Με το «γαστρικό μανίκι», οι γιατροί αφαιρούν μέσω λαπαροσκόπησης πάνω από το 70% του στομάχου των ασθενών.

Οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται για τη θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, επειδή μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να λάβουν την έγκριση από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας (NHS), πολλοί βρίσκουν καταφύγιο στο εξωτερικό όπου η διαδικασία είναι λιγότερο χρονοβόρα. Οι περισσότεροι επισκέπτονται την Τουρκία.

Η «Κέιτ», όπως είναι το ψευδώνυμό της, από το Μπέλφαστ, σκέφτηκε για πρώτη φορά να ταξιδέψει στην Τουρκία αφού είδε μία σχετική διαφήμιση στο διαδίκτυο. Όπως και άλλες συμπατριώτισσές της, είχε παρακολουθήσει σχετικά βίντεο για σημαντική απώλεια βάρους σε προσιτές τιμές με εικόνες από το «πριν και το μετά». Στο Tiktok, για παράδειγμα, το hashtag #gastric sleeve (γαστρικό μανίκι) είχε 292 εκατομμύρια προβολές στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία τρία χρόνια.

Η Κέιτ υποβλήθηκε στη συγκεκριμένη επέμβαση τον Οκτώβριο του 2021. Αμέσως μετά τη λαπαροσκόπηση, άρχισε να διαμαρτύρεται ότι πονούσε πολύ. Αφότου επέστρεψε στην πατρίδα της, εξακολουθούσε να παραπονιέται για αφόρητο πόνο και, λίγες ημέρες αργότερα, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με συμπτώματα σήψης και πνευμονίας. Αφού σχεδόν επί ένα χρόνο μπαινόβγαινε στο νοσοκομείο, οι γιατροί του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν όλο το στομάχι της. «Είναι το χειρότερο λάθος που έχω κάνει ποτέ. Η επέμβαση αυτή μου κατέστρεψε τη ζωή», όπως η ίδια ισχυρίζεται στο BBC.

Βρετανοί γιατροί επιβεβαιώνουν ότι πολλοί ασθενείς που έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία για ιατρικές επεμβάσεις, έχουν επιστρέψει εμφανίζοντας σοβαρές επιπλοκές.

«Περίπου μία φορά την εβδομάδα, ένας "πολύ άρρωστος" ασθενής φθάνει από την Τουρκία και μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο», υποστηρίζει ο καθηγητής, Σιν Γούντστοκ, σύμβουλος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Από την πλευρά του, ο Δρ. Αχμέντ Αχμέντ, κορυφαίος χειρουργός και μέλος του συμβουλίου της Βρετανικής Εταιρείας Παχυσαρκίας επισημαίνει τι περιέθαλψε ασθενείς που επέστρεψαν από την Τουρκία ενώ είχαν υποβληθεί σε τελείως διαφορετική επέμβαση από αυτή που είχαν πληρώσει.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των Βρετανών που έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία για να υποβληθούν σε επέμβαση με «γαστρικό μανίκι». Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι, όπως επισημαίνει το BBC ότι, από το 2019, συνολικά επτά πολίτες έχασαν την ζωή τους αφότου επισκέφτηκαν την Άγκυρα για να χάσουν κιλά με αυτή την μέθοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου