Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Μίλτος Τεντόγλου: Το χρυσό παιδί του ελληνικού στίβου έκλεισε τα 25!

Ο Μιλτιάδης ήταν στρατηγός (και πολιτικός) που οδήγησε τους Αθηναίους στη νίκη στη Μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. Χιλιάδες χρόνια μετά την Ελλάδα απασχολεί πάλι ένας Μίλτος. Δεν πολεμάει, ούτε είναι πολιτικός, αλλά είναι αθλητής. Είναι ο κορυφαίος αθλητής στίβου της εποχής του και το όνομά του είναι Μίλτος Τεντόγλου.
Γεννήθηκε μια ημέρα σαν τη σημερινή (18.3) στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στα Γρεβενά. Από εκεί ξεκίνησε την πορεία του και έφτασε στην κορυφή του κόσμου κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στο μήκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο.
Ο Μίλτος Τεντόγλου έγινε και γκράφιτι

Ο Μίλτος Τεντόγλου κλείνει σήμερα 25 χρόνια ζωής και μας... υποσχέται ότι τα καλύτερα έρχονται... Στην καριέρα του έχει κερδίσει τα πάντα εκτός από χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου.





Έχει χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, μετάλλια σε Ευρωπαϊκά (ανοιχτού-κλειστού), μετάλλιο σε Παγκόσμιο (κλειστού) και είναι θέμα χρόνου να έρθει και το μετάλλιο που του λείπει.








Πάνω από όλα όμως ο Μίλτος Τεντόγλου με την στάση ζωής και τις ατάκες του έχει κερδίσει τον Έλληνα φίλαθλο και ειδικά τους νέους ανθρώπους. Είναι ο Μίλτος των Ελλήνων που δίνει μάχες για τον εαυτό του και την Ελλάδα στα στάδια του κόσμου.

Με καθοδηγητή τον προπονητή του Γιώργο Πομάσκι θέλει να συνεχίσει να γράφει ιστορία και να κυνηγήσει το παγκόσμιο ρεκόρ του Μάικλ Πάουελ στο μήκος το οποίο είναι 8,95μ και έγινε στο Τόκιο το 1991!

Το παιδί από τα Γρεβενά

Όποιος γνωρίζει τον Μίλτο Τεντόγλου ξέρει ότι είναι ένα ανήσυχο παιδί αλλά και αντι σταρ. Πολλές φορές έχει δηλώσεις "τεμπέλης" για αυτό και ο μέντορας του και δάσκαλος του, ο Γιώργος Πομάσκι, ξέρει πότε και που θα τον πιέσει στην προπόνηση.



Στα χέρια του το παιδί από τα Γρεβενά μεταμορφώθηκε σε έναν Ολυμπιονίκη και τον καλύτερο αθλητή στο μήκος στην εποχή μας. Τα Γρεβενά ήταν και είναι πάντα "φάρος" για τη ζωή του.

Εκεί μεγάλωσε, έκανε τα πρώτα του βήματα, "πέταξε" στον αέρα, εκεί ερωτεύτηκε για πρώτη φορά. Έχει το "χρυσό κλειδί" της πόλης αλλά και το δημοτικό στάδιο της πόλης φέρει το όνομα του.

Η Γερμανία και το μπουγατσάδικο

Ο πατέρας του, Γιώργος Τεντόγλου, και η μητέρα του Ιωάννα Παπαδημητρίου, δεν βρήκαν τίποτα έτοιμο στη ζωή τους αλλά προσπάθησαν να δώσουν τα πάντα στα παιδιά τους. Τον Μίλτο και την Κατερίνα.




Με τους γονείς του

Η οικογένεια έχει τις ρίζες της στην Μικρά Ασία αλλά και τον Πόντο. Στο σπίτι του μιλούσαν ποντιακά και ο Μίλτος ξέρει κάποιες λέξεις. Ο πατέρας του Γιώργος από το 2012 έχει αναγκαστεί λόγω της οικονομικής κρίσης να φύγει από την Ελλάδα για να δουλέψει στη Γερμανία.

Έχει ένα εστιατόριο είναι στο Νιντερνχάουζεν, που είναι δίπλα στη Φρανκφούρτη. Ο μπαμπάς είναι σεφ ενώ πιο παλιά ο παππούς και η γιαγιά είχαν εστιατόριο στη Βέροια, με την γιαγιά να διατηρεί και μπουγατσάδικο.

Από την άλλη η μητέρα του ήταν δασκάλα και πλέον έχει πάρει σύνταξη. Ζει μόνιμα στα Γρεβενά μαζί με την αδελφή του Μίλτου και καμαρώνουν τον κανακάρη τους.

Εκεί στην Ιαπωνία

Ο Μίλτος μικρός ήθελε να ακολουθήσει τα βήματα του μπαμπά του. Να γίνει σεφ. Μετά σκέφτηκε πως η ορθοστασία και οι άπειρες ώρες δουλειάς θα τον χαλούσαν. Το άφησε το όνειρο. Για να ξέρετε είναι δύσκολος στο φαγητό και η μητέρα του έχει τραβήξει πολλά σε αυτό τον τομέα. Μικρός του άρεσαν τα πατατάκια και τα φουντούνια και ζούσε μόνο με αυτά!


Ο Μίλτος Τεντόγλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο Ο Μίλτος Τεντόγλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο με το χρυσό μετάλλιο

Πάντα του άρεσε η πληροφορική, οι υπολογιστές. Ξεκίνησε να σπουδάζει, το άφησε, αλλά θα το συνεχίσει όταν μπορεί. Από μικρός είχε μανία με τα κινούμενα σχέδια, τα video games και τα κόμικ.

Ξεκίνησε από τον Super Mario, προχώρησε στα ιαπωνικά video game και μέσα από αυτή την ... τρέλα του έχει μάθει να καταλαβαίνει και να μιλάει τη γλώσσα της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Φυσικά του αρέσει και το σούσι.


Με τον Γιώργο Πομάσκι

Του αρέσει επίσης το σχέδιο και η ζωγραφική. Το παιδικό του δωμάτιο στα Γρεβενά είναι γεμάτο με σκίτσα του. Δεν ασχολείται με ομάδες και δεν τον τραβάει και τόσο το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο.

Έρωτας με το παρκούρ

Στα 12 του ξεκίνησε στα Γρεβενά να ασχολείται με το παρκούρ. Το λάτρεψε και το λατρεύει ακόμη. Άλλοι έσπασαν χέρια-πόδια, άνοιγαν γόνατα με τα μηχανάκια αλλά και με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ εκείνος τα έκανε με το παρκούρ.

Δεν είχε ιδέα τι θα του ξημέρωνε. Θα ξεκινήσει κάποια στιγμή με το άλμα εις ύψος αλλά ο κόουτς Βαγγέλης Παπανίκος θα τον μυήσει στο μήκος. Μετά από κάποια χρόνια μαζί του ο ίδιος ο Παπανίκος τον ...έστειλε στον Πομάσκι για να τον απογειώσει.

Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα είναι ιστορία.

Μουσική για όλα τα γούστα

Ο Μίλτος Τεντόγλου πήγε σε μουσικό σχολείο αλλά και σε ωδείο. Ξέρει να παίζει μπουζούκι, κιθάρα αλλά και κάτι από πιάνο. Πρόσφατα έκανε και μαθήματα πιάνου στον Εμμανουήλ Καραλή.

Του αρέσει να παίζει ροκ κομμάτια στο μπουζούκι! Ακούει όμως Eminem, Ariana Grande αλλά και κλασσική μουσική. Θα μπορούσε να ήταν μουσικός αλλά δεν έτυχε...

Είχε και πολλά ακούσματα από τα "Ανακατωσάρια" που διεξάγονταν με μεγάλη επιτυχία για χρόνια στα Γρεβενά. Πέρα από τη μουσική λατρεύει και το σκάκι.

Η Πηνελόπη του

Είναι χαμηλών τόνων. Δεν θέλει να δίνει πολλές συνεντεύξεις και γενικά δεν τα πάει καλά με τις υποδοχές και τους λόγους μετά από επιτυχίες.

Κρατάει μακριά από τα φώτα τις σχέσεις του και καλά κάνει. Στην ιστορία πέρασε η δήλωση για την κοπέλα του στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του 2021.


Με την κοπέλα του

«Πάνω από όλα μου δίνουν δύναμη οι χορηγοί μου και επίσης θέλω να ευχαριστήσω την κοπέλα μου που μου σπάει τα νεύρα και με κάνει να έρχομαι στους αγώνες τσιτωμένος και να ξεσπάω», είχε πει ο Μίλτος!

Η κοπέλα του είναι δημοσιογράφος με ειδίκευση στον στίβο. Το όνομα της είναι Πηνελόπη Γκιώνη. Η τελευταία δουλεύει στο gazzetta.gr και πρόσφατα του έκανε και συνέντευξη. Τον ακολουθεί σχεδόν παντού στις μεγάλες διοργανώσεις για να καλύπτει και δημοσιογραφικά τις επιτυχίες του.

Πρόσφατα βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου ο Μίλτος κέρδισε το 3ο χρυσό του μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου