Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Αφησε ψυχολογικό πρόβλημα ο κορωνοϊός στον Μπόρις Τζόνσον;


Τι λένε μέλη του υπουργικού συμβουλίου
Η μόλυνση του Βρετανού πρωθυπουργού από Covid-19 και η εισαγωγή του στο νοσοκομείο την περασμένη Άνοιξη είχε αποτελέσει κάτι σαν απρόσμενη τροπή σε μία κατάσταση που ήδη θύμιζε ταινία θρίλερ. Άλλοι το είχαν χαρακτηρίσει «επιτομή της ειρωνείας». Κάποιοι άλλοι ακόμα και «θεία δίκη». Ο επικεφαλής μίας εκ των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, εκείνος που αψήφησε δημόσια την πανδημία και τις συνέπειές της, προσβλήθηκε από τον ιό.

Η είδηση ότι η κατάστασή του Μπόρις Τζόνσον είχε επιδεινωθεί και είχε κριθεί αναγκαία η μεταφορά του στη ΜΕΘ είχε προκαλέσει παγκόσμιο σοκ. Ηγέτες από όλο τον κόσμο είχαν σπεύσει να εκφράσουν τις ευχές τους για γρήγορη ανάρρωση, ενώ το γεγονός ότι η σύντροφός του βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, είχε προσδώσει μία ακόμα πιο δραματική διάσταση.
Όλα αυτά ανήκουν, όμως, στο παρελθόν. Ο Μπόρις Τζόνσον βγήκε νικητής από τη μάχη αυτή και παρευρέθηκε στη γέννηση του γιού του λίγους μήνες μετά. Το μωρό ονομάστηκε Νικόλαος. Ο Τζόνσον με τον τρόπο αυτό θέλησε να τιμήσει τους γιατρούς Νικ Πράις και Νικ Χαρτ που είχαν αναλάβει τη θεραπεία του.

Η περιπέτειά του αυτή ευνόησε έστω και για λίγο τη δημοφιλία του. Οι δημοσκοπήσεις της περιόδου εκείνης αποτύπωσαν μία κάποια συμπόνοια εκ μέρους των Βρετανών, παρ’ ότι λίγες μόλις ημέρες νωρίτερα, οι ίδιοι ήταν που τον κατηγορούσαν για αδικαιολόγητη αδράνεια απέναντι στην πανδημία που κάλπαζε. Όπως και να έχει, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν.


Τί νόημα έχει, λοιπόν, η παραπάνω αναπόληση; Οκτώ μήνες μετά τη νοσηλεία του, άτομα από το στενό περιβάλλον του Τζόνσον υποστηρίζουν ότι ο ιός έφυγε, αλλά άφησε τα κατάλοιπά του. Τα τελευταία 24ωρα οι ψίθυροι έχουν πάρει τη μορφή θορύβου για την ψυχική κατάσταση του Βρετανού πρωθυπουργού. Ακόμα και στενοί συνεργάτες του αφήνουν υπό καθεστώς ανωνυμίας υπόνοιες για τις παρενέργειες που του η ασθένεια.

Μελέτες δείχνουν ότι περίπου ένας στους πέντε που βρέθηκε στην εντατική λόγω κορονοϊού, συνεχίζει να αναπτύσσει μετατραυματική διαταραχή στρες. Εξαιτίας της φύσης της δουλειάς του, ο Τζόνσον δεν είχε την ευκαιρία να επεξεργαστεί τί ακριβώς του συνέβη. Πολλοί στο Υπουργικό Συμβούλιο έχουν παραπονεθεί ότι ο πρωθυπουργός δεν θυμίζει σε τίποτα τον παλιό του εαυτό.

Τον περιγράφουν «πεσμένο και χωρίς ενέργεια». «Μπαίνει με διαφορετικό τρόπο στον χώρο. Δεν αφήνει πλέον το στίγμα του. Έχει χάσει τη λάμψη του», περιέγραψε ένας από αυτούς. Ο Τζόνσον αναγκάστηκε να απαντήσει στις φήμες αυτές, επικαλούμενος τις αθλητικές του περγαμηνές. Ο ίδιος περιέγραψε πως είναι στην καλύτερη φυσική κατάσταση της ζωής του. Στην πραγματικότητα, χωρίς την ύπαρξη κάποιας επίσημης ιατρικής αξιολόγησης κανείς δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει εάν η ασθένεια του άφησε πράγματι κάποιου είδους ψυχολογική πληγή.

Η επιστημονική κοινότητα, πάντως, επιβεβαιώνει ότι η είσοδος σε ΜΕΘ αποτελεί ένα τραυματικό βίωμα. Κάτι σαν μία κατά μέτωπο αντιμετώπιση του θανάτου. Ακόμα και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο οποίος δεν χωράει αμφιβολία ότι είχε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση και νοσηλεία, θα διατηρούσε την αίσθηση ότι είναι κοντά στο τέλος.


Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η νοσηλεία του Τζόνσον ήταν κάτι σαν μία δημόσια ταπείνωση για εκείνον. Δεν κατάφερε να το χειριστεί επικοινωνιακά, όπως ο Αμερικανός ομόλογός του.

Δεν βοήθησε την πολιτική εικόνα του, όλη αυτή η δημόσια συζήτηση για τα περιττά κιλά του. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτός είναι και ο λόγος που ο Τζόνσον έχει αγκαλιάσει με ιδιαίτερο ζήλο τη νέα στρατηγική της κυβέρνησής του ενάντια στην παχυσαρκία.
Ίσως όλα αυτά να είναι ανυπόστατες φήμες. Ίσως να υπάρχουν και σπέρματα αλήθειας. Εξάλλου και οι ηγέτες είναι άνθρωποι που κάποιες φορές αισθάνονται σαν τον Άτλαντα που ήταν καταδικασμένος να κρατάει τον ουράνιο θόλο κάθε ώρα, έως την αιωνιότητα. Στην περίπτωσή τους είναι μέχρι τις επόμενες εκλογές…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου