Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Διπλή γλώσσα από Ερντογάν: Απειλεί την Ελλάδα, το παίζει «καλό παιδί» στις ΗΠΑ

 
  Αλλάζει τακτική η Άγκυρα απέναντι στην χώρα μας και επιχειρεί να δείξει «καλή διαγωγή» στις ΗΠΑ καθώς εντείνονται οι πιέσεις για επανέναρξη του διαλόγου με την Ελλάδα - Τείνει χέρι φιλίας στο Ισραήλ
Σε κινήσεις δύο ταχυτήτων προς την Ελλάδα προχωρεί η Άγκυρα, ενόψει της ορκωμοσίας Μπάιντεν - μια εξέλιξη που θα αλλάξει το «γήπεδο» στην ανατολική Μεσόγειο και θα αυξήσει την πίεση για την επανέναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών: Από τη μία πλευρά, η τουρκική ηγεσία , έχει βγάλει το ερευνητικό Oruc Reis από το κάδρο και επιδιώκει να χρεώσει στην ελληνικη πλευρά «απροθυμία» για διάλογο - και από την άλλη , φροντίζει να συντηρεί μία επιθετική ρητορική, επιδιώκοντας να επιβάλει μία διευρυμένη ατζέντα «παζαριού», με θέματα που η Ελλάδα δηλώνει παγίως ότι δεν συζητά, όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Παράλληλα, η τουρκική ηγεσία έχει επιδοθεί σε μία προσπάθεια αναζήτησης νέων συμμαχιών: Το χαμήλωμα των τόνων με την γαλλική πλευρά είναι πλέον δεδομένο - μετά και από την στάση που τήρησε ο πρόεδρος Μακρόν στην τελευταία σύνοδο Κορυφής. Παράλληλα, η Τουρκία επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει το Ισραήλ , μέσω των κοινών συμφερόντων που έχουν οι δύο χώρες στο Αζερμπαϊτζάν.




Η Άγκυρα έχει επίσης στο διπλωματικό της «σακούλι» την πρόσφατη δήλωση Μάας, ο οποίος «ξέκοψε» κάθε ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα , υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι ο πρόεδρος Ερντογάν «υποχρεώθηκε» να καταφύγει στην αγορά των ρωσικών S-400, μετά από την άρνηση των ΗΠΑ - επί Διοίκησης Ομπάμα - να προμηθεύσουν τα συστήματα Patriot στην Άγκυρα. Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις «μικρομεσαίου» βεληνεκούς στην Τουρκία για την αγορά των S-400, παρά την αντίδραση του προέδρου Τραμπ. Η δήλωση αυτή προδιαγράφει και την τύχη της – όποιας – συζήτησης για επιβολή εμπάργκο στην Άγκυρα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος – στην προσπάθειά του να διευρύνει το πεδίο των συζητήσεων με την Ελλάδα – με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου , η οποία προσδιορίζει επακριβώς την ατζέντα του διαλόγου με βάση τις ελληνικές θέσεις: όπως είναι γνωστό, η Σύνοδος Κορυφής είχε ταχθεί υπέρ διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας με στόχο τον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, πράγμα που αποτελεί πάγια θέση της ελληνικής πλευράς.



Ακόμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου,ανέθεσε στον κ. Ζοζέπ Μπορέλ , επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας να συγγράψει Έκθεση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις , που θα ληφθεί υπ' όψη στη σύνοδο του Μαρτίου, προκειμένου να αποφασιστεί το «ναι» ή του «όχι» στην περαιτέρω διεύρυνση τω κυρώσεων προς την Τουρκία. Στις πρώτες του δηλώσεις επί του θέματος, ο κ. Μπορέλ χαρακτήρισε ως «πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο της διεύρυνσης των κυρώσεων , σε μία κίνηση πίεσης προς την τουρκική πλευρά προκειμένου να αλλάξει στάση απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από το επιτελείο Μπάιντεν σηματοδοτεί σημαντικές αλλαγές στην αμερικανική εξωτερική πολιτική – και αναπόφευκτα θα επηρεάσει καταλυτικά και την πορεία των ελληνοτουρκικών. Η Άγκυρα «έχει κατεβάσει στροφές» και επιχειρεί να δείξει στις ΗΠΑ ότι μπορεί να κάνει πολλά για περιορισμό της επιρροής της Ρωσίας και του Ιράν στα βόρεια και τα ανατολικά σύνορά της , ωστόσο είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με την ρωσική πλευρά στην Συρία, όπου έχει εμπλακεί σε μία πολεμική αντιπαράθεση χωρίς ιδιαίτερα κέρδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου