Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Χριστούγεννα με τοπικά «σκληρά» lockdown σε Δυτική Αττική και 10 νομούς


Εντονη ανησυχία για Κοζάνη, μεταβαίνει στην περιοχή ο Χρυσοχοΐδης - Ερχονται αυστηρότερα μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές έως τις 7 Γενάρη - Στη Θεσσαλονίκη με «τριπλή αποστολή» ο Χαρδαλιάς Σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μέχρι την άφιξη του εμβολίου - και πάντως μέχρι τις 7 Γενάρη - φαίνεται πως δρομολογεί το Μέγαρο Μαξίμου, κρούοντας χθες τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την κατά τόπους υψηλή συγκέντρωση του ιικού φορτίου. Κόντρα στο εορταστικό κλίμα των ημερών, το οποίο επιτάσσει μια μερική χαλάρωση, σε «κόκκινο» συναγερμό έθεσε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας 11 περιοχές σε όλη τη χώρα, καθώς παρατηρούνται «περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού», τόνισε.
 Ειδικότερα, μεγάλη συγκέντρωση ιικού φορτίου καταγράφεται στους Νομούς:




· Κιλκίς,

· Ξάνθης,

· Πιερίας,

· Δράμας,




· Θεσσαλονίκης,

· Κοζάνης,

· Ροδόπης,

· Γρεβενών,

· Πέλλας και

· Λάρισας.

Στην Κοζάνη ο Χρυσοχοϊδης

Ειδικά στην περίπτωση της Κοζάνης, είναι διάχυτη η κυβερνητική ανησυχία, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να μεταβαίνει στην πόλη για σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς σήμερα στις 9:30 το πρωί, μετά από την επεξεργασία των δεδομένων από την περιοχή σε κυβερνητικό επίπεδο, τα οποία κρίθηκε πως χρήζουν άμεσης αντίδρασης.

Ανήσυχος, άλλωστε, για την περίοδο των γιορτών εμφανίστηκε πάλι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Απευθύνω και πάλι έκκληση τις γιορτές να τις περάσουμε με την οικογένεια μας, ίσως και με ακόμη μία οικογένεια με την οποία πάμε για περπάτημα» δήλωσε ο κ. Πέτσας, ενώ απέδωσε την ανησυχία του και στο γεγονός ότι «σε ορισμένες περιοχές και παρά τις πολλές εβδομάδες του lockdown δεν μειώνεται ούτε ο αριθμός των κρουσμάτων, ούτε οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Κοζάνη», δεδομένο που φέρνει πιο κοντά τη λήψη αυστηρότερων μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε πως η κυβέρνηση μελετά την περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου, σε μια προσπάθεια να μειώσει το επιδημιολογικό φορτίο ενόψει της «Ελευθερίας», δηλαδή της έναρξης της διαδικασίας μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού. «Εάν χρειαστεί θα πάρουμε και πιο σκληρά μέτρα. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το χρονικό διάστημα έως τις 7 Ιανουαρίου» ξεκαθάρισε ο κ. Πέτσας, καθώς ζητούμενο και των επιστημόνων αποτελεί να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» στο ΕΣΥ μέχρι το τέλος της εορταστικής περιόδου, ικανό να ισοφαρίσει τυχόν επιβάρυνση από την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων με το νέο έτος.

Φοβού το ρεβεγιόν

Στην κατεύθυνση αυτή, «δεν θα γίνουν ρεβεγιόν σε ξενοδοχεία» εξήγησε χθες στον Θέμα 104,6 ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. «Αυτό τελειώνει, δεν θα συμβεί. Δεν θα επιτραπεί κανένα γεγονός τέτοιο» ανέφερε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας κάθε σχετικό ενδεχόμενο. Με το ρεβεγιόν να προβληματίζει ήδη τα κυβερνητικά στελέχη, «σκοπός δεν είναι να γίνει το βραδινό ρεβεγιόν, ο σκοπός είναι να συναντηθεί η οικογένεια τις ώρες που επιτρέπεται, το μεσημεράκι, να ανταλλάξει ευχές. Να μην υπάρχουν οι παραβιάσεις το βράδυ, όταν σίγουρα δημιουργούνται και άλλες συνθήκες, λίγο με το κρασάκι, τη χαλαρότητα, όταν βγαίνει και η μάσκα και έτσι έρχεται ο ιός με τα καταστροφικά αποτελέσματα» αντιπρότεινε, μέσω του Θέμα 104, 6 και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «επιτρέπονται 9 άτομα σε δύο οικογένειες και με συγκεκριμένο ωράριο μέχρι τις 10 το βράδυ», τονίζοντας ότι η αστυνομία θα είναι παρούσα και εκείνες τις ημέρες, προληπτικά αλλά και με κατασταλτικό χαρακτήρα όπου χρειάζεται.

Συναγερμός στη Δυτική Αττική

Παρά τους σχεδιασμούς, ωστόσο, η ταχύτητα και η έκταση μετάδοσης του ιού προβληματίζουν τους ειδικούς, καθώς -πλην της Κοζάνης- μεγάλες συγκεντρώσεις του κορωνοϊού εμφανίζονται στη Δυτική Αττική και ειδικά στις περιοχές του Ασπρόπυργου, της Μάνδρας και της Ελευσίνας. «Κανείς δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του, αλλιώς θα σφραγιστούν οι περιοχές, ακόμα και σπίτι- σπίτι», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά από ευρεία σύσκεψη στην Ελευσίνα, με τους λοιμωξιολόγους να επιμένουν -κατά πληροφορίες- στη λύση του άμεσου ολικού lockdown (κλειστά μαγαζιά, αυξημένα τεστ στην κοινότητα κτλ) στην περιοχή, φρενάροντας την περαιτέρω μετάδοση του ιού.

Υπό την εποπτεία Χαρδαλιά η Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, και παρά την υποχώρηση του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης σε ποσοστό 20%, στην «μαύρη λίστα» της υπερσυγκέντρωσης του κορωνοϊού παραμένει η Θεσσαλονίκη μετά από δύο μήνες σχεδόν παραμονής σε καθεστώς lockdown, καθώς οι ρυθμοί αποκλιμάκωσης του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των διασωληνωμένων παραμένουν αργοί, αν και σταθεροί. Για το λόγο αυτό, στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, με τριπλή «αποστολή», δηλαδή την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή, την πορεία των ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες Αρχές για την τήρηση των μέτρων, αλλά και την αξιολόγηση του επιχειρησιακού προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι κατά τόπους αρμόδιοι φορείς ενόψει των εορτών.

Ο κ. Χαρδαλιάς θα ενημερωθεί και σχετικά με τη στελέχωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με 30 στελέχη από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις ανάγκες της ιχνηλάτησης και αντιμετώπισης υγειονομικών απειλών, ενώ θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τους Αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης, τους Διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτριο Τσαλικάκη αντίστοιχα, καθώς και τον Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Καθηγητή Νίκο Παπαϊωάννου.

Ακολούθως, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας θα έχει σειρά συναντήσεων με τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον νομό, αρχής γενομένης από τις 6 το απόγευμα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με τον Δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, με συμμετοχή του Αναπληρωτή Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγου Γεώργιου Δούβαλη, του Συντονιστή Επιχειρήσεων Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Πυροσβεστικού Σώματος, Υποστράτηγου Σπυρίδωνα Βαρσάμη, καθώς και στελεχών του Δήμου. Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς θα συναντηθεί στο Δημαρχείο Πανοράματος με το Προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη (Δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη), τον Αντιπρόεδρο Σίμο Δανιηλίδη (Δήμαρχο Νεάπολης Συκεών) και τον Γενικό Γραμματέα, Βασίλειο Γάκη (Δημοτικό Σύμβουλο Θεσσαλονίκης), με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου, αμβλύνοντας και τα όποια παράπονα εξέφρασαν οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες της περιοχής αναφορικά με την επίσημη ενημέρωση τους για την εξέλιξη της πανδημίας.

Κλείνοντας την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Χαρδαλιάς θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, Ταξίαρχο Δημήτριο Κοντογιάννη και τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχο Νικόλαο Αθάνατο, με συμμετοχή όλων των Διοικητών των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Σταθμών και Κλιμακίων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου