Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Κωδικός «Λευκός Χρυσός»: Γιατί ο Πάνος Γερμανός θα επενδύσει 200 εκατ. για νέα μονάδα παραγωγής μπαταριών λιθίου

 Η Sunlight σχεδιάζει τη δημιουργία μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου στην Πτολεμαΐδα - Ο ρόλος του νέου κέντρου Έρευνας & Ανάπτυξης του Ομίλου στην Ν. Κηφισιά Τη δημιουργία μιας νέας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου στην Πτολεμαΐδα, συνολική επένδυση 200 εκατ.ευρώ έως το 2026, σχεδιάζει η Sunlight, μέλος του Ομίλου Olympia. Η εταιρεία σχεδιάζει τη δημιουργία νέου κέντρου Έρευνας & Ανάπτυξης στην Ν. Κηφισιά κίνηση που αποτελεί προάγγελο της μεγάλης επένδυσης του Ομίλου που τελικώς θα υλοποιηθεί στη Δ. Μακεδονία.

Όπως αναφέρουν στελέχη του Ομίλου, η νέα μονάδα θα αποτελέσει ένα από τα πιο προηγμένα εργοστάσια στην Ευρώπη καθώς θα εφαρμόσει το πρότυπο «Industry 4.0». Σε πλήρη ανάπτυξη, η παραγωγή του εργοστασίου θα δύναται να φτάσει τις 2GWh ανά έτος, ενώ θα στοχεύσει σε εξειδικευμένες αγορές του κλάδου της ηλεκτροκίνησης (περονοφόρα οχήματα, ρομποτικές μηχανές, ναυτιλία, αποθήκευση ενέργειας, κλπ.) με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και απαιτήσεις ώστε να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό.

Σημειώνουν επίσης πως η συνολική επένδυση που θα ανέλθει έως 200 εκατ. ευρώ (αφορά στην αγορά εκτάσεων, την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων και την αγορά εξοπλισμού) θα έχει πολλαπλασιαστικά οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και αναμένεται να δημιουργήσει 450 άμεσες θέσεις εργασίας (75% εξειδικευμένο προσωπικό και 25% επιστημονικό προσωπικό) κατά την πλήρη λειτουργία της μονάδας και επιπλέον 150 έμμεσες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Το νέο εγχείρημα του διορατικού επιχειρηματία έρχεται σε μια περίοδο που το λίθιο αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για την «πράσινη ενέργεια» και κυρίως για το μέλλον της ηλεκτροκίνησης παγκοσμίως. Η ζήτηση για το μετάλλευμα που πλέον αποκαλείται «λευκός χρυσός», ακόμη και «λευκό πετρέλαιο», έχει εκτοξευθεί, κυρίως λόγω της χρήσης του στην παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ήδη εκτιμάται πως για τη μετάβαση σε φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές και την αποθήκευση ενέργειας, μόνον η Ευρώπη θα χρειαστεί έως και 18 φορές περισσότερο λίθιο έως το 2030 και 60 φορές περισσότερο έως το 2050.


Ο ρόλος του νέου κέντρου R&D

Η Sunlight που κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών βιομηχανικών και προηγμένων τεχνολογικά μπαταριών στον κόσμο, ήδη προχωρά στη δημιουργία νέου κέντρου Έρευνας & Ανάπτυξης στην Νέα Κηφισιά, το οποίο θα λειτουργήσει ως προπομπός της μονάδας στην Πτολεμαΐδα. Όπως ανακοινώθηκε, η συνολική επένδυση της SUNLIGHT για το νέο κέντρο R&D ανέρχεται σε 105,26 εκατ. ευρώ, με το ποσό της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ ύψους 49,9 εκατ. ευρώ να καλύπτει το 47% του συνολικού κόστους του έργου.

Το ερευνητικό έργο της SUNLIGHT αποσκοπεί στην ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας και πρόκειται να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014 -2020 για τη συγχρηματοδότησή του, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 -2020.

Η SUNLIGHT, στο πλαίσιο του έργου, θα επενδύσει στην Ελλάδα με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό προκειμένου να προχωρήσει σε δοκιμαστική παραγωγή καινοτόμων στοιχείων λιθίου (First Industrial Deployment – FID) με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συστημάτων μπαταριών βιομηχανικής χρήσης. Οι τομείς όπου η SUNLIGHT θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέλλον είναι οι εφαρμογές για αυτοματοποιημένα οχήματα (Automated Guided Vehicles-AGVs), οι μπαταρίες για ηλεκτρικά λεωφορεία πόλεων, οι μπαταρίες για τη ναυτιλία και τα «έξυπνα» συστήματα αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Επενδύουμε 105 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, με ένα νέο κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στην Αθήνα που προστίθεται και ενδυναμώνει το υπάρχον R&D Center που λειτουργεί ήδη στην Ξάνθη. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε δοκιμαστική παραγωγή καινοτόμων στοιχείων λιθίου (FID), με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ κατά 47% ενισχύει πολύ το έργο μας που αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 200 άμεσες νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να επηρεάσει περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον», δήλωσε σχετικά ο Λάμπρος Μπίσαλας, CEO της SUNLIGHT.

Να σημειωθεί πως τα νέα αυτά project μπαίνουν στις ράγες λίγους μόλις μήνες μετά τη συμφωνία του ομίλου Olympia, συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, να πουλήσει στην Iliad του Γάλλου δισεκατομμυριούχου Χαβιέ Νελ το 20% που κατείχε στην πολωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Play. Το deal ενίσχυσε το ταμείο του Olympia Group με κεφάλαια ύψους 440 εκατ. ευρώ.
Ανάπτυξη και στις ΗΠΑ

Παράλληλα, η εταιρεία του Ομίλου Olympia διαθέτει ισχυρό πλάνο ανάπτυξης στην αγορά της Αμερικής όπου ήδη λειτουργεί κέντρο συναρμολόγησης στο Greensboro της Β. Καρολίνα. Υπενθυμίζεται πως προς ενός έτους η SUNLIGHT προχώρησε στη σύσταση θυγατρικής εταιρείας (Sunlight Batteries USA Inc.), με στόχο την επιτάχυνση της εξάπλωσης της στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, μια επένδυση 10 εκατ. δολαρίων για την επόμενη τριετία.

Με συνολική έκταση 9.700 τ.μ., η μονάδα στις ΗΠΑ είναι μεγαλύτερη από την ήδη υπάρχουσα στη Βερόνα της Ιταλίας, η οποία εξυπηρετεί την αγορά της Ευρώπης. Ήδη, την τελευταία εξαετία η SUNLIGHT παρέχει στις ΗΠΑ όλη τη γκάμα των βιομηχανικών μπαταριών και φορτιστών της για Ηλεκτρικά Οχήματα Βιομηχανικής Χρήσης (eIVs), σε σημαντικούς διεθνείς συνεργάτες του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου