Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Συνδικαλιστές και πρυτάνεις στο... φως των προβολέων

ΟΡΓΙΟ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Ο χώρος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει ταλαιπωρηθεί τους τελευταίους μήνες από τις κινητοποιήσεις για τη διαθεσιμότητα αλλά κυρίως από τον συνδικαλισμό μίας ομάδας πρυτάνεων οι οποίοι αντιτάσσονται σε κάθε αλλαγή που επιχειρείται στα Πανεπιστήμια. Αρχικά τάχθηκαν κατά του νόμου-πλαίσιο για την αλλαγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ συνέβαλαν στο κλείσιμο των πανεπιστημίων την περίοδο των κινητοποιήσεων του διοικητικού προσωπικού κατά της διαθεσιμότητας.

Με πρωτεργάτες τους πρυτάνεις του πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη και του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλο εξέφρασαν ενστάσεις πριν από λίγες ημέρες ακόμα και στην απόφαση για τη διαγραφή των αιωνίων φοιτητών. Ομως δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον για μικρά καθημερινά ζητήματα χρηστής διαχείρισης όπως αποκαλύπτεται από τον έλεγχο για την κατανάλωση ρεύματος που πραγματοποίησαν οι ελεγκτές του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή στο πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα στη Φιλοσοφική Σχολή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή, το κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής δαπάνησε σε ρεύμα 300.000 ευρώ το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου 2013 όταν η σχολή ήταν κλειστή επειδή προφανώς ξέχασαν τα φώτα ανοιχτά, σε μία περίοδο οδυνηρών περικοπών.

Τι είδε ο επιθεωρητής
Το καλοκαίρι του 2013, ένας ειδικός επιθεωρητής που εργάζεται στις υπηρεσίες του Λ. Ρακιντζή, περνώντας καθημερινά έξω από το κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής διαπιστώνει ότι τα φώτα στα γραφεία και στο κυλικείο που ήταν κλειστό παρέμεναν ανοιχτά πρωί και βράδυ. Ρώτησε μάλιστα υπάλληλο ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης που εργαζόταν στον χώρο και εκείνος δήλωσε ότι θα το αναφέρει χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.
Στις φωτογραφίες που τράβηξε ο ειδικός επιθεωρητής φαίνονται καθαρά τα ξεχασμένα ανοιχτά φώτα στα κλειστά γραφεία του πρώτου ορόφου. Μετά από 2 μήνες περίπου ο Λέανδρος Ρακιντζής απέστειλε έγγραφο στις οικονομικές υπηρεσίες του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου καταγράφοντας το γεγονός και ζητώντας να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να τους αποδοθούν ευθύνες και να καταλογιστούν οι δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας. Αναφέρει μάλιστα ότι «η τοιαύτη αμέλεια προκάλεσε κατασπατάληση φυσικών και οικονομικών πόρων ενώ παράλληλα προκαλεί το δημόσιο αίσθημα αφού καταδεικνύει αδιαφορία και ακηδία του δημοσίου χρήματος».

Ομως οι οικονομικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου καθώς και η Πρυτανεία δεν απάντησε επί 6 μήνες στο έγγραφο. Ακολούθησε νέα «αυστηρή» επιστολή του κ. Ρακιντζή στις 27 Ιανουαρίου του 2014 που συνοδευόταν από φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζονταν οι φωτιζόμενοι χώροι του κτιρίου κατά τη διάρκεια της ημέρας τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην επιστολή ζητούνταν τα αντίγραφα κατανάλωσης ρεύματος για τους 2 μήνες ενώ επισημαίνονταν ότι η άρνηση συνεργασίας των υπηρεσιών «συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για παράβαση καθήκοντος». Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση δεν κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ιδρύματος καθηγητής Δ. Μπερτσιμάς στις 3 Φεβρουαρίου έστειλε επιστολή τον Πρύτανη κ. Θ. Πελεγρίνη και του ζήτησε να απαντήσει στο έγγραφο του Γενικού Επιθεωρητή αφού είναι αρμόδιος για την έγκριση δαπανών. Τρεις μέρες αργότερα ο πρύτανης κοινοποίησε τους λογαριασμούς ρεύματος για το δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου του 2013 που έφταναν τις 299.537 ευρώ.
Στις εισόδους τα φώτα ασφαλείας έκαιγαν μέρα - νύχτα.Η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Αμαλία Μόζερ στην αναφορά της επικαλείται ότι στις φωτογραφίες καταγράφονται φώτα ασφαλείας του κτιρίου και πως η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος στο εστιατόριο είναι ευθύνη της εταιρείας που το υπενοικιάζει, ενώ για τα φώτα στον παιδικό σταθμό αναφέρει ότι παραμένουν ανοιχτά λόγω βανδαλισμών που έχουν γίνει στο παρελθόν.

Μετά από αυτό ο Γενικός Επιθεωρητής ζήτησε να πραγματοποιηθεί ΕΔΕ για την απόδοση ευθυνών καθώς εκτίμησε ότι γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθεί η αδικαιολόγητη για τους θερινούς μήνες σπατάλη των 300.000 ευρώ και χαρακτήρισε τις αιτιάσεις μη επαρκείς και τεκμηριωμένες «αφού δεν απαντούν στο ερώτημα γιατί παραμένουν δεκάδες φώτα αναμμένα καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου σε περίοδο που οι σχολές ήσαν κλειστές».
Φοιτητές δεν υπάρχουν, τα τραπέζια είναι άδεια, όμως τα φώτα στο εστιατόριο αλλά και στο κυλικείο παραμένουν αναμμένα, 24 ώρες το 24ωρο.

ΟΙ ΦΤΗΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ
Συνέδρια και υπερωρίες κρατούσαν τα φώτα αναμμένα

Η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Αμαλία Μόζερ και ο Επόπτης της Σχολής Μανώλης Ξενικάκης, στην επιστολή-απάντηση που απέστειλαν στον Γενικό Επιθεωρητή για να δικαιολογήσουν την υπερβολική κατανάλωση ρεύματος επικαλέστηκαν μία σειρά δικαιολογιών σχετικά με τη λειτουργία των υπηρεσιών και του κτιρίου κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Σημειώνουν ότι η Φιλοσοφική Σχολή λειτούργησε ανελλιπώς κατά τη θερινή περίοδο του 2013 λόγω της εαρινής εξεταστικής περιόδου.

Παράλληλα επικαλούνται τη συνεχή λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών καθώς και τη διοργάνωση Παγκοσμίου Συνεδρίου για τη Φιλοσοφία που πραγματοποιήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου του 2013. Για τους φωτιζόμενους χώρους που καταγράφονται στις φωτογραφίες τις οποίες απέστειλαν οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή αναφέρεται ότι αποτελούν είτε φώτα ασφαλείας, είτε αφορούσαν τον χώρο της γραμματείας της Σχολής όπου σύμφωνα με τη γραμματέα του Φιλολογικού Τμήματος παρέμενε ανοιχτή μέχρι αργά το βράδυ λόγω φόρτου εργασίας το κρίσιμο διάστημα του καλοκαιριού, ενώ για το εστιατόριο δείχνει ως υπεύθυνους τους ιδιοκτήτες της μονάδας.

Αμφισβήτηση
Από την πλευρά τους όμως οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή αμφισβητούν επί της ουσίας τις δικαιολογίες του πανεπιστημίου καθώς υποστηρίζουν ότι:
Οι αναλυτικοί λογαριασμοί Ιουλίου (157.372 ευρώ) και Αυγούστου (127.441 ευρώ). Στον δεύτερο φαίνεται το σύνολο της οφειλής για το διάστημα αυτό που είναι 299.537 ευρώ.
Τα φώτα ασφαλείας δεν είναι ανοιχτά μέρα-νύχτα αλλά μόνο τις βραδινές ώρες.
Για τα εσωτερικά φώτα της Γραμματείας τα οποία παρέμεναν επίσης αναμμένα ο Γενικός Επιθεωρητής δεν δέχεται τη δικαιολογία ότι «διαβεβαίωσε η γραμματέας του Φιλολογικού Τμήματος ότι παρέμενε στο συγκεκριμένο χώρο μέχρι αργά το βράδυ», αφού η υπερεργασία δεν επιβεβαιώνεται με δηλώσεις αλλά με τα δελτία παρουσίας στην εργασία. Παράλληλα επισημαίνεται ότι στις φωτογραφίες καταγράφονται πολλά γραφεία να έχουν ανοιχτά φώτα κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο η γραμματεία.
Χαρακτηρίζεται πλημμελής η δικαιολογία ότι στο εστιατόριο έχει αποκλειστική πρόσβαση η εταιρεία που έχει την ευθύνη λειτουργίας. «Εφόσον έχει διαπιστωθεί σπατάλη και η εταιρεία δεν έχει ανταποκριθεί στις συστάσεις θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν τυχόν ρήτρες ή να ληφθούν διοικητικά μέτρα» αναφέρει ο Γενικός Επιθεωρητής γνωρίζοντας ότι το ρεύμα του εστιατορίου πληρώνεται από το Πανεπιστήμιο.
Τέλος παρατηρείται ότι για τη λειτουργία φώτων ασφαλείας θα έπρεπε να λειτουργούν χρονοδιακόπτες στον βαθμό που τα κτίρια φυλάσσονται ή επιτηρούνται από ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης.

Στο πλευρό των αιώνιων φοιτητών
Τους θυμήθηκαν έπειτα από 2 χρόνια

Μία μικρή ομάδα πρυτάνεων με επικεφαλής τους κ. Πελεγρίνη και Μυλόπουλο αντέδρασαν ακόμα και στη διαγραφή χιλιάδων «αιώνιων» φοιτητών, οι οποίοι δεν θα καταφέρουν να πάρουν το πτυχίο τους μέχρι τις αρχές του νέου ακαδημαϊκού έτους, όπως προβλεπόταν από το θεσμικό πλαίσιο και είχε κοινοποιηθεί πριν από 2 χρόνια.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο εκφράζει την ανησυχία του για την επερχόμενη διαγραφή 180.000 φοιτητών και ζητά να έχουν τον πρώτο λόγο στον χειρισμό της υπόθεσης τα ίδια τα τμήματα και οι σχολές των Ιδρυμάτων. «Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις θα πρέπει να προηγηθούν τα σχετικά προεδρικά διατάγματα, ώστε να υπάρξει η σχετική πρόνοια που θα πρέπει να περιληφθεί στους υπό σύνταξη οργανισμούς των ιδρυμάτων και ακολούθως στους εσωτερικούς κανονισμούς τους», αναφέρει ο κ. Πελεγρίνης.

Ιδιαιτερότητες
Προσθέτει, μάλιστα, πως λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν στα τμήματα και στις σχολές των πανεπιστημίων «η Σύγκλητος κρίνει ότι η διαδικασία της αντιμετώπισης των ανενεργών φοιτητών θα πρέπει να γίνει ύστερα από σχετική εισήγησή τους, έτσι ώστε να τηρηθεί η ακαδημαϊκή τάξη και η ηρεμία στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα». Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Μυλόπουλος δήλωσε ότι «η βούληση του πανεπιστημίου είναι να άρει την αδικία της τυφλής εφαρμογής της πρόβλεψης του νόμου για διαγραφές φοιτητών».

Πρόσθεσε λέγοντας πως «γνωρίζοντας τα ανυπέρβλητα οικονομικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι φοιτητές μας προκειμένου να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, το ΑΠΘ, μέσω του οργανισμού που τώρα εκπονεί, θα δώσει δεύτερη ευκαιρία σε όσους σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους».

Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει πως τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους παλαιούς φοιτητές ήθελαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. «Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δώσει επιπλέον 6 εξεταστικές για να διευκολύνουμε όλους αυτούς τους φοιτητές», ανέφεραν «πηγές» από το υπουργείο. Διευκρινίστηκε μάλιστα ότι τον Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί η τελευταία εξεταστική και ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Νίκος Β. Τσίτσας
nbtsitsas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου