Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Κωνσταντάτου Ελένη Νέο τροχαίο με θύμα νεαρή αρκούδα στην Εγνατία

Νέο τροχαίο με θύμα μια νεαρή αρσενική αρκούδα (3-5 κιλών) σημειώθηκε και πάλι στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού, στο τμήμα Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή στην κατεύθυνση
προς Καστοριά, περίπου 2 χλμ. πριν από τον κόμβο της Νεάπολης, από διερχόμενο όχημα το βράδυ της Παρασκευής 1ης Νοεμβρίου.Οι ομάδες άμεσης επέμβασης των φιλοζωικών οργανώσεων «Καλλιστώ» και «Αρκτούρος» ειδοποιήθηκαν από το Κέντρο Ελέγχου Σηράγγων της Εγνατίας οδού έπειτα από κλήση της Τροχαίας Κοζάνης και έσπευσαν στην περιοχή. Η μικρή αρκούδα κατέληξε λίγη ώρα αργότερα από εσωτερική αιμορραγία και έγινε το 7ο θύμα τροχαίου ατυχήματος για το 2013.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο οργανώσεων, «ο οδηγός είναι καλά στην υγεία του, ενώ το αυτοκίνητο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές».

Η τοποθέτηση της περίφραξης κατάλληλων προδιαγραφών η οποία ξεκίνησε το Μάιο του 2013, αποτέλεσε μία απαίτηση χρόνων των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση τους η οργάνωση «Καλλιστώ», «η τοποθέτηση της περίφραξης από την ΕΟΑΕ σε μήκος 105 χλμ. στον πολύ επικίνδυνο άξονα Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής προχωράει με ταχείς ρυθμούς, με προτεραιότητα στους τομείς υψηλής επικινδυνότητας. Θεωρούμε πως σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του έργου Life Αρκτος/Καστοριά συντέλεσε στη σαφή μείωση των ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες, δεδομένου ότι δεν σημειώθηκε κανένα περιστατικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».

Βέβαια, στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα η νέα υπερυψηλή περίφραξη, η οποία θα συμβάλει σημαντικά ώστε να μην υπάρξουν άλλα αντίστοιχα περιστατικά. Προκειμένου μάλιστα να τοποθετηθεί η νέα περίφραξη, έχει ξηλωθεί και ο παλιός φράχτης για τεχνικούς λόγους, μετατρέποντας τον συγκεκριμένο τομέα ιδιαίτερα επικίνδυνο πέρασμα για την πανίδα της περιοχής.

Από την πλευρά τους οι φιλοζωικές οργανώσεις κάνουν έκκληση για την «επίσπευση των εργασιών τοποθέτησης της περίφραξης από την Εγνατία Οδό, στα τέσσερα εναπομείναντα χιλιόμετρα - καθώς λειτουργούν πλέον ως πολύ επικίνδυνη δίοδος για τα ζώα».

Αυτοψία

Σήμερα, Δευτέρα, διενεργείται μάλιστα αυτοψία στην περιοχή από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους υπεύθυνους της Εγνατίας, προκειμένου να εστιαστούν οι προσπάθειες ολοκλήρωσης της εργολαβίας τοποθέτησης της νέας περίφραξης στο συγκεκριμένο πολύ επικίνδυνο τμήμα του δρόμου.

Το έργο τοποθέτησης της νέας περίφραξης ειδικών προδιαγραφών σε όλα τα τμήματα του αυτοκινητόδρομου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο 2013. Μέχρι τότε, οι οργανώσεις εφιστούν την προσοχή και στους ίδιους τους οδηγούς που κινούνται σε περιοχές που αποτελούν βιότοπο αρκούδας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες νέων περιστατικών τροχαίων με θύμα σχεδόν πάντα την αρκούδα.

Και οι δύο οργανώσεις με τη βοήθεια της αντιδημαρχίας Νεάπολης φρόντισαν για την ταφή του αρκούδου σε δασική περιοχή. Παρ' όλα αυτά, καταγγέλλουν για μια ακόμα φορά πως «η διευθέτηση και ταφή του άτυχου ζώου έγινε με πολλές δυσκολίες αφού το αρμόδιο Δασαρχείο ολιγώρησε δυσκολεύοντας τελικά τη διαδικασία ταφής της αρκούδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου